08 April 2013

Berpantang Tanpa Sembelit

Biasenye kalau ibu2 lepas bersalin, dalam pantang sembelit kan? Betul tak? Saye dulu2 mase pantang pon sangat siksa.. huhu, dahla luka jahitan tak sembuh lagi. Amik mase lame gile dalam toilet supaye mengeluarkan dengan care sikit dan tak memedihkan luka yang masih belum kering tu. Dahla kerass!!

Mak pon pesan jangan teran kang takut benang tu terbetas. Terbukak luka kang. Uwaaaa. ngeriiii!!



Saye ni memang selalu ade masalah sembelit tau. hikhik, malu aii.. saye tau sebab nye. Punca utama adelah saye tak suke makan sayur!! hehe, so mmg nasib la kan, slalu susah nak membuang. kadang seminggu 2-3 kali jer. huaaaaa!! sangat tidak sihat itu! jangan tiru saye tak makan sayur ye.

Dulu2 selalu la saye makan fiber atau mende2 berasaskan fiber. Paling kurang pon, makan betik banyak2 hehe. Skang takyah susah2, coz ade Lactolite ni. Lactolite ni fungsi die macam Vitagen la kirenye, ade inulin, lactobasilus..ade bakteria baik yg membantu penghadaman. Tapi Lactolite ni kire macam pati kepade vitagen.. Makan sepeket Lactolite, macam makan 4 botol vitagen. Power gitu. 

Macam saye, dah seminggu lebih tak berape ok kekerapan ke toilet gara2 berdiet. Tula masalah saye, kalau diet (kurang makan) sure sembelit. huk huk. So ape lagi, malam semalam saye makan sepeket Lactolite ni, pagi ni, fuhh keluar sume bahan2 yang tak diperlukan dalam usus tu dengan lancarnye. Hehe. Perut pon dah kempis sket. Takdela buncit semacam je sbb usus tersumbat kan.

Badan pon rase ringan. Lalalalala~~



Bagi yg nak kurus tu pon boleh amalkan Lactolite ni hari2.. coz once usus dah bersih, penyerapan nutrien dari ape2 yang kite makan pon lancar, so ape2 supplement yang kite makan lebih berkesan dan cepat bertindak.

Usus kite ni macam longkang la, kalau lame-lame makanan lalu, ade la yg menempel2 kat dinding usus tu kan. Kite ni pulak, dahla makan macam2. huhu.. Pastu kalau tak dibersihkan, jadi mcm longkang tersumbat la.. Perut pon jadi buncit je sbb sampah sarap ni melekat di dinding2 usus dan pembuangan tak lancar. So, sekali sekale meh kite bersihkan usus ye.

Lactolite ni sesuai untuk semua orang ye, perempuan, lelaki, ibu mengandung, breastfeed, and even kanak2. But for kanak2, amik sikit jela, jgn abiskan sepeket lak. Lactolite ni sangat lembut untuk usus kite, die tak buatkan kite cirit birit macam makan ubat berasaskan julap tu ye.


Okey, jangan biarkan masalah sembelit ni mengganggu kehidupan anda lagi. Hehe, makan dengan lancar, membuang pon mesti dengan lancar ye. 

Contact Me to order

Afzan
Call / SMS / Whatsapp: 012-2083854


More info kat bawah ni ye..

Nurich Lacto-Lite adalah minuman berkhasiat yang menggabungkan yogurt kultur hidup dan inulin. Ia merupakan simbiotik yang menggabungkan kedua-dua probiotik (bakteria berguna) dan prebiotik (makanan bakteria berguna – inulin), dan seterusnya dapat meningkatkan keberkesanan bakteria berguna di dalam badan manusia. Bakteria berguna dan inulin dalam Nurich Lacto-Lite tidak akan dirosakkan oleh asid perut dan garam hempedu. Ia terus memasuki dan melekat pada membran lendir usus untuk berfungsi. Nurich Lacto-Lite kaya dengan serat larut dalam air, mempercepatkan kadar pembiakan bakteria berguna dalam badan, menyekat pertumbuhan sel rosak dan mendirikan sawar biologi dalam saluran usus. Pengambilannya dapat menggalakkan penyerapan nutrisi, mengekalkan keseimbangan mikrob dalam saluran usus, menjadikan fungsi perut dan usus kekal sihat, dan seterusnya meningkatkan daya keimunan badan.

Apakah itu probiotik?
Probiotik ialah kumpulan bakteria berguna semulajadi yang hidup dalam saluran usus badan manusia. Ia membantu dalam memperbaiki keseimbangan ekologi kumpulan bakteria dalam saluran usus demi meningkatkan taraf kesihatan manusia.

Apakah itu prebiotik?
Prebiotik secara umumnya ialah makanan yang tidak boleh dicerna, tetapi dapat menggalakkan pertumbuhan dan mengaktifkan kumpulan bakteria berguna tertentu. Prebiotik dapat membantu dalam pertumbuhan probiotik dan meningkatkan keaktifan probiotik. Ia dapat membantu menyediakan keadaan saluran usus yang bersifat asid lemah demi pertumbuhan probiotik, di samping membekalkan nutrien khas untuk pertumbuhan probiotik seperti Lactobacillus dan Bifidus.

Apakah itu inulin?
Inulin ialah serbuk yang dikisar daripada akar chicory (tumbuh-tumbuhan), kaya dengan serat larut dalam air, di samping ia merupakan makanan untuk bakteria berguna dalam saluran usus. Serat larut dalam air dapat membantu dalam menyelaras kandungan kolesterol serum dan tekanan darah, mengurangkan penghasilan bahan bertoksin dalam badan, seterusnya meringankan beban hati. Ia juga dapat mempercepat pembiakan bakteria berguna dalam saluran usus, kerana bilangan bakteria berguna menpengaruhi keadaaan kesihatan badan manusia. Ia turut mengurangkan kuantiti bakteria berbahaya (seperti bakteria disentri, bakteria taun dan sebagainya), meningkatkan daya keimunan badan, menyepadukan Vitamin B dalam saluran usus, mengekalkan operasi sistem saraf yang normal dan melicinkan kulit.

Apakah bezanya minuman yogurt yang ada di pasaran berbanding dengan Nurich Lacto-Lite?
Nurich Lacto-Lite mengaplikasikan teknologi canggih untuk melindungi bakteria berguna yang terkandung dalam produk ini (5 lapisan perlindungan), supaya bakteria berguna tersebut tidak dapat dihakis oleh asid perut dan garam hempedu sebelum memasuki saluran usus, dan seterusnya menggugat keberkesanannya. Selain itu, inulin merupakan makanan bagi bakteria berguna kerana ia membantu dalam pembiakan bakteria berguna serta menjaga kesihatan manusia.

Siapakah yang perlu mengambil Nurich Lacto-Lite?
Nurich Lacto-Lite sesuai untuk semua golongan masyarakat, terutama untuk mereka yang mengalami ketidakselesaan dalam saluran usus, pesakit sembelit, mereka yang sentiasa menjaga kesihatan, serta mereka yang mengamalkan gaya hidup tidak sihat.

Adakah Nurich Lacto-Lite memperoleh kebenaran dan kelulusan Negara?
Nurich Lacto-Lite telah memperoleh kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, boleh dijual secara sah di pasaran. Selain itu, Nurich Lacto-Lite juga diiktiraf oleh FDA sebagai GRAS (Generally Recognized As Safe).



No comments:

Blog Widget by LinkWithin