11 January 2010

Camne Affan ngan adiknye nanti ye?

Mama ngan Affan mase melawat nenek kat hospital.. Affan pakai baju baru Polo Ralph Lauren yang mama jual, Harge kat tag die $90 tau.. USD. Terkejut abah aku tengok.. Die ingatkan hargenye RM90. Aku cakap la, tuh dlm USD tau. Kalo RM tak tau la brape ratusnye.. Lagilah die terkejut. Ahaha. Tapi aku jual RM39 je.. *Iklan sekejap *
Kuning sungguh anak mama..



Mak dah keluar spital Sabtu harituh..So far ok je die.. Affan lak skang tok ibu bawak balik Bidor.. Jumaat nanti aku ngan Afat gi KL lah untuk amek Affan.

Rindu betul kat dak kecik tuh. Mane taknye, skang nih asek berkepit ngan mama die je. Tak mau jalan dah, nak dukung je ngn mama. Asal nampak mamanye, mulelah merengek nk mintak dukung.. Haish, semakin nak dapat adik nih, semakin manje pulak die..Tapi takpe, seb baik comel.. Ehehe.

Camne ek nanti die dapat adik. Risau gak, sbb die nih mane leh mama die pegang baby lain, jeles sungguh. Di cepuk2 nye budak tuh. Kang kalo die cepuk adiknye camne lah. Huhu.. Kesian die, kene berkongsi kasih..dahla jumpe papa pun seminggu sekali..

Dahla bantal die pon takleh org lain pegang, sure die marah nye. Nanti adiknye, kenelah beli bantal n sarung bantal baru. Kang adik die tgh tido, ditariknye bantal kang, kesian lak tergolek dok nnt.. Hei.. tak dapat bayangkan camne Affan ngan adiknye nnt ye..? Harap2 nye die jadi abang yang baik, pandai bertolak ansur and jage adiknye nanti..

Sape ade tips utk ajar anak yg sulung utk menerima kehadiran adik baru dgn baik? Silelah bagi tunjuk ajar ye..

Oh, semalam gi jumpe ustazah yang pandai mengurut tuh, die cek2 perut, kate kedudukan baby ok, tak songsang pon..Oh, maybe die dah pusing balik lah tu. Sbb baby sangatla aktifnye, bergolak2 perut sekali ditendang2 nye n rase die gerak sane sini.. Kejap2 terbonjol2 perut.. Ntah apelah die buat dalam perut tuh, tgh prantis karate kot, nnt nak lawan ngan abangnye..

Disebabkan mcm dah komfem baby boy nnt, aku dah start simpan mane2 baju yg aku jual tuh yg saiz kecik2.. Daripade beli kat anakku, baik simpan yg Carters, GAP tuh. Ehehe tapinye ade yang jenis rompers2 je lah kan. And kainnye sume tebal2 lak tuh. Rasenye kenel beli gak la yg jenis anakku, Kiko dan seangkatan dgnnye utk wat pakai kt rumah. Mak aku bukannye suke sgt pakaikan rompers.. Huhu.

Rasenye baju Affan mase baby2 dulu dah lunyai2 dah.. Especially stokin ngan sarung tgn.. yg tuh mmg kene beli yg baru.. kalo baju2 besar2 nih byk la yg nampak baru lagik..Sbb baju2 jalan sume jarang dipakai. Jarang gi jalan lah katekan. Baju yg pakai dok rumah hari2 je yg dah comot momot..

Tapi rasenye tak byk gak la nak shopping utk baby nih. Cuma baju2 kecik je sket2.. Set sarung tilam ngan bantal sume nak kene wat baru lah. Kang jeles lak Affan adik die gune yg die.. Hmm, lain2 tuh, lebih byk kepade nak beli brg utk aku and breast feeding accessories je.. Breast pump, Bottle warmer, Set bersalin, supplement utk breastfeed (utk banyakkan susu).. I'm thinking of Milkmaid tee and Earth Mama nye product, Fernugreek, Soy Protein yg Shaklee tu, Jus Pegaga by HPA.. kalo ade suggestion lain, sile bgtau ye..Mengikut pengalaman yg lepas, production susu sgt sket, smpai kurus2 Affan. Tu psl terpakse tambah formula tuh..

This time, aku tak la terlalu obsess sgt ngan breastfeed. Kalo ade, alhamdulillah, kalo x de, nak wat camne, taknak pakse diri cam dulu, Last2 sendri yg tensoin, susu x kluar 2gak. Sbb biasenye mende yg kite nak sgt tuh la yg x dapat kan. So, baik buat biase2 je, buat tak tau je. Insyaallah ade lah tuh nnt. Eheh, nak cube teori baru nih lak. Tengok berkesan x nanti.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin