21 April 2010

Ke KL membawa anak- anak jumpe Tok Abahnye

Kitorg skang kat KL. Sampai sini Isnin Malam yg lepas. Dok sini smpai Jumaat nih. Bawak skali Affan, Afeef ngan mak aku skali.. utk jage Affan dalam kete n jage Affan kat sini. Seb baik bawak mak.. huhu, si Abang nih asek mengamuk jek. Adiknye lak dok nak berkepit ngan mamanye.

So, dapat la Afeef ngan Affan jumpe tok abah, tok ibu, maksu Ya, pak ngah ngan pak lang nye. Affan suke benor main ngan pakngah nye. Baru pak ngah tau camne lasaknye Affan.. Ehehe, dah la berat.. sume tak larat nak dukung. Tapi manje betulla si abang nye kat sini, ramai yang nak melayan die..

Aku nih masih dalam pantang.. dah 3 mgu lebih.. so, meneruskan la pantang kat sini..Afeef sehat je, cuma asek nak memerap je selalu. Especially malam2, x nak lepas langsung dari mamanye. Tapi kalo org lain riba, elok lak die tido.

Ok, tu je..

13 April 2010

Alkisah melahirkan Afeef

Wahh.. sungguh aman, Afeef sedang tidur terbongkang. Biasenye dari magrib smpai ke 2-3 lagi die akan menyonyot je non stop, smpai lenguh pinggang aku. Tapi hari nih die tido lak. aku ngadap laptop dalam bilik n afeef tido kat atas katil. Abang nye dok buat onar diluar, di jage oleh nenek.

Ahaha, mmg macam tuh, Adik kene masukkan dlm bilik, tutup pintu, Affan kene dok luar, bile bilik terbukak je, mulelah Affan meluru masuk, cari Adik die.. "Adik.. oo adik.." Pastuh menerkam panjat katil.. Bahaye woo, die suke buat aksi nakal, sengaje nak soh org marah die, mulelah, die tarik2 sarung tgn, sarung kaki adik, nak baring sebelah adik. Masalahnye, bukan baring sebelah2, dah macam baring nak hempap adik dah.. Die tuh lah la gemuk mcm Malik Noor (atuk yg kate Affan cam Malik Noor). Cium2 adik, pantang lepa sket, ngange mulut nak gigit.

Eh, terkeluar topik lak..

Tadi nak crite pasal kisah melahirkan Afeef kan.. Okeh.. Pada 27/3 harituh, hari sabtu.. aku ade checkup kat KMC ngan Dr Su.. time tuh aku dah 39 mggu 5 hari camtuh la.. Due aku 30/3 actually.

Sampai KMC dlm kol 9 rasenye. Hari sabtu mmg ramai patient. So, menunggu lah dgn sabarnye..Dalam kol 10.30 pagi tuh tetibe rase sakit kat perut. Aku confuse jap, contraction nak buang air besar ke, contraction betul2 nih? Ehehe.. Pastuh gi toilet.. dan menunaikan hajat. Ahaha.. eh, tapi ade blood show sket.. Oh, maybe tadi contraction dua2 kot..

Afat pon ade temankan aku checkup mase tuh. Bgtau la die yg aku mcm nak beranak je, sbb ade darah sket. Die mulelah gabra kan.. Aku cool je, rasenye dlm malam tuh or esoknye la kot baru beranak. Mase tuh still menunggu giliran masuk bilik doctor.. Dalam kol 11.30 rase skali lagi contraction, very light n kejap je.. Hmm.. sah ni mmg contraction nak bersalin nih.

Aku call mak bgtau yg dah ade tande2 nak bersalin. Dahla janji dah ngan mak nak gi umah kwn die yg ade buat makan2..Mak siap cakap, takde nye ko bersalin hari nih, balik la dulu nanti, singgah klinik amek ubat utk Affan..

Then dalam kol 12.30 tgh kot baru lah smpai giliran masuk bilik Dr. Su.. Aku bgtau doc yg dah ade contraction sket n ade blood show. Dr Su pon cek, and die bgtau dah ade 3 cm bukaan. Die trus soh masuk labour room..

Wah.. lagilah panic En Afat. Tetibe dtg spital nk wat checkup, trus kene masuk labour room ke.. But mase tuh dh tgh hari kan, sgt lapar. Aku ckp ngn Doc, boleh tak kalo nak gi makan dulu. Die kate boleh je, sbb bilik kosong pon x de. Kalo nak mkn pon, kene lepak lat labour room..

Then aku dibawa ke labour room utk dibuat CTG.. cek baby nye heart beat n contraction.. Mase tuh, aku suruh Afat gi beli makanan dulu. tetibe mengidam nak mkn McD.. So, Afat gi lah beli Double Cheese Burger kat aku. Die tuh masih tak percaye aku dah nak beranak.. Ahahaha..

Lepas makan kenyang2 masuk balik labour room..

Tengah buat CTG. Sebelum tukar baju bersalin yang sexy. Ahaha..

Dah call mak suruh bawak beg baju baby n beg aku.. Tula, mase nak gi KMC pagi tadi mmg ade terlintas nak bawak trus beg tu, tapi ntah, x jadi lak.. So, tggu mak dtg bawak baju baby je, then barulah nurse psg drip utk induce..

Setengah jap lepas induce tuh, barulah kuat contraction nye.. mule2 sakit sket2 je, makin lame, makin kuat sakitnye n contraction makin lame.. time nih mulelah meleleh2 air mate tahan saket. Afat ade je sepanjang mase temankan aku.

Then dalam kol 3.30- 4 ptg gitu kot, doc cek dah 6 cm bukaan.. then doc kuar, pastuh kejap je lps tuh, aku rase sakit makin kuat. Nurse tanye ade rase nak teran tak? aku kate takde lagi, but die kuar je pintu, aku trus rase sakit gile.. Afat jerit panggil nurse tuh. Terkejut nurse tuh.. die trus panggil doc..

Time tuh mmg rase nak teran sgt dah. Nurse cakap jgn teran lagi sbb tadi doc cek baru je 6cm kan. Aku teringat mase bersalinkan Affan dulu. mcm tuh gak, doc cek 6cm je, beberape minit lepas tuh, trus rase nak beranak trus.

Then doc masuk, and aku pon trus push la, dah tak tahan woo.. baby yang nak kuar. Sekali tarik napas je, wooshh trus kuar sumenye.. Eh, kejap je pulak.. Alhamdulillah sumenye selamat.

Lepas melahirkan je, aku mmg penat sgt, rase mcm ilang sume tenage.. Nak bukak mate pon x larat rasenye. Tapi mmg bersyukur sgt, sumenye berlaku dlm mase yg singkat n boleh kate senang sgt bersalin kali nih. Time Affan dulu pon snang jugak, but kali nih lg snang, n kejap je. Walopon berat die 3.5, lebih kurang sekilo lagi berat dari Affan, tp lg cepat die kuar. MAybe sbb anak 2nd, snang sket la kot. Rezeki aku lah tu org kate.. Memang syukur sgt lah. Sbb aku punye lah takut kalo kene ceasar ke, paling takut bab nak membayar tambahan 2-3 ribu tuh la.. Ahaha.

So, tu jelah crite aku melahirkan Afeef. Senang susah bersalin nih x tentu kadang2.. ikut nasib and rezeki masing2 la org kate. Mcm aku, mengandung takde prob, morning sickness or muntah sekali pon x.. bersalin pon senang, but part nak breastfeed pulak yang susah. Production susu kureng sampai baby mengamuk2 lapar.. Huhu.. Tula, ade org susah mengandung, susah bersalin, tapi bile breastfeed senang pulak, susu melimpah2..

So skang nih, aku masih struggle utk fully breastfeed Afeef. Kalo boleh tak nak la campur susu formula. Setakat nih kalo pam kuar 1.5 oz je. huhu, dah tu lak, x leh nk buat stock, lepas pam je, Afeef ngamuk nak susu, terpakse bagi susu yang dah di pam tu. Kesian anak aku kan. Aku tak tau nak buat camne lagik utk bykkan susu nih. Tiap2 hari aku mmg dah makan bubur isi Lobak putih, makan Alfalfa, minum air byk gile, minum susu Anmum Lacta, Horlicks, Milo, Oat segale. Bile susu aku nak banyak nih.. Kesian Afeef, macam tak puas isap susu je. Tu pasal die asek nak memerap je tuh.

*Entry nih mengambil mase 2 jam sbb 3-4 kali benti sbb nk susukan Afeef..

12 April 2010

Busy nye berpantang

Warghh aku ingatkan Maternity leave 2 bulan bleh rilek sesuke ati best2 dan menenang kan fikiran.. Rupenye sgt busy gak org berpantang nih. Nak online pon tak sempat.

Asek kene bagi susu kat baby, sekali feeding dekat setengah jam, kadang2 lebih, pastuh kene basuh berak die lak, pastuh dah berak, nak susu lagi.. Cam tu lah, dok angkat letak baby.

Pastuh kene bertungku, berbarut, berbengkung, mkn ubat, pakai stokin, taruk tapel, param, pilis segale.. nak kene buat satu2.. Sume amek mase.. (Sebenarnye, kdg2 x buat semua pon, malas.. ehehe) Nak mandi kene masak air panas dulu.. nak kene makan lagi.. x leh kurang makan, sbb nanti x dapat menghasilkan susu yang banyak..

Sungguh la byk mende kene buat. Ahahah, dah tu lak, kene jage2 baby dari diserang oleh si Abang yang sungguh la dengki kat adik die. Hish.. si Affan nih.. Kesian adik, asek merah je kepale nye kene lepuk ngan abang.

Oklah, penat duduk, kene baring nih.. Mak aku lak marah slalu online. die suh byk baring, takut nnt sakit pinggang la ape lah..

Nanti2 lah, ade mase baru aku crite psl melahirkan Afeef tuh ek.
Blog Widget by LinkWithin