09 March 2010

I'm 37 weeks pregnant

Wahaha, Dah full term dah.. Anytime kalo deliver baby dah boleh survive outside womb dgn selamatnye. Affan dulu, aku lahirkan die mase 37 weeks la..

Hm, malam tadi kerani aku dah selamat lahirkan baby. Dahla dapat baby girl yang diidam2 kan. Best nye die.. Mase scan asek tak nampak je, rupenye dapat girl. Anak sulung die boy, umur dalam 4-5 tahun gitulah. Aku nih pregnen same ngn die, cuma die awal seminggu dari aku. Memang same2 membawak perut.. Tgk2 mmg die deliver dulu pon.. So, aku nih tggu mase jelah.

Hei rase tak sabar lak nak bersalin nih. Nak bercuti panjang and rase rindu lak baby kecik. Teringat Affan dulu, kecik yang amat, ringan je, dukung seblah tgn je. Pastuh kalo berak, mulut muncung2.. Ahaha. Tapi sekarang, huih.. beratnye, mulut pot pet pot pet lak tuh.. dah boleh jadi kawan borak dah.

Teringat pulak mase nak bersalinkan Affan dulu, Kat Hospital Putrajaya, 2 hari gak dok spital, still x de rase nk bersalin. Dah induce kali ke3 baru lah kuat contraction nye.. Mase dibawak ke bilik bersalin, aku soh la Afat bawak baju baby sume, yelah, utk sambut baby kuar nnt.

Dah dlm labour room tuh, tgh2 aku dok contraction, ade ke, die turun2 bawak baju baby dalam plastik je (padahal dah isi sume dlm bakul, nk soh die bawak turun bakul tuh sebenarnye). Dahla gi amek, sluar lain, baju lain.. besar lak tuh. Pastuh towel, selimut x bawak pon. Pastuh bawak air selusuh utk aku, cawannye x bawak, ade ke, minum tuang air dalam tutup botol mineral je.

Mase tuh dahla dok contraction kan, sempat lagi hangin n gaduh jap. Ahaha, org dok sakit bersalin, die dok panic, lain org suruh, lain dibawaknye. Manela aku tak marah kan. Ehehehe, kelakar lak rase bile ingat balik. Kesian Affan kuar2, nurse mintak selimut, cakap x bawak.. pakai selimut spital je.. Ahaha, this time papa jgn kelam kabut ye..

Tapinye, aku nih tak insaf2 lagik, still x sediakan pon lagi2 baju2 n barang2 baby nak dibawak kalo tetibe rase nk bersalin nnt. Lepas sehari ke sehari, tak terbuat2 pon. Mak aku dah puas membebel.. Air selusuh pon tak gi amek lagi kat umah Ustazah tuh. Takpelah, tgk jelah nnt kalo rajin..

Anak kedue nih, tak delah se excited nak dapat anak pertame kan.. dulu, sume bende tak sesabar nk buat, siap tiap2 bulan beli Majalah Pa& Ma tuh, siap download, "Hospital Checklist"- nak tau mende2 yg patut dibawak bile nak bersalin. Bace pasal breastfeeding segale.. skang, sume tuh aku tak amek tau pon. Malas dah nak bace2 nak amek tau. Sebijik Magazine Pa&Ma pon aku x beli n bace. Dulu siap gi antenatal class segale, gi berurut..Pastuh siap dah plan nak buat cukur jambul sume. Skang nih, tak teringat langsung pasal nk buat cukur jambul & akiqah.. Hmm, ade plan ke nak buat? Kesian, takkan la Affan buat, adiknye x buat lak kan.

Skang nih, perut makin menegang. Gatal lak kulit perut, maybe sbb dah stretch sgt. Huhu, dulu mase pregnen kan Affan rajin la aku sapu cocoa butter sejak dari 3-4 bulan mengandung lagi, then sapu bio-oil segala. Tapi tetap ade stretch mark gak bile dah 8 bulan camtuh. Yg nih lak, aku x sapu ape2 lgsg. Lantak la, malas nak layan. Sume pon aku malas nak buat. Terukkan.. Ahaha.

Dahla tak makan pon Obimin yg doc bagi. Mmg tak ingat lgsg nk makan. Aku assume dah cukup la nutrien tuh bile aku mkn Herbalife. Lagipon mak aku dok bising cakap jgn makan vitamin spital, nnt anak kene kuning. Tak tau la betul ke tak teori tuh, tp melalui pengalaman die, mmg die ckp sape mkn vitamin yg spital bg tuh mmg anak die kene jaundice.

Mase pregnenkan Affan dulu aku mkn spirulina n mkn gak la vit doc bagi.. Then Affan dulu, jaundice die sket je, x lebih 10 pon, tuh pon dlm 3 hari je amek sampel darah. X delah smpai masuk ward and kene jemur2 bawah matehari.

Okeh, tunggu jelah berite bile aku bersalin ek. Aku pon dah tak sabar lak rase nak cuti nih..

Oh, lupe nak cerite, lately, agak kuat mkn gak aku. Walopon nasik still mkn sket je, tp, lps mkn tuh asek rase nk mkn mende lain cam goreng pisang la, roti la. Pastuh nak milo ais la, ais krim la. Walopon batuk, still x insaf2 tuh, nak gak minum air sejuk2, aiskrim, coklat2, kek2, mende bergoreng.. Huhu, nih mesti baby yang tengah menggemukkan badannye nih.

5 comments:

NHCH said...

Afzan, aku makan vitamin pramilet & calcium yg doctor kasi kat aku without fail (sebab aku x minum susu anmum etc... aku minum fresh milk je)... tp x de plak anak aku kena kuning. aku rasa faktor keturunan pun boleh jadi laaa... mak aku kata kitorg sume x pnah kne kuning... cousins2 sume pun x kena. so mmg anak aku x kena. ada gak teori kata kalo mak darah O; anak darah jenis lain senang kena kuning. or kalau anak ikut darah ayah pun bole kena kuning. aku AB+; Hanif A+ --> so x kena kuning sebab aku pun ada elemen darah A tu (kan lps lahir kita breastfeed)... ni org cakap laa... aku x google plak... anyway, good luck darling! push jgn x push!!!

Afzan Aini said...

Kat sini x de pon doc bagi pramilet. Aku nih suke gile minum susu, tiap2 hari minum anmum, Milelea soy powder, ngan Herbalife lagi. So, rasenye dah cukup sgt la calsium tuh. Eheh. Pastuh kdg2 mkn kismis n pil omega fish oil tu. Buah pon mkn byk gile.

as a.k.a axa87 said...

salam... semoga urusan bersalin nanti dipermudahkan... Good luck yer.

amiza said...

bestnyerr afzan, nak bersalin dah!!ko byk minum susu, insyaAllah bole bf 2nd baby dgn successful..good luck!!aku pon mkn vitamin yg hospital supply, anak aku tak kuning la plak..

Afzan Aini said...

Kak As-> Thanks.


Amiza-> Aku mmg suke gile susu, tapi tak tau lah boleh produce susu ke tak. mcm certain org, 8-9 bulan pregnen dah ade colostrum leak. aku x de pon. huhu.

Blog Widget by LinkWithin