01 October 2009

Akhirnyeee....

Sure ramai yang tertunggu2 aku nye update terbaru kan.. Ehehhe, bajet glamer pulak.. X de lah, at least kawan2 and ibu mertua ku bace blog aku nih, and slalu tanye bile nak update.. eheh. So kene lah update jugak. Lagipon memang kene cerite nih..

Okeh, sori lah for the long silence.. Memang byk nak ditulis.. tapi x de mase. Biase kalo nk update blog nih, kene cari mase yg btul2 free, n mood kene ok, and idea tgh mencurah2 baru best..

Ok lah setelah membuat kan ramai yg dok tertanye2 dgn status aku kat facbook tuh, dengan ini aku nak umumkan yg aku dah selamat ditukar kan ke Kuantan!!!

Actually surat pertukaran dapat dah lame, mase aku cuti jage Affan kat Ward tuh, 2 minggu sebelum raye. Tapi disebabkan aku bercuti, aku x dapat la surat tuh, n takde sape pon dr ofis yg inform aku.. rupenye diorg ade email, tp aku x terbukak lgsg email.. Huhu, Then lepas balik raye, Hari Isnin, mase gi ofis, baru lah aku tau yg aku patutnye lapor diri ke SUK Pahang pade 29/09/09..

Gile short notice.. kalolah aku bukak email ofice and kalolah aku ade tercall org ofis ke b4 tuh, sure aku dah tau lame dah. Nih, org lain yg dah tau lame sblm aku.. Padahal, tuh la berite plg gembire yg plg aku tunggu2 selame nih..Mase beraye pon, sedare mare n jiran dok tanye2 bile nk tukar ke Kuantan. aku jawab x tau lagi.. rupenye, dah dapat tukar pon.. Huhu..

So, pade hari Isnin 28/09/09 tuh gak la aku setelkan sume bende and trus plan nak balik ke Kuantan hari tuh gak, sebelum malam.. Dahla aku baru balik dr cuti raye, drive sorg2 dr Kuantan ke KL hari Ahadnye, Isnin dah kene drive blk semule ke Kuantan.. huhu.. Takpe la.. Aku gagahkan jua..Kalo bleh, sehari pon aku x nak dok kat KL nih lagi..ehehe.


So, aku siapkan Nota Serah Tugas (Seb baik x byk tugas.. so, kejap je buatnye. wajib buat serah tugas nih, snang la org yg ganti kite nnt nk refer) and buat claim sume, then dalam kol 2 lebih gak la aku kuar dari opis. Salam2 sume org2 kat ofis,(Huhu, x de pon majlis perpisahan ke hape.. x pelah, x de sape nak rindu aku pon nnt kt KPKT tuh).. n trus balik Setiawagsa dulu . Isi minyak kete kasik penuh, balik umah, kemas baju sume, punggah mane yg muat masuk MyVi aku..sorg2 je angkat Microwave, beg luggage yg plg besar tuh, isi sume baju2 aku dari tingkat atas masuk ke dlm kete.. Memang gigih sorang2 di petang Isnin tuh.. Tak kisah la, asalkan dapat blk Kuantan hari tuh gak..

Setelah isi mane yg patut dlm kete.. Gerak dari Setiawangsa kol 5 ptg.. Jln x jem la, aku gune Duke, trus la smpai Kuantan.. x benti2 pon. Kol 8 mlm smpai..

Esoknye hari selase dlm kol 9 pg gerak gi Wisma untuk lapor diri. Sampai2 je kat bahagian Sumber Manusia, ade sorg lagi PTM (Namenye Aimi) yg ditukar dari Putrajaya. So, dok borak2 ngan die la. Die pon mintak tukar ke Kuantan sbb husband die dok sini. Awal2 jumpe lagi die trus tny aku "Awak ade blog ek?" saye penah bace blog awak sbb nak cari info pasal camne nak tulis surat pertukaran tuh.." Ehehe, segan lak aku. Terjumpe pulak ngn pembace blog aku. Wahaha..


Then dalam kol 2 ptg lepas balik dari Lunch ngan Aimi, baru dapat surat penempatan sebenar. Aku dapat kat Bahagian Teknologi Maklumat kat Wisma Sri Pahang nih gak, Tingkat 6, Aimi kene hantar ke Jabatan Perhutanan kat Indera Mahkota. Ala jauh lak, kalo x, leh geng ngan Aimi..(Wisma Sri pahang nih yg building die belang2 itam putig tu kat tengah2 bandar, sebelah masjid negeri tuh)

So, dlm kol 3 ptg tuh, gi naik tingkat 6 utk lapor diri kat BTM. Bos aku En Baha, gred 52.. Ok orgnye.. Seb baik.. and petang tuh berkenalan2 la ngan staff2 yg ade. pegawai sume takde time tuh, sbb sume kene gi bengkel ISP kat Vistana. Sepatutnye bos soh aku gi jugak ke Vistana time tuh, but aku rase better gi esoknye lah. Segan lak kang smpai2 x kenal sesape..

Petang tuh dok isi borang2 je la. wahh.. best nye ade bilik sendiri. ade parking space sendiri, nnt dapat laptop sume.. ehehhe, camnih barulah rase cam pegawai btul.. Org2 kat sini pon ok2 n peramah2 sume. cakap pon bahase2 org pahang. So, x yah la aku susah2 nk cakap KL.. ehehe.. tapi segan gak diorg dok panggil aku Puan... Ehehe Puan Afzan.. Segan i tau..

Nih view dari tingkap bilik aku.. Bilik cerah sbb ade tingkap kat sebelah, best nmpak masjid negeri yg kat sebelah nih and tempat parking aku kat bawah tuh je..

Petak parking aku is somewhere down there lah. hari nih x bawak kete, dah ade org taruk ketenye pon. Lepas nih nmpak la Myvi ku yg ijau tuh kat situ.. Yang penting x de dah kene bayar parking RM9 sehari cam kat KL. Sronoknye..

Bengkel ISP yg au cakap td tuh 3 hari dari Selase smpai Khamis.. Rabu tuh baru aku gi ke Vistana pagi2 lagi.. kat situ baru lah leh kenal2 ngan pegawai2 yg dari SUK nih and jabatan lain dlm pahang nih..

Hari Khamis pon kat Vistana lagi.. Hari nih (Jumaat) baru betul2 masuk ofis.. Ade PTM baru (lantikan baru) yg masuk. Pompuan gak, Iza namenye.. So leh la buat geng.. Tadi jumpe bos and die confirm yg aku ditempatkan kat bahagian teknikal, Iza lak Sistem.. aku mmg request taknak mende2 yg involve system or programming nih. mmg bukan minat aku nk develop2 system walopon amek degree major System computer. Eheh. Aku mmg lagi minat ngn hardware, server sume tuh lah. Previous job aku kat Kosijaya n IBM dulu pon mmg on technical je kan..

Tadi Pegawai yg aku gantikan tempat die nih datang kejap. Kak Sarini namenye.. Die dah naik pangkat, so tukar ke tempat lain. Die bg explanation psl keje2 aku nnt. Dah tgk file meja and Nota serah tugas die. Mak aaaiiiiii gile besar tanggungjawab aku. Mcm banyak gile keje and kene manage ramai org kat bawah aku.. Dari PPTM smpai la ke Juruteknik.. bukan Kat Kuantan je, tapi seluruh Pahang nih. Tau je la Pahang nih besar mane..

Mengkut kate Kak sarini, die mmg banyak travel, kuar2 g ke daerah2, tgk keje2 juruteknik, buat meeting, buat pekeliling, buat bajet, planning and uruskan sume aset IT.. and banyak lagi lah. Coz technical antare bahagian yg ramai staff nye and luas skop keje nye. Tak leh crite sume kat sini, tertaluk ngan Akta Rahsia rasmi tuh..Ehehe.. Layak ke aku nak pikul sume tanggungjawab nih? Huhu, camne pon aku kene try lah. Die leh buat, x kan aku x leh kan. Kuase yg diberi kene gune betul2 nih, and byk kene deal ngn org.. Mencabar gak tuh. Selame nih mane lah ade berurusan ngan Datuk2 nih sume.. Skang nih, kene terime je lah ape tugas yg diberi.. anyway, atas aku ade lagi Pegawai F44. So, still ade org utk di refer la..

And one of aku nye PPTM (Penolong Pegawai Teknologi Maklumat) is my senior mase kat STF dulu.. Kak Ayuni. So, mmg akan banyak mintak tunjuk ajar dari die la, coz selame Kak Sarini takde, Kak Ayuni nih lah yg memangku tugas die.. Bagus nye, ex-schoolmate keje same2. Memang leh masuk la, coz dak STF nih biasenye otak same jek. So, bleh geng la..

Oraitt.. So far aku memang sangat2 bersyukur akhirnye doa aku, and doa semua orang termakbul jugak. Yg plg seronok Affan la..Bleh jumpe mama die tiap2 hari. Tapi skang nih, kalo aku ade, nak main ngan nenek die gak. x heran sgt mama die.. Oo, mentang2 la mama ade je.

Hmm, nanti Afat pon leh balik Kuantan 2 hari sekali ke.. Aku dah x payah berulang balik KL tiap2 minggu..dah x payah dok sorang2, makan sorang2, turun naik bas, lrt sorang2, kawan ngan cicak kat umah sorang2..Ehehe..

Skang nih, barang kat Setiawangsa ade la sket2 lagi. Actually petang nih aku nak gi KL, gi ngan bas lepas keje ni sbb Afat dah ade kat sane. Ibu ngan abah pon dah ade, diorg tlg kemas umah kat Setiawangsa tuh.

So, untuk barang2 yang still kat umah sewa lame kat Seri Kembangan tuh, ingat Sabtu depan nak pindah ngan lori.. Bawak sume ke Kuantan. Kitorg akan sewa umah maksu aku, dekat je ngan umah mak tu. Kat inderapura jugak, selang satu blok ke. senang la nak amek hantar Affan. Lagipon Afat bukannye ade kat umah tiap2 hari, so, papehal snang la kan.. (oh sesape yg nak tlg kitorg berpindah dari seri Kembangan tuh nnt di alu2 kan lah.. ehehhe, nnt aku belanje makan ye)

Ok, Lastly, thanks la kat sume yg mendoakan aku cepat dapat tukar ke Kuantan nih. Especially family aku, ibu mertuaku yg bernazar nak pose 3 hari tu..Mak aku lak nak wat Kenduri doa selamat and kesyukuran 11 oct nih.. Ahad minggu depan. Kire buat Birthday Party Affan sekali lah..so, kepade kengkawan yg dok kuantan tuh, jemputla dtg umah ye 11 okt nih.. atau pon yg dok KL atau memane je, yg nak dtg tuh dialu2 kan sgt.. still dalam bulan raye kan. Kire dtg beraye skali pon bleh la..

Panjang nye aku tulis.. Tulah, lame x update blog, sekali update, bagi korang bace smpai berpinar mate trus.. Actually banyak lagi nak cerite nih pasal raye, pasal Affan masuk ward arituh and macam2 lagi lah.. takpe, tunggu next entry di lain hari lah..

Kesimpulannye SELAMAT TINGGAL KL!!! Yahooooooooo!!!
(Oh, i'm gonna miss u, SOGO, Jusco, Jalan TAR.....)

11 comments:

irmazian said...

bestnye ko afzan dah x payah nk dok sensorg lg..bilela aku nk dapat keja best ni..lehla herman dtg trnsfer ikut aku..hmph..dtg amek brg kt seri kembangan kang jgnla lupe dtg lawat aku skali yek..bye2 afzang...

omey83 said...

alhamdulillah. boleh bayangkan camne gembiranya ko..eheheh..

SITI said...

congrats, afzan.

semoga yang baik2 saja untuk kau di sana.

:)

Dr.Sintok said...

hi sooooooo happy u gembira kat sana...... jangan lupa kat member2 kat KPKT ye...........:))
jangan malas update ur blog.....::)

anamin said...

alhamdulillah..tahniah afzan dapat tukar akhirnye!! aku faham perasaan betapa gembiranye ko..aku pun pernah jauh mcm ko afzan..selamat menempuhi tanggungjwb kerja yg baru dan menjadi ibud an isteri yang bekerjaya dgn cemerlang!!ciumkan affan utk aku..:)

Afzan Aini said...

Thanks korang.. Memang gumbire je dapat jumpe affan tiap2 hari. affan pon makin hepi die sejak mama die ade kat umah..

Lina said...

alhamdulillah.. nnt bley la wat lawatan dr suk selangor ke suk pahang... - Lina

Wanieshah said...

seronoknye dengar kak afzan dah pindah kuantan.. everytime wanie baca luahan hati kak afzan mst wanie nangis.. ye a tahu hati seorang ibu cemana jauh ngan anak die.. anyway, tahun nie takde la buka posa sorang2 and u gonna miss Splendid :) Take care

Afzan Aini said...

wanie->yeke wanie, sedeh ke bace kite tulis? ehehe.. Skang dah bahagie dah disamping affan.

Omecool20 said...

waaa... ni berita yg lagi baik .. syukurlah :D

maaf..lama tak check google reader .. tu yg tgh catch up ni ... tp yr tugas2 baru ni betul2 mencabar .. all the best and byk2 sabar ye .. esp, dah berbadan dua ni kan ...

Afat .. ha, dia dah dekat :-)

Wanieshah said...

hi kak afzan, ye la sedey la.. bleh bayangkan sbb kite pun ada anak.. tau perasaan ibu nyer.. tak pe.. skang nie da bahagia di samping affan kan but anyway not affan aje kan.. afat gaks kan.. heheh.. good luck..

Blog Widget by LinkWithin