10 December 2012

Resipi Macaroni & Cheese (Baked Mac & Cheese)

Okey, this resipi actually saye dapat dari My Friend, Hana.. Semalam, terasa nak buat. Bahan-bahannye pon memang dah ade kat rumah. semalam try this recipe! Wallaaaa! Marvelous! Ramai pulak yang mintak resipi. 

So, ni saye tulis balik resipi nye dengan gambar bahan-bahannye sekali, takut korang susah nak gi cari bahannye kalau tak tau rupe tin nye.

Note 1: 
Semua bahan-bahan ni boleh dibeli kat Giant. Oregano & Bay leaves tu, lebih kurang RM8 satu botol kecik tu, Brand McCormick. Memang agak mahal kos kalau sekali masak. Tapi kalau jenis yang nak selalu masak western, memang kene adalah italian herbs macam ni kat rumah.

Note 2:
This recipe is just nice for 3 person or 2 very hungry fella. Hehe


INGREDIENTS


1 can of Prego Cheese & Herb
Prego Pasta Sauce (Roasted Garlic & Parmesan) - Bukan guna semua, agak2 separuh botol je atau 1/3 je. Kalau tak jumpa yang ni, boleh je pakai yang tulis "Traditional".

Mozzarella Cheese. Sliced or grated.. Bukan guna semua ye, guna secukup rasa.. Kang gemuk kalau banyak-banyak. Hehe.
Shitake Mushroom. Slice it. If takde mushroom ni, nak pakai Alfredo Mushroom / Button Mushroom dalam tin tu pon boleh.
Sausages. I use Ayamas Premium Frankfurter. Ayamas Frankfurter ni ade banyak jenis. Pilih je mane2 yang anda suka. I just use 3 stick of sausages. U can use all if u like.

2 helai Bay Leaves.

Sedikit Oregano Leaves

Macaroni. Untuk 2 orang makan, I just use half packet.

Other Ingredients:

  • Sebiji Telur
  • 4 biji Bawang Putih. Di ketuk
  • 1 biji Bawang besar. Dipotong dadu
  • Sedikit Butter untuk menumis

Step 1: Prepare the Macaroni
1. Rebus macaroni sampai lembut. Letak sikit minyak semasa rebus supaya macaroni tak melekat
2. Toskan Macaroni, dan letakkan dalam Caserol atau bekas untuk di bakar. Letak separuh sahaja dulu. Coz nanti nak layerkan dengan gravy tu.

Step 2: Prepare the Cheese & Herb Gravy
  1. Tumis bawang putih & Bawang Besar dengan butter
  2.  Masukkan sosej dan cendawan yang dah di potong dalam tumisan tadi sampai garing.
  3. Masukkan 2 helai Bay Leaves & sedikit Oregano Leaves. 
  4. Masukkan 1 tin Prego Cheese & Herb.
  5. Kacau-kacau semua bahan tersebut beberapa minit. Siap. 
  • Tambah air sikit kalau nampak kering sangat. 
  • Oh, nanti keluarkan Bay leaves tu ye. Coz kalau tak nanti rase die kuat sangat.

Step 3: Prepare the Tomato based Pasta Sauce
  1. Pecahkan sebiji telur & pukul.
  2. Campurkan telur tu dengan Prego Sauce (Roasted Garlic & Parmesan). Tak perlu dimasak. 
  •  Tujuan campur dengan telur ni adalah nak bagi Macaroni tu melekat.

Step 4: Prepare to bake
1. Masukkan Macaroni.
2. Layer it with Tomato Based Pasta Sauce
3. Layer it with Cheese & Herb Sauce
4. Then, ulang balik. Macaroni -> Pasta Sauce -> Cheese & Herb Sauce
5. Letakkan Mozzarella cheese di atas sekali.
6. Panaskan Oven, Then bake to perfection! (Baking time about 15 min in 180 degree temp.) Make sure not to burn the cheese on top k!

This is how it looks sebelum di bakar. I grated the cheese


This is how it looks right after dibakar. Ada effect cheese bertali2 bila diangkat. Marvellous!! Best served hot.

Note 3: 
Kalau suka pedas, boleh la tambah Chilli Flakes mase nak makan.

Note 4: 
The reason we use Tomato based pasta sauce adalah bagi tak rase muak sangat kalau Cheese sahaja. But if u nak version tanpa tomato based sauce pon boleh. Kids will love it.

Ok that's all!! Jangan lupa cuba masak ye and give your feedback here. Feel free to amend the recipe to ur preference.


Checkout other Italian resipi that i had try (Using Prego Sauce)
Baked Carbonara Meatball


OMG, baru teringat this two dishes saye belum tulis resipinye lagi. Will blog about this later. Remind me if i forget k.
  • Spagetti Carbonara
  • Shepherd's Pie

3 comments:

Cik Norfa said...

wah menarik ni...terasa nak cuba untuk buka puasa...kalau berjaya nanti kita bgtahu. hehe.

Anonymous said...

omg, sedap gilaa and senang nak buat. thanks for the recipe :)

Suzane Khan said...

Cik Afzan,
Saya dah try :)
Thank you for the recipe ya!

Blog Widget by LinkWithin