29 March 2010

At last.. Our 2nd little miracle was born

Alhamdulillah, saye dah selamat melahirkan baby boy..sabtu lepas. 27/3/10, 4.30 ptg.
Berat baby 3.5kg, normal delivery. At 39 gestational weeks.

Baby name: Afeef Aisy
Full story, later la ye..

More pics already uploaded on facebook. Akan di update kat blog "Our Little Miracle" juge.



26 March 2010

39 weeks, still working

Dah 39 minggu dah aku nih.. patut due 28/3. atau 30/3. Huhu, tak sangke lak kali nih lambat lak bersalinnye. Last time 37 weeks dah selamat dah Affan tuh keluar..

Aku dari last week ingat nak start cuti, tapi tak jadi2 nak amek cuti. Gi jelah keje selagi larat, lg pon byk gile mende nak kene setel.. Last2, Isnin nih nnt mmg konfem la aku akan cuti gak. Tu pon kalo x bersalin lagi la.

I'm pushing my self too hard dah nih.. keje siang smpai mlm. Tido pon kol 12-1 pagi slalu.. Badan x de rest langsung. Kaki dahla bengkak gile, tu pon x de mase aku nak layan. Biarkan je. Sempat lagi buatkan hantaran utk makcik aku kawen n uruskan bisnes lak malam2.. Uish. Gigih sungguh aku.

Tapi kalo tido memang lena, x de pon terbangun nak ke toilet. Pagi2 automatik terbangun sendri nak gi keje. Pastuh bawak kete laju2 gi keje. Pompuan sarat mengandung ini slalu pecut 100kmj gi keje. Ehehe.. Pastuh kol 6.30, 7 ptg baru blk umah. Sejak akhir2 nih, slalu jadi tukang kunci opis. Mak aku dok bising cakap kalo terberanak nnt sape nak tolong sorg2 kat opis tuh.

Takpelah, nnt nak cuti 2 bulan kan..

Ha, esok ade satu lagi checkup ngan dr. Sue kat KMC.. Yeay, nanti boleh tanye die bile aku nak beranak nih..

Oh, i already got my Nursing cover.. Bought from this shop http://chomelnursingcover.com/store/.. Dari dulu berfikir2 nak beli ke tak.. nampak cam simple je, boleh je suruh org jahit kan. tapi tak tau nak soh sape jahit. kang jadi rupe cam apron lak.. ehehe. Last2 beli je lah kan..

Kat kedai tuh nanti, korg pilih design nak kain yang mane, bayar duit, nanti baru die jahit. Pastuh die pos la. Sumenye online skang, dihujung jari jek. Ahaha.

Seb baik cepat je die jahitkan, sempat gak dapat sebelum bersalin. Beria2 nak breastfeed baby. Nanti lepas baby kuar je, nak susukan die, bleh trus pakai nursing cover nih. x de lah segan2 nak breastfeed baby in public kan.. Comel x nursing cover aku? Ehehe, gambar katun2..

Ok, off to work..

21 March 2010

38 Weeks, 9 days to go..

Hei, aku nih, dah nak masuk 39 weeks dah.. x de tande2 nak bersalin pon. BH contraction pon x de lagi. Next week (sabtu) ade checkup satu lg kat KMC. Aku still keje lagi, nak amek cuti, tapi entah la. Keje jelah dulu selagi boleh. Cuti aku bkn byk pon. Nanti dah ade baby, lagi byk nk kene mintak cuti kang. So save2 la dulu cuti tuh.

Skang nih, dah lega sket sbb sume mende dah prepare. Semalam pulun sediakan semua. Meh kite cek ape yang dah di prepare.

1. Set Bersalin Amway Tropical Herbs. Dah sampai akhirnye. RM244 je (Retail price RM269). Siap dapat free payung besar lagi. Makcik aku mintak tlg kwn die yg dealer Amway belikan n pos kat sini, n die bg harge dealer je. Punyelah byk mende dlm tuh. But x yah risau sbb dah ade jadual disediakan, mane yg nk kene pakai dulu, and care penggunaannye. Org yg belikan Amway set (chinese) tuh, siap tanye makcik aku lg, "Anak sedare u kawen ngn org cina ke?" (Sebab biasenye chinese je yg byk beli set Amway nih).

Yeke ke chinese ramai pakai set Amway nih?. Aku bace byk yg bg good review psl set Tropical Herbs Amway nih, tu yg aku beli. Lagipon, harge die lg murah la compare ngn set bersalin lain, and siap ade bengkung sekali. Biase bengkung je pon dah harge dalam RM40 kan. Tapi aku x kisah sgt psl bengkung sbb aku dah ade yg Leesa Formula yg dulu2.. So, plan nak jual je yg nih. RM40 termasuk postage. Ade sesape nak? Ehehe. sempat bisness lg tuh.

Nih lah Post Natal Care, Tropical Herbs Amway.. Banyak kan..

Ok, nih mende yg ade dalam satu kotak besar tuh:
  1. Herbal Tea - to be taken 5th day after delivery
  2. After Birth 1 - To be consumed 10th days after delivery
  3. After Birth 2 - To be consumed 25th days after delivery
  4. Herbal Douche - Yang nih utk pembersih wanita. Bleh pakai trus lps bersalin.
  5. Herbal Bath - Gune lps hari ke4. Didihkan daun herba tu kemudian dibuat mandi.
  6. Herbal Massage oil - untuk hangatkan badan sebelum mengurut
  7. Firming Herbal Blend - Campur serbuk nih dalam air, pastuh tepek kat perut utk kasik ramping. Diikuti ngn pemakaian bengkung.
  8. Warming Herbal Blend - Gune selepas mengurut dan berbengkung. Utk sapu seluruh badan, Macam lulur kot. Kecuali muka, perut n vagina tau.
  9. Calming Herbal Blend - Utk sapu kat dahi, Cam pilis la kot.
  10. Baby Oil - utk sapu kat perut baby
  11. Binder - Bengkung. Jenis bengkung moden yang pakai tali tuh.

2. Okey, habis cerite pasal confinement set, satu mende yg penting jugak, dah ade, iaitu air selusuh. So, sgt lah leganye bile dah ade air selusuh nih. Sebagai satu ikhtiar la kan, mudah-mudahan senang bersalin nanti. Disediakan oleh ustazah, yang dah dibacekan ngan surah and ayat2 tertentu. Die kate dah boleh minum sket2 and amek air tuh sapu kat perut jugak, urut ke bawah supaye baby turun ke bawah. Dimulekan ngn selawat.

Dari kiri, Air zam-zam, Alfalfa Complex, And Air Penawar Hafiz (yg nih sebagai air selusuh)

3. Alfalfa Complex pon dah beli. Suruh makcik aku belikan dari kwn die yg dealer Shaklee pulak. Ehehe, RM78 utk sebotol yg 700bijik. (Retail price RM90 lebih rasenye). Aku pon x sure sehari nk kene mkn bape bijik, Kat botol tuh tulis 10 bijik sehari. Skang aku dah start mkn, but 6 biji je. Testing dulu.

4. Okey semalam dah gotong-royong bersihkan, vacum n kemas bilik. Skang dah lapang n bersih sket. Bilik dok penuh ngn baju2 yg aku jual jek. Skang kene bagi laluan utk baby pulak.

5. Hasil mengemas bilik, dapat lah mengemas baju2 baby n mama baby ke dalam beg utk dibawak ke hospital nanti. Dalam beg baby, dah taruk siap2 baju sekali ngn mittens, booties ngn topinye, aku siap pack kan satu set dalam plastik, siap ngn diapers skali.. Macam baju yg nak jual lak, ahaha. X pe, kang snang nk amek. Takdelah, amek sluar lain, baju lain kan. Mende lain yg ditaruk dlm beg; Towel, blanket, beberape helai baju lg, booties, mittens and wet wipes.


6. Nih beg mama baby.. Dah masukkan beberape helai ts-hirt yang besar2, snang nak menyusu baby nanti, sweater, pad, kain batik, dan mende2 yang sepatutnye lah. Ala, plg lame pon 2 hari je dok ward kan. x yah byk2 baju.


7. Yang kat bawah nih Pad Herba brand Susen. Last time pakai pad ni mase confinement. Sgt lah selesa, wangi, nyaman dan menyerap. Mahal sket, tapi baik utk kesihatan. So, tu yg aku beli awal2 tu. Beli dari Raheela, pembekal tetap pad Susen kat aku. Ehehe. Kalo habis bleh beli ngn die lg. 3 bungkus nih pon dah RM35. Huhu.


8. Ok, seterusnye breast pump pulak. Aku beli Spectra 3. Electric breast pump. Yang nih harge RM328. Beli online kat www.littlewhiz.com. (Retail price RM388). Actually mase bersalinkan Affan dulu pon dah beli breast pump nih, but lepas dah tak breastfeed aku jualkan kat member dgn harge RM300 je siap double pump, storage bottle, techni ice, n breast pad. Konon ingat x nak dapat baby utk jangka mase lame, tetibe tercepat lak kan, so kene lah beli balik. Ehehe, Seb baik harge skang dah diskaun, so, x rugi lah jual, dapat yg baru harge pon lebih kurang je. But single pump jelah. Takpe, cam yg aku ckp sebelum nih, nak tgk dulu production susu camne, kalo menggalakkan, baru lah boleh invest beli pump yang lagi bagus kan.

Dari belakang, kiri : Beg baby, beg mama, Spectra 3 Breast pump, Avent new born starter pack.

9. Avent new born starter pack pon beli kat www.littlewhiz.com. Mase tuh tgh sale. RM99.90 je.. kalo tak RP dalam RM139.90. Best woh, set nih, ade 2 botol 5oz, 2 botol 9oz, 1 pacifier, 2 extra teat, and Bottle brush. Pacifier tuh, dah selamat Affan gune. Eehehe, dah kate dah, x leh tunjuk kat die, sure die nak punye.

Botol yang kecik tuh nanti utk baby, yang besar boleh la bg Affan. Tapi Affan pon dah ade lagi 2 botol Avent nih, dahla x berape nak isap botol Avent. Nak botol MAM die tuh gak. Yang MAM tuh susah la nak beli kat Kuantan nih. Kene beli online jek. Tu yang tensen tuh. Kalo Avent kat mane2 pon ade jual. Takpelah, lame2 pandai la die isap tu.

Okey, tuh cerite psl brg2 yang dah dibeli. Yang lain tuh, halal beralal lah, yg mane ade, ade lah, yg x de, x pelah. Beli mane yg penting2 jek lah. Kalo ikutkan banyak beno yang nk dibelinye mmg tak tercukup duit kalo sume pon nk beli. Bagus gak dapat baby boy back to back nih, bab baju, bleh je pakai abgnye punye. Mane yg still ok tu boleh la pakai, yg dah buruk, n lusuh sgt dah buang dah. Ahahaha, lagipun x pe, mama nye skang jual baju, mane yg nak, nnt amik je.

Ok, nanti sebagai langkah penjimatan jugak, selain breastfeed, Baby n Affan akan start pakai Cloth Diapers.. Cerita pasal Cloth Diapers (CD) nih akan diceritakan kat Blog Affan..

Okeh, tinggal beberape hari je lagi due aku nih sepatutnye. So, korg2 bersedia jelah utk terima sms dari aku ckp aku dah selamat bersalin ye. Doakan aku mudah bersalin cam mase bersalinkan Affan harituh. Segale salah silap aku harap dimaafkan..

09 March 2010

I'm 37 weeks pregnant

Wahaha, Dah full term dah.. Anytime kalo deliver baby dah boleh survive outside womb dgn selamatnye. Affan dulu, aku lahirkan die mase 37 weeks la..

Hm, malam tadi kerani aku dah selamat lahirkan baby. Dahla dapat baby girl yang diidam2 kan. Best nye die.. Mase scan asek tak nampak je, rupenye dapat girl. Anak sulung die boy, umur dalam 4-5 tahun gitulah. Aku nih pregnen same ngn die, cuma die awal seminggu dari aku. Memang same2 membawak perut.. Tgk2 mmg die deliver dulu pon.. So, aku nih tggu mase jelah.

Hei rase tak sabar lak nak bersalin nih. Nak bercuti panjang and rase rindu lak baby kecik. Teringat Affan dulu, kecik yang amat, ringan je, dukung seblah tgn je. Pastuh kalo berak, mulut muncung2.. Ahaha. Tapi sekarang, huih.. beratnye, mulut pot pet pot pet lak tuh.. dah boleh jadi kawan borak dah.

Teringat pulak mase nak bersalinkan Affan dulu, Kat Hospital Putrajaya, 2 hari gak dok spital, still x de rase nk bersalin. Dah induce kali ke3 baru lah kuat contraction nye.. Mase dibawak ke bilik bersalin, aku soh la Afat bawak baju baby sume, yelah, utk sambut baby kuar nnt.

Dah dlm labour room tuh, tgh2 aku dok contraction, ade ke, die turun2 bawak baju baby dalam plastik je (padahal dah isi sume dlm bakul, nk soh die bawak turun bakul tuh sebenarnye). Dahla gi amek, sluar lain, baju lain.. besar lak tuh. Pastuh towel, selimut x bawak pon. Pastuh bawak air selusuh utk aku, cawannye x bawak, ade ke, minum tuang air dalam tutup botol mineral je.

Mase tuh dahla dok contraction kan, sempat lagi hangin n gaduh jap. Ahaha, org dok sakit bersalin, die dok panic, lain org suruh, lain dibawaknye. Manela aku tak marah kan. Ehehehe, kelakar lak rase bile ingat balik. Kesian Affan kuar2, nurse mintak selimut, cakap x bawak.. pakai selimut spital je.. Ahaha, this time papa jgn kelam kabut ye..

Tapinye, aku nih tak insaf2 lagik, still x sediakan pon lagi2 baju2 n barang2 baby nak dibawak kalo tetibe rase nk bersalin nnt. Lepas sehari ke sehari, tak terbuat2 pon. Mak aku dah puas membebel.. Air selusuh pon tak gi amek lagi kat umah Ustazah tuh. Takpelah, tgk jelah nnt kalo rajin..

Anak kedue nih, tak delah se excited nak dapat anak pertame kan.. dulu, sume bende tak sesabar nk buat, siap tiap2 bulan beli Majalah Pa& Ma tuh, siap download, "Hospital Checklist"- nak tau mende2 yg patut dibawak bile nak bersalin. Bace pasal breastfeeding segale.. skang, sume tuh aku tak amek tau pon. Malas dah nak bace2 nak amek tau. Sebijik Magazine Pa&Ma pon aku x beli n bace. Dulu siap gi antenatal class segale, gi berurut..Pastuh siap dah plan nak buat cukur jambul sume. Skang nih, tak teringat langsung pasal nk buat cukur jambul & akiqah.. Hmm, ade plan ke nak buat? Kesian, takkan la Affan buat, adiknye x buat lak kan.

Skang nih, perut makin menegang. Gatal lak kulit perut, maybe sbb dah stretch sgt. Huhu, dulu mase pregnen kan Affan rajin la aku sapu cocoa butter sejak dari 3-4 bulan mengandung lagi, then sapu bio-oil segala. Tapi tetap ade stretch mark gak bile dah 8 bulan camtuh. Yg nih lak, aku x sapu ape2 lgsg. Lantak la, malas nak layan. Sume pon aku malas nak buat. Terukkan.. Ahaha.

Dahla tak makan pon Obimin yg doc bagi. Mmg tak ingat lgsg nk makan. Aku assume dah cukup la nutrien tuh bile aku mkn Herbalife. Lagipon mak aku dok bising cakap jgn makan vitamin spital, nnt anak kene kuning. Tak tau la betul ke tak teori tuh, tp melalui pengalaman die, mmg die ckp sape mkn vitamin yg spital bg tuh mmg anak die kene jaundice.

Mase pregnenkan Affan dulu aku mkn spirulina n mkn gak la vit doc bagi.. Then Affan dulu, jaundice die sket je, x lebih 10 pon, tuh pon dlm 3 hari je amek sampel darah. X delah smpai masuk ward and kene jemur2 bawah matehari.

Okeh, tunggu jelah berite bile aku bersalin ek. Aku pon dah tak sabar lak rase nak cuti nih..

Oh, lupe nak cerite, lately, agak kuat mkn gak aku. Walopon nasik still mkn sket je, tp, lps mkn tuh asek rase nk mkn mende lain cam goreng pisang la, roti la. Pastuh nak milo ais la, ais krim la. Walopon batuk, still x insaf2 tuh, nak gak minum air sejuk2, aiskrim, coklat2, kek2, mende bergoreng.. Huhu, nih mesti baby yang tengah menggemukkan badannye nih.

05 March 2010

I'm So hot..

Dalam erti kate direct translationnye.. saye sgt kepanasan. (Bukan 'Marah' atau 'Sexy')

Ye, dalam cuace yang panas terik mcm kat savana skang, dengan rumput2 pon kering dan layu, dan buah mangge dpn rumah pon agak terbantut pembesarannye disebabkan x cukup air, dan sangat panas hujan tak turun2, tanah gersang.. begitu jugelah suhu di dalam badan pompuan mengandung ini.

Bukan lah badan aku panas, tapi asek rase panas je.. Tido pon berpeluh2.. Kalo pagi2 tuh, mase mekap2, siap pasang aircond lagik pon bleh peluh menitik2 dari tepi rambut. ish2.. panas sungguh.. berbahang je rase dok dalam umah. kat luar pon panas jugak. Tmpt x panas ialah bile dlm opis n kete bile bukak aircond kuat2.. tapinye aku punye lelah, batuk and selsema nih, camnelah nak baik kalo asik ber aircond jek.. huhu, tapi kalo x pakai air cond nnt panas gile dan berpeluh2..

Aku pon tak tau pesal pregnan kali nih byk btul sakit nye, x benti2 selsema, demam, lelah, batuk, berkahak.. segale cukup lengkap. Dulu mase mengandungkan Affan, aku sehat sgt. Selsema jarang sgt. Yg plg teruk pon sakit gigi. yg tuh mmg sakit la, sampai x leh nk makan lgsg. Selain dari tuh, aku mmg sehat, lagi sihat dari mase x mengandung. but this time, Ya Allah, Affan selsema,a ku selsema, Affan demam aku demam, Affan batuk aku batuk.. Affan lelah, aku lelah.. Aku jangkit ngn Affan ke, Affan jangkit ngn aku?.. eheh tak tau la.

Tido malam lak ngan Affan, dak kecik tuh alah ngan air-cond, x leh lame sket psg air cond nye, nnt mulelah esoknye selsema lah demam lah.. tapi kesian gak dak kecik tuh, berpeluh2 gak badan die aku tgk.. pastuh kalo peluh, naik ruam lak. hei.. x tau nk wat camne dah. panas x leh, sejuk x leh..

Okeh, aku dah 36 weeks skang.. Agak menunggu mase sahaje lah utk meletup kan. Ehhe, jalan pon dah tak larat sgt dah. Jangan harap la aku nak travel jauh2. Macam dulu, asek ulang alik KL-Kuantan, tu yg terberanak mase 37 mggu tuh. Eheh. Tapi kalo awal pon ok gak, baby kecik, snang nk beranak.

Skang nih still drive lagi ke opis sorg2. Ahah gigih sungguh. Dulu2 aku rase Afat je yg amek antar aku gi keje. Skang nak wat camne, duduk asing2.. Takpelah, agak2 nak terberanak dlm kete kang, aku bg emergency light pastuh benti jela tepi jln tuh. Ahaha. Risau benor kalo rase nak bersalin bile tgh drive. Tuh je yg aku dok pikir.. Padahal, byk lagi mase lain nak bersalin.

Kalo rase nak bersalin mase kat opis pon ok gak, dekat je ngan KMC tuh. Ahaha.. oh lupe, x de pon aku sediakan beg baju ke, brg2 baby ke, dalam kete sbg persediaan kekalau nak terbersalin anytime.. Ahaha, malas betul nak kemas kain baju masuk beg. Tgk la, minggu depan la aku kemas brg sume.

Tau tak jiran kat umah aku tuh, die dah bersalin mase 35 weeks. same ngn aku nih ha. Kuar anak pompuan yang ke-6.. Surelah die nak sgt anak lelaki kan. nih yg ke-6 pon pompuan gak. *Takpelah, yang terbaik datang dari-Nya.. Redha sajelah.

Ape name nak kasik anak aku nih? AF ape ek? Kalo beranak dlm kete, bleh taruk name AFVY.. ahaha, sbb MyVi ku ber nombor plat AFV.. hei pekejadah nk beranak dlm kete. mintak dijauhkan.. syoh.. syoh..

01 March 2010

Family Day Dinner at Bukit Gambang Resort City

Erk, rasenye 2 mibggu lepas event nih. Afat nye opis ade wat family day. 19-20/feb harituh. 19 hb tuh die buat Dinner je kat Bukit Gambang Resort tuh. 1st time aku dapat pegi. Walopon dok Kuantan, tp x pernah gi lagik. Tempat die mmg cantik la. Merveles.. Aku suke.. Tapi gi ngan Afat je, Affan tinggal kat umah sbb dak kecik tuh demam, selsema, batuk segale. Sian die..

The Dinner theme is "Retro Nite".. Tapi kitorg x de lah pakai Retro pon. Biase jek la. Lame gak acarenye, dekat kol 12 mlm baru abes sbb byk persembahan2 dari staff. Huhu..Ngantuk2 aku tunggu acare habis. Makanan die sedap gak. Makan sampai perut rase nak pecah. Ahahha.

Mak buyung yang makan sebanyak mungkin.. Ahaha

Lighting sgt blur. Muke sangat huduh di bawah cahaye flash henfon yang x berape nk flash sgt..

Keesokkannye ade games n mandi mande kat waterpark pulak. So mase hari Sabtu tuh la baru bawak Affan. Walopon die demam, aku tetap nak gak bawak die main air kat Water park tuh. Sume org kate best. Mestilah wajib pergi kan. Eeheh, bile lagik nak masuk free.

Okeh, nih gambar keluarge yg diamek oleh photographer semase family day. Last year bergambar ngn Affan sekali. Mase tuh Affan 3 bulan. This time bergambar ngn baby dlm perut je pulak.


Ok, untuk gambar kat waterpark, sile tgk kat blog Affan ye. Click SINI.


My 35 weeks checkup

Hari sabtu harituh, Afat semangat ajak aku gi KMC untuk Ckeckup. Die nak soh aku bersalin kat KMC tuh. Aku ok je. Better than Al-FArabi tuh, Cume hargenye mahal sket la. But Company die cover sampai RM3k.. Kalo bersalin normal, mmg cukup2 je la RM3k tuh.

Sabtu tuh, dlm kol 10 lrbih gak baru gerak dari rumah. Call KMC staff kat situ ckp ade lagi 14 org tgh tggu. Memang dijangke akan ramai org n lambat la. So, smpai sane, register dulu, then gi shopping2 jap kat Megamall yg kat sebelah KMC tuh.

Kol 12 lebih naik balik, tengok2, baru takat no 10. aku lak, no 21.. huhu, lame gile kene tunggu. Afat sampai tertido2 dah.. siap turun naik, gi keluar mkn dulu. Aku gak lapar sorang2 tggu dokter panggil. Last2 dekat kol 2 barulah dapat jumpe dokter.

Dokter tuh namenye Dr. Suriati.. sangat lah lemah lembut n baiknye dokter tuh. Mase scan, nampak muke baby, siap die kelip2 mate lagik. tapi x sempat nak amek gambar lak. Doc cakap berat baby dalam 2.5-2.6kg dah. And yg best nye berat aku tak naik. Maintain 73kg, berat baby lak yg naik 0.5 kg.. yeay, best nih, sbb mkn herbalife lah nih.

Skang dah 35 mggu, kalo ikutkan Affan dulu lahir mase 37 weeks which is another 2 weeks. Ehehe, plg lmbat pon lg 4 mggu la kot. Haranye mase tuh berat baby x delah naik smpai 3kg lebih sgt, takut la baby besar2, nanti takut susah nak bersalin. Dahla, kene pakse diri deliver secare normal gak nih, kalo kene operate, alamat nye, kene tambah duit sendri lah 3-4 ribu.. huhu.. Mintak dijauhkan..

Hmm, baby memang kuat gerak, malam2 lagilah kuatnye gerak, kadang2 nak tido tuh, baby dalam perut dok tendang2.. si Affan yg tido sebelah mama lun dok tendang2 perut mama gak. aduss.. due2 tendang perut mama.. si Affan nih kalo nak tidokan die, mmg kuat golek sane sini, mama jugak yg kene lenyek, kene tendang.. last2 buat x layan die, barulah die tertido.. huhu.

Kesihatan skang pon tak berape ok, kadang2 ade lelah gak lagi especially bile malam. Bile batuk lak, kene tahan sket, x leh kuat2 sgt sbb nanti perut sakit woo.. Pastuh asek nak terkencing jek. Part nih, mmg aku takleh tolerate btul.. geram kadang2 sbb baru je kuar toilet, kadang2 rase nk terkucil lg. padahal sket je. Asal baby gerak sket, dah rase nk kencing lg.. Huhu, tensen gile, nak wat keje atau berjalan mmg sgt2 tak selesa. Kadang2 before kuar jalan, 3-4 kali kuar masuk toilet baru confiden nk jln. Malas woo gi toilet. Rase nak pakai pampers je. Tapi geli lak. ehehe.

Nih, start semalam selsema and sakit tekak. Perit je rase tekak, makan ape2 pon x de rase. Huhu.. bile tido malam, nak beralih mengiring ke kiri ke kanan punyelah sakitnye.. Kene pegang petut n slow2 gile beralih..sakit sangat2 tau, nak turun dari katil pon samelah, kene slow motion, tapi tu pon sambil menahan sakit gak especially bahagian bawah perut. Bile perut dah besar camnih, mmg ginilah keadaannye. Nak makan banyak2 pon tak leh sgt, rasenye sbb perut dah sempit kot. Rase tegang je kulit perut kalo makan byk, cam nak meletup. Kene makan sikit2 tapi kerap..

Camtuh la mak kite mase mengandungkan kite dulu kan.. hei, Sape yang derhake kat mak die tuh, mmg lah patut kene sumpah jadi batu, atau perut sebesar org mengandung 9 bulan selame-lamenye.. baru die tahu susah nye mak die mengandungkan die..
Blog Widget by LinkWithin