05 November 2012

Butter Crab, Siakap Sweet Sour, Udang sambal Petai, Kailan Ikan masin, Fettucine Carbonara untuk tetamu dari Kuantan

Sabtu lepas, Kak Jaja datang bawak anak-anaknye. mak pon tumpang skali kete die datang ke Dungun. coz kak jaja nak gi balik hari je, tu yang mak ikut tu. saye ngan kak jaja memang kamceng gile la mase dok Kuantan dulu.. everyday mesti jumpe, and mesti lunch or tea sesame. Kalau sehari tak jumpe x sah. 

Die jugak la geng yang same2 ke Vietnam n kitorg buat bisnes jual baju sesame.. Punye la die sedeh saye dapat tukar kat Dungun. Hehe.. pastu lak tengok saye asyik post gambar2 masakan saye kat FB, ape lagi, tak keruan la die.. Mane tak nye, saye ni, memang terkenal ngan tak reti masak, tak pernah masak and memang malas ke dapur sejak dok ngan mak selame 4 tahun. tetibe dok sendiri, ter rajin lak masak. tu yang die terkejut beruk tu. hehehe.

Ok, korang boleh tengok jela ye gambar2 ni. Sorri kalau terbuat korang kecur air liur. sila masak sendri. ;)

Udang Sambal Petai

Mule2 masak Udang sambal petai dulu. En suami yang request ni..die sukela petai2 ni.. Senang je, Buat sambal nye, letak udang, letak petai. En Suami kate "Sedappp, macam dah berpengalaman masak 20 tahun" Hehe. Kalau nak resepi, nnt saye bg ek..


Ikan Siakap masak 3 rasa / Siakap Sweet Sour 


Pagi tu pergi pasar ngan En Suami.. Beli ikan siakap ni. berat die ngam2 Sekilo RM20.. fuhh besar!!kalau makan kat tempat ikan bakar tu ntah brape RM la besar ni.. Puas dapat makan ikan besar ni ramai2. First time jugak masak ni. Satu mende je yg takde, iaitu Nanas. patutnye masukkan nanas utk die jadi rase masam sket. tp x pelah saye pon tak suke masam2 sangat.


Ketam Mentega / Butter Crab


Ketam ni, dah lame beli, tapi tak masak2 lagi. yela, kalau takat En Suami sorang nak makan, rase tak berbaloi nak masak. Ni alang2 ramai nak makan, so keluarkan la dari freezer tu. Ingatkan nak goreng tepung je, Tapi mase nak masak ni, Kak Jaja dah sampai. Die suggest masak Butter je, since ade perencah Butter Prawn Cosway tu kat rumah. So, kitorang goreng dulu ketam ni garing2, then tumiskan bawang, cili & daun kari dalam butter, then masukkan ketam, lepas tu taburkan perencah dalam paket tu, gaulkan dengan ketam smpai sebati. Fuhhh sedap!! Rangup ketam tu, kulit nye pon boleh dimakan begitu saje.

Kailan Ikan Masin

Gambar Kailan Ikan masin single2 takde. ade gambar berkumpulan je ni (tu yang kat atas belah kanan tu). sebab kailan kurang glamer dibandingkan dengan siakap, ketam n udang tu. hehehe. Ok, kesimpulannye, di atas ni aje la juadah makan tengah hari kitorang pade hari itu..dari seorang chef amatur..

 Tengok, muke happy dapat makan semua wish list die. amboii die..

Lepas acara lunch yg agam lame sebab masing2 dok kruk krak kunyah ketam, diorang rehat2 jap sambil download apps games kat tablet gune Wifi kat rumah.. Kol 3.30 macam tu start gerak, nak gi jalan2 tepi pantai pulak.

Kak Jaja & anak-anak nye dah siap bawak baju mandi segale. tapi pantai yang kitorg pergi tu x leh mandi la pulak sebab pantainye dalam. lagipun skang musim tengkujuh, ombak mcm kuat je.. So, budak2 main kat playground tepi pantai tu je.. 

Sejam kat situ, ujan lebat gile la pulak.. Terus masuk kete and pergi tempat makan seterusnya utk minum petang. hehe padahal diorg sume tgh kenyang lagi.

Sotong Celup Tepung
Tengah2 hujan lebat tu, kitorang stop by kedai makan My Mesra Tepi Kubur.. (mmg sebelah tu kubur tau) makan Sotong celup tepung, laksa, laksam, goreng pisang.. sebenarnye nak makan lempeng Nyior Pandan, Tapi tersalah gi kedai sebelah. Last2 soh En Suami je, gi kedai lempeng nyior kat sebelah tu n tapau bawak balik.


Murah je, sotong celup tepung ni, RM 5 sepinggan. sampai 4 pinggan abis dibelasah..

Malam pulak, diorang makan lempeng nyior yang ditapau bawak balik, cicah ngan susu pekat. Ujan2 makan lempeng memang sedapp.. Lepas diorang makan lempeng tu, sempat saye buat dinner lak.

Fettucine Carbonara with Mushroom

 Kak jaja dah tak larat nak makan, amik sikit je.. hehe,

Ok, tu jela yang dimasak pade hari itu. Yang penting tetamu semua happy. saye pon happy sebab dapat masak untuk diorang. seb baik semua menjadi. Ok, to all my friends, jemput la datang rumah. Saye suke ajak org datang sebab kawasan rumah saye ni best sangat!! dekat ngan pantai n cantik sgt view die. nak makan ape, cakap je ok. Insyaallah kalau reti saye cube masak.


Note: Next entry sy sharekan resipi2 mende yang saye masak ni ok.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin