26 August 2009

Kini aku tidak akan sesat lagi..

Aku penah cakap dulu aku nak sangat ade GPS.. And harituh Fatin yang datang ke rumah eksyen ngan henponnye yg ade GPS.. membuatkan aku lagilah nak sangat nye. Bukan ape, hidup kat KL nih mmg penting ade GPS. Nak nak org cam aku nih yg selalu lah sesat. Sebab tu la aku tak berani gi mane2 and lagi rela naik public transport dari sesat.. Dahla dok sorg2 kat Kl, tak tau nk tanye jalan kat sape..

Kalo aku tanye Afat yang jauh kat kerteh tu, kadang x semua jalan die ingat.. pastuh mule lah gaduh2 bab tunjuk jalan. Ehehe, aku nih kadang dah gi tempat tuh 2-3 kali pon leh sesat lagi. Mane tak hangin org tue tuh.. ehehe..

Minggu sebelum gi PD tuh, Afat ade datang KL training seminggu kat sini. Siap ngan aku aku skali dok Eastin. Best gile. Dapat breakfast sedap2.. coz Eastin dekat gile ngn opis aku, sempat la nak breakfast same2 kat hotel tuh.

Hari khamis 6/08/09 tuh Afat ajak ikut die ngan kawan2 die gi Low yat.. Saje-saje la usha2 GPS and henfon yang ade GPS.. ingatkan nak beli GPS device tuh saje, but hargenye mahal gak RM1000++ pastuh lak Garmin nye software tu kalo nk upgrade nanti kene bayar lagi.

So, jalan punye jalan, Afat la tetibe beria-ia nak beli Nokia E71. Usha harge die kat beberape kedai, lebey kurang same je.. So, last2, trus la beli kat kedai nih, Die bagi harge RM1180 Original Avaxx set. Kalo yg AP set dlm RM1080 je. Aku amek yg original la, b4 nih pakai yg Nokia ori, mmg bagus, x de pape prob. Yg 6120 classic aku nih dah dekat 2 tahun ok je lagik.

Nih kedai yg kitorg beli henfon tuh. Saje amek gambar kedai, kot2 die tipu ke ape, bleh gi cari smule.

Yeyeah.. dapat henfon baru.. Tak sabar nih nak gune..

Nokia E71.. Henfon yang dah lame aku mengidam nak pakai.

Nih gambar sebenar..

Yang penting, aku cuma nak GPS function nye tuh je.. Malam esok nye gak Afat mintak tolong kawan die install kan Garmin nye software.. Free je dia buatkan. kalo kat kedai die charge dlm RM50 gak.

Ok, setelah transfer sume file, contact n gambar dari henfon lame, barulah boleh gune E71 nih, sepanjang kursus, dok tuka-tuka gak la gune antare 2 phone tuh sbb E71 nih pakai QWERTY keyboard. X biase lagi gune, lembab sket tekan..


So, selamat tinggal lah Nokia 6120 classic ku. Skang aku bagi Afat pakai henfon nih. Tau tak, elok je lepas beli E71 tuh, esok nye henfon nih jatuh kat toilet and screen depan die retak.. huhu, die jeles la tuh sbb tuan die dah ade henfon baru..

So, hari tuh, gi PD dah test sepenuhnye Garmin nye software tuh and ternyate mmg boleh diharap. Memang x sesat.. dengar je arahannye konfem sampai punye.

Function nye lebih kepade business la. Snang nak cek email, ade wifi sume lah. Camera 3.2 mp.. So far ok lah.. kat mane2 yg ade wifi aku leh online. penting utk org bisness cam aku nih. ehehe..
Tapi yang x best nye, kelemahan Nokia nih same je cam 6120c aku yg dulu, bile org call or sms n no nye kite x pernah save lagi, then bile save no nye, kat sms lame die tak update pon name yg kite save tuh. still display no fon je. Benci btulla.. susah nak tengok blk sms2 customer.. lagi satu, bunyi camera bile amek gambar tuh tak leh silent kan. Dahla kuat gile bunyi "klick" tuh. x leh la nak amek gambar curi2..

Tapi aku paling suke lah ade GARMIN tuh. yeah.. lepas nih nak gi mane2 dah x yah tanye jalan kat org lagi. Org lak dok tanye jalan kat aku.. ehehe. pastuh die siap ade bg warning lagi tmpat mane yg ade speed trap kalo kat hiway.. selamat dari kene saman.. Dalam software tuh dah ade set dah sume tempat2 cam petrol pump, shopping complex, hotel, balai polis, hospital sume lah. So snang la nk cari stesen minyak terdekat ke, restoren ke, bile berade kat tempat yg x penah gi.

1 comment:

omey83 said...

aku pon guna hp ni jugak afzan, n pada pendapat aku memang best la cuma keypad dia memang kecik2..agak susah la..

pastu nak amik gmbr mmg tak bole silent ek? aku ingat aku tak reti setting ke.paling ok mmg bunyi click tu la, tu pun kuat.

Blog Widget by LinkWithin