16 December 2012

Sekolah Tun Fatimah

During my short trip to JB last week with my dear Husband, after appointment dgn client, sempat pusing jap ke Sekolah Tun Fatimah. Really miss this school. Sekolah berasrama penuh tempat saye menimba ilmu yang paling berharga dalam hidup..

Frankly speaking, STF lah yang menjadikan saya, saya sekarang ni. Kawan2, cikgu dan environment sepanjang 5 tahun belajar kat sinilah yg membentuk peribadi saye sekarang.

 Seingat saye, last pergi 12 tahun lepas la.. Mase tu amik result SPM. lepas tu tak pergi dah..



Ingat lagi alamat sekolah adalah di Jalan tun Abdul Razak, 80000 JB.

Entering the school. Hubby risau nak masuk takut pak guard tahan. Me dgn selamba je cakap "nak jumpe cikgu Rahim" Ahaha, sorry pak guard, tipu je.. Nak round2 je actually


Entering the school compound ooh blok form 5!!

Rindu sekolah!!! Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat belajar, berkawan, bersusah payah, mcm2 lagi lah. huhu..



Oh bas sekolah ku. nampak usang sangat. Diorang masih pakai bas ni lagi ke pergi outing?


Ni Dewan Bistari. Tempat amik SPM.


 This is blok B. Blok kaler merah. Paling depan sekali. Pejabat warden pon kat sini. Dulu2 selalu menunggu2 pengumuman pelajar yang menerima parcel. Sape yang name nye diumumkan, gi amik parcel kat bilik warden ni lah. 

Happy sangat kalau dapat parcel (biasenye makanan) dari parents. Hehe. Takde keje lain, lapar je kejenye kitorg ni.

Yang pintu merah tu pejabat warden. Oh, kat sini lah surat2 kami ditapis. All letter go in and out dibaca dulu oleh warden. Kalau bahasa menepati standard karangan SPM dan takde unsur2 cintan cintun barula lepas. Huhu. Ade gak surat2 saye sangkut time tuh. 

Pastu kitorg ni kan bijak pandai, pakai kaedah lain utk berutus surat. hehe. U know what we do? ade dorm mate yang do area Bandar Baru Uda. Sgt dekat ngan sekolah dan mak die dtg every week. So, mak die la jd posmen tlg poskan surat kitorg dan surat dari correspond kitorg pon di pos ke rumah maknye. Hahaha. those were the days..


Kat belakang saye berdiri tu adalah dewan makan. Dewan Melati namanye. banyak betul kenangan dewan makan ni. Ingat lagi hari Sabtu, ade nasik lemak yg sgt sedap, Hari Rabu ade daging Dendeng sedap, Hari khamis ade Formal Dinner where we have to use fork & spoon to eat. haha, kelentung kelentang bunyi sudu garpu. 

Kitorang dulu selalu je lapar, bile balik sekolah, mase beratur, kalau ade yg potong queue rase mcm nak lempang je org tu. kadang2 sorang berlari keluar dari kelas dulu utk cop kan barisan for the whole class.. PAstu mule la senior jeling semacam. Hahaha



Jalan masuk ke Dewan Melati..


Sekarang dah ade pondok pulak depan Dewan Melati ni

Yang pagar berjaring tu Tennis Court. Kat situlah kitorg kene buat senaman pagi setiap pagi. Punyela malas nak buat senaman pagi, mate pon ngantuk, buat senaman dengan lemah gemalai. 

Mase nak masuk tennis court tu, prefect & cikgu akan cek kitorg pakai pin tudung ngan kain dalam tak. Kalau tak pakai, lepas senaman pagi, kene stay dan kene berlari keliling tennis court tu, brape round ntah, dah lupe. tapi saye penah la kene denda. Huhu T_T


 Ni adalah depan Dewan Melati dan merupakan jalan utama. Yang biru tu Blok A (Asrama)

Ingat lagi, dulu2 sekolah selalu ade masalah takde air. kitorang selalu kene tadah air dalam baldi malam2 utk mandi esok pagi. Kalau lupa tadah, alamatnye tak mandilah ataupon kene curi air orang. Huhu.

Kadang2 jauh jugak nak angkat air bile masalah air semakin teruk. Kene angkat air dari lori air tu. Pastu terkedek2 angkut baldi penuh air tu ke toilet yang terpaksa melalui 3 blok asrama dan turun naik tangga. Sampai toilet, dah tinggal separuh baldi airnye. tsk tsk.. 

 Huhu nama je sekolah premier tapi sekolah tu sangat usang (sekarang nampak mcm lagi teruk).. Masalah air, masalah penceroboh datang meraba murid, nak keluar outing sangat susah, cuma 11 kali setahun dan lain2.. semua susah payah ni membuatkan kitorg sgt kuat dan tabah.


Sebelum keluar, sempat ambik gambar lagi kat pintu masuk..

Bye Bye sekolah ku..

Terima kasih kepada cikgu2 yang banyak berkorban dan bersungguh2 tolong kami utk berjaya dalam PMR dan SPM. Berkat ilmu yang di ajar oleh Cikgu2 mengajar dari hati yang ikhlas tu la yang menyumbang kpd kejayaan kitorang.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin