06 July 2012

Nak Bisness, tapi takut suami tak bagi??


This Post is Credited to Ismalina Ishak..
Thanks Isma for a very good writing. I can't help but sharing it to others who're having the same problem.


Dah banyak sangat ladies yang I jumpa- yang nak tahu pasal biz, yang nak pakai Premium Beautiful….
Alhamdulillah, mereka dah ada kesedaran nak buat additional income or nak improve confidence , health and beauty with Premium Beautiful
But
Heheheh
There’s always a but, no?
Most of the time, ladies ni face the same obstacle:
HUSBAND TAK BAGI!
“My hubby tak bagi lah beli Premium Beautiful , mahal, baik spend duit kat something else, baik simpan, etc etc”
“Hubby I tak setuju lah I buat biz ni, ni MLM, tak halal, tak suka I keluar malam-malam, modal tinggi etc”

Truthfully, dah macam-macam I dengar bila I jumpa clients ni, but statement macam nilah yang most of the time akan keluar….
And nowadays, I dah bagitahu siap2 to all prospective biz partners….
HUSBAND MEMANG 90% WILL SAY NO!

FYI, husband-husband CDM Hanis Haizi and CDM Salha pun lansung tak support diorang masa awal-awal buat biz dulu!
Nak tahu kenapa?
Cuba put yourself in your husband’s shoes:
1)      Wife: “Yang, I ingat nak buat biz Premium Beautiful laaa, bende ni korset etc etc…..bla bla bla”
Dalam minda Husband: Logically, lepas dengar perkataan korset tu, automatically, die dah tak berapa nak relate dengan this conversation…
Yelah…korset vs lelaki …jive ke?
Cuba kalo kite cakap pasal kereta ke, bola or sports etc baru lah husband kite boleh relate kan?
Husband memang takkan boleh relate pasal korset…
Diorang just rasa korset ni macam pakaian dalam yang lain…
2)      Wife: “Korset yang I nak jual ni harga die 2 ribu  etc etc bla bla bla…”
Dalam minda Husband: “hooohhh baju dalam apa mahal nak mampus ni?????”
Hahaha…fikir-fikir balik, dahla husband tak berapa relate dengan topic nak buat biz pakaian dalam, pastu kite pulak cerita yang harga die RM2K etc….
Tak ke terkejut beruk hubby-hubby sekalian?
Heheh
Panty ngan bra ape yang mahal sangat ni?
Tak sempat uols nak cite pasal kebaikan PB, dah terus die reject
3)      Wife: “ biz ni kan is actually under HAI-O tau…etc etc bla bla….”
Dalam minda Husband: “HAI-O tu MLM tau takkkk? TAK BOLEH!!!! Ni biz penipu, barang je mahal tapi takde quality, penjual amik untung, orang atas dapat duit, orang bawah kerja keras etc etc”
Generally, masyarakat memang ada this generalization pasal MLM ; macam –macam cerita negative pasal MLM companies out there…
Tak sempat uols nak terangkan apa yang I terangkan pasal Hai-O kat uols, awal2 dah kena reject!
Ni some of the arguments yang selalu keluar daripada mulut husband2 kat luar sana
Plus ada macam2 argument lagi lah
Such as:
a)      Buat biz ni tinggal anak and husband (takde quality time dengan family)  n kena keluar malam
b)      Takut hangat-hangat tahi ayam je, takut wife takleh tahan
c)       Takut takde market, tak terjual
d)      Takut kena tipu
e)      Ego – takut nanti wife dah pegang duit, akan besar kepala, nanti tak hormat suami
f)       Tak confident dengan ability wife
Sounds familiar?
Boleh ke nak marah hubby kalau diorang tak betul2 faham?
Dahla tak betul2 faham, pastu tak nak pulak dengar the whole story kan?
Well to me, it’s only natural untuk guys to have this kind of attitude!
It’s just up to YOU as a wife untuk make him understand – and approach him in a correct manner J
Husband bukannya tak reasonable, cuma kena ada cara yang sesuai untuk duduk berbincang dengan your man….
Just a few advice:
v  Cuba, instead of mulakan discussion pasal nak berbisnes dengan pasangan uols, ceritakan dulu pasal what kind of return yang uols boleh dapat dari biz ni?
I think for guys, it’s easier for them to understand about additional income, berapa rate of return dengan modal yang keluar , financial and time freedon etc , rather than uols cakap pasal kebaikan corset Premium Beautiful… coz trust me, tak banyak guys yang boleh faham pasal corset…

e.g: Abang, I ada this business opportunity, boleh dapat first income RM4,500…ni just mula dengan jual 10 unit je….lepas tu dah tak payah keluar modal dahhhh….sales pulak akan continuous…OK tak?
Return on investment boleh terus dapat 22%, lepas tu ada lagi additional income from subsequent sales and coaching our biz partners etc

v  Bile dah dapat relate kan husband dengan biz, baru cerita pasal produk , company etc…
Ceritakan kepentingan produk, testimonial, marketability, demand, harga etc
Kalau boleh kita start berbincang dengan husband bila hati die terbuka, so kena mulakan dengan cara yang betul…..dengan hati terbuka, lebih mudah die nak terima info-info yang lain J


v  Heart to heart tentang niat uols nak berbisnes/beli Premium Beautiful – I’m sure, deep down, mesti ada sesuatu yang uols nak achieve kan? Takkan lah buat biz just because kawan u buat, or ikut orang jer?

Be it nak extra income nak shopping (tak nak mintak hubby), nak buat savings, nak simpan utk tabung pendidikan anak-anak, nak cukupkan expenses yang tak cukup (diri and family), nak upgrade kehidupan family and bantu ringankan beban husband , nak bawak parents pegi haji or umrah dan macam-macam lagi…

Kalo nak beli  PB pulak, bincanglah pasal kesihatan, alternative treatment untuk masalah wanita (period pain, keputihan , fibraoid etc), and bukan just sekadar nak cantik…nak lose weight supaya boleh jaga family and anak2 dengan baik and nak jadi lebih sihat!

Bila husband aware pasal niat uols, lagi die nampak mission and vision uols nak buat biz ni ….

v  Tunjuk kesungguhan uols- ambil tahu segala info pasal biz and produk! Sebab most of the time, husband tak berapa yakin dengan wife die, takut terhenti di tengah jalan….ambil tahu pasal kumpulan dan leader yang bakal uols join …. Kalau boleh, introduce ur hubby dengan kumpulan yang uols bakal join and also the leaders – biar die kenal dengan siapa uols nk menceburi bidang biz, siapa yang akan mentor uols and coach uols dalam biz ni….

 Sebab biz ni biz uols sendiri, so make sure uols ambil tahu everything pasal biz…bile husband nampak yang uols dah ready, dah buat market research, dah buat product research and pilih group yang betul, baru die lebih yakin and merestui jalan yang uols nak buat ni…

v  Pasal halal haram buat biz Hai-O, or pasal tanggapan negative pasal syarikat MLM, uols boleh directly tanya I …. I akan terangkan dengan detail and also with valid supporting pasal isu ni.
Make sure uols sendiri dah clearkan any kekeliruan in your mind pasal biz ni  - barulah uols senang nak discuss dengan husband J

v  Kalau boleh discuss semasa husband tengah relax…masa dah nak tidur, or dah lepas makan…jangan lah waktu die penat baru balik kerja, belum solat etc, masa tulah uols nak discuss dengan die – tak sesuai yer..
Cari masa yang sesuai k ….

v  Terangkan jugak macam mana plan uols untuk bahagi masa untuk family, husband, anak and bisnes – bila nampak clear plan macam ni, hubby sure impressed dengan ketelitian uols…and explain jugak yang sometimes kena pergi kelas etc…so nak kena mintak kebenaran dan kerjasama hubby untuk tengok-tengokkan anak sekejap…
Make sure hubby faham yang uols punye sacrifice ni sementara – and the ultimate return (CDM) boleh nampak seawal 1 year (with consistent effort!)



v  Terangkan pasal risk management – macam mana uols akan finance modal, nak bayar balik, and tekankan yang biz ni tak ada modal hangus (sunk cost)….semua expenses akan boleh cover melalui income bisnes…tak payah keluar duit poket uols pun….

v  Husband yang masih skeptical usually nak tengok bukti – betul ke wife aku boleh buat ni? Dapat ke terjual korset? So mulakan marketing! Tunjukkan kat husband walaupun uols belum ada stock PB, uols dah pun mulakan langkah nak dapatkan customer katakanlah uols dah ada 5 customer waiting ( dah bayar deposit pun ) – what’s the likelihood hubby uols reject your biz plan?
It’s all about strategy
Katakanlah lepas dah fully discussed pasal biz ni, and husband uols masih ada query – terus cepat-cepat rujuk dengan I….
If let’s say lepas present biz plan ni dengan ur hubby, tapi die masih tak faham/ego/tak merestui…at least uols dah cuba sehabis baik untuk buat die faham….
Maybe belum terbuka lagi hati die nak bagi uols berbisnes…
But usually, kalau kena cara berbincang, ada matlamat yang jelas dan kesungguhan, I dun see a reason why your husband tak bagi uols berbisnes
POKOK PANGKALNYA: DIRI UOLS SENDIRI!
Sebab dalam biz ni, yang jatuh dan bangun biz uols just depends on YOU!
I cuma akan bantu dari segi coaching, strategy , mentoring etc….tapi first step; tindakan dan usaha mesti datang dari uols!
and lastly, doa banyak2, kalau perlu solat hajat and solat istikharah supaya Allah tunjukkan jalan yang terbaik for you and family :)
FYI, I pernah present kat this couple, and hubby die cakap apa tau –“ Isma, I mmg confident dengan you, tapi tengok gaya wife I ni , I tak yakin die boleh buat!”
So? Back to YOU
Hopefully this entry will help you to further understand about this biz, and jangan cepat down bila husband tak memahami hasrat uols nak berbisnes…
Interested to know about this wonderful biz?

CALL /SMS: Afzan 013- 3885647

Facebook : Afzanisistrator

Email: afzanaini@gmail.com

No comments:

Blog Widget by LinkWithin