07 February 2010

Kursus Kenegaraan Biro Tatanegara at Pangkor

2 Minggu yang sangat bizi.

Kronologinye: Kursus Induksi Khusus 2 hari, then BTN 5 hari, then Affan masuk ward 5 hari. Harinih barulah bertenang sket.

Aku dah lepas dah Kursus Induksi Khusus anjuran SUK Pahang from 26-27 Feb 10 (Selase n Rabu) then Khamis lak start BTN kat pangkor. Gile kelam kabut mase tuh. Dahla sepatutnye aku ade training NetBackup Rabu- Jumaat and Sabtu Ahad lak ade Karnival ICT kat Pekan.. Pening nak decide.. last2 aku decide, gi je lah kursus BTN. Takut nnt dah susah nak dapat offer.

Aku naik bas je stret daru Kuantan ke Lumut kol 10.45 mlm.. x ramai org dlm bas. sampai lumut, aku sorg je yg last turun. Bas tuh banyak benti2.. dekat kol 6.45 pagi baru sampai. Huhu, seb baik Zaleha dah sampai dulu n die tido hotel, so tumpang bilik die utk rehat2 n mandi2 jap. Sambil nak tunggu kawan2 lain yg akan smpai tgh hari.

Kat jeti, ramai gile rupenye. ingatkan bebudak KPKT je.. rupenye, cikgu2 pon ramai. and ade 2 group. so, total ade lah dalam 200++ peserta sumenye. Sume dok Coral Bay resort.

Nih tgh tggu kawan2 lain sampai. Dari kiri, Zaleha, Murali, Vijaya, and mak buyung.. ni sume member lame kat KPKT.


Nih rupe jeti, on da way nak gi naik bot.

Tiket feri RM10 utk pergi balik. Sampai kat pulau, dah ade teksi2 (van) pink nih menunggu. Naik van nih pon RM10 satu van

Harus amek gambar ngn van pink.

Nih rupe mak buyung pakai baju kurung sekolah. Ahahaha. dalam ramai2 tuh, perut aku lah yg paling besar. ramai gak yg pregnen, dekat 10 org gak.

Kitorg ditempatkan dalam satu bilik 5 org. Ade 2 katil je, yg lain die bg tilam tambahan. Kire ok gak la, dok hotel. dari yg kene dok kem tuh.. makan pon kire ok lagik la, walopon x berape masuk ngn selera aku. Ntah kenape sejak 2 menjak nih, mmg x lalu nk mkn nasik. plg byk pon 2-3 sudu jek bleh mkn.

Altivti riadah petang. dapatla jalan sket tepi pantai. Tapi pantai yg x cantik sgt la. Rugi dok Coral BAy nih, x de pemandangan cantik. biase2 je. Untuk org berkursus sesuaila. Kalo korg nk gi vacation, baik gi Teluk Nipah kwn aku ckp..

Aku ngan si Eiza anak mami nih, Tak sangke jumpe balik die kat sini. Dulu mase mule2 jumpe die kat Kursus Induksi Umum kat PD.. Sronok la ade die, mmg keras perut aku dok gelak ngan die jek.

Mae nih, org lain kene berlari 2 km. tapi mak2 buyung jalan jek.

Tuh, Ain, yang juge pregnen 7 bulan.. Zaleha blum lagik.. Pengantin baru lagi tuh..

Layankan ajelah si Eiza nih. Ble die pegang perut aku, baby aku suke tendang die. Ko kawen nnt cepat2 dapat baby tau Eiza. Tapi make sure laki ko rajen jage anak ye.. Ehehe.

Oraitt.. akhirnye kursus 5 hari kat Pangkor dah abes. Time to go home. Rindu sgt dah kat Affan. Dok sebut name mama nye je nenek cakap. Sebelum balik sempat la beli Sotong2 kering, tshirt2 n fridge magnet, souvenir utk org2 kat umah..

Pasal kursus, ok je, x delah cam yg org cakap tuh. Die banyak cerite pasal sejarah negare n menyuntik semangat cintakan negare, bersatu padu ngn sume kaum, cenggitu lah. Agak kire cam refresh balik subjek sejarah yg belajar mase form 3, form5 dulu2 lah. And aktivitinye x de lasak mane pon. Sgt la x lasak, siap bersenam dlm dewan ade aircond lagik. Ahaha, maybe sbb buat kat resort, so x delah kene dok dlm khemah2, masuk utan, mkn dlm tray sume. Orait la, dah lepas BTN, harap2 nye lulus. Nanti nak naik pangkat snang. Ahaha, ntah bile lah nk naik pangkat tuh.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin