28 November 2012

Macam mane nak start bisnes from 0???

There's 1 status from my Sifoo, En Faisal Abdullah that really cought my eyes and really reflects what i'm doing now.

En Faisal ni saye kenal coz saye pernah organize Online Marketing Seminar sempena Karnival Bio-ICT Pahang 2012 awal tahun haritu. Dan saya jemput En Faisal ni sebagai speaker hasil dari suggestion kawan2 FB. Seminar die best sangat. Lots of input dan macam2 saye belajar pasal online marketing, terutamanya FB Ads tu. 

Ok, ape yang saye nak kongsikan ialah status ni:

CARA START BISNES DARI ZERO - By Faisal Abdullah

"Sy dapat PM dari hamba allah yang ada masalah, dan tanya camna nak start bisnes dari zero.

Ini jawapan ringkas saya.
Nak dikongsi pada yang lain - semoga membantu.

Ia bukan jawapan mutlak. Ia jawapan yang "jadi" bagi saya, dan mungkin segelintir orang lain. Tiada betul, dan tiada salah. Cuma kongsi pengalaman. "


--------


salam. tq kerana sudi kongsi cerita.

macam ni..
saya pun tak pasti tahap kewangan brader camna...
tapi yang sy khuatir, kalau brader tiada modal utk DVD..bagaimana pula modal untuk beli stok produk, pemasaran, dan lain-lain?

Jadi sy anggap je brader memang kekurangan modal sangat2. Kalau saya silap, mohon maaf.

1st, brader kena fokus nak buat apa. Dalam 1 PM ringkas ni, sy dah dengar golf, avon, cosway, kerongsang. Membuatkan saya rasa brader ni belum pasti nak buat apa.

1st step - decide. Buat keputusan nak buat apa. Yang sy syorkan apa2 produk atau service dalam industri berikut:
1) Kecantikan atau kesihatan - termasuk kosmetik, vitamin, ubat-ubatan

2) Kewangan - unit trust, takaful, investment, peluang perniagaan, dll.

3) Kekeluargaan - pelancongan, produk intim suami isteri, mainan kanak-kanak, fesyen

4) Kerohanian - buku motivasi, dvd/vcd agama, dll.

Kalau brader ada nampak orang maju buat satu produk...nasihat saya...ikut dan jual lah apa yang dia jual. Sebab nak jual benda yang dah terbukti laris..jauh lagi senang dari nak ambil produk baru, dan cuba "create market baru" dan "lariskan dari zero".

2nd step - Letak goal yang realisitik berapa tuan perlu. Kalau perlu sara hidup RM3000 sebulan - tetapkan ini income yang brader perlu. Tulis besar2 tampal depan cermin. Simpan dalam wallet. Tiap2 hari tengok matlamat ni.

3rd step - Buat satu pelan jelas, apa aktiviti yang brader kena buat tiap2 hari utk capai.

Contoh..kalau tuan decide nak jual vitamin. Untung sebotol adalah RM20. Bermaksud tuan kena jual 150 botol vitamin sebulan utk capai matlamat RM3000. 150 botol bersamaan dengan 5 botol sehari.

Bermaksud, brader kena jual 5 botol sehari. Pastikan aktiviti harian tuan hanya FOKUS pada bagaimana nak jual 5 botol sehari.
JIka tak tau, maka kena belajar dari orang yang pernah buat. Pergi cari guru yang boleh ajar percuma. Tanya saja kenalan yang ada buat bisnes dan tanya bagaimana dia buat. bagaimana dia pasarkan.

4th step - amal apa yang diajar oleh guru tersebut. pastikan dia orang yang betul berjaya. kalau ya, ikut saja apa yang diajar tanpa terlalu banyak fikir itu ini. Jangan fikir "kalau gagal macamana?". "kalau orang tak beli macamana?"? Jangan fikir. ikut je.

Itu saja. Sy rasa dengan 4 step ni, kalau brader ikut - insyaAllah boleh dapat apa yang brader nak tu.

4:12pm
Faisal Abdullah


Guru bermaksud saya - orang yang jual vitamin jugak.

kalau tuan nak jual kerongsang - tuan kena berguru dengan orang yang pernah berjaya kerongsang jugak. faham ya? ini saja shortcut utk berjaya

salah satu bisnes tanpa modal adalah dropshipping. sila google utk maklumat lanjut


___________________________________

 Memang betul sangat ape yang En Faisal cakap tu. Dan nasib baik saye dah pilih bisnes yang betul coz saye ade semua ni:

1) Produk berasaskan kecantikan & Kesihatan
2) Bisnes saye ni bermentor. Ade orang saye boleh refer untuk Product saye dan care marketing serta cara meluarkan pasaran. 
3) Mentor saye juga adalah pakar potivasi saye yang spesifik kepada perniagaan saya.

Ya Allah, syukur sangat dipertemukan dengan bisnes ni.. sedangkan orang lain masih mencari-cari apa bisnes yang mereka nak buat dan macam mane nak start..

Nak bisnes yang ibarat cek kosong, anda sendiri tentukan brapa anda nak dapat bulan tu?? Jangan malu-malu, call je saye ok.

AFZAN
012 208 3854
013 388 5647
  

No comments:

Blog Widget by LinkWithin