22 May 2010

Terlalu lama meninggalkan Blog nih

Salam everyone.. Sure korang tertunggu2 update dari aku kan. Jenguk2 tengok tak de update pon. Ehehe (Bajet ramai je yg nak bace blog aku nih)

Oklah aku crite mane yg patut la.

Skang aku kat umah ibu mertua ku kat Bidor, membawa 2 org anak ini. Abes je pantang 44 hari arituh, trus naik kete pergi ke KL dulu sebab Afat ade meeting kat KL. Tido lah kami 4 beranak kat Impiana KLCC. Si kecik yang baru berusia 44 hari pon tido kat hotel gak. Seb baik tak meragam.

Kat KL satu malam je, Afat abes je meeting trus gerak balik Bidor. Makan pon dalam kete je. Tujuan ke Bidor, ialah supaya Tok Ibu dan Tok Abah dapat dapat menghabiskan masa selama mungkin bermain ngan cucu2 sementare cuti aku ade lagi 2 minggu.

So, aku masih kat sini la.. Suppose aku start keje 26/5 (Rabu).. tapi aku dah mintak cuti lagi 3 hari. Alang2 kan, Baik start keje hari Isnin je.

Ok, aku masih lagi breastfeed si Afeef 100%. Walopon susunye tidaklah semewah orang lain, tapi tetap membesar dan menembam jugak anak aku tuh. Kire cukup makan gak la die. Alhamdulillah, mcm2 mane pon rezeki setiap anak yang dilahirkan tu tetap ade kan. Susah camne pon, aku tetap berusehe nak bagi susu yang terbaik utk die, kalo boleh selame 2 tahun.

Juge telah cube macam2 care nak banyakkan production susu. Ape je yang org cakap boleh bykkan susu, sume aku makan and cube. Malangnye hasilnye tidak seperti yang diharapkan. Tapi takpe lah. Bertahan je lah. Masih cukup untuk Afeef, bukannye takde langsung.

Antare yg aku dah cube, tapi still x berhasil: Makan Fenugreek capsul, minum air Sengkuang cina, Makan Alfalfa, Jus kurma, jus tok guru, minum air 4 liter sehari, makan lobak putih setiap hari, minum milo, horlicks, Anmum Lacta, Oat setiap hari, buat Hyperstimulation, Sume lah yg org suruh buat, sume aku dah buat. Last2 aku give up mkn atau minum tuh sume, wat cam biase je. Yang penting kene makan banyak.. Kene makan 5 kali sehari (sikit2 tapi kerap).. Barulah aku rase susu cam byk sket. Huhu, tapi tak leh nak diet la aku.

Oh, aku juge dah beli Breast Pump satu lagik . Medela Swing. (Sebab sakit la rase pakai Spectra 3 tuh). Masyaallah, best gile pakai Medela Swing nih. Jauh beza compare to Spectra 3 yang aku pakai before nih. Hargenye 2 kali harge Spectra 3 tapi, ke"best"an nye 2 kali gande lagi best. Ok, walopon hanye Medela Swing dan bukan Medela Freestyle yang berharge dekat RM2k tuh, Tapi dah cukup best dah bagi aku. Die nye Breastshield tuh soft jek and suction die pon lembut, tak menyakitkan. Mcm ade vibrate sket and sangat melegakan bile pump. Sape yg pakai Spectra and tetibe pakai Medela saje yang akan rase perubahan nih. Ade 2 phase expression and boleh gak pakai bateri. Dah la kecik n ringan je motor die compare to Spectra 3, snang nak bawak kemane2. I Likee.. Memang tak menyesal beli. Best gile, aku recommend sgt. But die single pumping jela.

Since beli Medela Swing ni, trus tak pakai2 dah Spectra 3 tuh. Huhu, sian die. Aku dah plan, nanti yang Medela tuh boleh la bawak ke opis atau kemane2 mase travel, yang Spectra tuh utk guna kat umah je. Tak pon, jual je nanti. Ahahaha..

So, sekarang tengah gigih mengumpul stock susu untuk Afeef, untuk bekalan die semase aku gi kerje nanti. So far baru dapat kumpul stock untuk 2 hari bekerje. Huhu. Sket nye. Masih perlu berusehe kuat lagi. Kene bangun tengah2 malam pump susu sambil tersengguk2.. Huhu. Kadang2 macam nak bangun, tapi badan tak gerak2 dari katil. Last2 dah pagi dah. Ehehe, biasenye pam waktu subuh hari je lah. Kadang2 kalo dapat sket, 1-2oz, aku simpan dulu dlm peti ais (bukan freezer) and kumpul yang sikit2 tuh then baru campur, barulah jadi banyak, ble dah byk, baru taruk kat freezer untuk dibekukan. Gigih sungguh kan.. Takpelah untuk Afeef yang comel. Semuge besar nanti mendengar cakap mama selalu dan jadi budak bijak mcm abangnye.

Skang nih Afeef tengah tido kat katil sorang2 (Skang kol 12.55mlm). Waktu siang die memang kene berbuai je la.Kalo tak, mmg tak tido, dah tu lak, kalo buai berenti henjut, mulelah die nangis. Huhu, salahkan papa sebab lupe bawak mesin buai automatik tuh ke Bidor. Sudahnye dok bersilih ganti la kitorang kat umah ni menghenjut buai si Afeef nih.

Nih Affan dan Afeef mase kat Kuantan sebelum datang ke Bidor nih. Affan tak pakai baju sebab badan die penuh ruam. Tak leh berpeluh, teruk betul ruam die.

Nih kat Bidor. "Sape name Afeef angkat tangan!!!" "Saye!" Jawab si Afeef.. Ehehe, yang sebelah Afeef tuh, dua pupunye. Anak kepade cousin papa. Namenye Lukman, lahir 3 hari awal dari Afeef, Tapi Afeef lagi besar n berat sbb lahir pon Afeef berat 1 kilo dari Lukman. Affan pulak tengah pilih mane satu die nak cium.

Oh, Afeef sangat la mirip ngan Affan mase kecik. Bile tengok2 balik gambar Affan dulu2 memang same. Sampaikan Affan bile tengok gambar Afeef kat PC, die cakap tuh gambar Adik.. Padahal gambar die.

Ok lah sampai sini dululah aku bercerita. crite psl aku tak byk sgt, crite pasal anak2 byk la. But yg tuh kenelah taruk kat blog diorang kan. Nantilah ade mase and mood lagi, aku update ye.

p/s: Oh, dengar kate Kelantan and Selangor dapat 3 bulan maternity leave ye? Uwaaa jelesnye!!

1 comment:

Hantu Ulam said...

salam kak afzan..ye ke selangor dpt 3 month maternity leave? cam ner kite nk cek ye? xcited jugak bile tau ni...

Blog Widget by LinkWithin