15 December 2012

Eeeeuuuuuwwwwww!!! Busuk nye!!! Gelinye!!!

Okey, ramai dah tengok hasil purification menggunakan ayam yang dibeli dari pasaraya di blog Koleksi1001Resipi ni kan, kali ni saye nak tunjjukkan hasil proses purifikasi kat makanan laut pulak.

Kali ni saye gunakan ikan cencaru sebanyak 4 ekor. Dah siap dibasuh, buang perut dah. Kemudian 4 ekor ikan ni saya letak dalam mangkuk kaca. Air paip diisikan dalam mangkuk sehingga tenggelam Ikan tu.

Set kan timer kepada 15 minit


Masukkan Tiub Seramik kedalam mangkuk berisi ikan dan air. Bubbling proses baru bermula


Baru nak start Purification Process


Masa ni, masih jelas kelihatan ikan dan bubble pon baru sikit2 je.


Air rendaman ikan masih jernih dan boleh lagi nampak ikan tu berenang. :)


After 2 minit, bubble semakin banyak

 Selepas 5 minit, makin tertutup ikan dengan bubble yang dah timbul di permukaan air.
 Tu area yang saye bulatkan merah2 tu, actually kalau tengok dekat, nampak mende2 kuning terampai di permukaan bubble.
 
Eh, mane ikan tadi? dah nampak ekor je..Makin banyak bubble

Makin lama, makin tinggi bubble

Semakin banyak menda kekuningan di permukaan buih

Makin tinggi bubble, nak terkeluar dari mangkuk dah


 Permukaan air almost ditutupi dengan bubble. Tak nampak ikan dah. Nampak tak jaluran2 menda kuning tu kat tepi2 bubble tuh?

Ha, ni mende kekuningan tu. Mende ni likat tau.

 After 10-12 minit. Bubble semakin meninggi. Risau lak terkeluar dari mangkuk. Bau busuk mule mencucuk2 idung. Hanyir yang amat. huhu

 Hampir dah dekat 15 minit, Sume mendapan kekuningan yang likat tu dah terkumpul dengan banyaknye kat tepi bahagian permukaan air. Semakin hanyir baunye. Bau tu datang dari bubble dan mende kuning tu.

Pandangan dari bawah. Nampak kan mende kuning tu?

Punye la tinggi bubble ni

Semakin lame, semakin tinggi bubble ni.

Penuh mangkuk!!


Di akhir proses purifikasi

See the bubble?? Ok, dah abis 15 minit. Purification process stop.


Mari kita tengok ape yang terjadi. Amikkan sudu, cedok keluar menda kuning2 yang likat tu..


 Boleh di tarik macam tu je..

 Gulung-gulung kan die macam tarik mee


Banyak sangat mende kuning tu, mase kumpul2 tercedok skali ngan bubble..


Mari kite bakar mende kuning yang likat tu..tengok ape jadi.



 Taruk atas stove dgn suhu yg sangat panas

 Mende kuning tu makin mengecut

 Kecut punye kecut, last2 jadilah hitam mcm ni.

 Eeeeuuuwww Busuk tau.. Ni lah mende nye yang masuk dlm badan kite dan anak-anak kalau makan makanan yang tak di purify.
Geli kan?? Eeeeiiiii!!

Anyway, dari pemerhatian saye, mendapan dari ikan tak lah seteruk dari ayam. Kalau purify ayam mendapan die lagi berketul, n bile bakar mcm plastik. Yang ikan ni boleh tahan lagi la.

Tapi jgn lupa, yang ikan dan makanan laut, ade diletakkan formalin bagi menjamin kesegaran ikan. Formalin ni digunakan utk awet mayat tau. Sangat merbahaya dan boleh menyebabkan cancer kalau makan. 

Bila kita purify ikan, tak de lah nampak formalin tu, tapi ujikaji makmal dah membuktikan kandungan bahan pengawet berkurangan dan hampir tiada bila compare antara ikan yang di purify dan yang tidak di purify.

Makanan laut ni, bukan boleh basuh2 ngan air asam ke ape, tak hilang bahan pengawet tu. Cuma dengan purifikasi je boleh mengasingkan bahan pengawet ni dari ikan atau makanan laut.

Ikan yang dah di purify juga kurang bau hanyir nya dan tahan lagi lama. Ikan lebih segar dan lebih enak dimasak!


Selesai sudah eksperimen kita dengan ikan. Lain ikan mungkin lain hasilnya. Dan ada juga yang tak terlalu banyak mendapan kuning. tapi yang penting bawan2 pengawet yang tidak kelihatan tu dapat dinyahkan dari makanan kita.

Masih selerakah anda nak makan ikan, ayam daging taua sayur-sayuran tanpa dipurifikasi dulu?

Demi kesihatan anda dan anak-anak, apa kata melabur sikit.. Kalau sakit, lagi banyak kos utk mengubatinya kan? tambah pulak kita susah hati tengok anak-anak ditimpa penyakit merbahaya. Nauzubillah.. mintak2 di jauhkan. Mana tau, dengan usaha kita yang sedikit ni, kita berjaya menyelamatkan lebih banyak kos rawatan nanti.

Diskaun RM500 bagi pembelian 
sebelum 31 Disember 2012.

Selepas ni dah tak ada rebate.

Saya kalau boleh nak semua orang ada kesedaran terhadap apa yang dimakan dan apa yang disajikan kepada anak-anak anda. Jangan pula anda yang menyajikan makanan merbahaya kepada anak anda.

Sementara ada tawaran diskaun ni, kalau anda kurang bajet nak bayar full before 31/12 ni (yela ujung tahun, banyak kene spend untuk persekolahan anak2 kan?), untuk membantu anda, saya akan reserve kan untuk anda supaya anda boleh beli kemudian dengan harga yang sama.

Untuk dpt diskaun RM500 selepas 31 Dis 2012  boleh byr dulu sedikit deposit agak saya boleh simpan kan stock untuk anda. 

Hubungi saya segera ye, limited to 5 customer sahaja.

Afzan
012 208 3854  

*P/S: Agen diperlukan diseluruh negara. Agen akan dapat bonus sekurang-kurangnya RM6500 pada bulan pertama.
 

No comments:

Blog Widget by LinkWithin