31 December 2009

New Year?

I don't care it's new year ke ape..

I just don't give a damn.

Everything is still the same, anyway..



Happy New Year to those who feel happy about it..

30 December 2009

Kenape Emo

(On Physical Part)
1. Berat yang semakin bertambah. 70.6 kg!!!!
2. Rase gemuk dan besar dan perut besar dan mengembang. Dah tak tau nak pakai baju camne.
3. Kaki dah semakin membengkak sampai sandal pon dah ketat. (Read: Preeclampsia)
4. Selalu cramp malam2. Dahla Afat takde nak tlg hilangkan rase cramp. Sakit tau tahan cramp sorang2.
5. Selalu rase mengantuk. Affan malam2 akan bgn melalak nak susu.
6. Belikat belah kanan sangat sakit. Kesan asek pegang mouse dan mengadap laptop setiap mase.
7. Nak duduk bangun rase seksa. Especially kalo duduk atas lantai keras.

(On emotional part)
1. Selalu rase risau
2. Selalu rase sedih, marah tak tentu pasal.
3. Selalu tak puas ati
4. Selalu pikir macam2 sampai dapat mimpi buruk2.
5. Have to be hipokrit utk menjage hati orang
6. Didn't get what i wish

29 December 2009

Year End

Semakin sipi2 nak mencecah tahun 2010 nih, keje semakin banyak..

Semakin nak kejar deadline..

Semakin suntuk..

Semakin kalut..

Sampai henfon pon tertinggal kat umah hari nih.

Aduss..


Ok, bye, aku banyak keje ni..

28 December 2009

Please..

I'm so weak, so bored, so sleepy, so tired..

I need to feel alive..
I need something refreshing..

Something..

Ntah la..

24 December 2009

Hari nih mood dah ok, mari berangan

Mane tak ok nye, cek2 maybank2u, wah.. sronoknye.. Claim2 sume dah masuk dan masyukkk.. Eheh, so, trus kire2 n bayar2 ape yg patut dibayar. Ok, kene bayar utang jugak. Ahaha. Yg penting ujung mggu nih kene bawak kete gi servis. Huhu, dahla alarm dah rosak. Kene lock pakai manual. Ok, kene gi tukar bateri remotenye dulu.

Esok lak cuti. Yeay.. Plan mggu nih nak gi checkup. Kalo bleh nak scan lagik. Harapnye kali nih nampak la baby girl ke boy. Pastuh nak timbang berat dah naik bape tan.

Hmm, rase nak buat aktiviti yg menyeronokkan ke, yg ad hoc, unplanned, but turn out best gile. apekah aktivitinye ye? Gi jalan2? Nak gi mane ye? Dahla susah gile nak ajak Afat tuh gi jalan. Aku rase last gi Teluk Cempedak dulu pon mase Affan pakai pampers saiz s lagik. Yang tuka pampers die dalam KFC tuh. Ahaha.

It's think its quite difficult also when ur partner have a completely opposite interest with u. He likes to lying around, watching TV all day long till early morning.. while u likes to window shopping, travel, going places and enjoy nature at its best.. Kalo pergi pon, sorg macam berat hati nk gi n tak appreciate the place, then kite gak rase tak best n tak enjoy gak kan? Baik tak yah gi je..

Selalu kalo kuar pon dah petang sgt, tu pon utk gi beli barang Affan, kat Giant je. Atau gi Klinik..Huhu. Pastuh Afat je yg kuar beli brg, sbb nak cepat, atau Affan yg tido dalam kete. Pastuh gi pasar malam. salah sorg je yg kuar. Huhu, cenggitulah dah ade anak. Dah takde mase nak berdua2 atau bertiga gi tempat2 yg best, jalan2, mkn2 ke, gi theme park ke..

Aku punyelah ingat ade anak nnt bleh la nak gi Genting ke (aku tak pernah gi Genting, percaye tak??!!), Bukit Tinggi ke (katenye makanan kat situ best ek??), Langkawi ke, (bleh beli pinggan murah2), Singapore ke, bawak anak gi zoo ke, gi main air ke, theme park ke, Aquaria ke (mesti Affan suke tengok Fish), Pertosains ke( Cis, Petrosains je?? Jgn main2, aku memang dari zaman matrix lagi mengidam nak gi Petrosains tau T_T). Mcm2 la angan2 aku ni.

Aku nih mmg jenis suke travel, jalan2 nih..Kalo tak, takdelah mase zaman bujang2, time belajar2 dulu, sanggup gi naik gunung 3 hari 3 malam, naik flight sorang2, gi sane, gi sini, walopon takde duit, tapi mase tuh sronok sgt. Yes, travel tak semestinye habiskan duit yg banyak. Yang penting gi tempat yg best, ade aktiviti best, n gi dgn org yg best dan appreciate the moment , the place, same like u do. Hei.. rindu zaman dulu..

Dulu2 kate tggu ade anak, pastuh dah ade anak, kate tggu anak besar sker... Nih anak dah besar sket, keje nye asek demam je pulak kalo bawak jalan. Dah tu nanti pulak, perut dah sarat, nanti pulak ade baby kecik, x leh nk kemane2 dah. Kene tggu baby kecik membesar pulak.. Huhuhu.. cenggitulah proses seterusnye..


Tempat2 yang rase nak pegi...
Bukit Tinggi. Colmar Tropicale

Nak naik cable car kat Genting Highland..

Bawak Affan tengok fish kat Aquaria KLCC..

Langkawi..
Nak Shopping pinggan mangkuk n cooking wear yg murah2 je yg penting..
Corell, Vision etc..


Ok, fine.. sudah2 la berangan.. just hope ko ade kene gi kursus atau ade hari keluarge je la kat tempat2 berkenaan. Jangan harap laki ko nak bawak.. Ahahaha.

**********

Aku nih jenis lagi suke kalo gi mane2 secare spontan, takyah plan2.. kalo plan sure tak jadinye kan... Cube je anda bayangkan, kalo bangun pagi di hari minggu, pastuh kate, "Abang, jom gi Bukit Tinggi.." Pastu suami anda trus setuju dan terus mandi dan kemas barang2 anak dan hidupkan enjin kete untuk pergi. Pastuh sampai sane, trus pergi ke taman2 nye dan amik gambar, dan bersiar2 di tempat sejuk itu, pastuh makan western yg best2, pastuh memberi cadangan, "Kite tido je lah kat sini malam nih, baju sume abang dah bawak dlm beg tadi..." Wahh.. best sungguh angan2 angan aku kan. kahkahkah. T_T Menitis air mate..

**********


Hei.. sudah2 lah tu berangan.. Kesimpulannye aku rase, bile dah pencen, anak2 dah kawen, ade keluarge sendri, mase tuh la baru ade mase berdua ngan suami and baru bleh nak gi jalan2, melancong2 travel2 kot.. kalo umur panjang la.. Ahahaha.. Tapinye dah tue mase tuh, dah tak lalu nak gi jalan2, tulang2 sume dah saket., tengok muke masing2 pon dah takde selera., inikan pulak nak gi berjalan berdue. Cis, ntah2 rase menyampah je tengok muke kerepot masing2 nanti... Ahaha. Akhirnye mati begitu sahaje.. -Tammat-



Ahaha, apekah aku merepek ni..Korang lah, layan sangat pompuan mengandung yang emo nih..
(Takde idea nak tulis ape sebenarnye.. huhuhu)

Oklah bye, En Afat balik hari nih, dah kol 6 pon, aku x kuar opis lagi..


P/S: Abie, enjoy ur single life as much as u can.. U won't get it ANYMORE once u married.. *Warning / Pesanan ikhlas dari aku*





23 December 2009

Not In Moood

Mari salahkan hormon semase pregnen membuatkan bangun tido sgt grumpy, gi keje tak semangat. Tgk file berlambak2 atas meja, tapi malas nak bukak, banyak lagi keje nak kene setelkan. Ade gak yang pending, ade decision yang kene dipikirkan dan dibuat keputusan. Aduss..

Salahkan pregnen lagik bile asek rase mengantuk je setiap mase, tambah2 pulak, bile gi keje pakai baju sume tak kene. Rase cam selekeh, kusut dan gemuk, jadi semangat untuk bekerje adelah kurang kerane takut org kate dressing selebet. Kalo boleh, tiap2 hari nak gi beli baju baru.. Huhu.

Malam2 sangat mengantuk, kadang2 tak leh nak tido awal, sbb nak siapkan order customer, pastuh tengah malam lak skang Affan suke melalak, pastu kene bgn gi toilet lagi.. Pastuh kat ofis mase meeting mulelah mengantuk gile. Mulelah takde mood n malas jek. Huhu..

Hei ntah la tak tau la ape masalahnye.. boring la pulak idup camnih. Rase nak dok sendri, ngan Afat ngan Affan.. Jage anak sendri cam org lain. Nak didik and ajar die ngan care kite sendri. Susah gak husband balik jarang2 nih, pastuh kene dok umah mak. Bkn ape, kene tadah telinge je la, mak membebel ke, condemn ke, ape ke.. Tak bebas la nak buat ape2 pon kan..

Hei, ntah la, mmg betul2 takde mood nih..

Antare penyebab rase takde mood hari nih ialah:
  • Bangun pagi kejutkan Afat tak bangun2, pastuh die dah lambat bangun marah org tak kejut awal2 lak.
  • Buat susu kat Affan 8oz, tapi die minum 3oz je.
  • Tudung baru beli yang nak dipakai rupenye tak sesuai dipakai sbb cutting tak kena. Pastu kene iron tudung lain yg buruk. Benci.
  • Nak mekap, rupenye luquid foundtion tertinggal kat opis, so x leh mekap tanpe foundation.
  • Baju2 jualan yg Afat nak bawak tunjuk kt kawan die tertinggal sbb die nak cepat, so kene pass kat die kat tepi jalan.

Ok, tu je. Nampaknye, kene mekap skang utk menceriakan hati.



Hmm.. Thinking of watching movie lah.. Ade yang best tak kat wayang skang? Sangat berkurun lame tak tgk wayang..


22 December 2009

Kenduri dah abes and kemas rumah baru

Hoho, Akhirnye acare kenduri kendare sudah tamat. Hari Sabtu harituh, kenduri menyambut menantu kat umah aku. Ujan punye la lebat, dari pagi smpai ptg ujan. Huhu, dah buat kenduri time musim tengkujuh, camtuh la..

Abang polis..

Baju merah..

Kek 3 tingkat yang aku sponsor. RM170.. Sendri pilih design. Setiap tingkat ade 3 rase berlainan. Atas sekali Oren, tengah vanila, bawah sekali Coklat.. Sedap, lembut je kek nye. Nih bukan tempah kat Kedai.. Nih tempah kat org yg dok kawasan umah aku gak yg buat bisness kek tu. Lain kali leh tempah kat die lagik.



Mak mertua aku datang hari Jumaat lagi. Khamis malam aku ngan Afat kemas umah kitorg yg kitorg sewa dekat ngn umah mak tuh.. Akhirnye buat 1st time nye barulah tido kat umah tuh. Best je rase dok umah sendri. Dah kemas2 dah ape yang patut. Semangat waja nak dok umah sendri.

Rumah yang sangat ala kadar. Amek gambar pon sipi2 je lah.. Ahahaha

Nantilah aku pangil Eric wat deco2.. Ahaha..


Walopon ade je yg x lengkap ade ade prob ngan paip air, tapi satu-satu lah prob tuh akan disetelkan nanti. And nanti bile Afat balik je, bleh la dok umah tu. Time Afat takde, aku ngn Affan dok umah mak je. Sbb takut Affan nangis malam2 susah gak.

Banyak gak mende2 nak dibeli nih. Dah pindah randah, brg2 dulu sume hilang ntah kemane ntah. Iron pon dah lesap. Iron board pon x de. Bekas nak isi gula pon x de. Ish, x leh jadi nih. Nak kene order Tupperwear nih. Alamak, beras pon x de lgsg kat umah. Ehehe, masak ke pun..Last2 makan kat umah mak jugak.. Masalahnye kalo dok ngn Affan je, die tuh asek nak berdukung je ngn mamanye nih, camne lah nk wat keje. Nak bawak perut aku pon dah tak larat nih. Huhu.

Oklah, lepas nih nak dok gak umah tu.. Barang pindahkan sket2. Ehehe, dok sendri2 mmg best, x delah org nak membebel.. Nak wat ape pon sukati je kan. Nanti semangat sket la Afat nak balik seminggu 2 kali.. Lagi bagus kalo tak pasang Astro, lagi muhibbah rumahtangge.. Sbb Afat tak leh tgk bolah sampai ke pagi.. Ahaha.

16 December 2009

My brother's wedding @ Lenggong dan perjalanan balik penuh pancaroba

Last Weekend, Abang aku kawen. Akad nikah nye Jumaat malam, 11/12/09.. Kendurinye hari Sabtu, kat Lenggong, Perak. Jauh tau... Kitorg nih yg dari Kuantan naik 4 buah kete. Ahli rombongan adelah: Mak, Abah, mokngoh, cik ani,kak Nor, Adik aku & Husband, makteh aku ngan cucunye, Kak la, Abg baie, ngn anaknye Syasya..Aku, Afat n Affan..15 org la sumenye..

Kitorg bertolak dari Kuantan Khamis malam, kol 9 mlm. Then singgah tidur kat Bidor (umah ibu mertuaku). Jumaat pagi, 3 buah kete dah bertolak ke Lenggong dulu. Aku ngan Afat saje nk gi lambat2 sket. NAik main ngan Affan dulu Sbb malam tu nak tinggal Affan kat Umah Tok Ibu je lah. Kang penat lak die asek naik kete je.

So, Aku gerak gi Lenggong dalam kol 3 lebih. Berdue je ngan Afat. Trus gi ke Resort Tasek Raban. Abg aku dah book 6 chalet kt sane. Die dapat rege Rm500 je utk 6 chalet. Kat sane, ade lagi jiran dari Kuantan, ngn pakcik dari Kelantan dtg, so, penuh la chalet tu..

Kol 8 malam, gerak la gi rumah pengantin pompuan utk acare akad nikah. Akad nikah nye kat Surau dekat2 ngan umahnye. Tapi yg peliknye, kaum keluarge kitorg je yg dtg. Belah pompuan cume ayahnye n tok kadi n beberape org je la yg ade. Pengantin pompaun takde pon. Memang sgt pelik la. Tak penah lak aku tgk akad nikah pengantin pompuan takde. Die tggu kat umah je. Maybe dah adat org sane kot.

Nih mas kahwin yg kitorg bawak. RM777 mas kahwinnye, tuh aku la yg dok pintak duit tuh jadik bunge, letak dalam treasure box.. Jadik ke aku buat tuh? ntah la, main hentam je lah. Dah la punye susah nak tukar duit baru kat Bank. Bank tak keluarkan duit baru kalo bukan raye aidilfiti ngn CNY. Huhu.

Selepas 2 kali lafaz, sah lah abang aku jadik laki orang. Lepas tuh gi umah pengantin pompuan lak nak gi sarungkan cincin ngan bagi mas kahwin.. Lepas tuh makan lah.. pastuh adelah sessi amek2 gamabr sket2.. then balik chalet..

Esoknye, Sabtu pagi.. mak aku dan geng2 pompuan yg memang berhajat nak gi kat tempat buat pasu n labu sayong, telah gi ke Kuala Kangsar..Abang aku mmg ade kenal sorg pakcik yg buat pasu2 nih. Mmg murah la die bg. Yg bagi free pon ade. Borong sakan la diorg. Sampai x muat kete nak bawak balik. So, nanti ade lori akan hantar ke Kuantan, minggu depan baru dapat la pasunye.

Aku, afat ngan bapak aku je x gi kat tempat pasu tuh, Kitorg gi breakfast n rilek2 je kat chalet. Nak iron2 baju utk kenduri tgh hari nye and nak kemas2 sket bilik sbb mak mertua aku nk dtg ngan Affan and ade lagi sedare mase dari KL n Kuantan yg dtg hari tuh, akan singgah jap kat chalet.

Lepas breakfast, jalan2 jap kat sekitar resort tu. Cantik tempat nye.. Pemandangan Tasek Raban yang sangat luas dan tenang mate menandang..

Kawasan die berbukit2 sket..

Tu kat bawah tu jeti.. kalo nak naik bot round2 tasik boleh la..

En Afat juge mau interframe.

Nih rupe chalet dari luar. Yg nih jenis kembar due. Ade yg satu2.. Bilik die besar. Ade 2 katil single.. Tapi mmg luas la..

Tuh tempat registration die..

Pemandangan sekitar tasek yang tenang..

Yang atap merah oren tuh, Pusat pembuatan Ikan Pekasam.. Kat Lenggong nih mmg femes ngan Ikan pekasam..

(*ops, tudung senget ditiup angin dari tasik)

Yeah, tu dia, nak tunjuk perut aku yang besar amat, Baru 5 bulan setengah.. dah macam 7-9 bulan kan? Ke kembar nih? Ish aku pon x tau pesal perut aku besar sgt kali nih. Baju pregnen yg beli kecik2 sume dah x leh pakai. Huhu.. Kene shopping lagi la ni..

Okey lah, dalam kol 1 kitorg gerak gi umah pengantin pompuan.. Adelah dekat 9 bijik kete sumenye ke Kampung Gua Gunung Runtuh. Memang masuk kampung betul, jalan pon sempit2 je. Seb baik ade gak tempat parkingnye.

Rombongan pengantin lelaki.

Abang aku, Hafiz, ngan kakak ipar ku, Wana..

Di pelamin..

Kat meja makan. Aku pon join makan beradab..

Affan yg dok atas riba papa mase kitorg tgh makan. Sian die panas, merah2 pipi die..

Nih bunge telur dari kitorg. Bunge telur pon aku buat sendri.. Sebenarnye amek tema maroon sbb nak gune bunge2 n riben2 yang banyak lebih mase kawen aku harituh.

Antare hantaran dari pihak kitorg.. Aku lah tuh yg buat.. ala kadar je la.Buat mane yg ade jek.

Lepas tengok die bersanding, tuka baju sume, then dalam kol 4 gak la kitorg gerak balik ke Bidor. Masenih ramai gak yg dah balik ke Kuantan, Kelantan sume.. Tinggal kitorg yang 4 kete mule2 aritu je lah.. So, malam tuh singgah tidur umah mak mertua aku lagik.

Kesian ibu ngan abah Afat melayan tetamu ramai2.. Ehehe, ibu la yg penat, asek masak je. Seb baik umah nye besar. Muat la ramai2.. Time kasih ye ibu, susah kan ibu je.. Tapi takpe, die semangat tuh, yang penting cucu kesayangan die ade.. Ehehee.

Oh, Ahad nye pulak, tetibe terplan nak gi Cameron lak. So, 4 buah kete lah naik ke Cameron termasuk aku, sbb plannye lepas turun dari Cameron nak balik Kuantan terus. Affan tinggal umah tok ibu die utk seminggu. Nanti jumaat depan mase kenduri kat kuantan, Affan balik la.

Sampai ke Cameron dah kol 10-11 cam tuh la. Jem gak Camerok cuti2 sekolah nih. Tempat yg wajib pergi mestilah Kea Farm.. Makcik aku n Kak La sekeluarge la yg x penah gi Cameron lagi..
Dah beli2 sayur, buah, souvenir2 yg patut, gerak buat lawatan dari satu tempat ke satu tempat lak..


Aku paling suke oren yg besar tuh. Manis gile tau. Rm5 sekilo. Dalam 3 bijik la sekilo. Beli smpai 4 kilo. Strawberry x beli dah. Baru 2 minggu lepas gi Cameron kan..Yg macam tomato tuh, persimmon (pisang kaki). Abah aku cakap sedap.. Aku x lalu nk makan sbb rupe die cam tomato, Tapi sebenarnye rase die x de kaitan lgsg ngn tomato.

Kemudian gi Cameron Bharat Tea shop.. Minum2 teh sambil tengok pemandangan ladang teh..Ala, Affan x de.. mama ngan papa je la posing..

Lepas tuh, gi Cactus Point, tempat lebah2.. Old Smoke House. utk amek2 gamabr je la.. Bawak mereka2 yg x pernah gi Cameron tuh melawat2..

Then yang paling mencabar sekali ialah perjalanan balik dari Cameron ke Kuantan.. Hei.. memang penuh liku2, bukit bukau, batu2 segale. Tak dapat nak gambarkan betape teruknye jalan tuh..

Ceritenye gini, konon2 utk short cut, ade org kate, boleh lalu jalan dari Ringlet, then akan tembus ke Felda Sungai Koyan kat Lipis.. lagi dekat la ke Kuantan..Dah tanye beberape org, and sume kate jln tu mmg la belom gazet lagi, (still under construction) tapi boleh la lalu, dgn syarat hari x ujan..

Sume tak pernah lalu jalan tu, Afat dgn konfidennye nak gak try jalan tu, Yela, mane tau kalo btul2 dekat, snang la kan.. So, 4 bijik kete nih pon bergerak la dari Ringlet tuh nak lalu Jalan Ulu Bertam tuh..

Mule2 masuk ade sign board tulis "Kawasan pembinaan, orang awam dilarang masuk".. Tapi dah tanye pak Guard tuh, die kate boleh lalu.. jalan elok. Siap tunjuk tande best lagi.. Kitorg pon ape lagi, teruskan je la perjalanan..

Ingatkan cam jalan x siap, ade batu2 kerikil tuh je. rupe2 nye.. korg tengok la sendri.. Huhu. Memang menyesal lalu situ..

Jalannye mmg tak rate, berbatu2, berbukit2, memang dasyat gile. Tapi yang peliknye ade je kete lalu. 4 wheel n kete buruk2 boleh la kan. Then, selisih je ngn kete lain, kitorg tanye lagi, jalan elok x? die siap cakap "elok, kete tersagat2 sket tuh biaselah.."

Lpas tuh, teruskan lagi perjalanan, sambil berharap cepat la jumpe jalan tar.. Nak patah balik, tak nak dah melalui jalan yg horror di belakang. Rupenye jalan kat depan lagi horror.. Huhu..

Nih lalu tepi sungai rasenye.. Sipi2 je laluannye..


Nih pulak bongkah2 batu besar.. Siap ade kawasan tuh tulis "Kawasan letupan batu2"..warghh,, cepat lalu sebelum kene letup..

Siap nampak kampung org asli sume.. Huhu, kitorg mmg berade ditengah2 hutan. Tak tau kemane arah tuju.. ikut jela jalan tuh bawak kitorg ke mane.. Tapi GPS still leh detect jalan tu. Tu yg still confiden nak lalu tuh.

Tgk la, betapenye jalan nih still under construstion, kiri kanan jalan lori, backhoe sume dok buat keje.. Huhuhu, memang salah pilih jalan nih, tapi terpakse teruskan jugak. Kejap2 naik tmpat berbukit, n barbatu, abes kete kene sagat teruk.. Dengar bunyi n rase Grukkk, grukk kat bawah kete. Huhu, tercalar lah perut kete. Abes ke empat2 kete mengalami nasib yg same.

Bapak aku tuh, yg sgt cermat ngn ketenye, siap suruh mak ngan makteh aku turun lagi, bile agak2 ade bonggol tengah jalan. Sian mak aku kene turun, pastu jalan, pastuh naik balik. Afat dah cuak, sbb die yg suggest kan lalu jalan tu. Manelah tau seteruk tuh rupenye.. Dah sume org kate ok, ingatkan ok lah..kalo tau camnih, tobat mmg x lalu lah..

Jumpe je jalan camnih, kire dah cukup baik la..Kalo x, terhenjut2 kitorg dalam kete, cam naik kude.. pastuh tahan napas bile nak lalu bonggol, nak kasik kete ringan. Ahaha.. mmg saket perut aku tahan napas sbb saspen..

Alamatnye kalolah ade kecemasan, kete rosak ke, hari ujan ke, mmg stranded la kitorg kat tgh2 utan tuh. mmg jadi gajah la bak kate bapak aku. Dah bukan ade sape pon kalo nk mintak tlg, R&R mane ade.. Alamatnye, makan je la sayur2 yg beli kat Cameron yg penuh bonet kete tuh utk hidup.. Huhu.

Akhirnye setelah sejam berhempas pulas meloloskan 4 buah kete dari tengah2 utan tuh, sampai gak la ke jalan yg ber tar.. Fuhh.. lega..dekat 20km gak rasenye lalu jalan teruk tu.

Sgt lega bile jumpe jalan nih. Jalan nih macam terbiar jek.. Tapi nmpak elok lagi. Maybe sbb projek jalan kat Ulu Bertam tuh x siap, so x de lah org gune jalan ni. Sunyi je.. Siap ade signboard Rusa melintas lagi.. Huhu.. Seb baik rusa, kalo Sign board Kangaroo melintas, tau la bahawe kitorg dah sesat smpai ke Australia..

Jalan yg kitorg lalu tuh, jauh gak la.. Dikelilingi bukit bukau, gunung ganang..Perut sume dah lapar.. x de tempat makan lak tu..

Akhirnye jumpe gak tempat yg ade tamadun manusia.. iaitu kawasan orang asli, Pos Bertau.. oh, nih lah Pos Bertau yg aku dok dengar2 org opis cakap. Kawasan paling ulu kat Pahang nih.. Huhu..

Then dah masuk Sg. Koyan tuh, dah makin lega lah. Benti rehat n makan kat Raub tu. lame gak benti, dekat 2 jam.. Mulela turun kete tuh, sume dok bercerite psl jalan yg teruk tu. Macam2 crite, lawak ade, dasyat pon ade.. Yg penting, tu pengalaman yg plg x leh lupe lah.. mmg tobat nasuha la takmo lalu lagi jalan yg x siap..

Akhirnye kol 11 malam gak la baru smpai ke Kuantan. Dari kol 3 ptg gerak..Kalo kirekan lalu jalan tuh, jimat sejam la dari lalu KL (kalo jln trus x benti2 la).. Huhu, tapi dgn kedasyatan yg macam tuh, rela lagik lalu Kl ke, lalu Gua Musang ke.. Sekurang2 nye ade peluang selamat lagi kalo berlaku pape kecemasan, tak la jadik org utan nanti.

So tuh jelah crite wedding abang aku, dan jalan balik yg dasyat. Aku nasihatkan, jangan lalu lah jalan tu kalo nak selamat.

Any comment on..
1. My big tummy?
2. Hantaran?
3. Jalan yg dasyat
4. Nak tau kat mane nak beli pasu murah?
Ye, sile2 tinggalkan komen anda..
Penat dah aku type n upload gambar lebih 2 jam ni. Sekurang-kurangnye aku tau ade org bace..HEhe

14 December 2009

Cuti yang panjang

Baru balik dari percutian yg panjang lagi mencabar. Aahaha, akan update psl nih kalo ade mase. Skang sgt sibuk.

Sebenarnye Abang aku kawen sabtu lepas, kat Lenggong, Perak and Sabtu nih kenduri menyambut menantu kat Kuantan pulak.

Sekarang Affan tinggal kat umah Tok Ibunye kat Bidor sbb tok ibu nak sgt jage Affan yg comel lg menggembirekan sume org itu. Huhu, skang rumah adelah sunyi tanpa Affan.

Tak lame, nanti Tok Ibu dtg Kuantan utk kenduri nnt, die bawak la Affan.. Affan rindu mama tak?

04 December 2009

Raye Haji at Bidor, Cameron & Cititel Midvalley

Kronologi cuti raye haji..

Khamis 26 Nov 09
Kol 8 pagi gerak ke Bidor.. Tok Ibu dan Tok Abah tak sabar menunggu kepulangan cucu kesayangan.. sampai dekat kol 12.30tgh. Papanye bawak laju sungguh la. Aku pon cam loya2 je naik kete. Seb baik Affan behave je.

Petang nye, sempat kuar gi pekan jap beli susu, pampers Affan ngan botol susunye. Kat Bidor harge Enfagrow, Mami poko and sumelah, lagi murah dari Kuantan.. Borong trus stok keperluan Affan kat sane.

Jumaat 27 Nov 09
Raye Haji lah.. Ibu masak soto, rendang, then asek makan, makan dan makan je. Banyak betul makanan dan buah2an. Ade cempedak, manggis, rambutan, murtabak, nasi himpit, kek.. Tetibe diameter perut semakin membesar rase cam nak meletup.

Sabtu 28 Nov 09
Tetibe terpegi Cameron lak. Mule2 ingat nak gi balik hari, tapi alang2 takde org dok apartment Ibu, so kitorg sume bermalam je la kat sane. Affan dah bawak sweater dah. So x de masalah la.

Dekat kol 3 ptg gak baru gerak gi cameron sebenarnye. Bekal yg dibawak, sup daging korban ngan kek batik yg ibu buat. Bestt sangat.. Oh, Ibu, Abah, and adik2 afat pon ikut same.. So, gi 2 kete lah.

Sampai Cameron pon dah ptg sgt, lepak kat apartment je. Lepas mkn malam baru kuar gi pasar malam kat Brinchang. Tak de mende sgt yg dibeli. Beli jagung n gloves utk Affan je.

Ahad 29 Nov 09
Pagi2 lagi dah pack2 barang nk balik. Ibu, abah balik dulu, kitorg nak gi jalan n beli2 ape yg patut sebelum balik..

Mula2 gi Kea Farm.. Affan tido, So papa nye jage die dalam kete. Sementare aku shopping2 beli sayur, buah n souvenir..

Nih kat Strawberry Park.. Nak sangat makan home made aiskrim strawberry yg dalam plastik panjang cam aiskrim malaysia tuh..

Suke je budak Affan nih kalo di bawak berjalan..

Affan testing teknik berjalan nye di tempat tinggi.. Last time die pegi, time tuh baru nak belajar merangkak.. Skang dah pandai jalan dah..


Nih nak breakfast lak.. Tak tau nak breakfast kat mane, makan je kat food court kat tanah rata..

Dalam kol 11 gak rasenye gerak turun dari Cameron ke Bidor..

Loya lagik dalam kete. (Tula, sape soh makan banyak).. Dah la jem kat lata Iskandar, pastuh benti basuh uk-uk Affan lak tepi jalan..

Sampai Bidor, sume dok tido je.. kol 5 ptg baru gerak ke KL pulak..

Kol 7 lebih sampai KL. Check In kat Cititel Midvalley.. 1st time nih Affan tido hotel.. Ehehe.. Tak leh la mama ngan papa nak honeymoon ye..

Isnin 30 Nov 09
Bangun pagi, siapkan baju papa nak gi meeting, and kol 9 turun breakfast ngan Affan. Susah gak nak handle Affan sorang2. Dahla dengan perut boyot nye. Affan lak asek nak dukung ke, x nak jalan sendri..

Mase breakfast, taruk je die kat Baby Chair tuh, tapi aku amek meja paling dekat ngan bufet la. Risau gak org culik anak aku kang. Dapat la amek2 makanan mane yang sempat, takut nk tinggal Affan lame2 kat kerusi tu sorang2..

Dah dekat tgh hari, aku pon kemas barang nak checkout.. sementare Affan sibuk menyepah kan lagi bilik hotel tuh. Abes suem mende dalam peti ais tu die keluarkan..


Lepas tuh, dukung Affan keluar hotel, checkout sambil bawak barang n beg2 sume. dapat bayangkan tak aku yg perut boyot nih dukung Affan lagi, galas beg lagi.. Penat woh.. Dah checkout, masukkan sume barang dalam kete, then trus gi masuk Midvalley..

Pinjam stroller kat Midvalley and trus masuk baby room kat Jusco. Affan asek Uk-uk je. Bagi die susu and tidokan die, then barulah aku bleh shopping.

Baru je nak cari2 baju maternity, Papa nye call cakap dah abes meeting. So, x dapat la aku shopping lame2..

Lepas shopping sket2, makan2, Afat jumpe kawannye, then dalam kol 5 ptg kitorg gerak balik ke Kuantan..

Dalam boot kete n seat depan penuh dgn barang, buah cempedak, sayur dari cameron, makanan2 and sumelah.. Ahaha..

Akhirnye kol 9 lebih gak rasenye smpai Kuantan. Sebab benti lame kat Petronas Bentong, kitorg sume tido dalam kete dekat 45 minit.

p/s: More pictures will be uploaded on Affan's blog. Do check it out later ok..
Blog Widget by LinkWithin