24 October 2012

Hijabista Photoshoot

Ingat tak in my previous entry HERE i said that i will be featuring in Hijabista Magazine for November Issue? So now mag tu dah release. (Although saye still tak dapat nak beli lagi coz sekarang tengah berkursus kat cameron..)

Tak sabar tau tunggu tarikh 20 Oct, coz the editor said Hijabista akan release on 20th every month.. Kak Suzi, editor Hijabista yang sangat baik tu, ade whatsapp kat kitorang page dalam magazine tu.. Here it is.. 4 page.. hehe

 
 I look fat in the big picture kan? huhu rasenye salah pilih baju la, tula, last minute baru nak cari baju n styling, rase nyesal lak.. huhu, seb baik gambar yg kecik sket yg amik dari depan tu ok..
 (ke, memang gemuk tapi tak ngaku? hehe)



Ok kat bawah ni gambar behind the scene


Right after make up.. Tudung tu Dang yang pakaikan. satu Inner + 2 helai shawl.. Berat kepale ku. hehe

This one mase queue tunggu H&M store tu bukak

In the H&M store. Sementare tunggu photographer tu tengah amik gambar Lina ngan Munie, saye ngan Dang posing la sekeping due..

This is Dang

In the store jugak.. Ramai sgt org, bersesak2.. dahla kitorg sedang posing2 dpn photographer dgn org yg ramai nye, pheww mencabar betul tau. banyak shot kene amik berkali2.

After the Photoshoot. Muke sume penat je.. memang sangat penat!! Baru tau camne model2 tu posing.


Munie and Lina

Me with Kak Mimi, my make up artist

Me with Kak Suzi. Editor Hijabista. Ramai orang kate muke kitorang same.. same tak??

Same tak? same tak?

Munie with Kak Suzi

Dang with Kak Suzi

Lina with Kak Suzi


All of us with oir make up artist, Kak Mimi and Cik Non

Ok that's all the pic yang saye ade. Nak tengok byk lagi, belila Magazine Hijabista tu ye.

ooh, this Business really boost up my self confidence and i'm truly glad to be in this team! GLAM gitu.. Thanks Hijabista for the invitation and for the chances. 

This is one of my best memories..  :)

23 October 2012

Exclusive Business Meeting at GLAM


Nak berbisnes kenalah ada ilmu kan? Wonder why ramai yang gagal dlm sesuatu pekerjaan atau bisnes? 
Kerana kurangnya ilmu lah.

Cuba bayangkan, kita belajar:

  •  Sekolah rendah 6 tahun
  • Sekolah menengah 5 tahun
  •  Diploma 2 tahun 
  • Degree 3-4 tahun 

Demi menggenggam segulung ijazah. 

Dengan ijazah tu, kita bekerja makan gaji, dapat la RM3000-RM4000 sebulan. 
(5 tahun dahulu, gaji fresh Grad cuma RM1500 tau). 

16 Tahun belajar untuk dapat kerja yang Gaji sebegitu dan kene tanggung hutang PTPTN lagi.. Fuhhh!! 
Agak-agak balik modal tak?

Cuba renungkan balik,

  • Berapa banyak saving anda setelah bekerja 5-10 tahun? 
  • Berapa banyak increment anda dapat setiap tahun?
  • Bonus?


Kalau saye kate ade peluang untuk dapat income 
RM10,000 hingga RM200,000 (unlimited sebenarnye)
dengan hanya belajar sekurang-kurangnya 3 jam seminggu nak tak?
Dan anda tak perlu tunggu 16 tahun untuk applykan ape yang dipelajari ni. 
Lepas kelas boleh terus apply, bertindak dan terima habuannya pada 10 haribulan setiap bulan. Senang kan?

Dah la kelas tu free je!!

Yang mengajar pulak yang memang telah terbukti kejayaan mereka menggenggam 5 dan 6 angka pendapatan sebulan..

Anda didedahkan dengan pengalaman sebenar kejayaan mereka.
Dan ilmu yang diberikan hanyalah yang terbaik, teringkas dan terbukti berkesan.


(Bukanlah nak menidakkan sistem pendidikan di pekerjaan di Malaysia, tapi fikirkanlah kita bekerja untuk apa? untuk kesenangan kita dan keluarga kan? Ilmu yang dipelajari dari kecil tetap tersimpan kemas dalam dada, dan tiada salahnya kita meneroka peluang baru. Matlamat nya tetap sama, demi keluarga sendiri juga. Kerja itu ibadah, dan perniagaan adalah satu cabang pekerjaan yang sangat dituntut dalam Islam. Yang penting kita memilih perniagaan yang mematuhi syariah.)



 
13 Oct '12- Exclusive Business Meeting di GLAM 
(Green Leader Academy Malaysia, TTDI)
Perkongsian berkenaan Social Media Marketing oleh CDM Alfaath. 
(Beliau merupakan graduan IT yang memanfaatkan ilmunya dengan teknologi IT terkini, especially social media for marketing)


Slot Motivasi dari CDM Salha Zain. 
Walaupon telah berjaya, beliau tidak pernah lokek ilmu untuk berkongsi rencah kejayaannya. 

  
DDM Noor Hazawani (my ex-schoolmate) is one of the speaker on that day. 
She's a very good debater mase kat STF dulu.. Oversea's Graduate, working at Multi National Company for few years before she decided to become a housewife with 5 figure income.
Bangga tau kawan sendri dah capai pangkat ke 4 in this biz, income more than RM10K, and yg penting she's a very good mentor. Sangat komited memastikan kitorang juga dapat apa yang dia dapat.
She always be there bila kita perlukan tunjuk ajar, bantuan or even temankan makan Sushi ;)

  
We are not very close mase zaman sekolah dulu but this business brought us closer. 
Wani pernah datang n tido at my house (sempat lagi bg tuisyen before tido) and selalu offer me tido rumah die whenever i go to KL. 
"A friend i need is a friend indeed"


 
Me and my mentors. Izyan Liyana, Ismalina (also my Ex-schoolmate) and Hazawani.


  Me with my Idol. Hanis Haizi.  
Tak tau lagi nak cakap apa pasal die nih. jenguk la blog die..
She's young (younger than me), with 6 figure income every month, having lots n lots of designer handbags, shoes, clothes and she's travel around the world sesuka hati. 
(She has everything a girl could dream of!)

And also a very good leader, CDM Salha Zain
She's very successful in this business yet very humble and she got everything that i could dream of too.

"If your actions inspire others to dream more, learn more, do more and become more, you are a LEADER" - John Quincy Adams


 Members of Team Fabulosity, CDM in the making, Insyaallah.

Thanks to my dear husband yang sanggup drive kan dari Kuantan ke KL for me to attend this class. Kitorang gerak dari Kuantan about 7.20am (plan asal nak gerak kol 6 pagi hehe). Lepas kelas, terus balik ke Kuantan.
Ilmu yang dapat sepanjang haritu sangat-sangat berguna and terbakar-bakar semangat untuk ikut jejak langkah mereka yang berjaya. They proved that this business is doable dan tiada apa yang boleh menghalang kita dari mencapai impian kita kecuali diri sendiri. 

After all, this is my own business, i'm the CEO of my own company, so semuanya bergantung kepada diri sendirilah untuk memajukan bisnes sendiri kan. Tiada sesiapa yang memaksa. (It's worth it)

Nak jadi macam Hanis Haizi dan Salha Zain?
 Feel free to contact me, Afzan 013-3885647

07 October 2012

Progres Memasak

Lately makin rancak memasak. rase syok pulak masak2 ni bile dpt masak dgn jayanya (dan rase sedap, bagi aku la) Hehehe.

Ni antare menu yang dah berjaye dimasak.  (all are my first trial tau)



1.  Butter Prawn with Cheshew nut (skill masukkan telur x brape pandai lg,so tekstur tak berape menjadi mcm kat restoren la.)

2. Telur Bistik. Dalamnye tu Mix Vegie, ayam & cendawan




3. Gulai Ayam Masak Lemak Cili Api

4. Kailan goreng dengan sotong + Sos tiram

5. Pasta Carbonara with minced Chicken & Prawn (Gune Mushroom Carbonara Sauce Preego je) Tapi sedap! CUma takde daun Parsley, so x de aroma Italian herbs la..

Hehe, skarang cube cakap mak sape yang bangge sekarang? Hehe, Mak dulu risau sgt aku takleh duduk sendiri, tak reti masak untuk suami. Yelah, selame dok ngan mak, x penahnye aku pegang sudip, senduk tu utk masak. Bukan ape, kang kalau tunjuk pandai, nnt selalu kene masak lak. Ahahaha

Hehe, mak tu tak tau, aku punye survival skill ni agak tinggi. Pandai2 la bawak diri bile kene hidup sendiri kan. Mane yg aku tak berape reti tu, aku tanye la kawan2 yg reti masak or call je mak tanye itu ini. Hehe

Ops, lupe nak bgtau satu tips mendapatkan makanan yang sedap je selalu walaupon anda first timer memasak macam saye, adalah dengan meletakkan Garam Buluh dalam setiap masakan! Confirm jadi sedap tau. Tak payah taruk Ajinomoto yang byk MSG tu pon x pe. Garam Buluh dah cukup menyedapkan rasa dan menambah perisa. Tak caye? Cubalah! Info Garam Buluh disini.




05 October 2012

Si Comot Mama

Affan sgt bertambah panjang akalnye sekarang. Huhu ape yg kite ckp semua taknak dengar, semuanye die nak lawan. Cakap die jela betul. Kalau die cakap "Affan kata..." ha kite x leh nak kate apela. Kene dengar kate die je. Eii geram tau budak ni.

Tapi sabar jela... Mainan beli kejap je die rosakkan, sepah2 kan. Harapnye kecik2 jela nakal ye Affan, besar nnt jadi org yg baik2 tau, yang menyenangkan org, dan pandai jage hati org.

Adiknye pulak, dah semakin paham ape org kate. Tapi manje betul. Asek nak dukung je.

Adik ni si penggeli sikit. Lepas mkn cepat2 die nak basuh mulut ngan tangan. Pastu nampak ye mcm berani sikit dari abg. Berani je nak main gelongsor ke, panjat2 ke.

Ok, harap terubat rindu tok Ibu, Tok Abah, Atuk n Nenek die kat Perak n Kuantan tu.

04 October 2012

Keep on dreaming, u are half way there

Just 1 more step-> ACTION!!

Wanna grow ur income?? Contact me for personal coaching.

AFZAN 0133885647

03 October 2012

Belajar masak-masak

Menu: Ikan jaket sumbat lada, Kari ayam, Sotong goreng kunyit
Sejak dah dok sendiri ni, kene la belajar masak sendiri. hehe, 4 tahun dok ngan mak, mak je yg masak. Bukan x nak masak kt rumah mak, tp x reti la, x tau mende ape taruk kat mane. pastu nnt aku bising2 kat dapur, mak marah lak. hehe. lagipon mak masak sedapppp..

Ni dah seminggu lebih dok sendiri, mmg hari-hari masakkan utk encik suami. kesian die dah 4 tahun dok makan kat kedai je kan. Walau tak reti mcm mane pon, digagahkan jua. hentam saje la. 

Masalahnye aku ni jenis tak suke makanan yg simple, mmg x reti makan ikan goreng atau ayam goreng je. Sbb dah biase kan makan mak masak gulai la, sweet sour la, tomyam la, mcm2 la.. kang kalo aku masak simple2 aku lak tak lalu makan. nak masak hebat2 macam mak, takut tak jadi, kang tak sedap, rase sedeh lak. hehehe.

Tapi husband ok je makan yang simple, kalau ikutkan die, telor goreng kicap ngan ikan sardin la feveret die. hehe.

Kat sini makanan laut mcm ikan2 besar, udang, sotong, ketam tu banyak, segar2 n murah sket la dari tmpat lain. Yang penting segar2 dan besar2.. rambang mate tengok mase gi pasar. Tapi kalo beli kang, takut x reti masak, kang rugi beli mahal2. kene google recipe2 nye dulu, dah confiden rase mcm boleh buat, baru beli. Nak sgt masak gulai ketam or ketam goreng telur masin. 

Ok, wish me luck ye. sesape ade resipe sedap2 tu, meh la bagi saye.. 


02 October 2012

Biozone is coming to Dungun

Yeay, Biozone saye akan sampai next week. tak sabar nak purify semua ayam, ikan, udang n sayur yang dalam peti ais tu. Lepas ni x de la makan ayam berasid lemak atau sayur / buah beracun. nak bagi anak makan pon rase lebih selamat and hopefully bile asid lemak dalam ayam n daging dikeluarkan dulu before masak, boleh la mengelakkan dari kegemukan n mcm2 masalah kesihatan kan, worst case is Cancer. Huhu.

Nanti dah ade Biozone ni, sesape yang nak saye buat demo di rumah atau di ofis, call je saye k. Or nak dtg rumah saye tgk demo pon boleh. bawak skali ayam sekor utk di demo. hehe, anda dapat bawak balik ayam yang dah di purify.. Balik rumah terus masak n makan tanpe rase gundah gulana takut asid lemak menempek di perut, kan..

Sebarang pertanyaan, boleh contact saye,
Afzan 013-3885647
Blog Widget by LinkWithin