21 March 2010

38 Weeks, 9 days to go..

Hei, aku nih, dah nak masuk 39 weeks dah.. x de tande2 nak bersalin pon. BH contraction pon x de lagi. Next week (sabtu) ade checkup satu lg kat KMC. Aku still keje lagi, nak amek cuti, tapi entah la. Keje jelah dulu selagi boleh. Cuti aku bkn byk pon. Nanti dah ade baby, lagi byk nk kene mintak cuti kang. So save2 la dulu cuti tuh.

Skang nih, dah lega sket sbb sume mende dah prepare. Semalam pulun sediakan semua. Meh kite cek ape yang dah di prepare.

1. Set Bersalin Amway Tropical Herbs. Dah sampai akhirnye. RM244 je (Retail price RM269). Siap dapat free payung besar lagi. Makcik aku mintak tlg kwn die yg dealer Amway belikan n pos kat sini, n die bg harge dealer je. Punyelah byk mende dlm tuh. But x yah risau sbb dah ade jadual disediakan, mane yg nk kene pakai dulu, and care penggunaannye. Org yg belikan Amway set (chinese) tuh, siap tanye makcik aku lg, "Anak sedare u kawen ngn org cina ke?" (Sebab biasenye chinese je yg byk beli set Amway nih).

Yeke ke chinese ramai pakai set Amway nih?. Aku bace byk yg bg good review psl set Tropical Herbs Amway nih, tu yg aku beli. Lagipon, harge die lg murah la compare ngn set bersalin lain, and siap ade bengkung sekali. Biase bengkung je pon dah harge dalam RM40 kan. Tapi aku x kisah sgt psl bengkung sbb aku dah ade yg Leesa Formula yg dulu2.. So, plan nak jual je yg nih. RM40 termasuk postage. Ade sesape nak? Ehehe. sempat bisness lg tuh.

Nih lah Post Natal Care, Tropical Herbs Amway.. Banyak kan..

Ok, nih mende yg ade dalam satu kotak besar tuh:
  1. Herbal Tea - to be taken 5th day after delivery
  2. After Birth 1 - To be consumed 10th days after delivery
  3. After Birth 2 - To be consumed 25th days after delivery
  4. Herbal Douche - Yang nih utk pembersih wanita. Bleh pakai trus lps bersalin.
  5. Herbal Bath - Gune lps hari ke4. Didihkan daun herba tu kemudian dibuat mandi.
  6. Herbal Massage oil - untuk hangatkan badan sebelum mengurut
  7. Firming Herbal Blend - Campur serbuk nih dalam air, pastuh tepek kat perut utk kasik ramping. Diikuti ngn pemakaian bengkung.
  8. Warming Herbal Blend - Gune selepas mengurut dan berbengkung. Utk sapu seluruh badan, Macam lulur kot. Kecuali muka, perut n vagina tau.
  9. Calming Herbal Blend - Utk sapu kat dahi, Cam pilis la kot.
  10. Baby Oil - utk sapu kat perut baby
  11. Binder - Bengkung. Jenis bengkung moden yang pakai tali tuh.

2. Okey, habis cerite pasal confinement set, satu mende yg penting jugak, dah ade, iaitu air selusuh. So, sgt lah leganye bile dah ade air selusuh nih. Sebagai satu ikhtiar la kan, mudah-mudahan senang bersalin nanti. Disediakan oleh ustazah, yang dah dibacekan ngan surah and ayat2 tertentu. Die kate dah boleh minum sket2 and amek air tuh sapu kat perut jugak, urut ke bawah supaye baby turun ke bawah. Dimulekan ngn selawat.

Dari kiri, Air zam-zam, Alfalfa Complex, And Air Penawar Hafiz (yg nih sebagai air selusuh)

3. Alfalfa Complex pon dah beli. Suruh makcik aku belikan dari kwn die yg dealer Shaklee pulak. Ehehe, RM78 utk sebotol yg 700bijik. (Retail price RM90 lebih rasenye). Aku pon x sure sehari nk kene mkn bape bijik, Kat botol tuh tulis 10 bijik sehari. Skang aku dah start mkn, but 6 biji je. Testing dulu.

4. Okey semalam dah gotong-royong bersihkan, vacum n kemas bilik. Skang dah lapang n bersih sket. Bilik dok penuh ngn baju2 yg aku jual jek. Skang kene bagi laluan utk baby pulak.

5. Hasil mengemas bilik, dapat lah mengemas baju2 baby n mama baby ke dalam beg utk dibawak ke hospital nanti. Dalam beg baby, dah taruk siap2 baju sekali ngn mittens, booties ngn topinye, aku siap pack kan satu set dalam plastik, siap ngn diapers skali.. Macam baju yg nak jual lak, ahaha. X pe, kang snang nk amek. Takdelah, amek sluar lain, baju lain kan. Mende lain yg ditaruk dlm beg; Towel, blanket, beberape helai baju lg, booties, mittens and wet wipes.


6. Nih beg mama baby.. Dah masukkan beberape helai ts-hirt yang besar2, snang nak menyusu baby nanti, sweater, pad, kain batik, dan mende2 yang sepatutnye lah. Ala, plg lame pon 2 hari je dok ward kan. x yah byk2 baju.


7. Yang kat bawah nih Pad Herba brand Susen. Last time pakai pad ni mase confinement. Sgt lah selesa, wangi, nyaman dan menyerap. Mahal sket, tapi baik utk kesihatan. So, tu yg aku beli awal2 tu. Beli dari Raheela, pembekal tetap pad Susen kat aku. Ehehe. Kalo habis bleh beli ngn die lg. 3 bungkus nih pon dah RM35. Huhu.


8. Ok, seterusnye breast pump pulak. Aku beli Spectra 3. Electric breast pump. Yang nih harge RM328. Beli online kat www.littlewhiz.com. (Retail price RM388). Actually mase bersalinkan Affan dulu pon dah beli breast pump nih, but lepas dah tak breastfeed aku jualkan kat member dgn harge RM300 je siap double pump, storage bottle, techni ice, n breast pad. Konon ingat x nak dapat baby utk jangka mase lame, tetibe tercepat lak kan, so kene lah beli balik. Ehehe, Seb baik harge skang dah diskaun, so, x rugi lah jual, dapat yg baru harge pon lebih kurang je. But single pump jelah. Takpe, cam yg aku ckp sebelum nih, nak tgk dulu production susu camne, kalo menggalakkan, baru lah boleh invest beli pump yang lagi bagus kan.

Dari belakang, kiri : Beg baby, beg mama, Spectra 3 Breast pump, Avent new born starter pack.

9. Avent new born starter pack pon beli kat www.littlewhiz.com. Mase tuh tgh sale. RM99.90 je.. kalo tak RP dalam RM139.90. Best woh, set nih, ade 2 botol 5oz, 2 botol 9oz, 1 pacifier, 2 extra teat, and Bottle brush. Pacifier tuh, dah selamat Affan gune. Eehehe, dah kate dah, x leh tunjuk kat die, sure die nak punye.

Botol yang kecik tuh nanti utk baby, yang besar boleh la bg Affan. Tapi Affan pon dah ade lagi 2 botol Avent nih, dahla x berape nak isap botol Avent. Nak botol MAM die tuh gak. Yang MAM tuh susah la nak beli kat Kuantan nih. Kene beli online jek. Tu yang tensen tuh. Kalo Avent kat mane2 pon ade jual. Takpelah, lame2 pandai la die isap tu.

Okey, tuh cerite psl brg2 yang dah dibeli. Yang lain tuh, halal beralal lah, yg mane ade, ade lah, yg x de, x pelah. Beli mane yg penting2 jek lah. Kalo ikutkan banyak beno yang nk dibelinye mmg tak tercukup duit kalo sume pon nk beli. Bagus gak dapat baby boy back to back nih, bab baju, bleh je pakai abgnye punye. Mane yg still ok tu boleh la pakai, yg dah buruk, n lusuh sgt dah buang dah. Ahahaha, lagipun x pe, mama nye skang jual baju, mane yg nak, nnt amik je.

Ok, nanti sebagai langkah penjimatan jugak, selain breastfeed, Baby n Affan akan start pakai Cloth Diapers.. Cerita pasal Cloth Diapers (CD) nih akan diceritakan kat Blog Affan..

Okeh, tinggal beberape hari je lagi due aku nih sepatutnye. So, korg2 bersedia jelah utk terima sms dari aku ckp aku dah selamat bersalin ye. Doakan aku mudah bersalin cam mase bersalinkan Affan harituh. Segale salah silap aku harap dimaafkan..

3 comments:

Lina said...

yeay, beli jugak set bersalin Amway.. u won't regret it! best sgt..

z|Ha_J said...

bnyknya benda kna beli....huhu

Afzan Aini said...

Lina -> ok, nnt nk try and disiplinkan diri gune sume dalam set tuh.

Zaleha -> bayak ko kate? tuh pon sket je yg aku beli. Kalo anak 1st lagilah byk berkali2 gandenye mende kene beli tau. Ngn stroller, katil, tilam baby, buai, walker, baju2. (blom lg kire nk beli car seatla, ape la) pendek kate perbelanjaan same byk ngan nak wat kenduri kawen la.

Blog Widget by LinkWithin