22 September 2010

Rumah Baru!!

Ahaha, sgt excited nak cerite. Ingat nk tulis kat blog dulu, tapi En Afat dah gi upload gambar2 kat Facebook dulu. takpe, kene crite jugak. Biar sejajar ngan entru kete baru, ahaha. (dah 2 hari entry nih dok dlm draf. x siap2 lg menulisnye. huhu bz betul)

Ok, ceritenye bermula 2 tahun lebih yang lepas. mase tuh baru2 kawen n baru mengandungkan affan. 15/3/2008. kitorg gi expo property kat Midvalley. saje la nk usha2 rumah utk dibeli kan. mase tuh kitorg dok Sri Kembangan. Aku keje kat Cyberjaya and Afat keje kat Shah Alam.

Last2 tersangkut utk book satu Condo nih. Villapark, kat Taman Bukit Serdang. Location mmg strategik, belakang TPM. Afat terus book hari tuh jugak, balik dari expo tuh, terus singgah kat kawasan pembinaan. And terus melawat showroom nye. Rase mcm ok, luas n ade promotion mase tuh. Dapat Bumiputera discount, so x yah keluarkan duit utk byr deposit pon. (ini utk menjawab spekulasi mengatakan aku byk duit, dpt beli rumah.. padahal aku beli umah nih x pakai duit satu sen pon. Ehehehe) [Tapi kalo byk duit pon best gak. Alhamdulillah..]


Nih gambar model condo nih yg kitorg gi tengok kat Expo kat Midvalley tuh. same tak ngan yg dah siap? (nanti korg compare ngan gambar kt Condo yg dah siap ek)

Nih contoh kat dalam die lah. Ade 3 bedroom, satu utility room.

Yang kat bawah nih, gambar2 yang di ambik mase gi tengok show unit pade tahun 2008 tuh.

GAMBAR RUMAH CONTOH

Nih laundry area. Actual one, kat dinding tuh aku taruk grill sbb takut org boleh masuk.

Nih dapur nye (Show unit la katekan, mmg la lawa gile diorg decorate interior nye)

Nih living room. Mak aii.. lawa x hengat nye siap built in cabinet segale bertemakan kaler putih. Huhu. Kalo bleh aku nak sebijik cam yang ni. Mane nak cari org bleh buat interior cam nih ek? sure riban2 gak hargenye kan? Ha, aku tau.. panggil Eric Leong jela kan..

Lepas tuh mule lah, Surprise!! suprise!! hargenye.. huhu.

(Ok, mari cuci mate dulu ngan Rumah Contoh)


Nih living room tadi. Nampak bahagian balcony. (NIh rumah contoh ye, dan diatas itu adalah Suami Contoh).. Ehehehe...


Siap laminate flooring lagi umah contoh nih.. Pastuh taruk cermin besar2 nampak luas je.


Nih bilik tido. fuh lawa la diorg nih pilih colour, siap ngn wall paper segale. Manela org x rase nak beli kan. Walopon pade hakikatnye, bile beli dpt umah kosong je. Ehehe.

Nih master bedroom. (Suami contoh muncul kembali di gambar ini)

(Ok, sekian sahaje lawatan di rumah contoh, bersama suami contoh)

Kitorg pon pilih2 unit mane yg sesuai. Afat nak tingkat tinggi2 (harge lebih sket kalo tingkat tinggi2). and aku lak nak yg view nye facing swimming pool. Tp mase tuh dok pikir, nanti nak duduk sendri ke, nak sewakan?.. Only 1 reason aku setuju sbb ade swimming pool. Ahaha, kekonon nnt nak bwk anak2 swimming la konon. Aku mcm still x puas ati sbb kalo bleh nak rumah cam teres ke, x nak la dok apartment lg, sbb penat nk naik lif / jauh dari parking.

Tapi Afat insist nak beli gak. Lagipon x yah byr ape2 downpayment kan. Good deal jugak la. So, ok kan jela. Kitorg pikir area bukit Jalil and TPM tuh nanti sure ramai foreigner n student, so kalo nak sewakan pon boleh nnt.

Mase tuh kitorg wat loan ngan RHB. and RHb bank ade promotion gak, buat housing loan ngan diorg, dapat free Aircond. So dapat la aircond kat kitorg sebijik. Skang letak kat umah kat Kuantan nih.

ok, Akhirnye last weeks dapat tau Condo tuh dah siap and boleh amek kunci. Best pulak rase bile ade rumah sendri. Ehehe.. Dah set appointmrnt ngn pemaju, nak amek kunci, Jumaat 17 sep kol 2 ptg. So kene gi KL la. Masetuh still cuti raye lg kan.


Aku gi KL ngan Afat, abah aku n Afeef je. Gi malam Khamis. n ptg Jumaat tuh jugak trus blk kuantan. so, everything have to be settle satu hari Jumaat tuh la.

Nih kat opis pemaju. Villamas, kat Taman Sea. Dengan adenye GPS, smpai jugak ke sini.

Sign borang2 segale. dah dapat CF dah. So, selamat utk diduduki.

Sekitar opis pemaju. Cantik opis nye.

Afeef yang bulat. kene bawak die ni kemane2 sbb stock susu kan x de. Kesian gak la die naik kete kesane kemari.


Balik dari opis pemaju, gi lak RHB bank KElana Jaya, nak tukar alamat surat menyurat. Sbb selame nih gune alamat Kl, aku x dapat pon surat nye. Skang gune alamat Kuantan. snang sket la.

Oh, nih pulak, gi amek Cloth Dryer free yang kitorg dapat sebab beli Condo tuh. Best kan dpt cloth Dryer. nak musim ujan dah nih, so bleh gune. Amek dryer nih kat Puchong, gudang Haier nih. besar tempatnye. Ingatkan nak letak kat Condo tuh, tp takut ilang, so kitorg angkut bawak blk kuantan. Seb baik bawak Rondo, muat2 je masuk kotak nih dalam Rondo.


Then bergerak ke Villapark, Taman Bukit Serdang utk amek kunci.

Tengok dari luar. Wahh,. kagum sbb rumah yg dibeli 2 tahun lepas dah siap. Ehehe, first time beli rumah, mestilah jakun kan.

Lebih kurang kat situla umah kitorg. Tingkat 14. dekat ngn lif. plg tinggi tingkat 16.


Nih guard house. Nak masuk kene pakai access card.

Nih Rondo en Suami yg muat Cloth Dryer tuh.

Selepas dah amek kunci kat Management Office kat Ground Floor, Kitorg dibawa utk tgk unit kitorg. Ehehe, best nye. Kuar2 lif je, dh jumpe pintu rumah.


Nih la rupe dlm rumah. Nih kat ruang tamu. ade sliding door besar. Jangan terjun sudah..
(Sila compare ngan gambar rumah contoh di atas. Huhu, bestnye kalo dpt buat camrumah contoh tu kan.)

(Copy balik gambar rumah contoh) - Nampak besar kan? Tuh efek taruk cermin besar je tuh


View dari atas. nampak Swimming pool, tennis court, basketball court..
Kat sini ade byk facilities.. Cybercafe, dewan and Gym pon ade. sume bleh guna free je. (Another reason aku bersetuju nk beli condo nih)

Kitorg nye unit Type X. so tuh die nye bilangan point kipas, lampu segale. Cabling utk aircond pon die dah siap buat utk sume bilik n ruang tamu. Best kan. so, x yah tebuk2 dah.

Lagi satu, best nye, shower n sinki dlm toilet dah siap ade air panas. so, x yah nak install water heater dah. pagi2 bleh mandi air panas (i mean, suam la. kang mandi air panas, abes kulit jadi putih (melecur) huhu).


Nih basketball court and tennis court.

The swimming pool yang ade Gazebo. Gazebo tuh ape? tuu yg pondok kt atas tuh la rasenye menatang Gazebo tuh. Aku pon x reti la bahase omputih ni.

Kesimpulannye, Condo tu kitorg nak sewakan je. taknak jual lagik sbb cam rugi je jual skarang. Sbb kene byr penalti kat bank 5% kalo jual sebelum 5 tahun. Pastuh kene tolak komisyen utk ejen lagi kan.

Skang nih, nak sewakan. Harge sewa Rm1100 je sebulan. Ehehe. 1106sqf, ade 3 bilik, + 1 utiliti room, ade 2 toilet, and tempat jemuran.

Disebabkan nak sewakan, kitorg trus suruh contractor yag kitorg jumpa mase hari amek kunci tuh utk pasangkan kipas, lampu, grill and Rail langsir. Rm3500 gak abes nak pasang2 mende tuh. Huhuh. Tapi sape sewa mmg best la, dahla tinggi, view best, facilities ok. Memang best lah. Ehehe.

Sesape keje kat TPM mmg boleh sgt sewa, nnt bleh jln kaki je gi keje. Ramai gak ejen2 call aku tanye nk sewakan ke x. rasenye ade lebih dari 10 ejen dah call. aku soh diorg carikan penyewa. senang sket pakai ejen ni, nnt diorg buat agreement segale. Tapi diorg nye comission Sebulan sewa lah. huhu. Ramai ejen yg call ckp yg nak sewa kebanyakan student iran, arab, negro2 tuh. Aku risau je nk sewakan kt diorg nih. X pe, mule2 cari Malaysian dulu. Kalo x de sgt barulah terima foreigner.

6 comments:

Lina said...

afzan,
believe it or not.. lina pon almost beli condo tue.. ahahhaha. tp x jadik.. kalau x bley jd neighbours kan?

Afzan Aini said...

La.. yeke lina. Rugi tak beli tau. Sknag harge dah naik. and nak sewakan pon berbaloi2.

Ade sorg lagi kwn afzan cakap die pon penah book but cancel.

And cousin Afat pon happen to buy this condo jugak. Tingkat satu, same block. But die nak jualkan, so, x leh jd neighbour.

siti said...

best2... besar giler la rumah ko afzan.... mesti byk perabot nk kene bl... rumah baru kene la perabot aru.... hehehe... nanti nak naik umah ajaklah aku....

Afzan Aini said...

siti ->aku x akan dok umah tuh pon. sbb aku kan skang dok kuantan. cuma nak sewakan je. So x yah beli perabut ape.

ayda abdullah said...

afzan, umah ni time beli 2thn lps bape hargenye ek?

Mummy Zara Sofea said...

hi..slm kenal..

bru jmpe blog ni..cntiknye rumah tue...bpe yeh?

Blog Widget by LinkWithin