29 May 2012

TAKUT Nak Berbisness?

Antara ayat-ayat pembunuh semangat yang terdetik dalam hati aku mase nak start bisnes ni adelah, "TAKUT lah, boleh ke Jual?" dalam hati dok bercakap sendiri "Die boleh la, die pandai cakap, aku tak pandai cakap" " aku tak de ramai kawan..", "Nak jual kat sape Premium Beautiful ni? Boleh habis ke jual", "Rasenye dah ramai orang buat, tapi tak kaye2 pon.." "Yeke boleh dapat income 5-6 angka?"

But luckily, i managed to buangkan rase takut, keluar dari Zon selesa, buangkan rase ego, segan dan malu dengan bimbingan dari Wani. Alhamdulillah i choose to say "Yes" to join this bisnes.. Aku nampak potential dan PELUANG yang ade mase tu, walaupon masih ragu2 ngan potensi diri sendri. Tak tahu sampai mane aku boleh pergi dan bertahan, aku gamble je la. The main reason is because aku trust Wani, dah follow blog and FB status die and dah tengok betape komited nye die terhadap bisnes ni dan terhadap downline die, so aku just give a try. Ditambah pule ngan marketing plan and strategy yang sgt best, tak mustahil aku dapat ikut jejak langkah mereka2 yang dah lama dalam bisness ni dan dah capai pangkat tertinggi iaitu CDM.. 

OK, so macammane aku boleh buangkan rase TAKUT tu? Takut tu Normal sebab kite nak buat satu mende yang baru, keluar dari zon Selesa, and take risk, so memang la rase takut mula2. But sekarang dah tak takut, sebab...

1. PRODUK, The Best!


Premium Beautiful ni dah 15 tahun kat pasaran, dah terbukti pun keberkesanannya.. Testimonial pun berlambak ada... Akak kat opis aku tu, maintain je body die walau dah cecah 40 tahun, selidik punya selidik, rupa2nye die pakai Premium Beautiful sejak 5 Tahun lepas!

Superbrands product (bukan senang sesuatu product nak dapat pengiktirafan Superbrands ni tau, kene cecah penjualan yang tinggi dan kualiti juge tinggi). Corset or lingerie lain ade yang Superbrands? Ade lifetime warranty lagi.

Bila diri sendiri pakai pun, mesti ada kesan tersendiri; tak kira lah org kurus ke, gempal ke, anak dara, ibu berpantang, wanita yg dah menopous... Semua ada experience masing2...

My Experience ->  Mula-mula Pakai Premium Beautiful..
My Customer's Testimonials -> Customer-customer yang berpuas hati dengan Premium Beautiful


2. ILMU, Free of Charge


Kak Ana. CDM yang Millionaire setiap bulan! Fuhhh..


Kelas Free Of Charge disediakan 2 kali Seminggu di Stokis B32.. Leaders pon akan datang setiap kali kelas untuk bagi ilmu dan tolong kite.. Cuma antara kite nak atau taknak je amik ILMU dan PELUANG ni.

Sama jer macam pekerjaan lain, masa kita baru je start kerja... Mesti our knowledge agak limited. Walaupun maybe ada pengalaman kerja di tempat lain, tapi of course ada juga lot of things yg kita tak tau, or tak biasa e.g. working environment, diff product etc.

So bila kita dah decide nak buat biz Premium Beautiful ni, mesti lah nak equip diri dgn ilmu2 basic tentang produk, cara nak ukur PB, cara pakai, cara basuh etc. Kalau kite sendri tak berapa tahu pasal produk, macam mane nak jual kepada customer dan yakinkan keberkesanannye kan..

Lepas tu, belajar pulak tentang ilmu kepimpinan, sebab kalau nak berjaya dlm biz ni kita kena work as a TEAM... Bergerak bersama kumpulan. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Kalau buat sorang-sorang, memang letih dan tak best!!! So nampak tak kepentingan ilmu tu kat sini... Once kita dah ada ilmu, tak susah nak jual atau market kan produk ni..

Jangan sesekali create ALASAN. Sebab alasan2 inilah yg akan menjadi penghalang bagi kite untuk berjaye.

Alasan yang biasa didengari -> Funny Facts


 3. CUSTOMER? sangat ramai ok!

Yang nilah yang ramai risau, takut takde customer! Let me tell you, as long as you do your marketing, insyaAllah tak akan ada masalah nak jual!


Make yourself visible, kalo even your family and friend pun tak tahu yang you jual Premium Beautiful, macam mana nak jual kan? kadang-kadang orang yang paling kite tak sangke tu la yang akan beli. (Trust me, my own experience)


Kalau ada yang buat biz ni tapi tak terjual, confirm kurang EFFORT, ILMU and MALAS! Cuba fikir, katalah paling teruk jual satu set sebulan... Setahun dah boleh jual 12 set!


Market Premium Beautiful sentiasa ada, As long as ada kaum wanita, selagi tu ada market… Sebab setiap wanita pakai BRA kan?

Kita cuma kena terangkan kenapa kena bertukar daripada bra biasa tu kpd long/short bra Premium Beautiful. Selain daripada untuk bentukkan badan, boleh bantu CEGAH cancer & bantu blood circulation. 2 in 1! 70% HEALTH 30% BEAUTY... So dun worry!


Lebih-lebih lagi kita ada INTERNET as a tool to market our product :) biz dihujung jari jer… And customer pun worldwide! Ade my friend dari Qatar and US dah tanye-tanye and tak sabar nak pakai Premium Beautiful ni. Lagipun kitorang ade pelbagai care bayaran, Cash, Installment and Credit Card. So, semua pon mampu memiliki Premium Beautiful.

 
4. MASA, korban sikit, tapi outcome nye berbaloi-baloi

Of course, untuk dapatkan rezeki, kita kena usaha sikit - korban masa tu mestilah ada. Yang penting, berbaloi pengorbanan masa tu dengan return yang kita dapat :) Bukannye buang mase sia-sia takde hasil.. dengan bisnes ni, just maximize ur time, insyaallah ur income pon ter"maximize" secare automatik..

First income bermula dari RM4,500… Kalo kena buat kerja sikit dalam 2 jam sehari, berbaloi kan? (Income part time RM4500?? banyak kan boleh beli n guna, iPad, iPhone, Tablet, Handbag, Flight Ticket, school fee anak2, upgrade kerete / rumah.. dll)

Kita kerja kat office pun 9 jam+2 jam journey pegi balik = 11 jam sehari… Maybe net income lebih kurang RM3,000 to RM5,000 jugak…

Bisnes ni bukan bisnes goyang kaki - tak buat apa2 pun dapat duit…. And macam yang my leader Ismalina selalu cakap -


"just turn your non-productive time to biz time"

It's that easy :)

Instead of gossipping, unnecessary chit chat, kurangkan masa bermalas-malasan kat rumah - turn that to something productive! Yang boleh mengubah hidup anda dan keluarga! Kalau dulu tengah bulan je duit gaji dah abis, siap pinjam2 ngan kawan dan famili terdekat, ape kate tukarkan kepade, tengah bulan je, duit bonus bisness masuk, beribu-ribu atau berbelas-belas ribu pulak tuh! bukan sikit..

Ok, so harap my entry ni dapat mengurangkan sikit rase takut korang tu.. Ape kate, lower down your ego, open up your heart an mind, untuk terima sesuatu yang baru, jump start your life, ubah persepsi negatif kepada positif. Bila minda dah terbuka barulah senang nak terima sesuatu yang baru, barulah kite rase terbuka untuk terima possibilities and take chances.. kerana Allah tak bagi rezeki dalam bentuk duit RM50,000 masuk sedebuk dalam Maybank2u, tapi die bagi dalam bentuk PELUANG .. PELUANG yang akan membuka pintu rezeki anda.. PELUANG untuk mengubah hidup anda. Cuma tinggal anda je yang nak amik PELUANG tu ke tak. kalau anda tak grab PELUANG ni, ingatlah, orang lain akan ambik. Dan jangan salahkan takdir jika anda masih ditakuk lama walhal orang lain sedang membina kejayaan dengan usaha sendiri, makin hari makin maju.. anda cuma berputih mata..


Kesimpulannye..

Tanya lah diri anda sendiri, apa perancangan masa depan anda. Apa yg anda nak achieve dalam 1 tahun, 5 tahun & 10 tahun akan datang?

Matlamat saye jelas, saye mahukan rumah Banglo di atas tanah sendiri, yang sangat besar dan selesa untuk anak-anak, ada laman yang besar, ada bilik yang banyak, untuk mak mertua dan tetamu yang datang, ade BMW X5, siap dengan driver.. Fuhh.. tak mustahil untuk mencapainye dalam mase 2 tahun kalau betul-betul ikut strategi bisnes ni, Insyaallah dengan Izin Allah. Semoge kelebihan yang aku ada nanti akan aku gunakan di jalan yang baik dan dapat bantu orang lain yang memerlukan.

Rumah yang cukup besar untuk 7-8 bilik tidur, with Contemporary design



Very cosy n spacious room.. Kalau boleh ade walking closet skali..
White theme living room.. so pure..

Kalau sekarang anda sihat, muda boleh cari rezeki untuk keluarga. Tapi kalau datang 5 parkara ni macam mana? Rasulullah s.a.w bersabda : "Rebutlah 5 perkara SEBELUM 5 perkara...

  •         Kaya sebelum miskin,
  •         Sihat sebelum sakit,
  •         Muda sebelum tua,
  •         Lapang sebelum sempit/sibuk,
  •         Hidup sebelum mati.






  • Nak mengubah hidup anda ke arah yang lebih baik? Bersedia mengambil PELUANG ni? Contact saye, Afzan 013-3885647 cepat-cepat!  Setiap mase yang anda lengah-lengahkan sangat merugikan~~



    *This Post is Credited to Noor Hazawani



    No comments:

    Blog Widget by LinkWithin