19 July 2013

Resepi Chocolate chip Cookies ala-ala Famous Amos

Thanks to blogger Hanida Moss, resepi ni amik dari blog die. Saye pon dah try buat 2 kali. memang menjadi. sedap dan rangup! :)

Ok, bahan2 nye:


1. 2 setengah cawan tepung gandum
2. 1 cawan gula perang (saya ni kurang manis, jadi saya gunakan gula perang sahaja tak capur gula castor)
3. 250g butter
4. Setengah cawan serbuk koko. (kalau nak cookies warna gelap sikit gunakan koko, kalau tak nak pun takpe)
5. 1 biji telur grade apa-apa je, belasah :p
6. 1 sudu teh esen vanilla
7. 1 sudu teh baking powder
8. 1 sudu teh soda bikarbonat
9. 2 cawan chocolate chips (saya campur Hersheys dengan Van Houtan, nak guna Hersheys semua pun takpa!)
Method dia:
1. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Campurkan dalam satu bekas dan gaul biar rata. Campurkan dengan baking powder dan soda bikarbonat. Letak tepi.
2. Pukul butter dengan gula perang sampai creamy.
3. Dah creamy, masukkan telur dengan esen vanilla.
4. Pukul lagi sampai puas hati. Dalam 3, 4 minit.
5. Campurkan dengan adunan tepung-tepung tadi. Masukkan tepung sikit-sikit sampai habis. Guna senduk.
6. Masukkan chocolate chips pulak. Adun ikut pusingan jam sampai sebati.

Adunan memang akan lembik sikit, tu baru jadi. Kalau keras macam doh karipap or donat, tu tak jadi. Make sure masukkan tepung sikit-sikit dan tengok adunan macam mana. Pre-heat oven dalam 10 minits dengan suhu 170 celcius. Sementara tunggu oven panas, letak adunan dalam peti sejuk. Lepastu letakkan atas dulang. Tompok-tompokkan je macam tu.

Susun atas tray comel-comel macam ni..


Tada dah siap! Sedap... tak tipu. Teehehe :D

Blog Widget by LinkWithin