05 August 2009

Cuti-cuti Malaysia Di Sabah

Jumaat Lepas (31/7/09- 3/08/09) Aku satu famili gi ke Sabah. Saje, dah niat aku kalo dapat keje gomen arituh, nak bawak mak jalan2. Die tak penah naik flight lagi.. (Ala naik Air asia je.. tiket pon dah book awal tahun arituh lagi). Kitorang pergi 8 orang sumenye. Aku, Afat, Mak, Abah, Mokngoh, Cik Ani, Adik aku n husband die. Affan tak bawak. Memule dah beli skali tiket Affan, tapi dah die pon baru baik demam, x brani nak bawak jalan jauh2.. Takut die demam balik. Ala rugi RM60 je pon.

So, Khamis malam, famili aku gerak ngan 2 buah kete dari Kuantan ke KL. Tido kat umah aku 2-3 jam, pastuh kol 3 pagi sume dah bgn bersiap2.. flight ke Kota Kinabalu kol 6.50 pagi.

(semua gambar kat bawah nih amek gune henfon aku je. so gambar biase2 jela. Gambar dari camera org lain lupe nak copy arituh)

Nih kat LCCT.. Kol 5 pagi sampai LCCT..

Sampai kat KK kol 9.30pg.. ade jiran kitorg dulu2 yg skang dok KK yg amek kitorg. Pakcik Rashid n famili nih la yg jadi tourist guide n driver kitorg.. DIe dah siap sewakan van yang ade 14 seat nye. Gile besar, sume pon muat masuk.. Kitorg 8 org termasuk famili die lagi 6 org..

Sampai2 kat umah die sume tdo terbongkang sbb malamnye tak tido sgt kan.. dah petang baru gerak gi Philipine market.. Ade tempat jual souvenir, ade bahagian jual2 ikan masn2 and ade bahagian pasar tmpt makan n jual sayur2, ikan sume..

Mende nih la paling geli aku tgk.. Katak tuh x tau la yg sebenar ke tak. mmg sebijik katak la, tp die sebenarnye coin purse.

Mak aku tengah gigih memilih gelang kristal n mutiara.. Murah2.. lawa2.. rambang mate..

Mama ngan papa gi jalan2 tak bawak Affan..

Pstuh, sume dah lapar, makan kat pasar philipine tu la. Yg femes kat situ Bakso, nasik goreng ngan mee goreng. Bakso die sedap.. Mee goreng ngan nasik goreng die banyak gile. Mkn 2 org pon x abis..


Nih Afat order air avocado. Ntah ngape ntah die buat ice blended pulak macam ABC.. ingatkan mcm Jus Alpukat tu..

Keadaan pasar philipine dah nak senja.. buah2 mahal gile. Mangga RM10 adela dlm 5-6 bijik. Yg murah cume sayur je..

Lepas makan, round2 kat pasar tuh pulak. Nih rumpai laut. macam anggur kan. tapi kecik2 je. Seringgit je sepiring tuh.


Paling aku suke tengok org juak kulit siput nih. macam2 bentuk.Yg besar tuh RM10 Je.. aku beli yg kecik2 je.. Rm5 dapat 3 bijik.. Nantila dah ade rumah, aku taruk kat umah aku. Ahahaa.. Skali Affan campak, tamatla riwayat kulit siput..

Esok nye hari sabtu kitorang gi Kundasang. Pakcik rashid nak ajak gi mandi kat kolam air panas..
Perjalanan ke Kundasang adela dlm 2-3 jam..

Nih maksik aku yg due org nih Kat blkg tuh adik aku ngn husband die yg nak honey mun la konon..
Nih gambar tudung baru yg cantik kene amik.. Beli sbb nak pakai gi sabah ni..tak basuh lagi tu, trus pakai.. ehehe.

On da way ke Kundasang, singgah la kat tepi2 jalan yg ade jual souvenir.. Mak aku belikan bakul rotan utk taruk botol2 & susu affan. Mak aku nih mmg pantang nampak bakul, suke btul beli.

Nih kat Kinabalu Park. Kat sinilah tempatnye kalo org nak gi mendaki Gunung Kinabalu. Starting point nye kat sini. Sejuk gile walopon tgh hari. Angin kuat, macam kat cameron.. Memang mengigil2.. Tapi kabus agak tebal, x nampak sgt gunung Kinabalu hari tuh..

Kat belakang tuh die tunjuk laluan untuk mendaki ke puncak Gunung Kinabalu.


Kitorg singgah sini utk amek gambar je.. Lepas tu, meneruskan perjalanan ke tempat air panas..

Ok, dah sampai ke tempat yg dituju..

Close up sket.. nih la "Mata Air Panas Poring"..

Mandi mande lah kat situ sampai petang baru gerak balik. Aku tak banyak amek gambar, alam camera org lain adelah..

Lepas tuh, esoknye (Ahad) kitorg gi ke Karambunai lak. Plan nak picnic sambil buat barbeque bakar ikan, sotong sume kat sini. But tak jumpe tempat yang sesuai.. so, amek gambar 2-3 keping then berpatah balik ke Tanjung Aru. So, picnic la kat Tanjung Aru..

Lepas tuh, dah kol 3, gerak nak gi ke Zoo lak.. Dekat je zoo nih..


Sampai kat Zoo, org kat kaunter cakap last trem dah jalan. Kitorg malas la nak jalan2 kaki. nak naik trem je. So decide dtg esok jela.

Amek gambar dululah kan.. tu baju yg bulat2 tu baru beli hari tuh jugak, mase nak beli sluar utk mandi mande kat pantai tanjung aru.. last2 x mandi pon.. Murah lak baju kat sabah nih. Baju aku tuh RM19.90 je.. ehehe..

Kat umah Pakcik rashid tuh ade kedai nih. Afat asek soh amek gambar kedai nih je.. Yela2 aku amek la gambar sign board kedai taruk kat blog nih.. Mase gi bandung artuh pon ade kedai name Arafat jugak.. ish orang name Arafat memang suke bukak kedai ek?

Nih la pemandangan dalam van yang panjang..ade 4 baris seat belakang..

Disebabkan nak masuk zoo, tak jadi, so pergi pasar philipine lagi.. but sebelum tu, gi hantar Afat ke airport dulu. Die kene balik awal.. sbb hari isnin ade Training. Kene la tukar tiket.. Tukar tiket je dah kene charge RM216.. huhu. So, lepas tuh tinggal kitorg bertujuh je la..

Ok, kat pasar philipine, operasi membeli ikan masin, udang kering lak.. mak ngan makcik aku la dok beli.. aku dok belek2 gelang kristal & mutiara je..

Disebabkan tuh malam terakhir kat KK, so, lame sket la kat pasar philipine.. dok beli mcm2 la souvenir sume.. aku takde la beli ape sgt.. sbb x minat sgt kristal2, mutiara2.. nih. beli utk souvenir kat org lain je.. memang murah gile la. rambang mate gak dok pilih..

Ok, esoknye, pagi2 dah semangat bangun, agenda terakhir before berangkat balik ialah nak ke Wildlife Park ngan Muzium Sabah.. Semalam kan x dapat masuk zoo tuh, tapi aku dah tanye dah org kaunter zoo bukak kol bape, trem jalan kol bape sume..

So, kitorg mmg sampai on time la.. dapat naik trem yg cantik ni.. Tiket masuk zoo Rm10 sorg.. naik Trem RM2..

Trem yg cantik lagi klassik..

Burung Myna nih pandai cakap tau.. aku cakap "hi" die pon cakap "hi".. pastuh pandai cakap sabah gak.. siap cakap "Dari mana kau" dengan loghat sabahnye.. mmg kelakar gile.. lame gak dok borak2 ngan burung nih..bile kite blah, die cakap "Bye.."

Nih monyet ape ek.. aku lupe lah namenye.. tapi arituh aku ade tgk Diego, die cakap name menatang nih Kingkachu.. tak tau la binatang yg same ke tak. aku tgk mate die same je..

Paling best tengok gajah.. tu mak ngan anak gajah.. Ala, kalo Affan ade, sure die suke tengok.. And aku sempat tengok anak gajah nih menetek tau.. comel jek.. Patutla badan die besar.. die minum susu ibu..

Nih kera belanda.. idung die mancung kan..rasenye yg nih tengah bunting kot. perut die besar je..

Nih orang utan.. kitorg sampai pagi sangat, orang utan pon tak bangun lagi. sume dok tido r je. sekor je yg bangun..

Lepas habis round ngan trem selame sejam.. ade animal show lak kat dlm tuh..

Orang utan nih pandai kopek kelape.. gune gigi je.. laju je die kopek..

Lepas abis tour kitorg kat zoo..(dahla sume org tua, dak kecik sorg je.. ehehhe), Gi Muzium Sabah lak..

Nih la muzium Sabah.. Gambar dalam muzium x leh amek.. ala, bukan ade ape sgt pon.. biaselah muzium..

Lepas tuh kat sebelah muzium tuh ade kampung warisan.. bleh tengok rumah2 etnik sabah..


Yg nih rumah Besaya..

Ha, nih la rupe buai baby kaum Besaya.. buat ngan kayu je.. tak de la cam org skang nak yg Fisher Price la , yg ade vibrator, muzik2, lampu la.. ehehhe..

Pastuh banyak lagi la rumah2 kat situ.. lupe la ape name rumah nye.. mane yg ade aku amek gambar signboard nye je la yg aku ingat.. ehehe.

Nih rumah Panjang Rungus..

Eh, habis dah..? ala, tuh jela gamabr yg ade dalam henfon aku..

Lepas tuh, gerak balik ke KL, flight kol 5.20 ptg isnin tuh.. Malam baru sampai KL.. Then sume famili aku balik Kuantan malam tuh jugak..

Sekian crite bercuti ke Sabah.. Nanti dah dapat gambar dari camera2 lain, aku upload n crite lagi ek..

5 comments:

amiza said...

sapa jaga afan time kau gi sabah?kesian dia kena tinggal..

a.m.a.l.l.e.a said...

sian affan kne tinggal..hik3..xpe la,bg can mama+papa honeymoon lagi

afzanaini said...

Tok ibu die jage kat perak

~ SueHarriz ~ said...

afzan..r u still in KL..? so ur baby duk dgn parents u sampai skrg ke..? sama la kita... =(

Farah said...

waah besnye puas jalan2 kat sabah...haha sape la yg nak pakai purse coin katak tu?

Blog Widget by LinkWithin