23 April 2013

Resipi Kek Kukus Coklat Cheese





Resipi ni amik dari Facebook. (Copy Paste je) Gambar nye memang menggiurkan. saje tepek kat sini, senang nak refer nanti. Kot kot la terasa nak buat. hehehe, jangan tanyae saye detailas nye ye, coz memang belum try lagi ni. ahahah



BAHAN-BAHAN
Bahan A
1cawan gula*
1cawan susu cair *
1cawan koko*
1/2cawam susu pekat*
1cawan minyak*
bahan diatas campur semuanya n masak atas api n kacau sampai sebati siap tutup api n ketepikan biar sejuk
 
Bahan B
3biji telur (A)
 
Bahan C
1cawan tepung naik sendiri
 
CARA-CARANYA

Pukul bahan B sampai kembang n gebu n masukkan dlm bahan A kacau sebati n masukkan bahan C kacau sampai sebati n leh lah dikukus separuh dulu (AIR MESTILAH DIJMASAK DULU YA) 
Loyang hendaklah disapu majerin n dialas kertas nak kukus dlm bekas kecil2 pon leh gak
Sementara tunggu masak sediakan cream cheese

Bahan-bahan Cream Cheese
250gm cream cheese
60gm gula castur
25ml air biasa
25gm tepung gandum
1biji telur

Cara-carannya
Pukul bahan diatas kecuali telur sampai kembang n gebu n masukkan telur n pukul lagi, siap. 
Bila bahan coklat dah masak masukkan cheese sampai habis n kukus lagi sampai masak, siap. 
Masukkan baki coklat tadi n kukus lagi sampai masak dah masak tunggu sejuk baru dikuarkan dari loyang.
p/s: *Credit to Ucu Tipah who made this recipe.. *


No comments:

Blog Widget by LinkWithin