27 October 2009

Dah kawen, tapi masih nak berkenalan ngan Pompuan atau Lelaki lain?

Okey aku nak gak tau.. korang2 yang dah kawen nih, iaitu isteri atau suami orang, adekah korang still melayan org2 lain yang nak berkenalan (di alam maya atau in real life)??

Bukan ape, aku tak paham la.. kenape kan, lelaki la especially aku tgk status nye married, but still nak tegur2 pompuan lain and, dgn "ramahnye" cakap nak berkenalan.. Aku sangat tak paham.. ape yang diorang nak sebenarnye? Btul2 nak kawan ke? Dah tuh knape nak pilih yang lawa2 jek? yang x lawa x nak kawan?? Kenape? Nampak sangat tak ikhlas kan?

Biasenye alasan diorang saje nak tambahkan kenalan. Nak buat ape? Nak tambah bini ke? Nyampah tulla la ku ngan lelaki sebegini. Kawan ngan bini anda je tak boleh ke? Sebab kan, kalo bukan kerane perkenalan yg kononnye sekadar suke2 je nk kenal, nak tambah kawan serate dunie, kalo bukan dari situ, takkan wujud lah kes2 suami curang ngan isteri, suami ade affair ngn pompuan lain, suami kawen due tanpa pengetahuan isteri dan macam2 lagilah. Kan? Kan?

Bukan kah sume nye tuh start dgn perkenalan2 yang mcm tuh? Btul tak? Oh, and aku bukan nak salahkan lelaki je. Yang pompuan lak, yg dah kawen pon kadang2 ade gak yg dok melayan ajakan2 lelaki sebegini. Kadang2 mmg la mcm biase je. Tapi lame-kelamaan bukan kah makin mesra, dah sehari tak dengar kabar, mulalah rase tak keruan.. Pastuh mulalah dok ingat lelaki lain smpai suami sendri pon dah malas dilayannye..Cakap kawan konon, padahal...!

Si pompuan lak biasenye suke lah nak bercerite kisah rumahtangge kat lelaki2 yang baru dikenali nih atau yang mereka kononnye anggap "kawan", konon2 jd tempat mengadu lah.. pastuh mulalah kan.. rase laki lain lagi caring dari laki die lah. laki tuh lak rase pompuan tuh senang diajak berborak and paham isi hati die lah..(kisah yang sgt biase didengar in real life mahupon dalam drama2 melayu).. ha, kan due2 dah tak boleh nak berundur.. Kalo suami / Isteri sendri dapat tau, tak ke kecoh rumah tangge.. tulah, sume tuh start with a just simple "Hi".. btul x?

Wahh meleret2 lak aku membebel nih. Tak semestinye pendapat aku nih betul, tapi tuh la yg aku rase nak suarakan kat sini setelah menghadapi situasi sedemikian beberape byk kali.. Guys, any comment??

Memang aku tak paham, kenape orang dah kawen, nak kene berkenalan ngan lelaki/ pompuan lain?
Ape pendapat korang? Sile bagi komen sket..

Aku sebenarnye menentang habis-habisan mende nih. Seboleh mungkin aku menepis mende2 camnih datang dlm rumah tangge aku. Bagi aku, bile dah kawen nih, dah tak selera langsung aku nak berkawan or berkenalan ngan strangers (I mean guys). Eeiii geli den.. Aku tak dapat bayangkan la kalo ade pompuan yg melayan laki lain dibelakang laki die. Ish gatal birah sungguhla.. (Semuge Tuhan kuatkan Iman aku).

Hei.. nauzubillah, harapnye suami aku tak buat mende2 gini. Kalo ade, korang report kat aku ye. Huhu.

Kesimpulannye, prinsip aku: "Kalo kite tak suke org buat sesuatu mende tuh kat kite, kite jangan buat mende tuh kat orang".. Coz what you give, u'll get back..

26 October 2009

Auuww sakit perut..

Hari nih cirit birit lak dari malam semalam. Pagi nih dh gi toilet 3 kali. Nih pon perut asek dok Grrrr.. grrrr... ber vibrate2.. Huhu.. sebab ape ntah. Makan macam2 kot. Semalam dah la makan rojak buah2 jambu, epal sume. Ehehe, tu yg sakit perut kot. Biasenye perut aku lah yg paling kebal sekali. Susah nak kene cirit birit nih.

Hei..bukan ape, ptg karang ade meeting nih.. Risau gak aku. Pil Chi Kit Teck Aun tak de lak nih. Eh, org pregnen bleh makan ke?

Dahla nampak makin buncit lak perut nih. Biasenye pakai baju kurung x nmpak sgt.. Huhu. Ntah2 baby dalam perut pon kembung perut gak kot? Huhu..

Pastuh lak selsema cam biaselah. Tiap2 hari pon selsema. Mase mengandung dulu, aku paling sihat compare ngan mase tak pregnen, sume sakit2 biase pon x de. Selsema jarang sgt.

Tapi kali nih asek selsema, sakit tekak, demam berselang seli. Antibodi dah kurang kot.. Nih asek bersin2 je, abes skrin laptop nih kene.. Ehehee.

Oklah, tgh tggu mase yang sesuai utk berlari ke toilet nih. (Dahla toilet jauh) Chiowww!!

22 October 2009

Sigh..

Pertame, nak mengeluh dulu..

Dah 3 hari tak de air kat rumah. air yang ditakung pon dah abes. Semalam mak abah n jiran2 sume tggu lori JBA datang smpai kol 4 pagi baru lori sampai. Die dah gi lorong2 lain dulu and org ramai berebut2 tadah air.

Seb baik la lori tuh smpai gak walopon kol 4 pagi. Dapatla mandi sebelum gi keje hari nih. Kalo x, agaknye mandi kat toilet opis je la. Huhu. So skang nih, kalo ade pape "hajat" besar atau kecik, kenelah tunaikan kat toilet opis sehabis2 nye. Huhu.. dah la hari nih Afat balik. Die tuh sehari mandi 5 kali, masuk toilet lebih 10 kali sehari.. Mmg tersekse lah die x de air.

And secondly,

Tetibe aku sangat teringin mende nih.. Rasenye aku dah terlambat sebab rasenye cam dah tak de stock dah. Coz die start 1st sept harituh.

Estee Lauder Blockbuster set 2009. Check it out here.

Uwaa.. kenape dulu tak teringin nak beli mase bace kat blog Wani? knape skang tetibe mengidam sgt bile tgk kat blogshop Senah, Perfume Rack ade jual nih.. (saje gune perkataan "Mengidam" sbb tgh pregnen kan, manelah tau kot2 ade orang yg belas kasihan ke, sudi nak bagi atau belikan.. Ahaha)

Mase promo tuh, dapat beli set nih dgn harge RM220 je dgn pembelian RM230 barang Estee Lauder.. sangat2 best!! Actually set nih je worth RM1800++ tau.. Waaa rugi.. rugi..

Tapi skang Elizabeth Arden pon ade Blockbuster set gak. Baru semalam kuar..

Elizabeth Arden "Fall Blockbuster" Collection. Check it out here.

Harge satu set RM238 (worth RM1,800) with any purchase of Elizabeth Arden product. Kire ok lah tuh kan, beli satu brg je, dah boleh beli satu set nih.. Start semalam, 21 Oct 09 kat The Gardens Midvalley until stock last.. Waa.. kenape kat KL je. Aku dah dok Kuantan skang, x leh nk gi lah.. Tak tau la ade tak kat East Coast Mall mende nih.. Huhu.

Tapi rasenye lagi suke yang Estee Lauder tuh sebab beg die cantik, and eye shadow ade 15 shade.. Ehehe.

So, kesimpulannye kalo ade sesape yg terbeli Estee Lauder Blockbuster set tuh and rase nak jual kat aku dgn harge RM220 (yang x gune lagi lah), silakan lah contact aku. Ehehe.. Or kalo ade sesape yang nak tlg belikan yang set Elizabeth Arden kat Midvalley tuh pon bleh la.

21 October 2009

Majlis bacaan yasin dan doa selamat..

Hari Ahad 2 minggu lepas (11/10/09) kitorang buat majlis doa selamat sempena pertukaran aku ke Kuantan and buat sekali birthday party Affan..

Rumah adik aku pon jadi port utk masak2 memasak..

Karipap yang diusahakan oleh adik aku dan jiran2 yg dtg menolong..

Untuk Doa selamat dan bacaan yasin, mak aku dah ajak kumpulan bace yassin.. pompuan sume. diorg datang kol 5 ptg adelah dekat 40 org gak.. Selesai dalam kol 6 lebih, lepas tuh baru makan..


Nih orang2 yang bace yasin dan sedare mare n jiran tetangge lain yg datang pade waktu petang..

Yang baju pink kat atas kerusi syiokk makan tuh aku lah tuh.. ehehe..

Nih Affan ngan papa.Papa pakai baju melayu lagi dari petang mase majlis bacaan yassin x tuka2 dah baju..

Siap makan kat bawah pokok lagi.. Ahhahaa.. Bukan ape, snang nak cari port nak isap rokok kat celah2 pokok tuh.. eleh, macamlah org x tau..

Nih lah pemandangan dari luar.. dari petang smpai ke malam org datang..

Antare juadah yang disediakan: Laksa penang, laksam dan nasik dagang..

Tuh kuih sume buat sendri. Karipap buat sendri tau.. kuih bakar tuh tempah..Ade byk lagik, x muat meja la pulak..

Nih kawan Aku, Raheela. ehehe, datang jugak die. Siap join sekali bace yasin.

Lepak2 sambil borak2 ngan tetamu..

Kredit to kawan2 Afat yang datang jauh dari Kerteh..

Hoh, muke aku yang gemuk lagi penat.. dah tuka baju dah.. rimas dengan baju kurung n tudung serebeh2.. eheheh..

Okeh.. tengkiu utk yang datang and yg rajin menolong didapur tuh..

Ok crite pasal birthday Affan yang disambung pade waktu malamnye, silelah bace kat blog Affan ye. Click sini.

13 October 2009

We had moved..

Akhirnye Sabtu harituh berjaye gak kitorg pindahkan sume barang kat umah Sri Kembangan tu Ke Kuantan. setelah meninggalkan rumah tu selame setahun.. huhu.

Dulu aku inga lagi, mase mule2 kawen, dok apartment yang lif nye busuk ade org kencing pastuh bile aku pregnen 4 bulan, berpindah ke rumah teres 2 tingkat kat area dekat2 situ2 gak. Sewa Rm500, tapi sgt suke rumah tu sbb sgt besar. Plannye bile ade anak nanti, best la umah besar, ade 4 bilik, bleh park 3 kete kat depan.. so, belilah sume perabot penuhkan bilik n rumah..

Tapi plan bertukar bile aku lahirkan Aaffan and Afat lak dapat offer keje kat Kerteh. Memang sedeh nak tinggalkan umah yg aku sgt suke tuh, tapi rasenye the offer is too good to let go. So, selepas melahirkan, Afat pon start la keje kat Kerteh, and aku lak benti keje kat IBM dengan harapan aku pon akan dapat kerje kat Kerteh.

Then bermulelah kisah hidup kitorg yg berjauhan. Afat kat Kerteh, aku and Affan dok kat umah mak aku kat Kuantan. Tapi selepas 4 bulan, aku lak dapat offer keje gomen and kene keje kat KL lak. So, Affan tinggalla kat Kuantan ngan mak aku. walopon dapat gak offer keje kat Kerteh mase tuh, but atas nasihat dan pertimbangan, aku pilih keje gomen la..

Begitulah seterusnye selame lebih kurang 10 bulan aku kat KL, sehinggelah sekarang, aku dapat balik ke Kuantan semule. Dan selame itulah, barang2 kitorg yang kat umah sewa kat Sri Kembangan tu x bergajak pon dari situ. Yg dok umah tu skang adelah budak2 bujang kawan adik ipar aku. Kitorg bayar la gak sewa sket kan sbb masterbed room mmg x de org dok.

So, setelah konfem aku keje tetap kat Kuantan nih, kitorg pon cepat2 lah sewa lori and punggah sume barang tuh. Skang kitorg sewa umah moksu aku, dekat je ngan umah mak aku ni, selang 1 blok je, jln kaki seminit due je. Senang la mak aku nk jage Affan nnt.

Walopon penat pindah n angkut barang, tapi seronok, sbb pindah ke umah teres 1 tingkat yg kecik nih, terus penuh brg satu rumah. ehehe, mase dulu brg tuh dok kat umah lame, rase cam sket je perabot. Bile dah masuk umah yg kecik, baru tau besar2 rupenye perabot nh, n mmg muat2 pon cukup penuh satu umah, x yah beli lain dah.. Seb baik x jual semue perabot2 tu dulu. Kalo x, masuk umah, sure sehelai sepinggang je.. Huhu. aku mmg sayang nak jual sume perabot tu dulu, sbb aku sendiri yg pilih same ngan Afat. Kenangan mase mule2 kawen, same2 gi kedai perabot n pilih brg2 utk rumah, plan2 nak letak kat mane sume.. mmg amat bermakne. Cewahh.. Masih teringat zaman idup berdue yang bahagie berdue sahaje buat ape sahaje and kemane sahaje berdue.. Ehehe.. Miss our honeymoon days.. dapat dok umah tu ngan perabot baru selame lebih kurang 5 bulan je. Bayangkan, sumenye baru2 lagi, dah terpakse tinggalkan selame dekat setahun..

But now we get own own house (umah sewa jela tapikan) and complete ngan furniture sume. Oklah, x kemas pon lagi brg yg sampai dari KL tuh, main lambak je dalam umah, katil ape sume pon x pasang lg. Since hari Sabtu lepas, aku pn x gi jenguk lagi umah tu. Ehehe, dah Ahad tuh bz ngan kenduri n beday party Affan, Isnin dah penat. Tggu la weekend bebile baru kemas. Ehehe, lagipun kitorg mmg dok umah mak aku je. Umah tu sewa utk taruk brg je. ehehe.

Okla.. that's al for now. Affan merengek cari puting die x jumpe. Kene gi carik. Bye2..

07 October 2009

The Good News No 2 is Now Revealed





I'm 14 weeks Pregnant Now!!









Ehehehe...








Saje nak buat surprise kat korang..








Dalam 6 bulan lagi, Affan dapat lah adik baru..







Our 2nd Little Miracle.. 14 weeks in the womb..

05 October 2009

Gambar Rayeku

Nih sedikit sebanyak gambar hari raye 2009.. Kali kedua Affan menyambut hari raye..Last year umur die baru sebulan mase raye tuh.

Tahun nih x de lah tema ape pon, cuma nye disebabkan baju melayu Affan kaler biru, aku pon beli baju kaler biru gak.. and Papa Affan pakai je baju melayu tahun2 lepas yg biru. X berbaloi die buat baju melayu, sbb bukannye pakai sgt pon. Yg warne coklat buat mase kenduri kawen adek aku bln 6 arituh pon baru sekali pakai je..

Mama dan Affan yang sedondon biru.. Seb baik tudung aku ala-ala Ariani yg dibeli tuh sedondon ngan baju. Kalo tak rugi jek.. Harge tudung separuh dari harge baju. huhu.

Kami bertige yang serba biru..

Bergambar satu famili di pagi raye.. mak abah aku pakai coklat, yg hijau tuh Mok ngoh aku, Yg itam putih tu adek aku ngan husband die..

Affan yang susah nak amek gambar.. tak dok diam die.. ehehe..eh, baru perasan, Kenape papa posing camtuh, cam x kene je duduknye. ahahhaa, gelakkan die..

Oh, lupe lak duit raye.. dah tukar siap2 utk anak2 sedare, jiran2, anak2 sepupu sume lah..

Raye pertame cam biase lah, kitorg akan beraye kat kampung Abah aku dulu. Ala, kat Bukit Rangin je, dlm 10 km je..

Nih kat umah makteh aku..ramai btul cucunye.. Yg latest kembar pompuan.. eheh.. tembam2 kembar tuh, suke la Affan dok cium2 je..Tak tau nak pilih yg mane satu.. sorg tembam sket, sorg kurang tembam sket..


Suasane beraye, borak2.. sambil bagi Affan minum susu..


Nih lak kat umah Acu Mat. Abang kepade Abah aku.. Die nih anak pon ramai. 9 ke 10 org cam tuh la..

Nih lak kat umah jiran. Tokey Tart nenas nih..

Okey, tuh jela gambar raye pertame yg ade. Lepas habis kitorg beraye, and balik ke rumah.. start la org 2 lain lak datang beraye. huhu, x putus2 tuh smpai ke tgh malam..Macam biaselah nak makan sup gear box mak aku yg lazat sehingg menjilat pinggan tuh yang memang menjadi juadah wajib tiap2 tahun..

Raye kedua, aku selsema teruk.. x de mood nak pakai baju raye. Dah dekat petang baru kuar. Plan nak gi umah membe kat Bukit Sekilau pon x jd. So gi yg dekat2 je.. ala, gambar baju raye kedue x amek pon.. huhu.. Kaler pink..

Raye ke-3 pon biase je. X ingat la buat ape.. Dok lepak kat umah gak kot..

Pastuh Raye ke-4, Keluarge mertua aku datang. nak tgk cucu kesayangan die.. Kalo tak, raye tahun nih mmg dah plan nak balik Bidor gak. tapi disebabkan affan baru kuar ward, x berani lah nak bawak jln jauh2..

Malam tuh, kitorg gi makan ikan bakar kat Tanjung Lumpur beramai2..

Affan yang x dok diam.. org lain sume dapat makan, die x mkn bubur je. Pastuh asek je nak ajak gi tgk fish yg org pilih sebelum dimasak tuh.

Tuh mak aku, Ibu nga nadia adik ipar ku.. tgh tggu makanan sampai. Lame gak tunggu, ramai gile orang.. huhu.. dah la ujan lebat..

Ok, tuh je la gambar raye aku. Ade banyak lagi aku akan taruk kat blog Affan. Sebabnye banyak amek gambar Affan je..

01 October 2009

Handbag Raya Ku

Dah lame dah abes raye, baru nak crite pasal raye.. ehehe..

Ok, Korg tau kan yg seminggu before raye tuh Affan masuk ward. 7 hari lah aku n papa Affan berkampung dalam ward tuh. Bukak pose sume situ. Sehari before raye baru discharge. So, x sempat la nak buat ape persiapan raye at umah. Ala, lagipon kitorg bukannye ade rumah pon. ehehe, so x risau mane lah.

Yang penting baju raye sume ade. Baju raye aku tahun nih 3 pasang. Ehehe, asal nampak yg berkenan je, ntah ngape takleh tahan, nak beli trus.. Yg 3 tuh sume baju yg dah siap. yg kain blom berjahit pon ade lagi 3 pasang. dah x de sape nak jahit dah.. Huhu, tu psl aku beli yg siap je.

Mase Affan dok kat KMC tuh, kan kat tengah2 bandar, sebelah tu Megamall. So slalu la dok jalan2 kat megamall and sempat gak la gi East Coast Mall. sandal raye yang aku idam2kan tuh dah x de saiz aku. huhu, kuciwa sungguh. Tapi lepas tuh hepi balik sebab En Afat setuju belikan handbag raye yang bling2.. ehehe. Nih 1st handbag Guess ku..Beli kat Parkson Megamall. Dahla x de less langsung sbb new arrival. Hehe, seb baik Afat baik ati sanggup belikan utk isteri terchenta yang mengidam nak mende lawa2 jek sejak due menjak nih..


Nih gambar yg di google. Malas nak amek gambar sendri. Jenuh nak google. Rupenye Name handbag nih Guess Daisy Shine Doctor's Satchel..warne Mocha.. dah tau namenye, barulah senang nak google.

Ehehe, namenye Doctor's satchel.. kirenye design mcm beg doktor lah.. ahaha. kelakar la pulak. Tapi die jenis yg x leh nak sangkut kat bahu..Sebab tuh la namenye Satchel.. So, kene sangkut kat siku cam mak datin tuh atau bawak cam briefcase tuh. Leceh sket sbb x leh sangkut kat bahu, tapi disebabkan berkenan sgt, nak jugak beli. Oh, tapi actually die ade satu lagi strap yg bleh di attached so that boleh sangkut kat bahu. tapi cam x sesuai la pulak lak..

Ape yang membuatkan aku suke sgt handbag nih pade pandang pertame ialah sebab die bling2 (of course la kan), and kat bahagian bawah tuh ade zip.. Pikir, bleh la taruk diapers Affan ke nanti.. Ehehe, dah ade anak nih, handbag kenela besar. Bleh taruk botol susu skali..Ahahah

(Gambar dari Google jugak. Handbag aku kaler mocha cam gambar kat atas tu)

Ok, yang penting plg suke bahagian depan yang ade diamond2 tuh.. Rupenye banyak lagi design under Daisy Shine range nih. Korg bleh la google kalo suke..

Aku nih jarang sgt beli handbag.. Yang ade tuh pon Kecik je yg Afat belikan untuk hantaran kawen. Pastuh satu yg besar beli kat Bandung. Tapi dah koyak2 sbb dok berasak2 naik bas n LRT mase keje kat KL dulu. Huhu.. Satu lagi Handbag Coach yang maksu Afat belikan kat US.. Yg tuh sayang la nak pakai selalu.. Coach tuuuu.. eheheh..

Ok, kesimpulannye raye memang amat berseri dengan beg Guess yang shining2 bling2.. walopon x de kasut raye..ehehe.. Seb baik dapat laki yg melayan je bini die nih yg suke beno bling2 nih. Baju raye pon sume nak ade yg manik2 penuh.. kalo x de manik2, mmg x suke..

Akhirnyeee....

Sure ramai yang tertunggu2 aku nye update terbaru kan.. Ehehhe, bajet glamer pulak.. X de lah, at least kawan2 and ibu mertua ku bace blog aku nih, and slalu tanye bile nak update.. eheh. So kene lah update jugak. Lagipon memang kene cerite nih..

Okeh, sori lah for the long silence.. Memang byk nak ditulis.. tapi x de mase. Biase kalo nk update blog nih, kene cari mase yg btul2 free, n mood kene ok, and idea tgh mencurah2 baru best..

Ok lah setelah membuat kan ramai yg dok tertanye2 dgn status aku kat facbook tuh, dengan ini aku nak umumkan yg aku dah selamat ditukar kan ke Kuantan!!!

Actually surat pertukaran dapat dah lame, mase aku cuti jage Affan kat Ward tuh, 2 minggu sebelum raye. Tapi disebabkan aku bercuti, aku x dapat la surat tuh, n takde sape pon dr ofis yg inform aku.. rupenye diorg ade email, tp aku x terbukak lgsg email.. Huhu, Then lepas balik raye, Hari Isnin, mase gi ofis, baru lah aku tau yg aku patutnye lapor diri ke SUK Pahang pade 29/09/09..

Gile short notice.. kalolah aku bukak email ofice and kalolah aku ade tercall org ofis ke b4 tuh, sure aku dah tau lame dah. Nih, org lain yg dah tau lame sblm aku.. Padahal, tuh la berite plg gembire yg plg aku tunggu2 selame nih..Mase beraye pon, sedare mare n jiran dok tanye2 bile nk tukar ke Kuantan. aku jawab x tau lagi.. rupenye, dah dapat tukar pon.. Huhu..

So, pade hari Isnin 28/09/09 tuh gak la aku setelkan sume bende and trus plan nak balik ke Kuantan hari tuh gak, sebelum malam.. Dahla aku baru balik dr cuti raye, drive sorg2 dr Kuantan ke KL hari Ahadnye, Isnin dah kene drive blk semule ke Kuantan.. huhu.. Takpe la.. Aku gagahkan jua..Kalo bleh, sehari pon aku x nak dok kat KL nih lagi..ehehe.


So, aku siapkan Nota Serah Tugas (Seb baik x byk tugas.. so, kejap je buatnye. wajib buat serah tugas nih, snang la org yg ganti kite nnt nk refer) and buat claim sume, then dalam kol 2 lebih gak la aku kuar dari opis. Salam2 sume org2 kat ofis,(Huhu, x de pon majlis perpisahan ke hape.. x pelah, x de sape nak rindu aku pon nnt kt KPKT tuh).. n trus balik Setiawagsa dulu . Isi minyak kete kasik penuh, balik umah, kemas baju sume, punggah mane yg muat masuk MyVi aku..sorg2 je angkat Microwave, beg luggage yg plg besar tuh, isi sume baju2 aku dari tingkat atas masuk ke dlm kete.. Memang gigih sorang2 di petang Isnin tuh.. Tak kisah la, asalkan dapat blk Kuantan hari tuh gak..

Setelah isi mane yg patut dlm kete.. Gerak dari Setiawangsa kol 5 ptg.. Jln x jem la, aku gune Duke, trus la smpai Kuantan.. x benti2 pon. Kol 8 mlm smpai..

Esoknye hari selase dlm kol 9 pg gerak gi Wisma untuk lapor diri. Sampai2 je kat bahagian Sumber Manusia, ade sorg lagi PTM (Namenye Aimi) yg ditukar dari Putrajaya. So, dok borak2 ngan die la. Die pon mintak tukar ke Kuantan sbb husband die dok sini. Awal2 jumpe lagi die trus tny aku "Awak ade blog ek?" saye penah bace blog awak sbb nak cari info pasal camne nak tulis surat pertukaran tuh.." Ehehe, segan lak aku. Terjumpe pulak ngn pembace blog aku. Wahaha..


Then dalam kol 2 ptg lepas balik dari Lunch ngan Aimi, baru dapat surat penempatan sebenar. Aku dapat kat Bahagian Teknologi Maklumat kat Wisma Sri Pahang nih gak, Tingkat 6, Aimi kene hantar ke Jabatan Perhutanan kat Indera Mahkota. Ala jauh lak, kalo x, leh geng ngan Aimi..(Wisma Sri pahang nih yg building die belang2 itam putig tu kat tengah2 bandar, sebelah masjid negeri tuh)

So, dlm kol 3 ptg tuh, gi naik tingkat 6 utk lapor diri kat BTM. Bos aku En Baha, gred 52.. Ok orgnye.. Seb baik.. and petang tuh berkenalan2 la ngan staff2 yg ade. pegawai sume takde time tuh, sbb sume kene gi bengkel ISP kat Vistana. Sepatutnye bos soh aku gi jugak ke Vistana time tuh, but aku rase better gi esoknye lah. Segan lak kang smpai2 x kenal sesape..

Petang tuh dok isi borang2 je la. wahh.. best nye ade bilik sendiri. ade parking space sendiri, nnt dapat laptop sume.. ehehhe, camnih barulah rase cam pegawai btul.. Org2 kat sini pon ok2 n peramah2 sume. cakap pon bahase2 org pahang. So, x yah la aku susah2 nk cakap KL.. ehehe.. tapi segan gak diorg dok panggil aku Puan... Ehehe Puan Afzan.. Segan i tau..

Nih view dari tingkap bilik aku.. Bilik cerah sbb ade tingkap kat sebelah, best nmpak masjid negeri yg kat sebelah nih and tempat parking aku kat bawah tuh je..

Petak parking aku is somewhere down there lah. hari nih x bawak kete, dah ade org taruk ketenye pon. Lepas nih nmpak la Myvi ku yg ijau tuh kat situ.. Yang penting x de dah kene bayar parking RM9 sehari cam kat KL. Sronoknye..

Bengkel ISP yg au cakap td tuh 3 hari dari Selase smpai Khamis.. Rabu tuh baru aku gi ke Vistana pagi2 lagi.. kat situ baru lah leh kenal2 ngan pegawai2 yg dari SUK nih and jabatan lain dlm pahang nih..

Hari Khamis pon kat Vistana lagi.. Hari nih (Jumaat) baru betul2 masuk ofis.. Ade PTM baru (lantikan baru) yg masuk. Pompuan gak, Iza namenye.. So leh la buat geng.. Tadi jumpe bos and die confirm yg aku ditempatkan kat bahagian teknikal, Iza lak Sistem.. aku mmg request taknak mende2 yg involve system or programming nih. mmg bukan minat aku nk develop2 system walopon amek degree major System computer. Eheh. Aku mmg lagi minat ngn hardware, server sume tuh lah. Previous job aku kat Kosijaya n IBM dulu pon mmg on technical je kan..

Tadi Pegawai yg aku gantikan tempat die nih datang kejap. Kak Sarini namenye.. Die dah naik pangkat, so tukar ke tempat lain. Die bg explanation psl keje2 aku nnt. Dah tgk file meja and Nota serah tugas die. Mak aaaiiiiii gile besar tanggungjawab aku. Mcm banyak gile keje and kene manage ramai org kat bawah aku.. Dari PPTM smpai la ke Juruteknik.. bukan Kat Kuantan je, tapi seluruh Pahang nih. Tau je la Pahang nih besar mane..

Mengkut kate Kak sarini, die mmg banyak travel, kuar2 g ke daerah2, tgk keje2 juruteknik, buat meeting, buat pekeliling, buat bajet, planning and uruskan sume aset IT.. and banyak lagi lah. Coz technical antare bahagian yg ramai staff nye and luas skop keje nye. Tak leh crite sume kat sini, tertaluk ngan Akta Rahsia rasmi tuh..Ehehe.. Layak ke aku nak pikul sume tanggungjawab nih? Huhu, camne pon aku kene try lah. Die leh buat, x kan aku x leh kan. Kuase yg diberi kene gune betul2 nih, and byk kene deal ngn org.. Mencabar gak tuh. Selame nih mane lah ade berurusan ngan Datuk2 nih sume.. Skang nih, kene terime je lah ape tugas yg diberi.. anyway, atas aku ade lagi Pegawai F44. So, still ade org utk di refer la..

And one of aku nye PPTM (Penolong Pegawai Teknologi Maklumat) is my senior mase kat STF dulu.. Kak Ayuni. So, mmg akan banyak mintak tunjuk ajar dari die la, coz selame Kak Sarini takde, Kak Ayuni nih lah yg memangku tugas die.. Bagus nye, ex-schoolmate keje same2. Memang leh masuk la, coz dak STF nih biasenye otak same jek. So, bleh geng la..

Oraitt.. So far aku memang sangat2 bersyukur akhirnye doa aku, and doa semua orang termakbul jugak. Yg plg seronok Affan la..Bleh jumpe mama die tiap2 hari. Tapi skang nih, kalo aku ade, nak main ngan nenek die gak. x heran sgt mama die.. Oo, mentang2 la mama ade je.

Hmm, nanti Afat pon leh balik Kuantan 2 hari sekali ke.. Aku dah x payah berulang balik KL tiap2 minggu..dah x payah dok sorang2, makan sorang2, turun naik bas, lrt sorang2, kawan ngan cicak kat umah sorang2..Ehehe..

Skang nih, barang kat Setiawangsa ade la sket2 lagi. Actually petang nih aku nak gi KL, gi ngan bas lepas keje ni sbb Afat dah ade kat sane. Ibu ngan abah pon dah ade, diorg tlg kemas umah kat Setiawangsa tuh.

So, untuk barang2 yang still kat umah sewa lame kat Seri Kembangan tuh, ingat Sabtu depan nak pindah ngan lori.. Bawak sume ke Kuantan. Kitorg akan sewa umah maksu aku, dekat je ngan umah mak tu. Kat inderapura jugak, selang satu blok ke. senang la nak amek hantar Affan. Lagipon Afat bukannye ade kat umah tiap2 hari, so, papehal snang la kan.. (oh sesape yg nak tlg kitorg berpindah dari seri Kembangan tuh nnt di alu2 kan lah.. ehehhe, nnt aku belanje makan ye)

Ok, Lastly, thanks la kat sume yg mendoakan aku cepat dapat tukar ke Kuantan nih. Especially family aku, ibu mertuaku yg bernazar nak pose 3 hari tu..Mak aku lak nak wat Kenduri doa selamat and kesyukuran 11 oct nih.. Ahad minggu depan. Kire buat Birthday Party Affan sekali lah..so, kepade kengkawan yg dok kuantan tuh, jemputla dtg umah ye 11 okt nih.. atau pon yg dok KL atau memane je, yg nak dtg tuh dialu2 kan sgt.. still dalam bulan raye kan. Kire dtg beraye skali pon bleh la..

Panjang nye aku tulis.. Tulah, lame x update blog, sekali update, bagi korang bace smpai berpinar mate trus.. Actually banyak lagi nak cerite nih pasal raye, pasal Affan masuk ward arituh and macam2 lagi lah.. takpe, tunggu next entry di lain hari lah..

Kesimpulannye SELAMAT TINGGAL KL!!! Yahooooooooo!!!
(Oh, i'm gonna miss u, SOGO, Jusco, Jalan TAR.....)
Blog Widget by LinkWithin