16 April 2013

Cara berkesan nak hilangkan kesakitan Tonsil

Ni nak cerite.. minggu lepas, saye diserang tonsil bengkak. huhu. Ntah ngape tibe2 je rase pedih tekak, sakit nak menelan and sampai ke telinge rase sakitnye.

Encik suami balik lambat sket haritu, dah sms die pesan belikan aiskrim on da way balik.. sampai rumah, tanye," manenye aiskrim?" Die terkejut.. sbb die tak bace pon rupenye sms tu. ahahha. Pastu die gi keluar semule gi beli. Ololoh, kesian pulak.


Yeay, dapat makan Magnum!

Malam tu nak tido pon seksa rase.. badan berangin jer rase. Seb baik ade encik suami mithali tolong picit2 kan. Lega sket, sampai tertido.

Bangun pagi rase macam tak larat dah.. badan pon rase sengal2 je. Decide untuk tak pergi keje la. and siap-siap untuk ke Klinik..
Dasyat la Klinik kat dungun ni, daftar kol 9 pagi, kol 12.30tgh baru dapat jumpe doctor.
Huhu hasilnye doc bagi MC 2 hari coztonsil bengkak terus smpai sakit telinge and ubat yg die bagi akan buatkan mengantuk gile.

Pastu mase die cek, die kate perut bunyi macam gastrik je. Die marah la kenape tak makan. Huhu nak je cakap, yela dah 3 jam setengah tunggu dokter perut pon lapar la.

Gas Asid dalam perut akan naik ke atas kalau lapar n buatkan tekak sakit jugak. Tu pasal tonsil makin teruk.
Kesimpulannye die cakap, elakkan makan 4 bende ni; 
  1. Yang keras
  2. Masam
  3. Pedas
  4.  Panas
And kene makan 4 bende: 
  1. Aiskrim
  2. Air berais
  3. Ice cube
  4.  err satu lg ape ek dh lupe, yang lembut & sejuk2 kot
Banyak jugak ubat yang saye dapat.. Dalam botol tu, ubat sakit tekak. Telan je bile rase sakit. Rase die macam mentos tapi cair. 
Doc tak bagi makan ubat yg macam strepsils tu, nanti lagi sakit sebab panas.

Mendengarkan nasihat doctor suruh makan yang sejuk2 tu, selepas balik dari klinik, terus la gi beli ubat tambahan yang sepatutnye. hehehe

 Hasilnye, tadaaa!!! Walls selection Double Dutch ngan Nestle Crunch! hoho Hilang segale diet ku.


 Nyumm Nyumm Nyumm!!

Kesian kan orang tonsil ni.. Dahla kene gi klinik, makan ubat, kene dok rumah & tido, takleh gi kerja, kene Makan Aiskrim.. Ish ish ish.. kesian sungguh la die. :)

 Nyum nyum nyum sampai la habissss.. hehehe


 UPDATE TERBARU (4 Ogos 2015)
Sila abaikan post diatas tu tentang cara menghilangkan sakit tonsil.
Doc pakar yg saya jumpa tak bagi makan Aiskrim, nanti lagi teruk sbb boleh jd nanah2 kecil dan makin perit tekak. maafkan saye kerana dah bg ajaran salah. tp doctor klinik yg ckp mcm tu. huhuhu doktor sesama doktor pon ade lain2 pendapat.

yang pastinye cara yang saye baru discover ni adalah terbaik.

Saye gunakan Young Living Essential Oil.
ni ada beberape Essential Oil yang elok untuk Tonsil.
Essential oil Cinnamon, Thyme, Wintergreen, Lemongrass

Yang ni Essential Oil Thieves


but yang saye dah cuba guna dan berkesan ialah Essential Oil Copaiba


Best sangat, just sapu je kat tekak. sekali sapu terus lega rasenye, then saye ulang sapu, mmg cepat surut bengkak. sakit tekak pon hilang. ni 100% natural tau. takde bahan bahaye labgsung. die amik dari pokok Copaiba. Kepade yang selalu tonsil tu, make sure ade simpan Essential Oil ni kat rumah.
selain tu boleh jugak guna utk bengkak terhantuk ke, sakit urat, sakit sendi, batuk, lelah, sakit perut. haa byk kegunaan. berbaloi beli.

kalau nak tau pasal Essential Oil ni atau kalau nak beli, contact saye ye. Afzan : 012-2083854

4 comments:

Foo Revellion said...

dah sihat dah?

i am mohd diah said...

Saya pun selalu jugak tonsil bengkak, alaa x boleh makan sambal petai & tomyam. Sedih sedih. ... tapi xper boleh makan aiskirm banyak banyja hehehe

Nur Hanim said...

Hubungi saya 010-9333205, insya'allah saya akan bantu..

fatin azura said...

Sy kne tonsil bengkak nak mnum air pun xleh...telan air liur pun sakit..doc bg antibiotic..brape hr bleh elok tonsil ne..1st time kne..

Blog Widget by LinkWithin