23 August 2015

Young Living Essential OilAssalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Izinkan saya untuk menerangkan serba sedikit berkenaan Essential Oil dari Syarikat Young & Living ini.
Essential Oil (EO) adalah pati minyak aromatic yang diekstrak utk mendapatkan minyaknya melalui proses penyulingan berwap (steam distillation). Minyak pati aromatic ini asalnya dari alam semulajadi melalui pelbagai sumber seperti bunga, pokok, semak, akar dan rimbunan tumbuh-tumbuhan. Cthnya: Lavender dari pokok lavender, Peppermint dari pokok pudina & Frankincense dari kemenyan arab.

Young Living merupakan syarikat terbesar dan pertama di dunia yang membekalkan dan menjalankan perniagaan minyak pati aromaterapi ini sejak 20 tahun yg lalu, mempunyai ladang dan kilang pengekstrakan sendiri di beberapa negara di dunia serta mempunyai ratusan koleksi EO samada Singles (semata-mata ekstrak minyak utk sesuatu tumbuhan cthnya Rosemary, Lemon, Sandalwood dsb) atau Blends (campuran beberapa Singles bagi meningkatkan kuasa penggunaan untuk isu-isu yang berbeza contohnya Brain Power, Peace & Calming, Stress Away dan sebagainya).  Pada bulan October 2014 yang lalu, YLOE telah mengembangkan perniagaan mereka di Malaysia.

Rangkaian produk YL ini diyakini dan digunakan secara meluas di seluruh dunia bukan hanya oleh Ibu Bapa dan Keluarga tetapi juga mereka yg terlibat dalam bidang perubatan seperti Doktor & Therapist. Ianya bergred terapi (therapeutic grade) dan mempunyai kuasa penyembuhan semulajadi  (natural healing power) yg sgt memberangsangkan kerana keupayaan molekulnya merentasi rintangan darah di otak (blood brain barrier) seterusnya memberikan kesan pada tubuh badan.

Adalah SANGAT PENTING untuk mereka yg mahu menggunakan Essential Oil sebagai salah satu alternatif kepada perubatan moden (yg menggunakan ubat-ubatan dan bahan kimia) memastikan mereka memilih EO yg diyakini kualitinya (dari pembenihan sehinggalah pembotolan sebelum diedar pada pelanggan), 100% asli, bergred terapi, tiada campuran bahan sintetik atau diubahsuai kandungannya (sehingga tidak lagi semulajadi) kerana ia bakal memberi kesan kepada proses pemulihan. EO yg benar-benar asli membenarkan penggunanya mengambil produk ini secara oral atau dalam bahasa mudah: boleh dan selamat dimakan kerana ia 100% bahan semulajadi tanpa pengubahsuaian.
Disebabkan proses mendapatkan minyak pati aromaterapi bergred terapi dan benar-benar asli dan semulajadi ini adalah sangat rumit dan memakan belanja yang tinggi, maka harganya juga berbeza-beza mengikut jenis minyak. Ada yang agak murah (Contohnya Lemon RM 47 utk 15ml), ada yang sederhana (Contohnya Lavender RM 97 untuk 15 ml) dan ada yg sangat mahal sehingga boleh mencecah lebih RM500 sebotol (Contohnya Rose RM 734 untuk 5 ml sahaja).
Dan kerana permintaan yang tinggi terhadap Essential Oil ini, maka ramai pengusaha dan pengilang di luar sana turut menghasilkan EO tetapi mengandungi campuran bahan-bahan yang lain dan harganya jauh lebih murah. Agak sukar untuk mereka yang tidak pakar dalam EO seperti pengguna akhir (end user) membezakan yg mana asli dan  bergred terapi dan yang mana sudah dicampur kerana dari segi rupa dan bau, ianya sama, tiada perbezaan, melainkan jika dibuat ujikaji di makmal.

Sebagai pengguna bijak, carilah maklumat mengenai EO jika anda benar-benar mahu memastikan wang anda disalurkan ke produk yang setaraf dengan wang yang bakal dilaburkan. Dan dapatkan produk ini serta konsultasinya dengan Pengedar Sah untuk memastikan anda dapat memaksimumkan manfaat penggunaan Essential Oil anda serta menggukanannya dengan cara yang paling selamat.

Sentiasalah merujuk kepada saya dan nyatakan maklumbalas anda setelah menggunakannya. Jika anda hadapi sebarang masalah, atau tidak mendapat kesan seperti yang diharapkan, harap kita dapat berbincang bagi mengetahui jika terdapat kesilapan semasa penggunaan EO ini. Semoga setiap pembelian anda mendatangkan manfaat dan dapat memberikan kesan kesihatan yang diinginkan, InsyaAllah..


Terima Kasih diatas sokongan anda,
Nurul Afzan Aini
012-2083854

No comments:

Blog Widget by LinkWithin