02 January 2013

Biozone Food Purifier- Purify makanan laut

Haritu, saya ada beli sotong sekilo kat tepi pantai masa balik dari kerja. Rumah saye ni, dekat dengan pantai tau. So, selain beli kat pasar, ade jugak nelayan-nelayan yang jual terus hasil tangkapan diorang di tepi pantai tu je. Dapatla beli seafood yang segar-segar.

Ok, balik rumah je, saya nak terus uji kesegaran sotong ni. Betul ke dia kata sotong ni yang baru tangkap pada haritu punya.

Mula-mula saya basuh sotong tu gitu-gitu aja. Kemudian masukkan dalam mangkuk kaca besar, isi air sampai sotong tu tenggelam. Kemudian setkan Biozone tu kepada 15 Minit.

Sotong yang akan dipurify

Ok, proses purifikasi pon bermula.


 Bzzzz, Bzzzzzzz proses bubbling berlangsung. Keluar buih2. 


Makin lama, makin banyak buih. Ni perkara biasa. Memang setiap kali buat purification pon memang ada buih. Buih tu gelembung udara yang keluar je sebenarnya. Tapi kalau ada bendasing atau asid lemak, die memang akan terapung atas buih2 tu.


Selepas 5 minit, semakin tinggi buih. Ada bau hanyir jugak berkeliaran di udara. huhu busyukk





Ok, makin lama, buih makin tinggi, sampai la habis 15 minit tu. Bau hanyir dan busyuk tadi pon makin lama makin tak bau dah.


Setelah saya buang keluar semua buih, nampak bendasing yang terampai, melekat kat tepi2 mangkuk tu. Tak banyak, sikit2 je.. warna hitam2 kuning gitu. Jauh beza dengan saya purify ayam dan ikan haritu.


See, takde la mende berketul macam getah tu terhasil. So, saya sahkan bahawa tempat saya beli sotong tu, memang sotong segar. Lain kali boleh beli kat situ lagi. Tak nak la beli yang jual kat Giant ke, Nirwana ke, coz dah tau tempat mane boleh dapat makanan laut fresh.

And dapat hilangkan hanyir bau sotong jugak. lepas purify tu, saya masukkan sotong ni dalam peti ais, setiap kali nak masak, amik sikit2. hmm, elok je segar sotong tu, tak lembik pon walaupun simpan lama.

So, kesimpulannye, dengan adenye Biozone ni, boleh tolong kite memilih tempat nak beli makanan mentah yang terbaik selepas buat comparison. If u all beli Biozone ni nanti, sure excited tau nak beli ayam, ikan, daging dari tempat2 berbeza dan comparekan hasilnya. Mane yang keluar banyak mendasing likat pekat tu, jangan beli lagi kat situ tau.

Ada yang call saya tanye, Promosi Rebate RM250 msih ade ke? Sebenarnya dah tamat pada 31/12/2012.

Tapi sekarang cuma ada satu sahaja lagi peluang untuk dapatkan rebate tu, iaitu kalau beli pada 6 Januari 2012. (Hanya tarikh ini sahaja). 

Kalau berminat, kena maklumkan kepada saya at least sebelum 5 January la ye, sebab saya kena arrange kan nak amik stock di stokis pada 6 Januari tu. 

Selepas ni memang tak ada langsung rebate. Jangan menyesal pulak lepas ni ye.

Anything, contact saya,
Afzan 012 208 3854

No comments:

Blog Widget by LinkWithin