29 May 2013

Lelaki pon boleh jual Kolagen

Stok BB Plus Collagen


Minggu lepas saye kirim kat En Suami bawak BB Plus Collagen 5 Kotak, Herba Maharani 2, dan 4 gift set baju baby ke opis die.

Kat opis die ade 3 orang je pompuan. Hehehe, Laku 4 kotak BB Plus Collagen coz diorang amik promo Buy 3 Free 1.

Lepas ni En suami nak gi promote kat department lain pulak. Die kate, "Macam mane nak jual ni, barang dah tinggal sikit la yang".. (tinggal sekotak je Collagen & 2 kotak Maharani)

Tak sangke, my Hubby boleh buat sale almost RM500 dalam mase sejam je, kalah wife die yg dah bertahun2 bisnes.

Heheh, Sape kate lelaki tak boleh jual Collagen??  


Bbplus collagen ni untuk kesihatan kulit, and kesihatan tulang rawan /joints!!
Kulit lebih hydrated (whole body!) yang mana ada kulit tumit merekah pun boleh cuba and good utk yg sakit2 lutut tuuu.. After umur 25 pengeluaran collagen kita berkurang so start early to prevent premature ageing jeragat n wrinkle boleh timbul before you reach 30!! Yikes!!!!
Rm180 for each box of 20 sachet
Now ada promo 3box free 1 box so u get to save RM180!

But, saye ade special price yg lagi murah untuk yang beli pakej Buy 3 free 1 ni tau. Limited to 20 Sets je, dah ade org beli 3 set. so ade lagi 17 set. Kalau nak harge gile best ni, Contact saye personally k.
 
Untuk yang nak kawin lepas raya tu just nice 4 box sampai august by dat time mmg glowing gituuuu
Ooohhh yang nak balik raya bagi surprise kat orang kampung dgn kulit yang improved pun bolehhhh

Ade Kelulusan KKM, so jangan risau k. Pregnant woman dan Breastfeed Mom pon boleh minum. Nanti kulit baby pon cantik jugak


Mak saye dah 2 minggu minum BB Plus Collagen. Mak taknak kalah, ape anak die makan, die nak jugak. Hehe.

Die kate mule2 amik BB Plus Collagen ni, batuk2 sampai keluar lendir kahak, but seminggu lepas tu dah ok and now dah tak selsema lagi pagi2. Kulit muke mak pon dah tak kering sangat. Nampak lembab je.

Nanti nak amik gambar ngan mak tunjuk bukti kat fb ye. 


*p/s: Permohonan utk jadi Dropship agent Sabun Marine Essence ditutup sementara waktu kerana ketandusan stok.

*p/S 2: Permohonan untuk jadi Dropship agen BB Plus Collagen dibuka!! Tak perlu modal, tak perlu keluar rumah untuk amik barang dari stokis atau pos barang kat pos laju. Semua saye yang buat. Anda cuma promote dan tunggu duit masuk.

Contact saye, Afzan 012-2083854

25 May 2013

BB Plus Collagen Murah

BB Plus Collagen yang Berkesan dan Murah!!

Efek BB Plus Collagen
Love the BB Plus Collagen effect to my skin! Muke dah kurang berminyak, kurang frackles, and pori-pori mengecik. Smooth je. Now saye dah tak pakai liquid foundation. Just pakai compact powder je. Tu gambar kat atas tu, tanpa make up tau. Sukaaa! Dah tak payah mekap beria, kulit muka dah sedia ada sekata, cerah dan glowing gitu. Hehehe

Ready To Drink
This is how i drink my BB Plus Collagen. Tuang je satu sachet dalam cawan dan kacau. Sedappp rase mcm blackcurrent gitu. Takde rase hanyir tau.

Ooh kepada yang dah lame teringin nak minum BB  Plus Collagen ni atau kepada yang dah pernah beli and nak beli lagi, ni ade berita Baik Punya!

Now ade offer BUY 3 FREE 1!!

Ini promosi paling KEBABOM setakat ni!!


Cube kire ek, Harge sekotak RM180, Beli Tiga Kotak, RM540, Dapat Free lagi 1 kotak
So, sekotak jatuh harge RM135 je!!

Mendengarkan Ke BESTan pakej ni, Alhamdulillah, ramai yang booking pakej buy 3 free 1 BB Plus Collagen and malam semalam je dah 3 orang interested nak jadi agen BB Plus Collagen ni. Sambil-sambil online FB, dapat tambah duit poket syiok jugak kan. Kulit makin cantik, duit poket bertambah, boleh standby utk perbelanjaan bulan Puasa dan raye nanti kan.

Oh, lagi best nye, Kalau join ahli atau jadi my dropship agen, Hargenye laaagiii murah tau. senang cakap, Kalau jual 4 kotak, boleh dapat untung RM270..

Kalau jual 10?, kalau jual 100 kotak? agak-agak berape banyak dapat dikumpul menjelang raye nanti? 
Yang pastinye, kalau jual 180 kotak, dapat RM15,050 tau!! Cek balik, 5 angka tuuu. tak caye? 
Contact saye, saye bagi details pengiraan nye. (Afzan, 012-2083854)


Sesape yg nak booking dulu pakej Buy 3 Free 1 ni, boleh Contact ye, bukan ape, takut nanti dah takde stock. sbb skang org zass amik 4 kotak terus coz ngam-ngam supply untuk guna sekarang sampai raye. Nak muke awet mude di pagi raye lah katekan


SMS/Whatsapp/ Call : Afzan 012-2083854

FB Saye: Nurul Afzan Aini
Area : Kuantan, Dungun, Paka 

Oh, nak kenalkan, My dropship agen :

Mengapa memilih BB Plus?
 
BB Plus Collagen bukan collagen rumpai laut ye.
BB Plus diperbuat daripada kolagen ikan yang bermutu tinggi. Kolagen ikan dikelaskan sebagai Kolagen Jenis 2, yang mempunyai struktur rantaian asid amino yang seakan-akan sama seperti yang terdapat dalam kolagen manusia. Habitat semulajadi ikan menyebabkan kolagen ikan mempunyai kandungan Prolin dan Glisin yang cukup dalam suhu badan ikan yang rendah iaitu sama seperti kolagen manusia. Prolin dan Glisin adalah dua jenis asid amino yang penting untuk penghasilan kolagen, mengekalkan kecantikan kulit dan kesihatan rawan. Kolagen ikan ditukarkan menjadi peptida dengan menggunakan teknologi terkini untuk sumber kolagen yang kaya dan kesan penyerapan yang lebih baik. 

Picnic di Sungai Loh

Sabtu lepas, Kawan2 opis Encik suami saje2 la buat gathering2 n BBQ kat tepi sungai.

Tempat ni Sungai Loh namenye. Kat area Bukit Besi & Bandar Muktafi Billah Shah. Best je sungai nye tenang, tp arus deras jugak. ade byk batu2 sungai yang cantik. Tapi sakit la kaki nak berpijak.

Air die sejuk gile...

Affan suke sangat berendam. rasenye dekat 2 jam jugak la die berendam dalam air sejuk tu, sampai sunburn jugak la lengan n muka die.

Affan, Afeef, Papa - Sungai Loh

Sungai Loh

Sungai Loh



Nampak tak mama & Affan tu?

Lepas mandi manda2 we all makan BBQ and pot luck. bestt!! hehe. nanti boleh gi lagi.


19 May 2013

Macam mana nak sediakan duit untuk perbelanjaan tambahan bulan Ramadan dan Hari Raya?

Dah tak lama, lagi 2 bulan je lagi akan tibanya Ramadhan Al-Mubarak….
dah habis ganti puasa ke belum? Sementara bulan Rejab ni, eloklah diganti mane yang masih berbaki tu kan..
Dah buat plan tak untuk Sambut Ramadan ni? Plan untuk tambahkan Ibadah ye..
1. Khatam Al-Quran
2. Banyakkan bersedekah
3. Solat Tarawikh

Sambil tu, untuk melapangkan hati beribadah nanti, siapkan dulu duit untuk perbelanjaan Ramadan dan Hari Raya awal-awal ni. Supaya bila Bulan Ramadan nanti dapat fokus beribadah. Takdelah skip tarawikh sebab baru nak start bisnes,nak buat duit raya kan  :)
Jadi, SEKARANG adalah mase yang sangat sesuai. 

Those who FAIL to PLAN is the one Who PLAN to FAIL

Yes, semua benda perlu ada perancangan sebenarnye, bukannye kite ni pikir nak Raye je, but yang paling penting Ramadan tu.. Macam mane nak banyakkan sedekah, nak tenang beribadah kalau fikiran dibelenggu hutang dan fikirkan perbelanjaan2 yang pastinya double dari Gaji untuk persediaan Raya nanti? 


Kalau kite nak jadi Muslim yang baik, kita kena berusaha nak jadi KAYA/BERHARTA
Logicnya?
Katalah nak lengkapkan rukun Islam yang 5 – cuba kita renungkan:
1)      Mengucap 2 kalimah syahadah – FREE, tak ada duit pun boleh buat
2)      Solat 5 waktu – nak buat solat yang sempurna pun kena ada pakaian yang sesuai, kena ada air untuk wuduk, kalau nak berjemaah di masjid pun kena naik kenderaan (berapa ramai yang rumah walking distance dengan masjid?), minyak etc
3)      Puasa di bulan Ramadhan – memang puasa boleh dikategorikan FREE; kita tahan dari makan dan minum, serta perlakuan yang ditegah…tapi still nak motivate orang yang berpuasa, nak makan sedap sikit untuk berbuka, and nak bantu yang tak berapa mampu, kita bersedekah di masjid untuk jemaah semua berbuka /moreh. Memang tak wajib, tapi, kalau kita tahu ada dalam jemaah kita yang tak mampu makan, bukan ke jatuh tahap wajib untuk kita bantu die?
4)      Menunaikan haji – of course yang ni memang memerlukan duit. Tak ada duit, jauh sekali lah nak merasa dapat ke Tanah Suci. Pergi dengan Tabung Haji Kosnya dalam RM12k. kalau pergi dengan Swasta, mencecah RM20k.
5)      Zakat – obviously, kite kena  ada income yang lebih dari keperluan asas to be able to bayar zakat…kalo masuk dalam golongan miskin atau fakir, kan tak payah berzakat…
So, basically, kita ni cari side income, nak jadi kaya ni sekadar nak bantu diri kita and family ke?
No
Memang niat asal nak tingkatkan taraf hidup keluarga kita…
Bermula dengan tolong diri sendiri dan family, insyaAllah dengan hati yang ikhlas , bila kita dah jadi lebih berharta, barulah kita boleh tolong umat Islam yang lain.


Ok, berbalik kepada Persediaan menyambung Ramadan dan Raya dari segi Kewangan.
U all sendiri pon tau kan, pada bulan puasa, name je Kurang makan, tapi hakikatnya, kita akan terdorong untuk berbelanja lebih …. Ditambah lagi lepas tu bulan Syawal, perbelanjaan as a whole memang double than usual…itu pasallah kita perlu additional income. Betul tak? Betul tak??
Let’s analyse the additional expenses untuk bulan Ramadhan & Syawal:
(note these may not be NECESSITIES, but on average, ppl will spend on this )
ataupon, anda boleh buat sendiri budget anda. Cube tulis atas kertas. Tulis sekarang tau, Ingat saye pesan tadi, kite kene ade Plan (Perancangan)!  :)
RAMADHAN
TOTAL ADDITIONAL EXPENSES
- Juadah berbuka/sahur
Memang Islam mengajar kita bersederhana…yelah…makan ala kadar, sama je macam makan hari-hari biasa…
True
But what if uols ada anak? Lepas tu pulak nak ajar anak-anak berpuasa kan…
Tekak kita, kita bolehla nak kawal untuk bersederhana…tekak anak?
Contoh, anak umur 5 tahun berpuasa, lepas tu die kata “ mama, teringin sangat nak makan nasi ayam , ice cream and nugget masa berbuka nanti…”
Walaupun kita tahu, tu semua nafsu je…nanti mungkin die makan sikit je benda2 tu, tapi sanggup ke nak cakap, tak boleh? Hehehe
Nak motivate anak berpuasa, ikutkan jelaaaaahhhh.
Dah tu pulak, harge makanan mase bulan Ramadan punyelah mahal, huhu kadang2 double dari harge sebelum Ramadan. T_T
Pastu tekak orang puasa ni macam2 lah kan….hari-hari nak minum ABC lah, nak ayam percik lah (padahal masa bulan biasa OK je heheheh)
RM15  additional a day x 30 days = RM450 (for family of 4)
RM450
- Bagi kat parents untuk persediaan berpuasa
Biasalah, kalo boleh nak bagi sikit kat parents, biar diorang pun makan sedap2 sikit, and expenses lebih sikit bulan puasa kan…
Katakanlah bagi RM100 to each (parents and parents in law)
RM200
- Sedekah juadah di masjid / fakir miskin
Memang bukan wajib, tapi, kan best kalau kita boleh start buat sikit-sikit tahun ni?
Dapat sedekah 10 kotak kurma pun cukuplaaahhh
10 X RM10 sekotak =RM100
Takdelah banyak pun, but how many of us yang actually buat?
RM100
SYAWAL
- Baju raya (sendiri and family)
OK, Islam just cakap sepersalinan pakaian baru….but of course baju baru – mahal ke murah, still nak kena beli pakai duit kan?
Katakanlah baju mak bapak je RM400 (RM200 seorang –baju, kasut, songkok, tudung, accessories etc)
Baju anak 2 orang RM400 (baju kids mahal ok…baju melayu/kurung and also baju jalan2 sikit, kasut etc)
Kat situ je dah RM800
 ** ni very minimal lah kot, baju kurung kita je dah RM200 kalo beli siap; kalo beli kain n tempah, I think lagi banyak kut?
Belum masuk dengan kasut , brooch, handbag, tudung raya etc…
RM800
-Kuih Raya
Hmmm…yang ni bergantunglah, ada yang buat, ada yang beli…mostly akan beli lah kot?
Kata lah kita beli 4 jenis untuk rumah sendiri, 2 each untuk bawak balik rumah parents and parents in law = 8 balang total
8 balang x RM25 sebalang =RM200
But honestly, ye ke 8 balang jer? Heheheh
RM200
-Duit Raya
Ok ni sebenarnya ikut kemampuan lah, ada yang bagi RM1, RM2, RM5, RM10 etc
But on average I think ppl at least set aside RM200 lah untuk bagi kat budak-budak kan…
Tu belum kire duit raye nak bagi Parents lagi. huu, takkan nak bagi mak ayah kite RM10 je kot?
RM200
- untuk parents (preparation juadah raya)
Takkan lah balik rumah parents datang makan je kan…at least kena lah tong-tong untuk juadah raya…
Yelah ingat rendang ketupat tu free ke?
As courtesy hulurlah sikit kat parents kan….
So let’s say RM200 each (rumah parents and PIL ) = RM400
RM400
- Service kereta, Petrol and toll
Ni additional la, especially untuk yang kampung jauh….plus nak pergi berziarah rumah saudara lagi kan…
Let’s say service kereta RM400, Petrol RM200, Toll RM 100 = RM700
RM700
OTHERS
Langsir baru/ Home improvements
RM500
Open house
RM500
TOTAL ADDITIONAL EXPENSES (DUIT PUASA & DUIT RAYA)
RM4,050

Ini ialah ADDITIONAL yer….normal expenses and commitment still tetap ada …
Selama ni macam manalah agaknya kita menampung additional expenses ni?
a)      Ada yang dah set aside savings every month
b)      Ada yang guna duit bonus
c)       Ada yang amik personal loan
d)      Ada yang amik advance raya
e)      Ada yang swipe credit card
f)       Ada yang pinjam duit kawan /family
g)      Ada yang harap bonus raya from Government/ company
Macam2 la yang kite terpaksa buat untuk cover expenses ni kan…
Dahla gaji bulan2 yang nak cover perbelanjaan dan bayar rumah, kereta, keperluan anak2 tiap2 bulan pon semput.. inikan pulak, nak ditambah lagi dengan perbelanjaan mase Ramadan dan Raye. 
But, instead of kite menambah hutang dan terpaksa mengikat perut dibulan-bulan depan untuk bayar hutang guna gaji yang takkan naik dalam masa terdekat…

Why don’t kite meet up or calling-calling and I can teach you about our SOHObiz to you!

First income starts from 
RM3,000 to RM10,000
Depending on your efforts…. But kalo ikut pengalaman i...buat 2 jam sehari jerrr

Yang bestnya, I will totally guide u untuk buat biz online ni :) bukan buat sorang2 tauuu

Seronoknya kalau kita boleh siapkan sebelum puasa dalam RM 10,000..... Bayangkan muka parents kita bila kita balik kampung, bagi diorang baju raya baru plus duit raya RM1,000 seorang?

Aduhhh bayangkan je dah best!
Mmg tak ternilai kegembiraan ibu bapa kita kann

lepas tu...after raya pulak kita masih ada duit berbaki dari biz ...sebab tak perlu amik advance, so masih ada gaji bulan depan jugak :)

legaaa tak payah ikat perut lepas raya kannn...
bukan susah pun..dengan SOHOBIZ 2 jam sehari jerrr
You take the first step to hear me out, weigh the pro cons, and make your decision  ;)
Tak ada paksaan yer….

Nak berubah, memang kena datang dari diri sendiri !

Step out of your comfort zone n hear me out!

Call /SMS/whatsApp: Afzan 012-2083854

Facebook : Afzanistrator

Email: afzanaini@gmail.com

16 May 2013

Mother's Day Gift

I don't celebrate mother's day coz of last year's issue yang katenye tak boleh sambut la, ape la. So this year i tak wish sesiapa pon dan tak berapa kisahkan sgt Mother's day ni.

But lil cute Affan just melt my heart bile amik die balik sekolah

Affan: Mama, mama close ur eyes.
Mama: Macam mane mama nak drive kalau tutup mate.
Affan: Alaaa tutup la mate, bukak tudung tu. Affan ade necklace untuk mama.
Mama: haha, Affan pakai kan je la atas tudung mama ni. 
It's soo cute. Thanks Affan!

So, now i declared that i'm celebrating Mother's day everyday in my life!



Ni Gambar Affan tengah buat neclace ni, Teacher die Whatsapp kat saye. hehe. Teacher die cakap, he's so passionate making it. olololoh.. Smart boy Affan! Mama love u soooo much!

Semalam pon sebelum tido, die cakap lagi pasal neclace tu..
Affan : Mama, u know the neclace i give to you, i made it myself
Mama : Yes i know. Oh, u make it by yourself right? Its soo beautiful.
Mama : Do u love mama?
Affan : Yes, i looove u..

Mama: Affan nanti Affan dah besar, Affan sayang mama tak?
Affan: Sayang!
Mama, Nanti Affan dah work, Affan sayang mama tak?
Affan : Dah work macam mama ke?
Mama: Ye..
Affan: Sayang jugak.

Smile. smile. smile :)


Resepi Kek Batik

KEK BATIK
(Versi Kurang Manis)
*Resepi asal adalah dari Ibu Mertuaku hehe. cuma didoublekan bahan-bahannye bagi banyak sikit sekali masak.

Kek Batik yang dah siap dipotong


Adunan ni untuk lebih kurang sekilo setengah kek batik. Cukup la nak makan satu famili and bawak ke opis sikit, bagi kawan2 atau jiran rase, hehe.

 Bahan-Bahan
1 Bar Buttercup
1 Cawan Gula Halus
 8 Biji Telur
1 Tin Susu Cair
1 cawan air
1 1/2 cawan serbuk koko
1 paket besar Biskut Merrie. Dipatahkan 4


Cara-caranya
1. Kisar Gula, Buttercup dan Telur hingga kembang
2. Masukkan Serbuk Koko dan Susu Cair
3. Kacau semua bahan tu atas api yang perlahan sampai pekat likat
4. Pastikan bila adunan sebati dan pekat barulah dimasukkan Biskut Merrie.
5. Kacau hingga Rata. Biskut Merrie memang perlu dimasukkan banyak sampai susah nak kacau. Kalau rasa masih senang nak kacau, tambah lagi biskut merrie. BArulah die berbatik cantik nanti.
6. Setelah digaul rata dengan biskut merrie, masukkan dalam loyang / bekas
7. Tekan-tekan bagi padat supaya coraknye cantik dan tak pecah nanti.
8. Sejukkan dalam peti ais dan potong untuk dimakan.

Kek Batik yang siap ditekan dan akan dimasukkan dalam peti ais.

(Adunan tadi cukup untuk bekas Pyrex 2 litre ni.)

Tips :
1. Boleh lapikkan bekas atau loyang dengan plastik supaya tak lekat
2. Mase nak tekan tu, memang panas lagi kek tu, sila tekan dengan cawan sepenuh tenaga anda.
3. Kalau nak manis lagi, boleh tambah setengah cawan lagi gula


Ok, sila buat ye.
SHARING is Caring
 Sila kongsikan resepi di blog di kepada semua kawan-kawan anda di Facebook.
Just Copy & Paste link ni: http://www.nurulafzanaini.com/2013/05/resepi-kek-batik.html

Senang sangat nak buat nye, saye suke sebab sedap and tak perlu bakar. hehe coz saye takde Oven.




08 May 2013

Little Caliph (Tadika Khalifah Utama) Dungun

 Affan's donut day!! (Semalam) terkejut mama, ingatkan donut betul. Seb baik Affan cakap tak boleh makan. Hehe








 Ni mase amik die dari sekolah, terus ambik gambar. Mama pon excited tengok. hehe


Siap ade topi Chef Affan lagi..


 Yang beras merah tu suppose to be the Box decoration kate Cikgunye. hehe, Affan buat jadi nasik pulak, die kate untuk dimakan dengan Donut.






01 May 2013

How to make Beef Steak

 Saye gune care yang paling senang. Marinate je dulu..




This is how i marinate beef. Heinz BBQ Sauce, Black Pepper & Garam Buluh Cooking Salt. Haa nak tau kenape gune gram buluh? Coz die garam yang organik, kaya dgn magnesium dan bersifat alkali. So bile makan daging2 yg bersifat asid ni, die boleh neutralkan balik la asid2 tu. Eat Healthy ok! 

Lepas tu Letak atas pemanggang yang non stick tu. Siap! Hehe. 

More info about Garam Buluh Cooking Salt HERE
Blog Widget by LinkWithin