16 November 2009

Perlukah?

Kalau orang buat salah yang sangat berat pade kite..
Perlukah memaafkan dan lupakan?

Kalau orang berjanji tapi tak pernah kotakan janjinye..
Perlukah memaafkan dan lupakan?

Kalo orang pernah sakitkan hati kite dengan tersangat sakitnye..
Perlukah memaafkan dan melupakan?

Kalau orang buat salah dan sangat ego untuk mengaku silapnye
apetah lagi untuk memohon maaf..
Perlukah memaafkan dan melupakan?


Berdosa ke kalau kita memilih untuk tidak memaafkan kesalahan seseorang?
Kerane kesalahan yang dibuat sangat tidak boleh dilupakan..
Boleh tak kalo tak maafkan sampai mati?


*Nak tanye je, boleh ke takk..

9 comments:

atulhani said...

tak pasti la boleh ke tak ya.. tapi kita sekadar manusia biasa. Not easy to forgive n forget. sometimes, ppl can forgive, tapi tetap tak boleh lupa.. like myself.

feti said...

hemmm...samala sy pun tak pasti....tapi my personal opinion...to forgive not easy as forget...memang kita boleh je ckp sy maafkan awak....tapi ikhlas ke?...betul2 tak kita maafkan...so nk melupakan kesalahan tu tak senang seperti ucap maafkan...so bg syla...sy rasa biar ja masa yg tentukan....tak yah decide lg samada nk maafkan atau tak..hehe...selalu sy buat cam tu ehehe...mungkin sampai satu masa kita rasa kita dah bleh faham dan terima...so bolehla kita maafkan dengan rela hati dan seikhlas yg mungkin dari kita menipu hehehe

Afzan Aini said...

Atulhani -> Hmm, saye dari dulu pikir, boleh ke x tak maafkan org nih. Walopon ia perkara yg sgt dituntut dlm agama, tp kalo kite x iklas, same gak kan? sbb Allah lebih tahu ape dlm ati. Bukan senang kan nak maafkan dan lupakan.. cakap senang lah kan..

Afzan Aini said...

Feti-> Betul tuh, ramai yg kate die maafkan, padahal tu cume kat mulut jek. biarlah mase yg tentukan. Kalo smpai mati pon tak leh lupa, nak wat macammane kan. Sape suruh org tuh buat salah kat kite kan?

ultimatecass said...

it's always good to be the bigger person and forgive. forgetting is harder but we can always try. not everyone deserves such kindness tapi kita boleh sentiasa cuba the hardest mungkin untuk jadi baik hati.

Afzan Aini said...

Ati -> Owh, Yess not everyone deserve such kindness.. hmm, akan cuba sebaik mungkin jadi org berhati suci..

jAi said...

Memaafkan dan melupakan boleh dijadikan 2 benda berbeza... tidak melupakan dan tidak memafkan boleh menimbulkan perasaan dendam dan merosakkan hubungan.

Tidak melupakan tapi telah memaafkan boleh membuatkan hati tenang dan ingatan yang ada boleh dijadikan sekadar ingatan dan pengajaran untuk membaiki dan menghidupkan perhubungan.

Maafkan dahulu, Insya-Allah boleh melupakan. Itu sebab kita disuruh memaafkan, kita tak disuruh melupakan.

Afzan Aini said...

jai -> ooh macam tuh ye.. good point.. boleh lah dicuba.

Anonymous said...

adakah org itu tahu kesalahannya terhadap u? ketahuilah...
"bahawa di dalam badan ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah badan seluruhnya dan apabila ia rosak, rosaklah sekaliannya, ketahuilah! Itulah yang dikatakan hati." (Hadis Riwayat Al-Bukhari Muslim)

;-)

Blog Widget by LinkWithin