26 July 2012

Rezeki Ramadan

Bagi kebanyakan penjual, bulan Ramadan memanglah bulan yang penuh rezeki dan keberkatan. Jualan Baju, kuih raye memang menjadi2 la. Orang2 yang tak biase bisnes pon dah pandai amik2 order dan belajar2 part time bisnes kan.. 

Aku terfikir gak, time nak raye, perbelanjaan naik macam ape je kan. Juadah berbuka kat pasar Ramadan tu, Subhanallah mahalnye.. Pastu kene beli baju2 raye, baju anak2.. nak beli kuih raye, nak beli bahan buat kuih raye, hias rumah..bla.. bla.. 

Cuba u all bace blog post from my Leader, Ismalina ni, memang betul anggaran yang die buat tu. Bagi aku yang satu famili dengan 2 anak. memang minimum RM4000 la kene spend utk raye je. Estimation yang Isma buat tu mmg basic je tu. cube bayangkan kalo kite perlu guna lebih dari tu..  RM4000 ni extra cost tau, bukan perbelanjaan bulanan yg biase tu.. Yang aku pelik, perbelanjaan bulan puase, walaupon berpuase, tak makan, minum, tapi lagi banyak duit spend utk beli makanan kan. ditambah lak, kdg2 nak merase bufet Ramadan la, nak beli macam2 yang terlintas di fikiran dan yang ternampak oleh mata mase meronda di Pasar Ramadan..

Cuba tanya diri anda, perbelanjaan bulanan diri anda cukup tak? dapat buat saving everymonth at east 10% dari gaji tak? If jawapannye "tidak". Then macam mane pulak, perbelanjaan untuk raye? Mane pulak datangnye RM4000 extra tu sedangkan perbelanjaan bulanan biase pon tak cukup kan.. 

Ade orang yang dapat BONUS tu syukur la.. Tahun ni, Government staff dapat setengah bulan gaji sebagai Bonus raya. Alhamdulillah.. ada jugak duit tambahan tu.. Tapi sebulan gaji tu brape ye? Kalau kerani biase yang dah bekerja at least 15 tahun, gaju baru RM2000.. sebulan gaji, RM1000 je.. Masih tak cukup kan..

Shopping Raya.. (spend.. spend.. spend..) 
Hidup di Malaysia ni, living cost tinggi tau. jangan tak percaye, sbb semuanye mahal kalau nak compare dgn gaji yang kite dapat. Time Value Money pon tinggi. Tahun lepas Murtabak Pak Berahim yg femes kat tempat aku ni RM5 je, Tahun ni RM8.. Setahun naik more than 50%.. sedangkan gaji Government baru naik 13%.. Lebih kurang mcm tula analoginye.. fikir2 kan la..


Anyway, jangan risau.. Bulan Ramadan kan bulan rezeki, Insyaallah siape yang berusaha Allah dah menjanjikan ganjaran yang setimpal. Sebab tu la ramai yang buat part time business.. Nak tak nak, terpakse lah kan, bagi mandapatkan duit sampingan.. bukan nye nak beraye sakan pon, cukup lah seadanya.. but tu la, mmg banyak yang perlu dibeli, dan semuanya pon perlukan duit.


As for my self, setakat ni, dah 5 hari Puase, aku tak pernah lagi kunjungi pasar Ramadan.. (sebab nak diet gile2 ni) Memang dah kunci nafsu makan.. Haha.. And utk persediaan perbelanjaan raye, alhamdulillah, aku ade part time job yang membuatkan aku dapat extra income tu.. Insyaallah lepas la perbelanjaan raye utk famili, anak2, Mak Abah, dan mertua.. 

Ramai orang nak duit tambahan, nak buat keje part time, tapi tak tau nak buat ape, nak bisnes ape.. Pastu bagi macam2 alasan, Takde mase la, susah nak tinggal anak2 la.. Bagi saye, anda tanye lah diri anda sendiri, ape yang anda mahukan, ape yang anda buat utk dapatkan ape yang anda nak tu.. Kalo Keinginan je ade, tapi usaha takde, tak mungkin nye Duit RM4000 automatik masuk dalam bank account anda dengan care berangan je..

Alhamdulillah, saye terima dengan terbka peluang yang ada dan tak sia-siakan semua mase, tenage yang saye dah korbankan utk side income ni. Sedeh jugak kene tinggal anak2.. kene selalu keluar. Tapi bile dapat hasil yang berbaloi, semua tu hilang. Anak2 pon happy bile saye boleh beli ape saje yang diorang nak, dan bagi mende2 yang terbaik (Diapers, Susu, education, Pakaian dan lain2)..

To those yang rase nak mengubah hidup, dah tensyen sangat dgn hutang2 yang tek pernah surut.. u can contact me. i'm more than happy to share my eperience dan ilmu yang ade. Saye banyak belajar dari pengalaman, dan proses pembelajaran tu lama. Mcm2 onak duri dah dilalui sebelum berada di tahap sekarang. yang penting, it worth it!

Act now! lagi lama anda tunggu, lagi bertambah beban hidup, dan tak surut pon hutang dlm bank kalau dok pikir je dari dulu sampai sekarang kan.. Ada cara how to get At Least RM4500 on 10 August 2012. (very precise tuh!) 

Contact me, Afzan 013-3885647



No comments:

Blog Widget by LinkWithin