05 December 2012

Untuk bacaan wanita sahaja.. Sagging Boobies

Err, dalam bahasa melayu baku nya, Payudara Kendur
Tsk.. tsk.. tsk.. 
Sedeh benor tajuknye kan..
Eh ulang semula warning
UNTUK BACAAN WANITA SAHAJE!
Kalau anda lelaki, sila panggil wife, mak, kakak, anak pompuan, atau pompuan yang dikenali berdekatan anda untuk bace ye.. hehehe. 

Credit to DDM Ismalina Ishak for this entry di blog beliau..
************************************
Maybe ramai yang rasa masalah sagging breast ni hanya berlaku bila lepas beranak, atau bile kite breastfeed jer…

Actually uols tau tak macam mana nak tahu boobies uols tu sag ke tak?
Oklah…from what I know, you can easily measure ur boobs ‘sagginess’ (adeke word ni?) from 2 tests:

PENCIL TEST
Senang sangat buat test ni…

1)      Hamik sebatang pencil or pen…pastikan buat test ni masa tak pakai bra ye kengkawan

2)      Berdiri tegak –pastikan belakang  dan bahu anda rapat ke dinding

3)      Angkat sedikit sebelah boobies anda dan letakkan pencil kat bawah boobies

4)      Gunakan sebelah tangan utk pegang hujung pencil dan jatuhkan boobies anda perlahan-lahan

5)      Biarkan and tengok pencil tu jatuh ke tak?

If jatuh- TAHNIAH, anda mempunyai boobies yang anjal :)

If tak jatuh – itulah die…sorry to say…u have sagging boobies :(

NIPPLE DISTANCE TEST
Haha actually tak tahu ape nama sebenar test ni…
Tapi basically, your nipples should have the right, proportionate distance on your body!
Senang jugak test die…
1)      Kalo uols perasan, ada U shape bone under your neck…bawah sikit dari tulang halkum tu..

2)      Oh yer make sure buat test ni masa tak pakai bra jugak k :)

3)      Letakkan ibu jari anda kat U shape bone tu

4)      Kemudian, extend your fingers sampai ke maximum jari manis anda/ring finger  boleh stretch…

5)      Haaa itulah tempat kat mana your nipples should be…

6)      Sama jugak, jarak antara 2 nipple secara horizontal, patut berada lebih kurang distance bila ibu jari dan jari manis di-stretch kan :)

stretchkan ur fingers camni tau...jarak dari U sape bone to ur  nipples should be ikut garisan merah tu tau
haaa camnilaa nak kira nipple distance!


Haaaa

Dah cuba?

Actually, sagging boobs ni boleh jadi kat sume wanita tauuu

Especially yang genetically ada asset yang besar sikit…

Cube uols try baring-baring sambil nak tido tu kan…and perhatikan, ur boobs tu duduk diam-diam kat tempat die ke? Or akan terkulai layu ke tepi? Hahahah

Actually, I pun pernah experience sagging boobies…maybe tak banyak, but I boleh rasa laa

Bile kite gain weight, boobs pun akan membesar jugak kan…tapi bile skin elasticity kat bahagian breast dah tak mantap, tu yang boleh jadi sagging tu…

Actually, before pakai Premium Beautiful pun, I am very particular about my bra…

Memang I akan beli bra yang boleh support my relatively large assets…

Sebelum Premium  Beautiful, I will only buy from Wacoal Gold series…sebab ape? Sebab tali die tebal and hook die 3-4…so memang sesuai untuk support breast…Harga pun boleh tahan , dalam RM300-400 sehelai...dalam setahun, at least memang kena beli 3-5 bra baru, sebab after a while, bra pun macam dah longgar and tak sedap pakai lagi...


Actually, kadang-kadang memang teringin nak pakai those lacy bras yang ada satu hook je kat belakang , dengan tali nipis, and macam half cup tu kan….but, we do what is best for our HEALTH!

Memang cantik laa bra lace2, gambar kartun2, tapi how good is it for your posture and body?

Do you know kalo kite tak amalkan pemakaian bra yang betul, it will lead to back pain and may lead to breast cancer?


Cantik ke kalo kurus pun, tapi boobs jatuh ?



Hmmm

Sebab tu bile lepas pakai PB, I dah tak tengok yang lain… coz I know it’s the best so far for my breasts :) siap ada kifetime warranty lagii...

Let’s look on what are the characteristics of a good bra:

a)      Tali/strap yang tebal – tak kira boobs besar ke kecil, memang kena pakai strap yang tebal untuk make sure boobies berada di tempat sepatutnye

b)      Bahagian hook between 3-6 hooks – bile ada banyak hooks, means the base of the bra is stabil and can support the weight of the breast

c)       For large breast, wear wired bra – if non-wired, confirm tak boleh support big boobs :P

d)      Pastikan ukuran bra yang betul – if tak sure, pls ask the assistant to measure for you…tak semestinya if kita ada badan yang kecil i.e pakai size 32/34 or 75/80 , cup pun kecil tau…
.
e)      Pemilihan cup yang betul- full cup is always the most supportive! Kalo yang half cup tu, nak pakai masa seduce suami oklah, but not for everyday wear, sebab mmg tak cukup support ye:)

f)       Invest in good bra! – good lingerie is the key to look good! Tak guna baju designer pun tapi kalo kat dalam tu nampak berlipat-lipat


Those are the things that I can think of right now…kadang-kadang pelik tau, perempuan bile tang pakaian dalam memang amik mudah, tapi bile beli baju kasut segala, tak kisah pulak spend riban-ribans….and baju yang ratus-ratus or riban-ribans tu pun pling kuat 1-2 tahun jelah boleh pakai, lepas tu confirm buat baju baru kan?

To all women out there, TAKE CARE OF YOUR ASSETS PLEASE!


Bak kata CDM Hanis, badan perempuan ni nak pakai lama, so, kena jaga elok-elok… nanti bila body boleh jadi tahap-tahap kain buruk je, nak rectify pun payah…- masa tu nak betulakan boobs yang sagging, strechmark segala, maybe kena buat surgery kot?...kesihatan dalaman and skin elasticity kena jaga- bukan untuk sape pun, untuk your hubby jugak kan :)

Hope these are good info for all of you out there…saja sharing some info for us women…


Those yang dah buat test kat atas ni, and rasa nak menganjalkan assets anda – just contact me for FREE fitting of Premium Beautiful k…

Yang rasa dah kurus and tanak pakai korset, boleh jugak cuba Premium Beautiful Short bra!

Till later..

AFZAN
012 20 83854
013 388 5647 

No comments:

Blog Widget by LinkWithin