07 October 2012

Progres Memasak

Lately makin rancak memasak. rase syok pulak masak2 ni bile dpt masak dgn jayanya (dan rase sedap, bagi aku la) Hehehe.

Ni antare menu yang dah berjaye dimasak.  (all are my first trial tau)



1.  Butter Prawn with Cheshew nut (skill masukkan telur x brape pandai lg,so tekstur tak berape menjadi mcm kat restoren la.)

2. Telur Bistik. Dalamnye tu Mix Vegie, ayam & cendawan




3. Gulai Ayam Masak Lemak Cili Api

4. Kailan goreng dengan sotong + Sos tiram

5. Pasta Carbonara with minced Chicken & Prawn (Gune Mushroom Carbonara Sauce Preego je) Tapi sedap! CUma takde daun Parsley, so x de aroma Italian herbs la..

Hehe, skarang cube cakap mak sape yang bangge sekarang? Hehe, Mak dulu risau sgt aku takleh duduk sendiri, tak reti masak untuk suami. Yelah, selame dok ngan mak, x penahnye aku pegang sudip, senduk tu utk masak. Bukan ape, kang kalau tunjuk pandai, nnt selalu kene masak lak. Ahahaha

Hehe, mak tu tak tau, aku punye survival skill ni agak tinggi. Pandai2 la bawak diri bile kene hidup sendiri kan. Mane yg aku tak berape reti tu, aku tanye la kawan2 yg reti masak or call je mak tanye itu ini. Hehe

Ops, lupe nak bgtau satu tips mendapatkan makanan yang sedap je selalu walaupon anda first timer memasak macam saye, adalah dengan meletakkan Garam Buluh dalam setiap masakan! Confirm jadi sedap tau. Tak payah taruk Ajinomoto yang byk MSG tu pon x pe. Garam Buluh dah cukup menyedapkan rasa dan menambah perisa. Tak caye? Cubalah! Info Garam Buluh disini.




No comments:

Blog Widget by LinkWithin