09 September 2009

Aktiviti shopping sakan weekend harituh

Hari jumaat arituh, famili aku datang KL. so, aku x balik kuantan la.. Afat, Affan, mak aku, abah aku and adik aku datang.. Dalam kol 11 lebih mlm diorg sampai.. Si Affan dtg bawak sume toys die.. ehehe.

So, Sabtu nye pagi2 lagi dah siap. Kol 9 lebih lepas mandikan Affan and bagi mkn bubur, aku, mak, adik ngan Abah aku gerak ke sogo. Afat ngan affan tinggal kat umah.. ehehe, papanye la kene jage sepanjang kitorg beshopping.

Tujuan pergi Sogo adelah sbb sabtu tuh S-Card day..and nak beli barang hantaran abang aku nak kawen cam perfume, handbag, kasut sume tuh la.. kol 9 lebih tuh dah jem gile.. parking pon dah penuh, dekat sejam stuck x dpt parking, last2 parking kat Pertama complex.. gile ramai manusia.. Nak masuk Sogo pon kene beratur mcm nak gi mengundi. Lagi dasat kot.

Akhirnye berjaye gak la masuk Sogo dekat kol 10 lebih kot.. Manusia dah ramai gile berkerumun di mane2..

Kitorg dok surver harge perfume dari satu kaunter ke satu kaunter. Then beli lak mekap2 Loreal.. Beli lebih dari Rm250, leh dapat free makeover ngan photo shoot. adek aku nak sangat dimekap.. terpakselah tambah2 kan sampai Rm250. kemudian best la die kene mekap.. Sambil adik aku mekap2 tuh, kitorg gi beli mende2 lain lagi..

Perasan pengantin baru lagi la tuh, org dok mekap2 kan die..

Sronok benor.. trus cabut tudung tuh.. ahahha.. Rambut die pon di curly2 kan..

Nih la hasil photoshoot nye. Ek, mane sume jerawat suda ilang?? ahahha..

Shopping punye shopping punye shopping.. lame gak la kat situ.. akhirnye jumpe lah sume yg nak tuh. Yg best nye S-Card day nih, setiap pembelian Rm100, dapat Rm10 voucher.. and kalo beli Perfume n cosmetic, dapat Rm20 voucher.. So, total2 voucher yg dapat kitorg redeem ialah RM180.. waa.. byk jugak..

Nih lautan manusia yg dok berbaris nak redeem voucher. Lenguh2 kaki ku.. Mase nih mak abah aku dah tungu kat kuar Sogo dah..

Ade tuh mase kitorg shopping, cari2 abah aku, x de lak die, call2 x angkat.. rupenye die cakap die dok tepi dnding mane ntah, die dah rase nak pitam, then die trus tertidur je kat situ.. die ckp, tgk2 je henfon dah ade 5 misscall dari kitorg. Huhu, Abah aku tuh mmg senang nak pitam tgk orang ramai2.. tapi nak ikut jugak..

Then, dalam kol 3 lebih gerak gi pertama complex.. malas dah nak lame2, pening ramai sg torg, nk pilih2 pon susah. Kat Pertama, belikan henfon utk mak.. Kesian henfon lame die tuh yg aku punye dulu, dah dekat 5 tahun dah henfon tuh. Dahla Affan asek baling je, asek2 off je.. So, belikan la die yg baru.. Murah je Rm170 je.. ehehe..Yg penting die nak yg tulisan besar. Kat kedai henfon nih, mase dok runding2 harge nih, aku lak yg rase nak pitam.. tetibe rase kebas satu badan, dari kaki naik ke kepale.. pastuh ape org cakap mcm sayup2 je dengar, rase nak muntah jugak dalam mase yg same. uish... dasat tul rasenye, then trus duduk, lame sket baru ok.. ntah ngape ntah..angin kot. sbb asek sendawe2 jek.. huhu..

Then balik la umah, lagipon blk awal sbb risau kan Affan x nak minum susu..Die nih susah sgt nak minum, kesian papa jage..Petang tuh bawak die gi Pasar Ramadan. Punyelah seronok die.. sume mende pon nak ditegurnye..Lenguh la atuk dukung die..

Malam pulak, Gi Jusco lak.. Gigih btul shopping, mak aku nak cari jam lak, utk hantaran.

Nih gi Jusco malam bawak Affan. die dah pakai baju tido dah.. malas nak salin2.. eheh, pakai kan sweater je sbb kat Jusco sure sejuk.. Pastuh jumpe lak maskot bear nih dok tegur2 Affan.. Affan buat muke pelik je. die tak takut pon.. ade sorang dak tu, dalam umur 3-4 tahun kot. menjerit2 tak mo pegi kat maskot tu. penakut betul.. ahhaha..

Cool je Affan posing ngan Bear besar.. Mate dah kuyu nak tido sangat tapi x nak jugak tido tuh.. Gi jusco x lame sgt la, kol 10 mlm tuh balik la..

Ok, tuh baru hari Sabtu nye shopping.. Eheehe, hari Ahad pon bangun pagi2 jugak gi Sogo n Jalan Tar. Afat cam biaselah dok umah jage Affan..Kali nih gi naik LRT je, takut x de parking cam smlm. Tapi tgk2 x de lah jem cam smlm..Gi sogo sbb nak gune voucher yg dapat tuh. dapat lah mak aku beli hand bag n kasut rayenye.. kene tambah lagi la duit nye, tapi kire ok la.,dah save RM180 tu. Beli gak baju utk Papa Affan nih.. Sure lah matching ngan baju raye mama.. ehehe. Kale pink satu, coklat satu.. yg kaler biru x jumpe2 lagi.. takpe, ade mase lagi nak cari..

Lepas sejam kat sogo, gerak gi jalan TAR lak. Misi hari nih ialah membeli baju raye la..aku nak cari tudung lak.. Kat Jalan TAR lagilah ramai gile berjuta2 lemon manusia, dah la segenap muka bumi yg ade ditumbuhi dgn gerai2 jual baju, kuih raye and sume lah. mmg bazar sempena ramadan tuh dibukak setiap hari rupenye.. Nak jalan pon himpit2.. dahla panas.. seb baik abah aku x pitam.. dah die yg nak ikut sangat kan.. ehehe..

So, hasil yg dapat shopping kat jalan TAR ialah Atuk belikan Baju Polo utk Affan, nenek beli jubah, mama beli tudung.. gitu lah.. Aku x delah shopping sgt, sbb baju raye dah ade dah.. ehehe. Adik aku je tak jumpe2 lagi baju rayenye. nak lak cari kaler itam.. asek x de saiz je..

Disebabkan hari ahad tuh naik LRT, so mule2 tuh dari setiawangsa ke masjid jamek, then trus tuka tren ke Bandaraya, turun ke Sogo dulu, pastuh dari sogo, trus jalan sampai ke Masjid Jamek..Terer tak aku plan perjalanan.. ehehhe.. Memang penat gile lah, jalan dari sogo dan mengharungi lautan manusia sampai la ke Masjid jamek tu.. akhirnye kol 4 lebih juge, balik ke Setiawangsa..

Malam itu, aku nagn adik aku gi kuar ke Jusco nak cari baju adik aku yg tak jumpe2 tuh. Kang bad mood lak dah nih. Kat Jusco x de yg berkenan lak, so gi carefour Wangsa Maju. Cari punye cari akhirnye jumpelah yg warne hitam yg die nak tuh. Mahal la jugak harge baju2 siap nih. huhu.

Kemudian, shopping hari ke tiga.. Hari Isnin.. Nuzul Quran.. Selangor cuti.. Hari nih, Abah aku tunggal kat umah, die sibuk nak mop lantai umah.. die tuh mmg x leh tgk lantai x bersih. So, aku, mak, adik, Afat n affan gi lah ke sogo..

Tujuan utama nye nak gi tuka jubah mak aku yg org kedai tuh salah bagi saiz semalam.. huhu, sabar je la.. mintak saiz lain, bagi saiz lain, dah balik umah baru perasan.. Aku, mak, ngan Adik masuk sogo dulu, Affan tido mase tuh, so Afat jage je dia dalam kete tuh.. Lepas abes kat sogo tu, gi pulak jalan TAR utk tuka baju mak aku tuh. Puas gak nak cari mane kedai yg pegi semalam tuh. dah la sampai2 je, kedai tuh baru nak bukak, saiz yg nak tuh x de. Nak mintak refund duit, kene tggu tokey die dtg. Lame gile mak aku tggu. Aku tinggal mak ngan adik aku kat situ, then aku gi Sogo smule utk jenguk Affan ngan papa nye dalam kete tuh. dekat 3 jam dok dalam kete.. Uish abes la setengah tangki minyak, sbb enjin idup je..

Oh, anyway setalah lame mak aku tggu kat kedai tuh and gaduh2 ngan org kedai tuh, akhirnye die bagi balik duit sbb mak aku pulangkan jubah yg x padan tuh. dah x de saiz lain n xde dah baju kat kedai die yg mak aku bekenan..mule2 die x nak bagi balik duit, die soh pilih baju lain. dahla baju kat kedai die ntah hape hape.. mak aku mintak gak duit balik. last2 die bagi gak.

Mase kat Jalan TAR tadi ade belikan kasut Crocs untuk Affan. Rm10 je.. Tapi tak padan langsung die pakai.. ahaha. kecik bebenor.. Huhu, dah la comel kaler ijau Ben 10 lagi. Last2 jadi mainan Affan je la crocs tuh. nak buat keychain pon bleh sbb kecik je.. ehehe..

Setelah mak aku datang belik ke parking lot tuh, kitorg pon gerak balik.. tapi x blk trus, gi Carefour Wangsa Maju dulu sbb nak beli pempers ngan susu affan.. lagipon mak aku nak beli bahan2 nak masak. dah boring beli kat pasar ramadan.. dahla mahal. dekat Rm50 sekali habis kat pasar ramadan.. Lame gak jalan 2 kat Carefour.. kol 5.30 baru sampai umah..

So, akhirnye lepas berbuke dalam kol 9 lebih gak la famili kau sume gerak balik ke kuantan.. Mase sume org masuk kete, aku dukung affan, Die siap babai org dalam kete, bile aku nk bagi die kat mak aku dalam kete, die x nak, kuat die pegang mama die.. Padahal, die nih pantang nampak org naik kete, nak je ikut.. Nih, sanggup lagi nak dukung ngan mama die dari naik kete.. Sian die, x nak berpisah ngan mama nye lagi la tuh.. tapi last2 bagi die kat Maksu die, baru ok sket.. siap babai2 mama lak..

Lepas diorg sume balik, sunyi pulak umah.. Huhu, sahur dah kene makan sorg2 balik..

Gitulah aktiviti sopping sakan kitorg selame 3 hari tuh.. Tapi baju raye Affan tak beli lagi pon.. huhu sian anak mama nih, baju yg mama jual asek x de saiz die je.. Aku pon shopping online gak utk kasut Affan. sluar dah ade dah. sluar pendek.. baju je takde lagi. ade satu tuh je la yg atuk die beli.. x pe, nanti mama belikan ye.. Baju melayu ngan songkok die dah ade dah.. kaler biru, same ngan baju mama.. disebabkan aku dah jual sndri baju2 nih and aku tau bape harge die, kadang2 rase tak berbaloi nak beli yg Anakku ke, Kiko ke, dengan harge yg mahal.. Poney pon lagilah mahal.. Padahal dgn harge yg same leh dapat yg brand lagi ok. Tu yg ssh sgt nak beli baju Affan tuh.. Ehehhe.. Tapi kadang2 beli je la mane yg ade. Nak tggu stock aku, belum tentu ade yg sesuai utk die.. x berbaju raye la Affan nnt..

3 comments:

amiza said...

shopping sakan btol..penat bila shopping time ramai org ni..

najiba said...

afzan, mmg tabik spring la ngan ko. hebat gle ko b'shopping 3 days in a row. puasa ke x nih. kalo aku mau dh pitam dh seharian kuar bejaln cmtu. aku g shopping time xpuasa je hehe

afzanaini said...

jiba-> aku kalo bab shopping, kire tido kat sogo pon x pe. mmg suke gile. ehehe. Sanggup buat ape saje utk shopping. Penat x penat, mmg x terase dah, mmg dah hobi.. ehehe

Blog Widget by LinkWithin