04 November 2012

5th Anniversary

4 Nov 2007 (thinking hard to remember the year) Selalu lupe kawen tahun ape. Untuk ingat, mesti fikir, ooh Affan lahir tahun 2008, so our marriage is on 2007. LOL

Dah cecah 5 tahun pon perkahwinan. hmm.. macam-macam yang ditempuhi sebagai isteri, sebagai seorang ibu.. ada suka, ada duka.. biaselah tu asam garam rumah tangge. Yang penting selalu fikir positif dan selalu fikir untuk perbaiki diri untuk jadi yang terbaik untuk pasangan kita dan keluarga.
 
We have so many difference, yet we are still holding on to each other  through out this 5 years and hope that our love will be stronger for the next 5 years and after..

I might not his BEST FRIEND, nor his SOULMATE. But I will try my best to keep this relation and do MY BEST as a wife with UNDERSTANDING, TOLERATION and PATIENCE.

Semoga rumahtangga kami mendapat keberkatan-Nya dan dilimpahi kebahagiaan, rezeki dan kegembiraan sampai bila-bila..


Down the memory lane...
 Si Affan mase ni umur setahun kot..
 Mengandung kan 2nd baby mase ni..

 Affan mase kecik.. time ni la paling susah, Affan dok ngan nenek nye di Kuantan, saye kat KL, en suami kat Kerteh. ujung minggu la baru dpt jumpe..

 Affan first masuk ward mase umur setahun, sepanjang membesar, affan memang byk kali demam, batuk, and a few times keluar masuk. ward. Huhu, mmg selalu la berkampung kat KMC tu.


Our 2 little Rascals..
Tips Rumahtangga dari saya dan ingatan untuk diri sendiri:
1) Tanamkan dalam diri untuk lebihkan memberi dari meminta-minta
2) Communicate, communicate, communicate (but for me this is the hardest thing to do. Huhu, banyak perkara yang susah nak diluahkan, hanya mampu bercakap dalam hati jelah)
But pls communicate as much as u can with ur partner, ok.

3)  Sentiasa suburkan rasa cinta tu. Jangan biarkan ia berlalu pergi dengan peredaran masa. Cinta ni macam bunga, kalau tak dibaja, dijaga dan dibelai, ianya akan layu dan gugur kelopaknya satu demi satu dan akhirnya mati. Tiada lagi seri atau wanginya.. surprise ur partner.. go on vacation (jauh dari beban kerja dan anak2 sementara), spend more time together with ur partner n family than with your friend.. make her/him happy walaupon anda tak berapa suka mende tu, tapi kalau ur partner suka, why not make them happy? lagipon u will feel happy bila dapat buatkan orang yang anda sayang happy kan..

4) Sedia berkorban apa sahaja - Masa, tenaga, wang ringgit, hobi, kegemaran, bad habit demi insan-insan tersayang.

5) Understand the untold stories or emotions.. (this is actually a very tricky part) if you got chemistry together, u will understand your partners feeling or needs even it is not said.




Bila diingat2 kan balik, perjalanan hidup dalam 5 tahun ni, rase sebak pon ade. (Tengok gambar2 lama untuk dimasukkan dalam blog ni, bergenang lak air mate..) especially bile ingat balik saat2 susah dulu, terpakse dok berjauhan.. jauh ngan anak, ngan suami..  duit gaji selalu tak cukup, kite susah, kadang-kadang orang tak tau, sebab kalau boleh nak sorokkan kesusahan kite tu kan. 

Tapi alhamdulillah, berkat kesabaran, dan doa dari parents sikit demi sikit Allah dah bukak peluang dan pintu rezeki tu. Saye start buat bisnes, dan dapat la side income yang sangat-sangat membantu family financial. Dan sekarang alhamdulillah, dah dapat sikit2 ape yang kami impikan. My dream car dah dapat, MPV for family dah dapat, Rumah dah ada (Condo at KL dah disewakan), dan segala yang terbaik untuk anak2 kami dapat berikan dan belikan, hutang-hutang banyak dah dilangsaikan, dpt la beri sikit2 untuk parents setiap bulan, dapat hire maid.. and upgrading our life sedikit demi sedikit.  Slowly but surely! Alhamdulillah, syukur atas segala nikmatnya.
 
Kalaula saye tak terima dengan positif kesusahan dan ujian yang Allah bagi dulu, sure saya tak akan terima peluang yang terbuka, dan sure tak akan dapat ape yang saya dapat sekarang. Moral of the story,"there's always light at the end of the tunnel"..




No comments:

Blog Widget by LinkWithin