03 October 2012

Belajar masak-masak

Menu: Ikan jaket sumbat lada, Kari ayam, Sotong goreng kunyit
Sejak dah dok sendiri ni, kene la belajar masak sendiri. hehe, 4 tahun dok ngan mak, mak je yg masak. Bukan x nak masak kt rumah mak, tp x reti la, x tau mende ape taruk kat mane. pastu nnt aku bising2 kat dapur, mak marah lak. hehe. lagipon mak masak sedapppp..

Ni dah seminggu lebih dok sendiri, mmg hari-hari masakkan utk encik suami. kesian die dah 4 tahun dok makan kat kedai je kan. Walau tak reti mcm mane pon, digagahkan jua. hentam saje la. 

Masalahnye aku ni jenis tak suke makanan yg simple, mmg x reti makan ikan goreng atau ayam goreng je. Sbb dah biase kan makan mak masak gulai la, sweet sour la, tomyam la, mcm2 la.. kang kalo aku masak simple2 aku lak tak lalu makan. nak masak hebat2 macam mak, takut tak jadi, kang tak sedap, rase sedeh lak. hehehe.

Tapi husband ok je makan yang simple, kalau ikutkan die, telor goreng kicap ngan ikan sardin la feveret die. hehe.

Kat sini makanan laut mcm ikan2 besar, udang, sotong, ketam tu banyak, segar2 n murah sket la dari tmpat lain. Yang penting segar2 dan besar2.. rambang mate tengok mase gi pasar. Tapi kalo beli kang, takut x reti masak, kang rugi beli mahal2. kene google recipe2 nye dulu, dah confiden rase mcm boleh buat, baru beli. Nak sgt masak gulai ketam or ketam goreng telur masin. 

Ok, wish me luck ye. sesape ade resipe sedap2 tu, meh la bagi saye.. 


No comments:

Blog Widget by LinkWithin