24 April 2013

Tonsil - Kuala Terengganu Specialist

Huhu, kisah tonsil ku tak habis setakat minggu lepas sahaje. Ahad haritu, tak larat nak bangun pagi gi kerja, Tekak sakit nak menelan. 

Terus bangun cepat2 nak gi Klinik Raihan. Yela, kene daftar awal2 sikit. kang lambat macam haritu.

Setelah tunggu dekat 1 jam setengah dapatla jumpe Doctor, Tapi kalini Doctor lain. Saye bagitau die, tonsil sakit lagi. Die cek rekod, tengok saye dah diberi antibiotik.. Die macam tak tau nak buat ape kot, hehe, so die advice jumpe Specialist. Die terus tulis surat refer and suruh saye gi Kuala terengganu Specialist hari tu jugak.

Huhu, Kuala Terengganu adalah 75Km dari Dungun and kalau saye drive dalam Sejam Suku gitu la baru sampai.. maka, digagahkan jua lah diri ini untuk drive.

Sampai sane dah puluk 1 lebih, budak kat kaunter bgtau Doctor baru je keluar lunch.. Saye pon gi la lunch dulu, then Kol 2 setengah doctor dah masuk. 

Bagus doctor nye, die cek bebetul, siap masukkan Camera yang panjang kecik, hujung die ade lampu tu. Dapatla tengok tekak sendiri. eeuuww scary, tak pernah tengok keadaan dalam tekak. 

So memang ade infection and bawah dagu pon dah bengkak sket. Die cakap kalau tonsil, actually tak boleh makan atau minum aiskrim atau yang sejuk-sejuk tu.. Huhu, doctor kat klinik haritu kate suruh makan sejuk2 kan.

Rupenye, TAK BOLEH tau! Coz nanti infection makin teruk. macam yang terjadi kat saye sekarang ni la. huhu. Cuma boleh makan sejuk2 dan aiskrim kalau baru lepas operate tonsil tu, utk bagi luka jahitan cepat baik.

Akhirnye Doctor tu kate, saye kene gakla amik antibiotik lagi and die bagi ubat spray jugak. Nanti bulan 5 baru datang balik, kalau teruk ke ape, baru die nak consider samada perlu operate ke tak.


Sekarang ni, semakin ok lah. Ubat spray tu ada dua jenis, satu untuk dalam mulut, satu untuk tekak. Huhu rasenye sangat meloyakan.. dahla kene spray dengan kerap setiap hari..

Ok, doakan saye cepat sembuh and kalau boleh taknak la operate2 kan. seriau...

1 comment:

JuStLyNa said...

salam..nak tanya mengenai tonsil awak..skrg da ok ke?

Blog Widget by LinkWithin