14 December 2010

A dream come true

My dream car. Peugeot 206cc in green.

"From the first time i saw u, i think to myself, one day, i'll make u mine."

Dan tak disangke2 tahun nih tetibe menjadi kenyataan.

She's green. Awesome! kan? And she's topless. Awww sekseyhh... i likee..

04 November 2010

Our 3rd Anniversary

Today's our 3rd anniversary as husband and wife.

Alhamdulillah, walopon tinggal berjauhan and jumpe weekend je, tapi masih bahagia, gembire dan dimurahkan rezeki dgn sorg lagi anak. Ehehe.. Hoping for more fortune, more love and happiness to come. Insyaallah.

Untuk suamiku En. Rauf Arafat.. Afzan sayang sangat kat abang, walopon slalu marah abg yg suke cakap byk pastu kene jawab soalan abang yg suke tanye satu2 mende banyak2 kali.. ahahah. still love u becoz u r what u are. and thanks for loving me, and masih balik ke rumah jumpe isteri dan anak2 setiap minggu.

Thanks for being my husband, a father to our kids and for everything u do to make me happy. (Kalo x i muncung je..hehe)

Semoge jodoh kite berkekalan hingge mati. Amin.

22 September 2010

Rumah Baru!!

Ahaha, sgt excited nak cerite. Ingat nk tulis kat blog dulu, tapi En Afat dah gi upload gambar2 kat Facebook dulu. takpe, kene crite jugak. Biar sejajar ngan entru kete baru, ahaha. (dah 2 hari entry nih dok dlm draf. x siap2 lg menulisnye. huhu bz betul)

Ok, ceritenye bermula 2 tahun lebih yang lepas. mase tuh baru2 kawen n baru mengandungkan affan. 15/3/2008. kitorg gi expo property kat Midvalley. saje la nk usha2 rumah utk dibeli kan. mase tuh kitorg dok Sri Kembangan. Aku keje kat Cyberjaya and Afat keje kat Shah Alam.

Last2 tersangkut utk book satu Condo nih. Villapark, kat Taman Bukit Serdang. Location mmg strategik, belakang TPM. Afat terus book hari tuh jugak, balik dari expo tuh, terus singgah kat kawasan pembinaan. And terus melawat showroom nye. Rase mcm ok, luas n ade promotion mase tuh. Dapat Bumiputera discount, so x yah keluarkan duit utk byr deposit pon. (ini utk menjawab spekulasi mengatakan aku byk duit, dpt beli rumah.. padahal aku beli umah nih x pakai duit satu sen pon. Ehehehe) [Tapi kalo byk duit pon best gak. Alhamdulillah..]


Nih gambar model condo nih yg kitorg gi tengok kat Expo kat Midvalley tuh. same tak ngan yg dah siap? (nanti korg compare ngan gambar kt Condo yg dah siap ek)

Nih contoh kat dalam die lah. Ade 3 bedroom, satu utility room.

Yang kat bawah nih, gambar2 yang di ambik mase gi tengok show unit pade tahun 2008 tuh.

GAMBAR RUMAH CONTOH

Nih laundry area. Actual one, kat dinding tuh aku taruk grill sbb takut org boleh masuk.

Nih dapur nye (Show unit la katekan, mmg la lawa gile diorg decorate interior nye)

Nih living room. Mak aii.. lawa x hengat nye siap built in cabinet segale bertemakan kaler putih. Huhu. Kalo bleh aku nak sebijik cam yang ni. Mane nak cari org bleh buat interior cam nih ek? sure riban2 gak hargenye kan? Ha, aku tau.. panggil Eric Leong jela kan..

Lepas tuh mule lah, Surprise!! suprise!! hargenye.. huhu.

(Ok, mari cuci mate dulu ngan Rumah Contoh)


Nih living room tadi. Nampak bahagian balcony. (NIh rumah contoh ye, dan diatas itu adalah Suami Contoh).. Ehehehe...


Siap laminate flooring lagi umah contoh nih.. Pastuh taruk cermin besar2 nampak luas je.


Nih bilik tido. fuh lawa la diorg nih pilih colour, siap ngn wall paper segale. Manela org x rase nak beli kan. Walopon pade hakikatnye, bile beli dpt umah kosong je. Ehehe.

Nih master bedroom. (Suami contoh muncul kembali di gambar ini)

(Ok, sekian sahaje lawatan di rumah contoh, bersama suami contoh)

Kitorg pon pilih2 unit mane yg sesuai. Afat nak tingkat tinggi2 (harge lebih sket kalo tingkat tinggi2). and aku lak nak yg view nye facing swimming pool. Tp mase tuh dok pikir, nanti nak duduk sendri ke, nak sewakan?.. Only 1 reason aku setuju sbb ade swimming pool. Ahaha, kekonon nnt nak bwk anak2 swimming la konon. Aku mcm still x puas ati sbb kalo bleh nak rumah cam teres ke, x nak la dok apartment lg, sbb penat nk naik lif / jauh dari parking.

Tapi Afat insist nak beli gak. Lagipon x yah byr ape2 downpayment kan. Good deal jugak la. So, ok kan jela. Kitorg pikir area bukit Jalil and TPM tuh nanti sure ramai foreigner n student, so kalo nak sewakan pon boleh nnt.

Mase tuh kitorg wat loan ngan RHB. and RHb bank ade promotion gak, buat housing loan ngan diorg, dapat free Aircond. So dapat la aircond kat kitorg sebijik. Skang letak kat umah kat Kuantan nih.

ok, Akhirnye last weeks dapat tau Condo tuh dah siap and boleh amek kunci. Best pulak rase bile ade rumah sendri. Ehehe.. Dah set appointmrnt ngn pemaju, nak amek kunci, Jumaat 17 sep kol 2 ptg. So kene gi KL la. Masetuh still cuti raye lg kan.


Aku gi KL ngan Afat, abah aku n Afeef je. Gi malam Khamis. n ptg Jumaat tuh jugak trus blk kuantan. so, everything have to be settle satu hari Jumaat tuh la.

Nih kat opis pemaju. Villamas, kat Taman Sea. Dengan adenye GPS, smpai jugak ke sini.

Sign borang2 segale. dah dapat CF dah. So, selamat utk diduduki.

Sekitar opis pemaju. Cantik opis nye.

Afeef yang bulat. kene bawak die ni kemane2 sbb stock susu kan x de. Kesian gak la die naik kete kesane kemari.


Balik dari opis pemaju, gi lak RHB bank KElana Jaya, nak tukar alamat surat menyurat. Sbb selame nih gune alamat Kl, aku x dapat pon surat nye. Skang gune alamat Kuantan. snang sket la.

Oh, nih pulak, gi amek Cloth Dryer free yang kitorg dapat sebab beli Condo tuh. Best kan dpt cloth Dryer. nak musim ujan dah nih, so bleh gune. Amek dryer nih kat Puchong, gudang Haier nih. besar tempatnye. Ingatkan nak letak kat Condo tuh, tp takut ilang, so kitorg angkut bawak blk kuantan. Seb baik bawak Rondo, muat2 je masuk kotak nih dalam Rondo.


Then bergerak ke Villapark, Taman Bukit Serdang utk amek kunci.

Tengok dari luar. Wahh,. kagum sbb rumah yg dibeli 2 tahun lepas dah siap. Ehehe, first time beli rumah, mestilah jakun kan.

Lebih kurang kat situla umah kitorg. Tingkat 14. dekat ngn lif. plg tinggi tingkat 16.


Nih guard house. Nak masuk kene pakai access card.

Nih Rondo en Suami yg muat Cloth Dryer tuh.

Selepas dah amek kunci kat Management Office kat Ground Floor, Kitorg dibawa utk tgk unit kitorg. Ehehe, best nye. Kuar2 lif je, dh jumpe pintu rumah.


Nih la rupe dlm rumah. Nih kat ruang tamu. ade sliding door besar. Jangan terjun sudah..
(Sila compare ngan gambar rumah contoh di atas. Huhu, bestnye kalo dpt buat camrumah contoh tu kan.)

(Copy balik gambar rumah contoh) - Nampak besar kan? Tuh efek taruk cermin besar je tuh


View dari atas. nampak Swimming pool, tennis court, basketball court..
Kat sini ade byk facilities.. Cybercafe, dewan and Gym pon ade. sume bleh guna free je. (Another reason aku bersetuju nk beli condo nih)

Kitorg nye unit Type X. so tuh die nye bilangan point kipas, lampu segale. Cabling utk aircond pon die dah siap buat utk sume bilik n ruang tamu. Best kan. so, x yah tebuk2 dah.

Lagi satu, best nye, shower n sinki dlm toilet dah siap ade air panas. so, x yah nak install water heater dah. pagi2 bleh mandi air panas (i mean, suam la. kang mandi air panas, abes kulit jadi putih (melecur) huhu).


Nih basketball court and tennis court.

The swimming pool yang ade Gazebo. Gazebo tuh ape? tuu yg pondok kt atas tuh la rasenye menatang Gazebo tuh. Aku pon x reti la bahase omputih ni.

Kesimpulannye, Condo tu kitorg nak sewakan je. taknak jual lagik sbb cam rugi je jual skarang. Sbb kene byr penalti kat bank 5% kalo jual sebelum 5 tahun. Pastuh kene tolak komisyen utk ejen lagi kan.

Skang nih, nak sewakan. Harge sewa Rm1100 je sebulan. Ehehe. 1106sqf, ade 3 bilik, + 1 utiliti room, ade 2 toilet, and tempat jemuran.

Disebabkan nak sewakan, kitorg trus suruh contractor yag kitorg jumpa mase hari amek kunci tuh utk pasangkan kipas, lampu, grill and Rail langsir. Rm3500 gak abes nak pasang2 mende tuh. Huhuh. Tapi sape sewa mmg best la, dahla tinggi, view best, facilities ok. Memang best lah. Ehehe.

Sesape keje kat TPM mmg boleh sgt sewa, nnt bleh jln kaki je gi keje. Ramai gak ejen2 call aku tanye nk sewakan ke x. rasenye ade lebih dari 10 ejen dah call. aku soh diorg carikan penyewa. senang sket pakai ejen ni, nnt diorg buat agreement segale. Tapi diorg nye comission Sebulan sewa lah. huhu. Ramai ejen yg call ckp yg nak sewa kebanyakan student iran, arab, negro2 tuh. Aku risau je nk sewakan kt diorg nih. X pe, mule2 cari Malaysian dulu. Kalo x de sgt barulah terima foreigner.

03 September 2010

Jam baru, kete baru, anak sedare baru..

Jam beday En. Suami.
Nak sgt brand Timberland, dahla susah nak cari kat Malaysia nih, Kuantan lg lah x de. Last2 beli kat ebay. Yg jual dahla kebanyakannye dari UK. harge dlm pound lak tuh, kene darab 5. huhu. Tak kisahla, asalkan En suami hepi dapat jam baru yg diidam2 kannye. Sorry lah, bg lambat sket, semingu lepas beday ehehehe.
Timberland Glenwood -QT7529101
Kejap je order, 5 hari dah dapat All the way from UK. Ade international Warranty, ok lah kan.


Kete Beday En Suami.
Huhu,Akhirnye Kete Idamannye dah berjaye di amik dari kedai pada 16 Aug. Sehari lepas Beday.. 7 Seater (utk taruk brg yg byk setelah dah bertambah ahli keluarga ni). Walopon x dapat kaler silver idaman hati ku, tp nak wat camne kaler Moonlight Blue pon jadilah. Nak tgk 3D view, click sini ->http://www.kiamotors.com/vehicles/carens-rondo/360vr.aspx

Name Penuh kete ni Kia CitraII Rondo.. Model: EXS



Moonlight blue nih, kejap nampak cam biru gelap, kejap cam ijau gelap.. mcm tuh la.


Interior die.

Gambar sebenar, nnt dah tambah spoiler baru aku upload sini ek. Sbb huduh x de spoiler.

Mule2 tuh aku nak Grand Livina, sbb cam femes je Grand Livina tuh kan.. and brand Nissan, cam lebih digemari rakyat malaysia kan. Tp Afat x nak, sbb setelah die gi tgk Rondo nih kat Showroom kat Kemaman tuh, die trus terpikat, org suruh beli kete lain sume die x nak dah. Lantak dielah. asalkan die hepi..Rondo nih lagi tinggi n besar dari Grand Livina. Nak mcm rupe SUV pon ade. Kete Nissan Sentra yg lame jual kt showroom tuh dgn harge lebih kurang same ngan harge beli. Best kan? So, tambah sket je utk down payment.

Owh, no plat nye for sure la 4444.. same ngn isteri, bapak mertua, dan adik ipar.. Skang Afat nye hobi baru adelah dok surf ebay n forum, dok nak tambah accessories ketenye tuh.. huhu.



Affan masuk ward
Dari 21/8 sampai 26/8 affan dok KMC.. Thanks En Suami kerana menunggu Affan kat ward tiap2 hari.

Aku lak x dapat tido kat KMC hari2 sbb nak kene tido ngan Afeef kat umah. 2 malam yg pertama bawak gak Afeef tido kat ward, tp risau takut die lak demam. So, bwk balik umah la, tapi tiap2 ptg gi KMC utk berbuke same ngn Afat.

Affan yang kene jangkitan kuman kate dokter. Tetibe bdn panas sgt, smpai tgn ngan kaki nye sejuk, pastuh mengigil2.. Huhu, risau betul la Affan nih, asek demam je.



Anak sedare Baru
Dok kalut2 Affan masuk ward, esok nye adik aku pulak terberanak.. 22hb8...Ahahah. 2 mgu awal dr due date.. Oklah tu.. Babynye name Rizq Faaris Fitry.. 2.7kg.. kecik je. Mcm Affan dulu2.. Senang jugak die bersalin. Alhamdulillah.. Cucu lelaki ke-3 mak Abah ku. huhu..

Fresh2 lagi baru kuar..


Affan si pembuli budak2 kecik. Bile Affan kuar ward, barulah die leh jumpe sepupunye ni.

Nih la gambar mereka Bertiga. Ehehehe. Kebetulan aku ade jual baju yang same design dgn 3 saiz yg padan budak2 nih. Faaris - Newborn, Afeef saiz 12m, Affan saiz 24m.. Sungguh la ijau mereka.. (Afeef baru 5 bulan, dah pakai baju saiz 12m. huhu).

Skang menunggu baby abg aku lak yg akan keluar lepas raye. Masih berteka-teki nih, boy ke girl?? Takkan empat2 cucu mak aku boy kot. huhuhuhu...

16 August 2010

Happy Birthday En Suami

15 Ogos semalam, En Afat 32 tahun.. alhamdulillah, dah 2 org anak dah.
Ok, semuge dimurah2 kan lagi rezeki suami ku ini, dan semuge semakin matang menjadi seorang ayah dan suami yang bertanggungjawab.

Sorry lah isterimu nih sibuk sgt, smpai kan dah masuk bln 8, lepas abg hint2 sket bln nih beday abg, baru Afzan ingat, beday abg dah dekat. ahaha, x ingat pon nk plan beli pape beday present. Sorry lah, dah beranak 2 kali, byk urat putus.. lainlah zaman berchenta dulu kan.. 2-3 bln awal dah ingat beday si boifren, walopon boifren lupe beday gelfren mase tuh (Huhu).. pastuh mase dulu2, beria2 nak celebrate kan beday en boifren, walopon en boifren lebih utamakan kawan2 dah cuma bleh jumpe ujung2 nk abes hari bedaynye. Ok dah mls nak ingat crite2 zaman bercinte yg pedih. Sendre hingat la.. Ahahaha.


Ok, thanks syg sbb sudi jugak balik ke Kuantan, dari Kerteh. Afzan blanjer makan jelah ek. Walopon abang x brape nak makan, x pe lah.. Afzan jugak la yg makan byk. huhu.

Sebelum berbuka..


"Hi Papa!" Hepi Beday!


Makan.. makan.. makan.. bile nak slim ntah..

Dulu berdua, pastuh bertige, skang berempat pulak...
(Afeef tertido lentok2 dah selepas kekenyangan)


Kugiran yang mendodoikan suasana. Alamak, lupe lak soh die nyanyi lagu Hepi Beday kan.

Affan yang dok sibuk kaco nenek makan

Org lain sedap2 makan, Affan gak bawak bekal bubur dari rumah. Huhu.


Afeef baik je tido dlm stroller.


Ok, semuge panjang umur, dan sentiase menyayangi isterimu ini. Dan anak2. Dengan harapan, belajar2 la basuh berak Afeef jugak ye. Ehehe.

I love u..

*Sorry, lame x menulis blog, skill penulisan tak berape cemerlang. Keje byk, otak bercelaru.

Oh, tahniah la kerane dapat membelikan beday present untuk diri sendiri pade hari ini. I tak sabar nak tengok!!
Blog Widget by LinkWithin