07 February 2010

Aku lak yang tak sehat

Lepas balik pangkor, keesokan harinye, baru je dok opis sejam, mak call soh balik sbb Affan panas sgt.. Then Rabu mlm tuh masuk ward. Crite penuh psl Affan masuk ward bleh la bace kat blog Affan.

So, bermalam lah 5 malam kat ward tuh ngan papanye sekali. Aku tido atas katil ngan Affan, papa tido atas toto je kat bawah. Aku nih bukan leh sgt tido dlm aircond sejak2 pregnen nih. Dah lame dah dok batuk and cam athma.. Hari Khamis n jumaat tuh aku still gi keje. Pagi2 mak aku datang bawakkan baju keje yg dah siap iron. balik kej, trus gi hospital jage Affan.

------------------------------------

Pasal aku nye athma, arituh dah gi klinik, doc bagi ubat, x makan pon.. Ehehe. Hari sabtu harituh, mak jage Affan kat ward, aku n Afat gi Klinik Al-Farabi, utk monthly checkup aku. Dah due 2 minggu dah.

Doc cek, die kate mmg aku ade athma nih. Rasenye dari kecik aku x penah ade athma. Sinus tuh mmg lah ade. Doc cakap maybe sbb kan selalu selsema tuh la, lame2 jd athma lak. Huhu, mmg teruk gak bunyi dada aku hari tuh. So, doc soh aku lak yg pakai Nebulizer. Huhu, cam Affan la pulak.


Seb baik lepas pakai tuh, breathing dah ok. Kalo x, maunye kene neb setiap 4 jam cam Affan. Doc bagi ubat lelah. Tapi ubat tu ade side efect sket. lepas makan tgn jadi menggigil, and dada cam berdebar2.. mmg lemah sket rase badan lepas mkn ubat tuh.

Rase mengantuk n aku tido jek sebelah Affan. Lame gak kesan menggigil2 tuh, dahla kene makan 3 kali sehari. Maknenye, baru je nak hilang kesan tuh, kene mkn ubat lagik. Huhu, esok kene keje lak.

Kalo ikutkan boleh je nak MC.. huhu, tapinye ade meeting straight isnin-jumaat ni. Huargghh.. dah sarat2 n saket2 camnih, ngan Affan x sehat nye, x leh lak nak cuti. Agak x larat jugak dah aku nih. Nak jalan pon dah cam susah sgt. Kadang2 bile jalan kene pegang perut, sbb cam saket n berat perut terase ke bawah, huhu. Nak tido pon kene mengiring je, pastuh lapik perut ngn bantal Affan.

Dah timbang berat, dah 73 kg dah. Huhu, mase pregnen kan Affan, berat aku hari nk bersalin tuh 74 kg.. nih, lagi sebulan lebih nak due tapi dah 73 kg. Perut pon besar dari dulu. Aku dah 32 minggu (8 bulan dah rupenye).. Bile jalan, terase berat baby menekan pundi kencing tu yg terase nk ter gi toilet je tuh. Adoi, lambat lagi ke nak bersalin nih, x larat bawak badan dah nih..

Badan cepat letih, asek mengantuk, kalo duduk lame2, nak bangun punyelah payah, especially kalo dok kat lantai. Tapi seb baik takde kencing manis. Doc kate so far sumenye ok. Aku lak, lately mmg x selera mkn nasik. mmg x jamah langsung nasik berlauk. Dok makan mende merepek2, mkn roti, buah, biskut, kuih2, susu, camtuh la.

Bagus la tak kene diabetis. Kalo x, huhu, risau gak aku. Maybe sbb makan Herbalife tuh kot, buat aku rase kenyang je, n tak selera mkn nasik. Bagus la, kurang sket risiko nak kene diabetis tuh. Barulah berat pon x naik banyak sangat.

Oh, mase scan baby, doc cakap berat die dah 1.9 kg.. kedudukan ok, kepale kat bawah dah. And disahkan sekali lagi, adelah boy kerane mmg nampak bird nye. Huhu, dah 32 minggu, cam cepat jugak mase berlalu, barang2 baby satu ape lom beli lg. Aku dah x larat nk jalan2 shopping2 dah. Skang dok shopping online je. Mak aku dah basuhkan baju2 Affan yg lame2. Ade gak yg masih boleh dipakai.

Meh nak listkan barang nk beli. Kang lupe lagi. (Dan juge utk perhatian En Suami, jgn buat x tau je ek)

Utk baby: Baju lengan panjang, lengan pendek, towel, selimut, tilam kecik n bantal, diapers, Sarung tangan, sarung kaki, botol susu.. ape lg ek?

Untuk mama: Set bersalin (stil x tau nk pilih yg mane), supplement utk breastfeed, maternity pad, nursing cover, nursing bra, breast pump, milk storage, warmer.. err, tu jek yg aku ingat skang nih

Oklah, nk tido dah. Kepale pening2 semacam je mkn ubat lelah ni. Tak tau la esok larat tak nak bangun pagi. Huhu.

1 comment:

cutiecaliph said...

take care afzan and affan..

Blog Widget by LinkWithin