27 January 2010

Three simple ways to make your relationship stronger

Nih article amek dari from BabyCenter.com.. Untuk bacaan En. Suami.. Wajib bace sampai abis.


Pregnancy can be stressful on even the most solid relationships. And once your baby's born, it's almost guaranteed you'll experience some disharmony. Only about a third of couples weather the transition completely unscathed, say researchers at the University of Washington in Seattle.

One of the biggest reasons couples hit rough patches is that priorities shift during pregnancy and after the birth of child. Your partner may be feeling pushed to the sidelines now and that will only get worse once your baby arrives. "In some cases it can take years for a man to recover from the resentments he started to feel during pregnancy," says Sheldon Walker, a marriage and family therapist in Calgary, Canada. "Those feelings can get stronger after the baby comes home." What can you do now to strengthen your bond?

1. Talk a lot. "Before your baby is born, talk about the roles that you'd each like to take as parents," suggests Walker. Will you be breastfeeding? Then maybe Dad can handle all the middle-of-the-night diaper changes? "It might sound silly to lay these roles out now, especially since things will almost certainly change once the baby actually arrives," says Walker. "But just having discussions about expectations will help prevent some arguments down the road."(Ye, betul.. agihan tugas kene ade)

2. Ask your partner what his dreams are for the baby. "Women tend to talk about what they hope for their children, but men aren't always as open about it," says Walker. Asking your partner what he wants for the baby — does he dream of coaching your son in Little League, or want to teach your daughter to play guitar? — will help him feel more essential to the whole experience.(Jangan harap la nak ajar anak kite main Bowling ye. No.. no .. No!)

3. "Every couple of days, check in on the state of your union," suggests Walker. Ask questions like: Are you feeling tired, left out, overwhelmed, irritated, satisfied? "Just touching base every two days or so — and, of course, doing what you can to help your partner — can actually preserve a relationship," he says. (Betul tuh.. dengar cakap En Walter nih)

Pangkor, Here I Come!

Aku akan gerak ke Pangkor malam ni untuk menghadiri Kursus Kenegaraan Bagi Penjawat Awam anjuran Biro Tatanegara Jabatan Perdana Menteri. Starting from 28 Jan - 1 Feb 2010 kat Coral Bay Resort, Pangkor.

Akhirnye dapat gak aku gi ke Pangkor yang aku idam2 kan selame nih.

Aku akan naik bas straight dari Kuantan ke Lumut kol 10.45 malam nih. Naik Utama Ekspress. Sampai sane maybe kol 7 pagi. lepas tu tak tau la ape nasib aku. Tggu kawan2 yang lain sampai la kot. Aku pon x tau camne rupe nye stesen bas Lumut tu, n camnelah naik feri nanti. Dahla bawak beg luggage besar gile. Lantak la.. Aku kan degil.. nak jugak pegi.. Ehehe.

Semalam balik keje trus gi shopping baju2 yang kene bawak. Wajib pakai baju kurung putih, kain hitam. So, aku pegi beli 2 helai baju sekolah jename Canggih tu, yang saiz 17 setengah. Bapak besar baju tuh. Ahaha. Tak kire, asalkan muat perut aku yg buncit nih. Lepas nih, tak tau la nak bagi sape baju skolah tu. Kelakat je rupenye ibu mengandung pakai baju sekolah.

Untuk kain, aku pakai skirt hitam je. Pastuh gi jugak beli tshirt putih. Aku beli sehelai je, rasenye tshirt Afat yg die keje kat company lame ade 2-3 helai.. So, akan pakai tshirt die jelah. Ahaha, malas nak spend duit beli2 tshirt putih yg gabak2 yg pastinye lepas nih x akan pakai lagi. Baik pakai je mane yg ade.

Oh, yang best nye gi Kursus BTN mase mengandung ni, adelah akan dikecualikan dari buat outdoor aktiviti tuh sume. Cume turun and tgk je org lain buat aktiviti.. Eheh, tu yg aku suke tuh. Dah tue2 nih, malas nak lasak2 dah. Dahla aku nih mmg jenis malas nk aktif2 kan diri nih.

Lagipun, yg aku kejarkan sangat nak gi BTN time nih, ialah takut nnt kalo tolak, ssh nak dapat tawaran lagik. lagi satu, kalo dah ade baby kecik nnt, susah la nak tinggal2 anak lame2 kan. Nanti pulak plan nak breast feed, so, nnt mane leh tinggal baby lame2, kang lapar die kang.

Oklah, Doakan keselamatan ibu mengandung yang sarat, perut buncit jalan terhegeh2, sakit2 pingang nih ye..

*********************

Anyway, i'm 30 weeks pregnant now! Wah, cam cepat je mase berlalu, tapi cam lame lagi je nak tggu 40 minggu tuh..

I don't know how big my tummy will grow.. Kalo skang dah sebesar nih, 2 bulan lg camnelah agaknye ye? huhu..

24 January 2010

Life's little lesson

If u can't change something/ someone the way you want it to be,
no matter how hard u try,
how many effort u put in,
how long u wait.
no matter what u do, but u still fail..

then..

just GIVE UP..

Just Simply GIVE UP!
and Let it be.




GIVE UP!
GIVE UP!
GIVE UP!
Please, just GIVE UP!!!


17 January 2010

Shopping sakan @ KL

Hari Khamis petang minggu lepas gerak gi KL ngan Encik Afat.. Memang kebetulan, nak gi KL untuk amik Affan sebenarnye, but at the same time, Afat pulak ade meeting kat KL hari Jumaat tuh. So, mmg kebetulan yg amat best lah kan, dapat dok hotel Khamis malam tuh..

Gerak ke KL dah agak petang sangat, smpai KL kol 9 rasenye, Check in Impiana KLCC, then rehat2.. Booking tiket Avatar 3D, booked online je. Afat pon ajak kawan die skali. Yeah.. lame dah tak tengok wayang, akhirnye tercapai gak cite2 aku nak tengok Avatar 3D.. Show kol 11.45mlm tuh..

Punyelah lame crite tuh.. kol 2.30 pagi baru abes. Tertido2 aku, sbb ngantuk sangat, mane penah tido lambat2 gitu. eheh, tapi sgt best 3D tuh.. Rasenye lepas nih nak tgk wayang yang 3D je.. memang real abes.. Tapi Avatar 3D nih takde subtitle la.

Ok, the best part gi KL ialah, kebetulan yang satu lagi tuh. iaitu Jumaat n Sabtu tuh adelah Sogo Card Day!!! Yabedabedu!! Baru jek harituh aku cakap ngan mak, kat Kuantan nih, ssh la nak shopping2 beli handbag, harge sume normal price, seposen pon x de less. x syiok.. Then, tiba2 bagai bulan jatuh keriba, ade pulak Sogo Card Day di saat aku nak ke KL. And aku leh shopping sorang2 sementare Afat meeting.

Ok, hari Jumaat tuh, naik kete ngan Afat sampai KL Sentral. Die pon ade meeting kat area situ, aku ronde2 dulu dalam KL Sentral. Dapat gak la beli baju pregnen satu.. Then dah kol 1 lebih baru gerak gi Sogo.

Orang takdelah ramai sgt cam Sogo Card day yg aku penah gi sebelom nih, maybe sbb hari Jumaat kot. So, bermulelah pencarian aku mencari handbag yang berkenan dihati. Rambang mate seh, sumenye design baru2 and discount banyak lak tuh. Handbag Guess yg biase Rm500++ tuh dalam Rm300++ je. Wahh sgt murahnye.. Huhu.. Pastuh yg lain2 yg biasenye discount 10%, tapi hari tuh dapat discount 30%, 40%.. camtuh la. Murah ok!!

Aku suke gak Handbag Guess putih nih, tapi tangkai die pendek sgt, n kotak sgt.. Harge RM281.. Tapi Guess yang sale nih, sume nye last piece, ade kotor2 sket. So, tak mau beli lah.. x best la kan ade kotor2..

Guess yang besar tuh pon cam nak beli sgt dah.. Dalam Rm300++ rasenye. Biasenye Rm550++ la kan. Tapi tgk kain die jenis cepat kotor lak. Kang abes comot2 bahagian bawah kalo pakai.. Uish, tapi cantik.. Huhu, bile tgk gambar nih skang, rase menyesal lak tak beli pulak yg nih. Uwaaaa.. mmg rambang mate..


Yang Alain Delon nih pon aku cam suke, dah hampir beli dah. Sbb dah berjam2 sgt jalan, penat dah kaki and pening nak pilih yg mane. Yang nih murah je. Rm153 je kot. Kilat2..aku mmg suke yg kilat2 nih. Eheheh.. Tapi sekali pikir, tak rock lak design camnih, kalo mak aku pakai ok lah kot.


Yang nih Handbag ELLE.. Rm207 je lepas 30% discount. Cantik gak. kaler maroon. Aku mmg berkenan, cume tak konfiden je nak beli kaler maroon.. Hmm, then aku tanye adik aku, which one yg ok, yg nih, ke, yg gambar kat bawah ni..

Yang nih Elle gak, harge same ngan yg maroon tuh. Nih kaler Bronze.. Aku tak tau nk pilih mane satu. bile aku MMS adik aku, die kate mmg dari dulu lagi die nak yg Elle maroon tuh. So, beli yg maroon tuh utk die, yg bronze nih utk aku.. Ok ke handbag aku nih? Balik umah makcik aku kate x lawa taste aku. Ciss.. hangin tul aku.. Huhu, tapi yelah, rase nak Guess yang putih tu la pulak..

(Eheh, aku buli sales girl tuh, aku soh die pegang handbag tuh, then aku amek gambar.. Ahaha)

Huhu, selain beli handbag, beli gak sandal kat aku. Sandal aku dah kopak tau. huhu. murah je, sbb ade 50% discount. RM32 je. Ahaha.. Suke2.. Pastuh beli hadiah utk wedding Karimah.. Then balik umah.. Kol 7 lebih sampai.. Penat toksah crite lah.. Dengan perut boyot, bawak plastic beg besar2 kiri kanan. Fuhh.. seb baik tak terpeleot kat tangge.. Naik LRT lak tuh sorang2..Time ade org simpati, dapat la tempat duduk..

Oh, lupe nak cakap, dapat tukar voucher Sogo RM50 lak tuh.. Yea.. nnt bleh shopping lagi.

Balik ke Setiawangsa, Afat n mak mertua aku, Affan sume dah ade kat umah.. Malam tuh, Abidah n Linda lak datang.. Diorg nak tgk Affan n ajak aku gi Jusco lak. Aku sambung shopping kat Jusco lak. Sbb mak ngan adik aku pesan beli sandal jugak. Lagipon maternity dress kat Jusco byk choice n murah2.

Pergi2 je Jusco, wah!!! Jusco pon sale..cepat2 amek baju mane yg berkenan.. then yg lamenye, dok cari sandal kat Mak ngan adik aku lah.. Saiz kaik kitorg same jek. So aku pilih la mane yg aku rase ok. (last2 mak aku x padan sandal yg aku belikan kat die, die amek yg aku beli utk aku lak. Huhu. X pelah)

Fuh.. penat berjalan satu hari.. kalo Sabtu leh shopping lagi, mmg aku nak gi lagik. Huhu, satu hari je x puas.. mmg gile ah shopping. Seb baik ade duit di waktu2 kecemasan camnih.. Ahaha. Sogo Card day adelah waktu kecemasan! Hoho, lepas nih kene jual baju baby banyak2 lagi untuk top up balik..

Sabtu pagi, kol 11 gerak balik Kuantan bawak Affan.. Tak sabar dah nenek ngan atuk die nak tgk cucunye nih.. Terpakse balik Kuantan hari Sabtu jugak sbb nak gi wedding member STF aku nih la.. Karimah. Die org Kuantan gak. Skang jd doktor kat Australia. Die balik cuti utk kawen je. Mmg jarang la jumpe die kan. Kitorg sampai pon dah ptg sgt.. dalam kol 4.. Orang pon dah x de.

Nih Karimah ngan Syafiq.. Ade yg panggil die Sherry, kerry.. aku gak yg panggil Karimah.. or Imah dari dulu..Die Dormmate form 1-5 n classmate mase form 1. And busmate balik Kuantan.

Bergambar ngan pengantin serba hijau..

Lepas wedding tuh, bawak Affan gi Taman Teruntum.. Mini Zoo kat Kuantan nih. Tapi tempat tuh x best sgt dah. Mase aku kecik2 dulu meriah je tempat tuh. Skang, binatang pon banyak yg pupus, busuk2 lak tuh. Ok, entry pasal tuh aku akan taruk kat blog Affan nnt.

Ok, skang nak gi buat kerje dulu.. Bye..

14 January 2010

Nah amek gambar gemuk..

Lemak bawah dagu dan pipi semakin menebal.. Eheh..


Susahnye nak amek gambar perut nih..

Tuh jelah yang paling nampak pon. Kene org lain amekkan la snang. Tgn tak cukup panjang nak amek gambar dari jauh.. Huhu.

Ok, bye.. byk keje nih. huhuhuhuhuwaaaaa!!

12 January 2010

Try Herbalife lak


**Ini Bukan Iklan**

Semalam dah dapat dah Herbalife yg diorder ngn akak member mak aku tu. Die bg harge dealer je. Die ckp utk org pregnen pon bleh minum. Bukan utk diet, tp utk nutrition. Die ckp kawan die minum dr awal pregnancy, smpai beranak, kaki die tak bengkak pon.. Nih kaki aku punyelah bengkak dari 6 bulan lagik.. So, nak la try mkn gak Herbalife nih.

Die kate baby pon leh minum.. Mix 1 scoop dalam susu baby.. Nanti bleh try utk Affan.. So far anak jiran aku yg bg baby die minum, anak die jarang demam la..


Yang aku nye nih Formula 1.. Perisa French vanila. Sedap la pulak.. Akak tuh dah tulis instrustion kat botol Herbalife tuh, so takdelah lupe nanti. Kene shake 3 scoop dlm air yg sejuk. Shaker pon die dah bagi skali.. Oh, shake dalam air suam n panas x leh tau. Nanti nutrition hilang coz die soy base.

So, pagi tadi aku try, shake kan dulu 3 scoop ngn 300ml air.. pastuh tuang dalam cawan, masukkan lak susu anmum 4 sudu.. pekat gile jadinye. Pastu aku taruk oat lak 4 sudu.. Ahaha, lagilah pekat cam bubur.. Tu lah aku mkn buat breakfast.. Sedap pulak rase vanilanye.. Cam x cukup je secawan. Ehehe.

Akak tuh suruh minum pagi je, and dah x yah nak amek pape makanan lain utk breakfast dah. Mende tuh sepatutnye mengenyangkan la.. Oklah, camtuh pagi2 aku breakfast ngn Herbalife+Anmum+oat la..

Aku pon risau takut kene kencing manis nih.. So kene amek langkah pengcegahan gak nih. Walopon dah agak terlambat sbb mmg dah balun mkn macam2.. And asek mkn je setiap mase.. Ehehe.

11 January 2010

Camne Affan ngan adiknye nanti ye?

Mama ngan Affan mase melawat nenek kat hospital.. Affan pakai baju baru Polo Ralph Lauren yang mama jual, Harge kat tag die $90 tau.. USD. Terkejut abah aku tengok.. Die ingatkan hargenye RM90. Aku cakap la, tuh dlm USD tau. Kalo RM tak tau la brape ratusnye.. Lagilah die terkejut. Ahaha. Tapi aku jual RM39 je.. *Iklan sekejap *
Kuning sungguh anak mama..



Mak dah keluar spital Sabtu harituh..So far ok je die.. Affan lak skang tok ibu bawak balik Bidor.. Jumaat nanti aku ngan Afat gi KL lah untuk amek Affan.

Rindu betul kat dak kecik tuh. Mane taknye, skang nih asek berkepit ngan mama die je. Tak mau jalan dah, nak dukung je ngn mama. Asal nampak mamanye, mulelah merengek nk mintak dukung.. Haish, semakin nak dapat adik nih, semakin manje pulak die..Tapi takpe, seb baik comel.. Ehehe.

Camne ek nanti die dapat adik. Risau gak, sbb die nih mane leh mama die pegang baby lain, jeles sungguh. Di cepuk2 nye budak tuh. Kang kalo die cepuk adiknye camne lah. Huhu.. Kesian die, kene berkongsi kasih..dahla jumpe papa pun seminggu sekali..

Dahla bantal die pon takleh org lain pegang, sure die marah nye. Nanti adiknye, kenelah beli bantal n sarung bantal baru. Kang adik die tgh tido, ditariknye bantal kang, kesian lak tergolek dok nnt.. Hei.. tak dapat bayangkan camne Affan ngan adiknye nnt ye..? Harap2 nye die jadi abang yang baik, pandai bertolak ansur and jage adiknye nanti..

Sape ade tips utk ajar anak yg sulung utk menerima kehadiran adik baru dgn baik? Silelah bagi tunjuk ajar ye..

Oh, semalam gi jumpe ustazah yang pandai mengurut tuh, die cek2 perut, kate kedudukan baby ok, tak songsang pon..Oh, maybe die dah pusing balik lah tu. Sbb baby sangatla aktifnye, bergolak2 perut sekali ditendang2 nye n rase die gerak sane sini.. Kejap2 terbonjol2 perut.. Ntah apelah die buat dalam perut tuh, tgh prantis karate kot, nnt nak lawan ngan abangnye..

Disebabkan mcm dah komfem baby boy nnt, aku dah start simpan mane2 baju yg aku jual tuh yg saiz kecik2.. Daripade beli kat anakku, baik simpan yg Carters, GAP tuh. Ehehe tapinye ade yang jenis rompers2 je lah kan. And kainnye sume tebal2 lak tuh. Rasenye kenel beli gak la yg jenis anakku, Kiko dan seangkatan dgnnye utk wat pakai kt rumah. Mak aku bukannye suke sgt pakaikan rompers.. Huhu.

Rasenye baju Affan mase baby2 dulu dah lunyai2 dah.. Especially stokin ngan sarung tgn.. yg tuh mmg kene beli yg baru.. kalo baju2 besar2 nih byk la yg nampak baru lagik..Sbb baju2 jalan sume jarang dipakai. Jarang gi jalan lah katekan. Baju yg pakai dok rumah hari2 je yg dah comot momot..

Tapi rasenye tak byk gak la nak shopping utk baby nih. Cuma baju2 kecik je sket2.. Set sarung tilam ngan bantal sume nak kene wat baru lah. Kang jeles lak Affan adik die gune yg die.. Hmm, lain2 tuh, lebih byk kepade nak beli brg utk aku and breast feeding accessories je.. Breast pump, Bottle warmer, Set bersalin, supplement utk breastfeed (utk banyakkan susu).. I'm thinking of Milkmaid tee and Earth Mama nye product, Fernugreek, Soy Protein yg Shaklee tu, Jus Pegaga by HPA.. kalo ade suggestion lain, sile bgtau ye..Mengikut pengalaman yg lepas, production susu sgt sket, smpai kurus2 Affan. Tu psl terpakse tambah formula tuh..

This time, aku tak la terlalu obsess sgt ngan breastfeed. Kalo ade, alhamdulillah, kalo x de, nak wat camne, taknak pakse diri cam dulu, Last2 sendri yg tensoin, susu x kluar 2gak. Sbb biasenye mende yg kite nak sgt tuh la yg x dapat kan. So, baik buat biase2 je, buat tak tau je. Insyaallah ade lah tuh nnt. Eheh, nak cube teori baru nih lak. Tengok berkesan x nanti.

08 January 2010

Mak masuk spital

Semalam mak dah cek-in Hospital besar Kuantan.. Mmg die ade appointment utk masuk hospital setiap beberape bulan utk checkup penyakitnye tuh. Tadi adik aku cakap mak dah masuk operation room. Tak sure dah keluar ke blom. Balik keje kang bleh la singgah.

Sbb mak masuk spital la, mak mertua aku dtg, nak jage cucu kesayangannye tuh. Si Affan yg banyak ragamnye skang. Amboi2.. pandai dah mengamuk kalo x dapat ape die nak.. Trus guling2 atas lantai sambil menjerit. Kadang2 malas nak layan, biarkan je die nangis, tapi makin kuat lak teriaknye.. Dahtu nak berdukung ngan mamanye je.. Hei.. camnelah nak ade adik nanti nih..

Tapi bile tengok die tidur. Alalala, comelnye anak mama putih selepuk nih.. kesian pulak bile pikir balik yg kite marah2 die mase die nakal..

Mamanye nih pulak dah la makin kuat makan. Ahaha, sape yg bace status aku kat facebook sure paham.. Asek update psl makan and makanan je.. Ehehe, muke dah kembang sane sini, nak berjalan pon dah tak larat.. Kaki dah bengkak dah..

Oh, tidak, lepas nih kene diet kaw2.. dah usha2 dah akak yang jual Herbalife tuh.. Nanti bleh la try. Akak tuh dulu berat 80kg lebih, skang slim melim mcm anak dara u.. ahaha.. Kene gak kurus nih lepas bersalin, biarkan Afat je sorang2 yang teruskan mengandung lemaknye.. ehehe.

06 January 2010

Hari ini ibu datang

Hari nih, mak mertua aku datang dari perak.. ibu, abah, nadia ngan An sekali.. ape lagi, nak jage cucu kesayangannye tuh la. Ehehe, mak aku anak masuk ward esok, so, tok ibu lah yang jage Affan sementare nih. Aku lak takleh nak amek cuti coz keje byk skang, dgn meeting nye lagik.

Oh, Ibu cakap die ade buat kek batik bawak dtg Kuantan. Eheh, untuk menantu die nih la..tak sabar nak makan ni.

Afat esok dah amek cuti, so malam nih die blk Kuantan.. Affan tuh 2-3 hari nih asek merengek je. Demamnye dah ok, cume tak sedap badan la tuh kot. Perut kembung je malam2 maybe sbb tak sesuai ngan antibiotiknye.. Harap2 nye tak meragam la dok ibu die jage nanti.

Ok, nak gi buat keje nih..



P/S: Oh, anak kucing yang lahir semalam tuh, dah mati sekor, tinggal 3 je yang comel2..


Eh, cop, nak tambah.. apsal ramai yg aku kenal, yg pregnen sume nye scan dapat anak lelaki nih?
Edot, Anayasmin, Wanie, Pijad, Kak Noriz.. Ade gak beberape org yg lom tahu lagi boy/girl.. kite tgk keputusannye nnt.

Adekah tahun 2010 tahun ramai baby boy? Mase tahun 2008 mase lahirkan Affan arituh, ramai kawan aku dapat baby girl..





04 January 2010

About baby boy and baby girl

Beberape kisah in my real life yang dialami oleh oleh2 orang2 yang aku kenal.. Pasal yang nak sangat baby girl.. atau baby boy.. or yang nak sangat ade anak..

1. Pakcik aku: Die dah ade beberape org anak lelaki. Tak ingat la berape. 4 org kot. And nak sangat anak perempuan.. Ditakdirkan dapat lah anak perempuan, tapi die cacat penglihatan. Alhamdullillah dapat jugak la anak perempuan, walopon Allah bagi dengan sedikit ujian..

2. Cousin aku, ade 3 anak lelaki.. Sume masih skolah rendah la.. Die nak sangat anak perempuan. Tetibe die mengandung. Kembar lak tuh. Walhal takde keturunan yang kembar dari belah die atau suami die. Mula2 doc scan, cakap sorang girl, sorang boy.. 2nd time scan doc cakap dua2 boy.. (nanti ade 5 org boys la die).. But last2 bile bersalin, rupanye dua2 girl la.. Punyela sronok die. Nak sangat anak pompuan, last2 Allah bagi 2 sekaligus..

3. Sorang blogger tu, dekat 5 tahun kawen, tak dapat2 baby.. Last2 dapat la baby girl yang sangat lah comelnye. Sehingge jadi cover girl Pa&Ma.. and menang banyak contest2 yang dianjurkan oleh blogger2 sume. Punyelah lame die tunggu kan, rupenye Allah nak bagi die baby yang sangat comel dan bertuah..

4. Adik kepade makcik aku.. dah ade 3 orang boys.. mengandung yang ke-empat pon, kuar2 boy jugak. So, 4 orang boy la..

5. Kawan aku, adik beradik die sume pompuan.. ade 6 kot.. lame tak jumpe since lepas selokah, and dapat tau, die dapat adik lagi.. girl jugak.. so, 7 org la girl sumenye..

6. Kawan mak aku. Dah ade sorang boy.. then pregnant yg kedua, doc scan cakap boy jugak.. Tapi ade makcik2 yg pandai tengok, dok cakap dalam perut die tuh, baby girl. Die tak percaye coz lagi percaye ngn doc yg scan cakap boy. Last2 kuar, betul2 baby girl.. Punyelah happynye die.. Scan tak semestinye betul kan..

So, conclusion, God knows best.. Kite hanye merancang, tuhan yang menentukan.. Adelah sebabnye die tak bagi terus ape yang kite nak. Maybe die nak bagi kemudian, or die nak bagi yg lebih baik. Atau yg diberi tu mmg yang terbaik utk kite. Kite tak tau kan..



P/S: Meh bace crite kucing beranak bawah katil kat blog Affan


Mari lah menerima seadanya..

Ok lah..nih nak update sket.. lame dah dok bagi entry yang mandom2 jek. Ahaha..

Skang rase cam ok dah sket. Maybe sbb cuti, dpt spend mase ngan suami n anak dah release tension sket kot. Walopon x de kemane2 pon, tapi x pelah, nak buat camne, asek ujan je.

Sabtu arituh dok tunggu rumah, orang pasang kipas ngan aircond sampai. Tambah2 sket soket dalam bilik n campur wiring sume utk kipas je dah abes RM420. Utk pasang aircond je RM230. Paip air ngan tangki yang bocor abah aku baiki sendri so, modal RM22 je.

Bulan nih memang banyak abes sbb dok setelkan pasal rumah, dok beli brg tuh, brg nih lagik.. Bayar peti ais, beli kipas, iron, periuk, barang2 dapur, baldi2, mop, brg2 dalam toilet sumelah.. huhu.. memang kopak Encik Afat..

Takpelah, asalkan bleh duduk ngan selesa. Bile Afat balik je, kitorg akan balik ke rumah kitorg, Afat gi keje je, aku balik umah mak. Ehehe.. tapi tu pon, time makan gi umah mak jugak..

***************************

Hari Rabu arituh aku gi Check-up kat Klinik Al-Farabi. Dah tensen sangat gi time weekend asek ramai orang n tak dapat jumpe Dr Nuritta, so aku decide biar aku gi sorang2 jelah time weekdays. Kol 8 pagi lagi aku dah sampai klinik.

Tuh yang timbang berat 70.69 kg tuh. Tapi so far, kandungan ok, no traces of protein, but doc suruh gak buat diabetes test (MGDTT) esoknye. So, rabu tuh dah scan jugak..

Scan punye scan, doc kate berat baby normal.. Dah 1.05kg.. die gerak pon ok. cuma position die songsang. KEpale kat atas. Tapi doc kate, jangan gi urut, nanti baby akan gerak kebawah dgn sendri.. Kalo x berubah gak, huhu.. bahaye tuh, Takmo lah ceasar2.. Harap2 nye baby akan pandai pusing sendri nanti.


***************************


Mase scan tuh, doc tanye, " awak dah tau ke baby boy ke girl?".. Aku cakap blom tau lagi.. Die kate.. "Mohamad...!!!" Sambil tunjuk gambar anu baby.. Huhu.. Alamak, sekali ade bird la..

Huhu, kuciwa aku.. Walo pon susah nak terima kenyataan, tapi takpelah, nak buat mcm mane, redha je lah.. asalkan baby sehat, senang nak melahirkan nanti and senang nak jage die nanti mcm Affan dulu. Affan dulu tak meragam pon mase baby..

Dalam hati masih berharap yg doc scan tu salah.. Sebab banyak sangat kes doc scan boy, tapi kuar girl, atau scan girl, kuar boy kan.. Anyway camne2 pon kene redha lah. memujuk ati ini utk redha and terima seadanya. Mungkin tu yang terbaik utk aku kan. Allah knows best. Rezeki tuh.. dari org yang takde anak langsung kan...

Hmm, aku takde idea ape nak bagi name kalo baby boy, kalo name baby girl banyak la aku dah reserve dari belom kawen lagi. Ehehe, advance sungguh. But sure kene start ngan AF gak la.. AF4 la kali nih..


***************************


Ok, Hari Khamis lepas, buat MGDTT tuh, doc amek sampel darah sebelum minum air gula and lepas minum. Malam b4 tuh kene pose dari kol 10 mlm.. Alhamdulillah disahkan positif takde kencing manis.. Sukenye aku. Leh makan aiskrim n coklat banyak2 lagi. Ehehe. Trus teringin nak makan kek batik.. Tapi kene jage2 gak, anytime leh kene kencing manis nih.. Huhu.

***************************

Semalam, Kawan Afat, Abang Kamal, wife and 2 anak lelakinye (5 tahun, 4 tahun) dtg rumah.. Kebetulan die bercuti kat Kuantan and menginap kat Sempurna Resort yg sgt lah dekatnye ngan umah aku, so, jemputlah die dtg rumah.

Abang Kamal nih lah yg mempertemukan aku ngan Afat dulu2.. Ehehe, kalo x kerane die, tak jumpe la ngan Afat. Sronok lak tgk die asek gi jalan2 ngan wife ngan anak2. Takde plan2 pon, trus gi je bile rase nak gi. Dulu die gi Cameron, turun dari Cameron, singgah umah mak mertua aku kat Bidor.. Nih gi Bukit Gambang Resort City, singah umah mak abah aku lak. Kitorg je yang tak pergi2 lagi Bukit Gabang Resort City tuh, padahal dekat je. Org KL yg jauh2 pon bleh dtg, kitorg yg dkt nih je yg x pergi2 lagi. Asek dok tido kat umah je..

Dulu2, bile blk umah mak mertua kat Perak, ajak gi Pangkor, gi Lost World of Tambun, dari awal kawen, sampai anak nak masuk due pon tak pergi2 lagik. Jangan kan kate nk gi Pangkor, Genting yang slalu lalu gi n balik Perak tuh pon tak pernah singgah.. Asek "nantilah.. nantilah.."

Huhu.. Manela aku tak tension kan..

***************************

Ok, that's all my life updates..


***************************


Azam tahun 2010.

Pertama dan paling penting!

Tidak mengandung lagi...
(pada tahun 2010 selepas melahirkan baby la.. tahun2 seterusnye wallahualam)


Kedua,

Kuruskan badan.
Nak dapat berat 56kg boleh? Ehehe, akan cuba segala yg boleh, diet tanpa nasik, makan oat sahaje, Herbalife, Jus Mate ke hape, meh sume aku nak try..
Blog Widget by LinkWithin