04 January 2010

Mari lah menerima seadanya..

Ok lah..nih nak update sket.. lame dah dok bagi entry yang mandom2 jek. Ahaha..

Skang rase cam ok dah sket. Maybe sbb cuti, dpt spend mase ngan suami n anak dah release tension sket kot. Walopon x de kemane2 pon, tapi x pelah, nak buat camne, asek ujan je.

Sabtu arituh dok tunggu rumah, orang pasang kipas ngan aircond sampai. Tambah2 sket soket dalam bilik n campur wiring sume utk kipas je dah abes RM420. Utk pasang aircond je RM230. Paip air ngan tangki yang bocor abah aku baiki sendri so, modal RM22 je.

Bulan nih memang banyak abes sbb dok setelkan pasal rumah, dok beli brg tuh, brg nih lagik.. Bayar peti ais, beli kipas, iron, periuk, barang2 dapur, baldi2, mop, brg2 dalam toilet sumelah.. huhu.. memang kopak Encik Afat..

Takpelah, asalkan bleh duduk ngan selesa. Bile Afat balik je, kitorg akan balik ke rumah kitorg, Afat gi keje je, aku balik umah mak. Ehehe.. tapi tu pon, time makan gi umah mak jugak..

***************************

Hari Rabu arituh aku gi Check-up kat Klinik Al-Farabi. Dah tensen sangat gi time weekend asek ramai orang n tak dapat jumpe Dr Nuritta, so aku decide biar aku gi sorang2 jelah time weekdays. Kol 8 pagi lagi aku dah sampai klinik.

Tuh yang timbang berat 70.69 kg tuh. Tapi so far, kandungan ok, no traces of protein, but doc suruh gak buat diabetes test (MGDTT) esoknye. So, rabu tuh dah scan jugak..

Scan punye scan, doc kate berat baby normal.. Dah 1.05kg.. die gerak pon ok. cuma position die songsang. KEpale kat atas. Tapi doc kate, jangan gi urut, nanti baby akan gerak kebawah dgn sendri.. Kalo x berubah gak, huhu.. bahaye tuh, Takmo lah ceasar2.. Harap2 nye baby akan pandai pusing sendri nanti.


***************************


Mase scan tuh, doc tanye, " awak dah tau ke baby boy ke girl?".. Aku cakap blom tau lagi.. Die kate.. "Mohamad...!!!" Sambil tunjuk gambar anu baby.. Huhu.. Alamak, sekali ade bird la..

Huhu, kuciwa aku.. Walo pon susah nak terima kenyataan, tapi takpelah, nak buat mcm mane, redha je lah.. asalkan baby sehat, senang nak melahirkan nanti and senang nak jage die nanti mcm Affan dulu. Affan dulu tak meragam pon mase baby..

Dalam hati masih berharap yg doc scan tu salah.. Sebab banyak sangat kes doc scan boy, tapi kuar girl, atau scan girl, kuar boy kan.. Anyway camne2 pon kene redha lah. memujuk ati ini utk redha and terima seadanya. Mungkin tu yang terbaik utk aku kan. Allah knows best. Rezeki tuh.. dari org yang takde anak langsung kan...

Hmm, aku takde idea ape nak bagi name kalo baby boy, kalo name baby girl banyak la aku dah reserve dari belom kawen lagi. Ehehe, advance sungguh. But sure kene start ngan AF gak la.. AF4 la kali nih..


***************************


Ok, Hari Khamis lepas, buat MGDTT tuh, doc amek sampel darah sebelum minum air gula and lepas minum. Malam b4 tuh kene pose dari kol 10 mlm.. Alhamdulillah disahkan positif takde kencing manis.. Sukenye aku. Leh makan aiskrim n coklat banyak2 lagi. Ehehe. Trus teringin nak makan kek batik.. Tapi kene jage2 gak, anytime leh kene kencing manis nih.. Huhu.

***************************

Semalam, Kawan Afat, Abang Kamal, wife and 2 anak lelakinye (5 tahun, 4 tahun) dtg rumah.. Kebetulan die bercuti kat Kuantan and menginap kat Sempurna Resort yg sgt lah dekatnye ngan umah aku, so, jemputlah die dtg rumah.

Abang Kamal nih lah yg mempertemukan aku ngan Afat dulu2.. Ehehe, kalo x kerane die, tak jumpe la ngan Afat. Sronok lak tgk die asek gi jalan2 ngan wife ngan anak2. Takde plan2 pon, trus gi je bile rase nak gi. Dulu die gi Cameron, turun dari Cameron, singgah umah mak mertua aku kat Bidor.. Nih gi Bukit Gambang Resort City, singah umah mak abah aku lak. Kitorg je yang tak pergi2 lagi Bukit Gabang Resort City tuh, padahal dekat je. Org KL yg jauh2 pon bleh dtg, kitorg yg dkt nih je yg x pergi2 lagi. Asek dok tido kat umah je..

Dulu2, bile blk umah mak mertua kat Perak, ajak gi Pangkor, gi Lost World of Tambun, dari awal kawen, sampai anak nak masuk due pon tak pergi2 lagik. Jangan kan kate nk gi Pangkor, Genting yang slalu lalu gi n balik Perak tuh pon tak pernah singgah.. Asek "nantilah.. nantilah.."

Huhu.. Manela aku tak tension kan..

***************************

Ok, that's all my life updates..


***************************


Azam tahun 2010.

Pertama dan paling penting!

Tidak mengandung lagi...
(pada tahun 2010 selepas melahirkan baby la.. tahun2 seterusnye wallahualam)


Kedua,

Kuruskan badan.
Nak dapat berat 56kg boleh? Ehehe, akan cuba segala yg boleh, diet tanpa nasik, makan oat sahaje, Herbalife, Jus Mate ke hape, meh sume aku nak try..

9 comments:

Lina said...

betul tu.. terima jelah seadanya.. org lain xdpt mengandung lg susah kan? tcare eh..

mummy_ayu said...

o...baby boy..takpe la, janji sihat n selamat semuanya..plus tul gak, mana tau, scan silap ker...kan??

amiza said...

redha je lah..manalah tau 3rd baby dapat baby girl plak kan..

SITI said...

terkejut aku baca azam kau yg pertama. very bold. huhu.

semoga semuanya selamat untuk kau.

Afzan Aini said...

amiza-> Ahahaha yang ke 3?? Takut untuk dikecewakan lagi la. Biar je lah dulu.

Siti-> Azam pertame. Memang la, utk tahun 2010 la kan. Takkan la baby kecik pon nak pregnen balik. Nekad nak amek implanon cam Yus. Ehehe.

Ms. Omey said...

xpelah, bru 2nd child kan. bagi geng kat affan dulu..nway congratz afzan :)

cutiecaliph said...

banyak hikmah nak dpt baby boy tu afzan..

isk cuba bayangkan bila both dah besar rapat antara satu sama lain..jadi anak-anak soleh plak tuh..masyaALlah

then jimat xyah beli byk baju2 baru coz sama gender..and toys pun xperlu risau..kan dah banyak berabis utk rumah!

aku memula ada gakla 60% rasa nak baby girl after umar.tp lepas dah tahu baby boy rasa seronok and teruja sebab akan ramai heroes:)

tapi apa2 pun tanggungjwb kita semakin besar sebagai ibu2..lagi2 anak2 lelaki yang akan jadi ketua keluarga satu hr nanti..cewah..jauh pemikiran aku:P

Afzan Aini said...

Omey -> Ehehe, thanks Omey..

Cutiecaliph -> Haah yg untungnye, x yah beli baju byk2 sgt. Sbb sume yg Affan punye boleh dipakai, n even ade yg Affan pakai kejap je and ade yg x penah pakai pon, so, bleh la adik die pakai.

Ok la kan, at least kite meramaikan kaum lelaki di akhir2 zaman nih. Kan katenye lelaki makin kurang and pompuan makin ramai..

Omecool20 said...

:) syukurlah Af dah ok2 sikit .. Ome worried jugak bila baca posting2 yg a bit emo Af yg lately.

Takpe2, kalau Abe Afat tak layan Afzan baik, kita call Abe, kita leter2 sama dia :D

Dapat boy pun okay, rezeki yang Dia bagi ;-) boleh dia n Affan buat tag team :)

Blog Widget by LinkWithin