01 March 2010

My 35 weeks checkup

Hari sabtu harituh, Afat semangat ajak aku gi KMC untuk Ckeckup. Die nak soh aku bersalin kat KMC tuh. Aku ok je. Better than Al-FArabi tuh, Cume hargenye mahal sket la. But Company die cover sampai RM3k.. Kalo bersalin normal, mmg cukup2 je la RM3k tuh.

Sabtu tuh, dlm kol 10 lrbih gak baru gerak dari rumah. Call KMC staff kat situ ckp ade lagi 14 org tgh tggu. Memang dijangke akan ramai org n lambat la. So, smpai sane, register dulu, then gi shopping2 jap kat Megamall yg kat sebelah KMC tuh.

Kol 12 lebih naik balik, tengok2, baru takat no 10. aku lak, no 21.. huhu, lame gile kene tunggu. Afat sampai tertido2 dah.. siap turun naik, gi keluar mkn dulu. Aku gak lapar sorang2 tggu dokter panggil. Last2 dekat kol 2 barulah dapat jumpe dokter.

Dokter tuh namenye Dr. Suriati.. sangat lah lemah lembut n baiknye dokter tuh. Mase scan, nampak muke baby, siap die kelip2 mate lagik. tapi x sempat nak amek gambar lak. Doc cakap berat baby dalam 2.5-2.6kg dah. And yg best nye berat aku tak naik. Maintain 73kg, berat baby lak yg naik 0.5 kg.. yeay, best nih, sbb mkn herbalife lah nih.

Skang dah 35 mggu, kalo ikutkan Affan dulu lahir mase 37 weeks which is another 2 weeks. Ehehe, plg lmbat pon lg 4 mggu la kot. Haranye mase tuh berat baby x delah naik smpai 3kg lebih sgt, takut la baby besar2, nanti takut susah nak bersalin. Dahla, kene pakse diri deliver secare normal gak nih, kalo kene operate, alamat nye, kene tambah duit sendri lah 3-4 ribu.. huhu.. Mintak dijauhkan..

Hmm, baby memang kuat gerak, malam2 lagilah kuatnye gerak, kadang2 nak tido tuh, baby dalam perut dok tendang2.. si Affan yg tido sebelah mama lun dok tendang2 perut mama gak. aduss.. due2 tendang perut mama.. si Affan nih kalo nak tidokan die, mmg kuat golek sane sini, mama jugak yg kene lenyek, kene tendang.. last2 buat x layan die, barulah die tertido.. huhu.

Kesihatan skang pon tak berape ok, kadang2 ade lelah gak lagi especially bile malam. Bile batuk lak, kene tahan sket, x leh kuat2 sgt sbb nanti perut sakit woo.. Pastuh asek nak terkencing jek. Part nih, mmg aku takleh tolerate btul.. geram kadang2 sbb baru je kuar toilet, kadang2 rase nk terkucil lg. padahal sket je. Asal baby gerak sket, dah rase nk kencing lg.. Huhu, tensen gile, nak wat keje atau berjalan mmg sgt2 tak selesa. Kadang2 before kuar jalan, 3-4 kali kuar masuk toilet baru confiden nk jln. Malas woo gi toilet. Rase nak pakai pampers je. Tapi geli lak. ehehe.

Nih, start semalam selsema and sakit tekak. Perit je rase tekak, makan ape2 pon x de rase. Huhu.. bile tido malam, nak beralih mengiring ke kiri ke kanan punyelah sakitnye.. Kene pegang petut n slow2 gile beralih..sakit sangat2 tau, nak turun dari katil pon samelah, kene slow motion, tapi tu pon sambil menahan sakit gak especially bahagian bawah perut. Bile perut dah besar camnih, mmg ginilah keadaannye. Nak makan banyak2 pon tak leh sgt, rasenye sbb perut dah sempit kot. Rase tegang je kulit perut kalo makan byk, cam nak meletup. Kene makan sikit2 tapi kerap..

Camtuh la mak kite mase mengandungkan kite dulu kan.. hei, Sape yang derhake kat mak die tuh, mmg lah patut kene sumpah jadi batu, atau perut sebesar org mengandung 9 bulan selame-lamenye.. baru die tahu susah nye mak die mengandungkan die..

3 comments:

NHCH said...

alaaa kesiannya bumil (ibu hamil)... x pe sabar2, banyak pahala dapat... kalau keluar at week 37 lagi 2 minggu je kan? tapi aku faham sgt2 bila akhir2 ni semua serba x kena... apa pun, jaga kesihatan... risau pulak aku ko asyik lelah & batuk2... minum laaa air mineral byk2 (walopun lps tu asyik nk kena kencing je kan... hahaha)

Afzan Aini said...

NHCH0> Haah, ade gak brharap baby kuar cepat, tp bile memikirkan byk keje yg x setel, gerun gak nih.

Tapi ko lagi kesian, dah la lmbat dr due date, pastuh x leh tido mlm segale.lagi ksian.. aku so far, bleh lg tidur lena. hopefully aku masih boleh bertahan dan dipermudahkan segalenye.

Lenny said...

Ape kes sumpah jadi batu, sumpah jadi TV LCD besar punyaaaaaa!!!

Blog Widget by LinkWithin