20 December 2012

Hunting for a dream house. Modern Contemporary Design.



Kitorang tengah pening2 lalat jugak la mencari rumah di area Dungun ni.. Actually mase dok Kuantan lagi dah plan nak beli rumah utk sendiri duduk.. Tapi dah dapat tukar Dungun ni, so decide utk terus beli rumah sini la. coz rase2nye dalam mase 3-4 tahun ni maybe tak bertukar tempat keje dah kot.

So, bermulalah pencarian we all. call sane call sini, tanye setiap org yang kitorang tau, gi pejabat property agent, contact no tefon kat sign board n ronda2 sekita dungun tengok2 rumah.

Ade a few persoalan dan mende yang perlu di decide ni
Nak beli rumah siap or nak buat build from scratch?
Kalau build from scratch, kene beli tanah then upah contractor buat rumah pulak.

1. Kalau nak peace of mind, beli yg dah siap je 
(but nak yang baru la, taknak rumah second hand)

2. Tapi kalau nak puas hati, beli tanah n buat sendiri ikut design yang kita nak.

Hmm, both ade pros n cons.. Kalau beli yg dah siap, takyah banyak pikir dah.

Kalau nak buat baru, kene cari tanah, cari arkitek utk buat pelan, cari kontractor utk buat rumah.. pheewww!! headache jugak tu.

Tu yang kene fikir betul2 n get as much opinion as we can. Yela, ni kire investment for life dah ni. Kene betul2 puas hati la.

Yang saye tau, ni kriteria Penting rumah yang saye nak:
1. Banglo
2. Ade kawasan tanah sekeliling (for further expansion) 
3. Ade sekurang-kurangnye 4 bilik
4. Design Modern Kontemporari 
5. Dan yang paling penting sekali Lokasi mestilah strategik. 
(Dekat dengan tempat keje.)

Kriteria optional tapi sangat nakkk
1. Master bedroom mestilah besar, kalau boleh nak ade my own walking wardrobe..taruk sume baju n accessories ku kat situ, nak pakai baju n bermekap pon kt situ skali.
2. Salah satu bilik nak buat jadi my SOHO.(Small Office Home Office) that's why la nk kene ade byk bilik.
3. Toilet master bedroom ala2 hotel (Ade cermin yang memisahkan shower ngn toilet) pastu mestilah warna hitam atau grey. Perghh sgt detail tu. Kalau ade bath Tub pon best gak. hehehe. boleh feeling2 dok hotel tetiap hari.
Toilet Idaman?


Ni rumah yang kitorang dah tengok:
 
Ni salah satu rumah yang kitorg gi tengok last week.  Almost siap. 99% siap dah. Tinggal nak cat selapis je lagi. Pagar depan die akan pasang Autogate.
Ni some of the interior.. Syiling, kipas n lampu sume dah siap pasang. Actually Kontraktor ni buat rumah ni utk die duduk, but last2 die decide nak jual. So lantai, siling, mmg sume kualiti terbaik la die letak. Die even dah extend the verandah, toilet n dapur.
Kabinet dapur pon die dah siap pasang. Banyak gak kabinet nye, penuh satu dapur. Stove n kitchen hood pon dah siap ade. Die cakap, bawak kuali, terus boleh masak.


Ini Pandangan rumah tu dari tepi. Sekeliling rumah pagar batu n dah ade wiring sume, sbb atas pagar tu ade lampu2. Cuma tak siap cat je lg ni.Tak brape suke pagar ni, sbb mcm menutup rumah la, terus tak nampak separuh rumah. Suke yg simple je.

Harge die boleh tahan jugak la, rasenye worth jugak dgn sume interior die tu. Cume ade a few issue disini.. 
isu paling besar adalah, saye kurang berkenan design kabinet die tu. huhuhu, bunge2 la pulak. So not my taste. Saye punye la nak dapur yg kabinet sume kaler putih or something simple yet elegant la..

Kawasan tanah die ok la, ade gak tanah lebih kiri kanan. But takdelah besar sgt kawasannye. Bilik pulak ade 3 je. huhu, actually bilik ade 4, tapi kontraktor ni dah pecahkan bilik tu, buat jadi ruang makan. tu pasal jadi 3 je. If jadi beli rumah ni, saye mmg akan tambah dulu 1 lagi bilik kat bahagian tepi before duduk (ceewah dah verangan2 gittew)

Oh, yang paling best about this house is location die sangat2 strategik. (Lokasi strategik adalah kriteria utama pemilihan kitorang ni). Tak jauh dari jalan besar n lagi dekat nak gi keje. Kawasan pon sunyi n tenang je sbb situ ade 4-5 buah rumah je n ujung skali adalah jalan mati, so bukanlah tempat org lalu lalang. 

Depan rumah, seberang lorong ade kawasan tanah rezab. Kontraktor tu kate boleh la kalau nak tanam2 ke ape, sbb tanah tu x de sape punye. Suke sgt la my bibik dengar boleh bercucuk tanam, die siap kate nak pelihara ayam lagi. huhu.

Ok begitulah rumah yang we all dah tengok. Actually ni rumah ke 3 yang saye dah tengok, so far yg ni paling puas hati.

Anywayyyy, our decision is not final yet. Masih menyimpan angan2 nak merealisasikan rumah impian saye tu. Yela, alang2 buat, ape kate buat smpai puas hati terus? sbb nak buat loan ni sekali jer. terus buat maximum la. hehe, sbb nanti dah susah nak buat loan lagi kalau tak jual salah satu rumah kan..

Oh, emm tadi saye ade sebut pasal my dream house, mestilah bertema Modern Kontemporari.. Suke yg nampak canggih2 gitu.. macam gambar kat bawah ni (gambar dalam magazine)
Mari Verangan2..

 Nak sangat rumah design2 gini. Tapi x delah sampai 3 tingkat... tp die mcm bersegi2 gitu.. pastu ade banyak cermin2 vertical.. Modern!
 
Ni a few gambar amik dari Mudah.my. tgh nak pilih2 design rumah idaman, senang nak bgtau kontractor mcm mane kitorg nak, so die boleh come out dgn quotation.
 kalau KL, mau dekat juta2 ni. sini, less than 500k je. 

(Mind u, harge rumah di Dungun takla mahal macam KL, that's why we can afford bungalow.. ala lagipon buat join loan.. lagi satu, bungalow sini, Less than 300k pon ade, sbb kecik sgt, same mcm rumah teres je, cuma ade tanah.. banyak yang kitorg tengok, banglo, 4 bilik, tapi bilik die kecik2 je pon.. semi-D pon lagi besar) 

Tapikan, harge rumah & tanah kat Dungun ni lagi mahal dari Kuantan la. huk huk...

Mari kite survey2..
Nak 2 tingkat atau 1 tingkat?? Hmm..

Banglo 1 tingkat

Yg ni macam english design kan?

Yg ni modern, tapi bersegi sgt depan tu.


Suke cermin die kat bucu dinding macam tu.

Suke pagar simple mcm ni.

Hmm, kembali kepada persoalan tadi NAK BELI RUMAH SIAP KE, NAK BUAT SENDIRI??
kitorang takdelah nak urgent pon, so mmg masih ade mase pikir n survey2. Tapi kene stick to 1 decision cepat-cepat la.

Tapi sambil2 tu saye memang ade contact a few number yg nak jual tanah, contractor yg boleh buat rumah n org yang nk jual rumah..

Anyway, saye sgt appreciate sesiape boleh bg contoh rumah bertemakan Modern Contemporary or boleh bg contact no arkitek or kontraktor area Dungun ni k. TQ.


4 comments:

Lovely Ana Collections said...

Ehem3x..baik beli cpt2..nt yg dikejar tak dpt, yg dikendong keciciran plak hahahaa.:)

Lovely Ana Collections said...

ehem3....cpt2 beli n wat umah.nt kos makin tggi..susah plak hihihi

Anonymous said...

taste awak lebih kurang cam saya..tapi tanah n rumah dungun mmg mahal dari kuantan kan?....hukhuk..tgh mencari lg ni

tualagebu said...

Saya contractor. Buat design and build. Satu malaysia covered. Harga berbaloi dengan building. 0192029881

Blog Widget by LinkWithin