04 January 2010

About baby boy and baby girl

Beberape kisah in my real life yang dialami oleh oleh2 orang2 yang aku kenal.. Pasal yang nak sangat baby girl.. atau baby boy.. or yang nak sangat ade anak..

1. Pakcik aku: Die dah ade beberape org anak lelaki. Tak ingat la berape. 4 org kot. And nak sangat anak perempuan.. Ditakdirkan dapat lah anak perempuan, tapi die cacat penglihatan. Alhamdullillah dapat jugak la anak perempuan, walopon Allah bagi dengan sedikit ujian..

2. Cousin aku, ade 3 anak lelaki.. Sume masih skolah rendah la.. Die nak sangat anak perempuan. Tetibe die mengandung. Kembar lak tuh. Walhal takde keturunan yang kembar dari belah die atau suami die. Mula2 doc scan, cakap sorang girl, sorang boy.. 2nd time scan doc cakap dua2 boy.. (nanti ade 5 org boys la die).. But last2 bile bersalin, rupanye dua2 girl la.. Punyela sronok die. Nak sangat anak pompuan, last2 Allah bagi 2 sekaligus..

3. Sorang blogger tu, dekat 5 tahun kawen, tak dapat2 baby.. Last2 dapat la baby girl yang sangat lah comelnye. Sehingge jadi cover girl Pa&Ma.. and menang banyak contest2 yang dianjurkan oleh blogger2 sume. Punyelah lame die tunggu kan, rupenye Allah nak bagi die baby yang sangat comel dan bertuah..

4. Adik kepade makcik aku.. dah ade 3 orang boys.. mengandung yang ke-empat pon, kuar2 boy jugak. So, 4 orang boy la..

5. Kawan aku, adik beradik die sume pompuan.. ade 6 kot.. lame tak jumpe since lepas selokah, and dapat tau, die dapat adik lagi.. girl jugak.. so, 7 org la girl sumenye..

6. Kawan mak aku. Dah ade sorang boy.. then pregnant yg kedua, doc scan cakap boy jugak.. Tapi ade makcik2 yg pandai tengok, dok cakap dalam perut die tuh, baby girl. Die tak percaye coz lagi percaye ngn doc yg scan cakap boy. Last2 kuar, betul2 baby girl.. Punyelah happynye die.. Scan tak semestinye betul kan..

So, conclusion, God knows best.. Kite hanye merancang, tuhan yang menentukan.. Adelah sebabnye die tak bagi terus ape yang kite nak. Maybe die nak bagi kemudian, or die nak bagi yg lebih baik. Atau yg diberi tu mmg yang terbaik utk kite. Kite tak tau kan..



P/S: Meh bace crite kucing beranak bawah katil kat blog Affan


2 comments:

aida edot said...

ye btoll apzang..Allah knows what's best for us..mcm aku mule2 tau peknen rituh xkesah n xpikir sgt pon nk gal ke boy..tp bile scan nmpk boy kire alhamdulillah le dpt gak sepsg..
siap doc print gmbo anu nye hehehe..

ok la tuh dpt 2 hero..pasnih mane tau dpt 2 gals beturut2 laks..;)

wallabiezz said...

like my jiran, dis kakak sume anak nye lelaki, lbh krg 5 org jugak la... hurmm x sempat dapatkan babies lg dgn hubby die sbb hubby ninggal eksiden ;( mungkin ditakdirkan Allah die dpt ramai anak lelaki so dat boleh jage after arwah ninggal... alfatihah

Blog Widget by LinkWithin