16 December 2009

My brother's wedding @ Lenggong dan perjalanan balik penuh pancaroba

Last Weekend, Abang aku kawen. Akad nikah nye Jumaat malam, 11/12/09.. Kendurinye hari Sabtu, kat Lenggong, Perak. Jauh tau... Kitorg nih yg dari Kuantan naik 4 buah kete. Ahli rombongan adelah: Mak, Abah, mokngoh, cik ani,kak Nor, Adik aku & Husband, makteh aku ngan cucunye, Kak la, Abg baie, ngn anaknye Syasya..Aku, Afat n Affan..15 org la sumenye..

Kitorg bertolak dari Kuantan Khamis malam, kol 9 mlm. Then singgah tidur kat Bidor (umah ibu mertuaku). Jumaat pagi, 3 buah kete dah bertolak ke Lenggong dulu. Aku ngan Afat saje nk gi lambat2 sket. NAik main ngan Affan dulu Sbb malam tu nak tinggal Affan kat Umah Tok Ibu je lah. Kang penat lak die asek naik kete je.

So, Aku gerak gi Lenggong dalam kol 3 lebih. Berdue je ngan Afat. Trus gi ke Resort Tasek Raban. Abg aku dah book 6 chalet kt sane. Die dapat rege Rm500 je utk 6 chalet. Kat sane, ade lagi jiran dari Kuantan, ngn pakcik dari Kelantan dtg, so, penuh la chalet tu..

Kol 8 malam, gerak la gi rumah pengantin pompuan utk acare akad nikah. Akad nikah nye kat Surau dekat2 ngan umahnye. Tapi yg peliknye, kaum keluarge kitorg je yg dtg. Belah pompuan cume ayahnye n tok kadi n beberape org je la yg ade. Pengantin pompaun takde pon. Memang sgt pelik la. Tak penah lak aku tgk akad nikah pengantin pompuan takde. Die tggu kat umah je. Maybe dah adat org sane kot.

Nih mas kahwin yg kitorg bawak. RM777 mas kahwinnye, tuh aku la yg dok pintak duit tuh jadik bunge, letak dalam treasure box.. Jadik ke aku buat tuh? ntah la, main hentam je lah. Dah la punye susah nak tukar duit baru kat Bank. Bank tak keluarkan duit baru kalo bukan raye aidilfiti ngn CNY. Huhu.

Selepas 2 kali lafaz, sah lah abang aku jadik laki orang. Lepas tuh gi umah pengantin pompuan lak nak gi sarungkan cincin ngan bagi mas kahwin.. Lepas tuh makan lah.. pastuh adelah sessi amek2 gamabr sket2.. then balik chalet..

Esoknye, Sabtu pagi.. mak aku dan geng2 pompuan yg memang berhajat nak gi kat tempat buat pasu n labu sayong, telah gi ke Kuala Kangsar..Abang aku mmg ade kenal sorg pakcik yg buat pasu2 nih. Mmg murah la die bg. Yg bagi free pon ade. Borong sakan la diorg. Sampai x muat kete nak bawak balik. So, nanti ade lori akan hantar ke Kuantan, minggu depan baru dapat la pasunye.

Aku, afat ngan bapak aku je x gi kat tempat pasu tuh, Kitorg gi breakfast n rilek2 je kat chalet. Nak iron2 baju utk kenduri tgh hari nye and nak kemas2 sket bilik sbb mak mertua aku nk dtg ngan Affan and ade lagi sedare mase dari KL n Kuantan yg dtg hari tuh, akan singgah jap kat chalet.

Lepas breakfast, jalan2 jap kat sekitar resort tu. Cantik tempat nye.. Pemandangan Tasek Raban yang sangat luas dan tenang mate menandang..

Kawasan die berbukit2 sket..

Tu kat bawah tu jeti.. kalo nak naik bot round2 tasik boleh la..

En Afat juge mau interframe.

Nih rupe chalet dari luar. Yg nih jenis kembar due. Ade yg satu2.. Bilik die besar. Ade 2 katil single.. Tapi mmg luas la..

Tuh tempat registration die..

Pemandangan sekitar tasek yang tenang..

Yang atap merah oren tuh, Pusat pembuatan Ikan Pekasam.. Kat Lenggong nih mmg femes ngan Ikan pekasam..

(*ops, tudung senget ditiup angin dari tasik)

Yeah, tu dia, nak tunjuk perut aku yang besar amat, Baru 5 bulan setengah.. dah macam 7-9 bulan kan? Ke kembar nih? Ish aku pon x tau pesal perut aku besar sgt kali nih. Baju pregnen yg beli kecik2 sume dah x leh pakai. Huhu.. Kene shopping lagi la ni..

Okey lah, dalam kol 1 kitorg gerak gi umah pengantin pompuan.. Adelah dekat 9 bijik kete sumenye ke Kampung Gua Gunung Runtuh. Memang masuk kampung betul, jalan pon sempit2 je. Seb baik ade gak tempat parkingnye.

Rombongan pengantin lelaki.

Abang aku, Hafiz, ngan kakak ipar ku, Wana..

Di pelamin..

Kat meja makan. Aku pon join makan beradab..

Affan yg dok atas riba papa mase kitorg tgh makan. Sian die panas, merah2 pipi die..

Nih bunge telur dari kitorg. Bunge telur pon aku buat sendri.. Sebenarnye amek tema maroon sbb nak gune bunge2 n riben2 yang banyak lebih mase kawen aku harituh.

Antare hantaran dari pihak kitorg.. Aku lah tuh yg buat.. ala kadar je la.Buat mane yg ade jek.

Lepas tengok die bersanding, tuka baju sume, then dalam kol 4 gak la kitorg gerak balik ke Bidor. Masenih ramai gak yg dah balik ke Kuantan, Kelantan sume.. Tinggal kitorg yang 4 kete mule2 aritu je lah.. So, malam tuh singgah tidur umah mak mertua aku lagik.

Kesian ibu ngan abah Afat melayan tetamu ramai2.. Ehehe, ibu la yg penat, asek masak je. Seb baik umah nye besar. Muat la ramai2.. Time kasih ye ibu, susah kan ibu je.. Tapi takpe, die semangat tuh, yang penting cucu kesayangan die ade.. Ehehee.

Oh, Ahad nye pulak, tetibe terplan nak gi Cameron lak. So, 4 buah kete lah naik ke Cameron termasuk aku, sbb plannye lepas turun dari Cameron nak balik Kuantan terus. Affan tinggal umah tok ibu die utk seminggu. Nanti jumaat depan mase kenduri kat kuantan, Affan balik la.

Sampai ke Cameron dah kol 10-11 cam tuh la. Jem gak Camerok cuti2 sekolah nih. Tempat yg wajib pergi mestilah Kea Farm.. Makcik aku n Kak La sekeluarge la yg x penah gi Cameron lagi..
Dah beli2 sayur, buah, souvenir2 yg patut, gerak buat lawatan dari satu tempat ke satu tempat lak..


Aku paling suke oren yg besar tuh. Manis gile tau. Rm5 sekilo. Dalam 3 bijik la sekilo. Beli smpai 4 kilo. Strawberry x beli dah. Baru 2 minggu lepas gi Cameron kan..Yg macam tomato tuh, persimmon (pisang kaki). Abah aku cakap sedap.. Aku x lalu nk makan sbb rupe die cam tomato, Tapi sebenarnye rase die x de kaitan lgsg ngn tomato.

Kemudian gi Cameron Bharat Tea shop.. Minum2 teh sambil tengok pemandangan ladang teh..Ala, Affan x de.. mama ngan papa je la posing..

Lepas tuh, gi Cactus Point, tempat lebah2.. Old Smoke House. utk amek2 gamabr je la.. Bawak mereka2 yg x pernah gi Cameron tuh melawat2..

Then yang paling mencabar sekali ialah perjalanan balik dari Cameron ke Kuantan.. Hei.. memang penuh liku2, bukit bukau, batu2 segale. Tak dapat nak gambarkan betape teruknye jalan tuh..

Ceritenye gini, konon2 utk short cut, ade org kate, boleh lalu jalan dari Ringlet, then akan tembus ke Felda Sungai Koyan kat Lipis.. lagi dekat la ke Kuantan..Dah tanye beberape org, and sume kate jln tu mmg la belom gazet lagi, (still under construction) tapi boleh la lalu, dgn syarat hari x ujan..

Sume tak pernah lalu jalan tu, Afat dgn konfidennye nak gak try jalan tu, Yela, mane tau kalo btul2 dekat, snang la kan.. So, 4 bijik kete nih pon bergerak la dari Ringlet tuh nak lalu Jalan Ulu Bertam tuh..

Mule2 masuk ade sign board tulis "Kawasan pembinaan, orang awam dilarang masuk".. Tapi dah tanye pak Guard tuh, die kate boleh lalu.. jalan elok. Siap tunjuk tande best lagi.. Kitorg pon ape lagi, teruskan je la perjalanan..

Ingatkan cam jalan x siap, ade batu2 kerikil tuh je. rupe2 nye.. korg tengok la sendri.. Huhu. Memang menyesal lalu situ..

Jalannye mmg tak rate, berbatu2, berbukit2, memang dasyat gile. Tapi yang peliknye ade je kete lalu. 4 wheel n kete buruk2 boleh la kan. Then, selisih je ngn kete lain, kitorg tanye lagi, jalan elok x? die siap cakap "elok, kete tersagat2 sket tuh biaselah.."

Lpas tuh, teruskan lagi perjalanan, sambil berharap cepat la jumpe jalan tar.. Nak patah balik, tak nak dah melalui jalan yg horror di belakang. Rupenye jalan kat depan lagi horror.. Huhu..

Nih lalu tepi sungai rasenye.. Sipi2 je laluannye..


Nih pulak bongkah2 batu besar.. Siap ade kawasan tuh tulis "Kawasan letupan batu2"..warghh,, cepat lalu sebelum kene letup..

Siap nampak kampung org asli sume.. Huhu, kitorg mmg berade ditengah2 hutan. Tak tau kemane arah tuju.. ikut jela jalan tuh bawak kitorg ke mane.. Tapi GPS still leh detect jalan tu. Tu yg still confiden nak lalu tuh.

Tgk la, betapenye jalan nih still under construstion, kiri kanan jalan lori, backhoe sume dok buat keje.. Huhuhu, memang salah pilih jalan nih, tapi terpakse teruskan jugak. Kejap2 naik tmpat berbukit, n barbatu, abes kete kene sagat teruk.. Dengar bunyi n rase Grukkk, grukk kat bawah kete. Huhu, tercalar lah perut kete. Abes ke empat2 kete mengalami nasib yg same.

Bapak aku tuh, yg sgt cermat ngn ketenye, siap suruh mak ngan makteh aku turun lagi, bile agak2 ade bonggol tengah jalan. Sian mak aku kene turun, pastu jalan, pastuh naik balik. Afat dah cuak, sbb die yg suggest kan lalu jalan tu. Manelah tau seteruk tuh rupenye.. Dah sume org kate ok, ingatkan ok lah..kalo tau camnih, tobat mmg x lalu lah..

Jumpe je jalan camnih, kire dah cukup baik la..Kalo x, terhenjut2 kitorg dalam kete, cam naik kude.. pastuh tahan napas bile nak lalu bonggol, nak kasik kete ringan. Ahaha.. mmg saket perut aku tahan napas sbb saspen..

Alamatnye kalolah ade kecemasan, kete rosak ke, hari ujan ke, mmg stranded la kitorg kat tgh2 utan tuh. mmg jadi gajah la bak kate bapak aku. Dah bukan ade sape pon kalo nk mintak tlg, R&R mane ade.. Alamatnye, makan je la sayur2 yg beli kat Cameron yg penuh bonet kete tuh utk hidup.. Huhu.

Akhirnye setelah sejam berhempas pulas meloloskan 4 buah kete dari tengah2 utan tuh, sampai gak la ke jalan yg ber tar.. Fuhh.. lega..dekat 20km gak rasenye lalu jalan teruk tu.

Sgt lega bile jumpe jalan nih. Jalan nih macam terbiar jek.. Tapi nmpak elok lagi. Maybe sbb projek jalan kat Ulu Bertam tuh x siap, so x de lah org gune jalan ni. Sunyi je.. Siap ade signboard Rusa melintas lagi.. Huhu.. Seb baik rusa, kalo Sign board Kangaroo melintas, tau la bahawe kitorg dah sesat smpai ke Australia..

Jalan yg kitorg lalu tuh, jauh gak la.. Dikelilingi bukit bukau, gunung ganang..Perut sume dah lapar.. x de tempat makan lak tu..

Akhirnye jumpe gak tempat yg ade tamadun manusia.. iaitu kawasan orang asli, Pos Bertau.. oh, nih lah Pos Bertau yg aku dok dengar2 org opis cakap. Kawasan paling ulu kat Pahang nih.. Huhu..

Then dah masuk Sg. Koyan tuh, dah makin lega lah. Benti rehat n makan kat Raub tu. lame gak benti, dekat 2 jam.. Mulela turun kete tuh, sume dok bercerite psl jalan yg teruk tu. Macam2 crite, lawak ade, dasyat pon ade.. Yg penting, tu pengalaman yg plg x leh lupe lah.. mmg tobat nasuha la takmo lalu lagi jalan yg x siap..

Akhirnye kol 11 malam gak la baru smpai ke Kuantan. Dari kol 3 ptg gerak..Kalo kirekan lalu jalan tuh, jimat sejam la dari lalu KL (kalo jln trus x benti2 la).. Huhu, tapi dgn kedasyatan yg macam tuh, rela lagik lalu Kl ke, lalu Gua Musang ke.. Sekurang2 nye ade peluang selamat lagi kalo berlaku pape kecemasan, tak la jadik org utan nanti.

So tuh jelah crite wedding abang aku, dan jalan balik yg dasyat. Aku nasihatkan, jangan lalu lah jalan tu kalo nak selamat.

Any comment on..
1. My big tummy?
2. Hantaran?
3. Jalan yg dasyat
4. Nak tau kat mane nak beli pasu murah?
Ye, sile2 tinggalkan komen anda..
Penat dah aku type n upload gambar lebih 2 jam ni. Sekurang-kurangnye aku tau ade org bace..HEhe

4 comments:

NHCH said...

Afzan, haah laaa tummy ko nmpak besar for 5 mths preggy... Tapi org kata anak 2nd & seterusnya perut mmg besar dri anak 1st... Agaknya 1st time ngandung perut 'ketat' sikit. I guess thats true in your case... Hahaha

Afzan Aini said...

ahaha, betul tuh, dulu2 perut ketat. skang dah longgar ditambah lagi ngan lapisan lemak yg menebal. manelah tak besar. Ahaha.

anamin said...

dah confirm masa scan x yang ade 1 heartbeat je..mana tau ade another one hidden behind kembarnye:)

akunye sekrg 8 bulan lebih hampir sama dgn ko afzan..

selamat menikmati alam preganancy yang indah:)

Afzan Aini said...

anamin-> huih.. rasenye mase scan satu je. Jangan la kembar, lagi x larat aku nk menjagenye nnt..

Blog Widget by LinkWithin