04 June 2009

Tips Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41

Sebagai membalas jaga En. Adha yang mengiklankan pasal pertukaran aku kat blog die, dan atas permintaan ramai dari calon2 yang bakal ditemuduga untuk jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F41 sepanjang bulan 6 nih, kat sini aku nak share pengalaman aku interview pade bulan 9, tahun 2008.

Anyway, untuk contoh2 soalan interview, anda boleh tengok kat blog ni: www.mohdhafez.net. Kebanyakan soalan yang ditanye kepade aku memang ade dalam list tu. Tapi aku tak tau pon kewujudan artikel tuh sebelum interview tu. Sekarang, senang la untuk korang sebab dah ade sket idea pasal soalan ape yang akan ditanye, kan.

Oklah, nih tips dari pengalaman aku sendiri. Pengalaman orang lain, aku tak tau la camne. Hehe, same ade lulus ke tak interview, itu terserah pade korang ye.

1. Pastikan korang study soalan yg dalam blog www.mohdhafez.net tuh. (Malas aku nak copy paste kat sini, kang nampak panjang sgt pulak entry aku). Untuk jawapan, buat research and cuba buat ayat untuk jawab dengan lancar.

Aku gi interview dulu mase 20 hari dalam pantang kat umah mak mertua tau. Huhu, mane ade nak stadi2 sume. Tuh pon bapak mertua tolong surf kat internet and printkan name2 menteri2 kabinet. Ehehe. Tuh jela pon yg aku bace.

2. Time aku, Interviewer 2 orang. Sorang tanye pasal Soalan Umum, Sorang tanye pasal Soalan Khusus (soalan2 teknikal). Boleh jawab BM or BI. Akan ade satu session yang kene jawab BI je.

3. Make sure korang tau perkembangan atau berita hangat semase. Macam aku mase tuh die ade tanye pasal negeri mane dibawah pembangkang. (Dahla jawab salah)

4. Ade gak die tanye pasal Wilayah pembangunan ekonomi (Ha, korang google la sendri). Yang nih pon aku tak berape reti jawab. Yg aku tau Wilayah Pembangnan Iskandar je. Yang lain, Interviewer tuh yang jawab sendiri pastuh siap explain lagi kat aku.

5. Yang pasal integriti tuh soalan penting. Die tanye ape yg penting yg perlu ade dlm diri sorg pekerja. Penatla aku dok jawab kemahiran la, pendidikan la.. sume salah. Yang interviewer tuh lak, dok bagi hint2, macam teke teki lah pulak. Last2 interviewer tuh sendri yang jawab.. Jawapannye Integriti.

6. Eh, first2 sekali die suruh kenalkan diri. Nasihat aku, sile la jawab ikut point.
i. Latar belakang pendidikan
ii. Pekerjaan sebelum ni
iii. Latar belakang keluarga. (Yang ni aku tak cerita mula2, tapi interviewer tuh yg suruh cerita. siap tanye ayah keje mane sume.)

7. Killer question: Kenapa anda ingin berkhidmat dengan kerajaan

-Bile jawab keje kerajaan secure, tak macam swasta, kene buang keje n keje smpai lewat mlm, die akan balas balik, "Tapi kalo kene outstation or ade mende urgent yg membuatkan anda kene stay kat opis smpai kol 3 pagi camne?"

(sile pandai2 jawab dengan konfiden ye. Nasihat aku, cakap je yang korang sanggup, bgtaula sebabnye kerje tuh tanggungjawab yg kene diselesaikan and pastinye bukan selalu pun kan.. jadi, anda bersedia utk menerima tanggungjawab tuh.. ape2 die tanye pon, cakap sanggup je. Ayat goreng mesti power, jawab tak ikhlas tak pe.)

8. Pasal pengalaman keje sure akan ditanye. Nasihat aku buatkan mereka kagum dengan kerja anda atau kemahiran yang korang ade. Silalah masuk bakul angkat sendiri. Kasik naik sket saham korang tuh. Tapi jangan over sampai bunyi macam berlagak lak. Terus kene sepak kang. (Aku rase nih la yang menaikkan markah aku kot, sebab soalan2 lain sume tak reti jawab. Huhu)

Ni aku bagi contoh la ye. Tidak bermaksud untuk berlagak ke ape ek:

-Dulu aku keje kat satu Multinational company nih. Die nampak kagum yg aku keje kat company tuh, and aku pon cerite gak la yang kat situ tak banyak org melayu keje, ramai international workers, and deal ngan org S'pore, Phillipine, Australia, over the sea sumelah..

- Lepas tu macam2 die tanye. But die pon ckp, "Sayang ye kalau awak berhenti dari company tu, sbb tak ramai org kite dapat keje kat company mcm tu. Awak keje je lah kat situ. Kenape nak keje kerajaan?" (aduh die tanye soalan maut pulak..)

- So, aku jawab la, "Keje tuh memerlukan saye keje on shift, saye pulak sudah berkeluarga dan baru ade baby, so, rasa tak sesuai untuk kerja shift2 nih" Lebih kurang camtuh la jawapannye.

- Die lak jawab "Ala, amik la maid, sayang tuh nak tinggal keje tuh" pastuh siap cerite lagi pasal maid.. (dah terkeluar topik kejap, tapi layankan aje.. bagus gak keluar topik, at least boleh borak2 tanpa rase stress)

Jadi, korang perasan tak, yang setiap explanation korang akan ditanya balik ngan soalan2 seterusnye. Mase nih kene ligat susun ayat dan bg jawapan paling reasonable, tepat and tak menjerat korang semula. Jangan tipu dah la. Dose.

8. Nih yang penting! Untuk pompuan die akan tanye dah kawen ke, ade anak ke..?
Pastuh die saje mcm mengeluh and psycho2 korang cakap pompuan nih slalu amek cuti anak sakitla, suami sakit la. Asek cuti je. (Jangan mengalah, sila jawab balik ngan confiden)

- Nih care aku jawab: "Kerje memang dah tanggungjawab kite, tapi keluarga juga kene diutamakan"

- Pastu aku sambung balik, explain kat die yang, "Kalo saya perlu mintak cuti, saye akan make sure semua keje dah diselesaikan, takde yang pending dan pastikan ada orang boleh memangku tugas saye. Dan untuk perihal keluarga, bukan saya sahaja yang akan amik cuti, mungkin boleh gilir2 jugak dengan suami untuk cuti in case anak sakit ke.. "

Sile lah pandai goreng ayat dengan bunyi sopan dan berhemah ye.

9. Ok, kalau ade soalan yang ditanye tapi korang tak tahu langsung nak jawab. Cakap je yang korang memang tak boleh jawab, jangan dok "eer.. eerr..hmm.." pastuh teka2, pastuh salah, wat malu je. Boleh jawab macam ni:
"Maaf, saya tidak tahu jawapannye" atau
"Sorry, I have no idea" atau ape2 la yang sopan.

- Ala, sebenarnye soalan bertubi2 yang diorang tanye nih cuma nak tengok care korang jawab je. Care korang berkomunikasi tuh penting. Tak tahu jawapan atau salah takpe. (Tapi mungkin markah kurang sket la sbb kurang pengetahuan, cam aku nih.. si malas nak tengok berite)

10. Paling penting, dalam setiap ape yang korang jawab pastikan korang sure dengan jawapan tu and jawab ngan confiden, yakin! Siap kembang2 idung lagi sebab yakin. Dengar soalan sampai abes, then ambik sikit mase untuk berfikir, susun ayat and barulah jawab. Jangan gopoh2 jawab, pastu ayat lintang pukang. (Minima kan bunyi "Err", "Hmmm".."err".. tuh)

11. Make sure mase jawab, muke sentiase mesra and senyum je. Tak kire ape yang berlaku pastikan senyum je sampai cramp otot pipi. Duduk tegak, jangan bongkok, but jangan pulak nampak kejung sebab stress out. Rilex kan badan, kontrol pernapasan. Jangan nervous.

12. Sebelum masuk interview, borak2 dan beramah mesralah ngan calon2 lain. (Aku dulu x bawak buku, selambe tumpang pinjam notes orang lain buat last minute stadi). Lagi bagus kalo korang amek no teponnye sekali. Nanti bile result kuar bleh tanye2 die dapat ke tak. Kalo nak cari jodoh pon, ikut suke korang la.

13. Make sure sijil2 sume ade complete dgn yg potostet sekali. Gambar pun kene ade. Bagi yang latest, jangan bagi gambar mase darjah 6 yang muke innocent, kurus, rambut skema, takde jerawat..

14. Pakai smart2. Biar nampak poyo asalkan bergaya dan nampak profesional. Cewah. Yang lelaki, nak pakai blazer pon boleh. Biar calon lain jeling takpe. Yang pompuan tuh, mekap2 la sket. Tapi takyah la gi cari bulu mate Rozita Che Wan lak. First impression is very important.

Fakta lain:
1. Dalam satu sessi interview yg seramai lebih kurang 10 org tuh, kadang2 die cuma amek sorang or tak amek langsung. Atau 2 org la plg byk pon.

2. Kalo result kuar, and korang cuma calon simpanan, jangan gundah gulana kerana calon simpanan bermakne anda akan dapat jugak cuma kene tggu sket. Cam aku nih pon, calon simpanan je (tulah, sape suruh banyak soalan tak tau nak jawab..), tapi sebulan due lepas tuh, sampai gak surat tawarannye. Kawan2 aku yg lain pon cakap camtuh.

Ok, good luck lah kat korang2 nih yek. Kalo dah rezeki tuh, ade la nanti. Tapi bersedialah untuk ditempatkan ntah kat mane2 ntah cam aku nih. Jauh ngan anak, suami.. Yang pasti diorang janji akan letakkan korang dalam Malaysia jugak..Tak jauh, Malaysia je.

Akhirkate, bile dah dapat nnt, kalo ade sesape yang dapat ke Dungun, Kemaman or Kuantan tapi sebenarnye korang nak gi ke Kelantan or Kedah, jangan lupakan aku, sile contact aku cepat2. Kite tukar suke same suke ye!!! (Sempat lagi iklan)

Regards,
Saya Yang Menurut Perintah


p/s; Ape yg aku cerite kat sini, pengalaman aku sendiri. Kalo ade PTM lain yang rase nak share2 pengalaman korang atau ade tips2 lain, boleh la bagi comment.

23 comments:

L!3z@ said...

salam kak..thanks for d tips..wish me luck =)

bongek de' villa said...

terima kasih byk... :)
seronok membace nye...
tp, blum tentu seronok nk menjwab nye kelak!!

wish me luck sis!!! :)

bongek de' villa said...

thank alot....
seronok mmbace nye...
tp blum tntu seronok mnjawab nye kelak!!
hehe:)

thanks! wish me luck sis!

Fazrulls said...

Salam,

Thank you for the Tips....

So now bertugas dekat mana?

lia said...

thx 4 da tips.. really appreciated...
tgh berdebar giler ni 1st time dpt interview gov.

wish u jumpa teman tukar suka-sama-suka k.

also, wish me luck k. interview next 2 weeks lagi..

Din said...

Salam,
tumpang tanya.. resume nanti buat dlm bm ke english? konpius lak.. maklum la tak penah interview kerajaan.

Afzan said...

buat bm je. ape2 urusan ngan kerajann mmg dlm bm je

ladysonicz said...

thanks 4 d tips..adoiii..berdebar gile nih..1st interview ngan gomen..

mizzfarah said...

hye kak afzan..
entry psl PTM nie mmg best.. wt org ilang nervous skit.. tp still nervous.. psl cm xstdi sgt.. tp intv dh nk dkt.. :( nk tnye..resume tu..kene ltk pic skali atau print je pic terus kt resume.. huhu. pastukan.. nk tnye.. kalau prmpuan.. mmg kene pkai bju kurung ker? takot gak nieh.. psl 1st time intv gov.. neway, doakn sy eh kak afzan.. n smoge akk dpt tuka tmpt keje idaman.. ;)

Fateha Idris said...

thanks kak afzan!

Afzan said...

gambar kat resume, nak selamat, tarukla gambar yg amek kat studio tuh. Jgn kedekut nk gi amek gmbar. pastuh pompuan seeloknye pakaila pakaian kebangsaan. Pakai baju kurung kan sopan. seluar2 mmg x leh pakai ye nk keje gomen nih.

Watie Aziz said...

wah Afzan, tips yg sangat bagus & membuatkan i rasa memang takmo pergi! hahahaha...sebab bab2 anak tuh yang aku takleh kontrol btol lah weh ..silap2 i jawap.."tuh lah Encik, masalah gak tuh..i have to admit that i pentingkan anak i lebih dr segala2nya .." hahhaa.a.confirm aku kena reject!!

i rasa if Q dah besar sket ..insya allah i akan masuk gomen gak kot..tgk keadaan camner .time tuh..aku pulun interview kaw2 punya..hahaha...

tq yang ..i add u dslam blog under ur personal blog ni kay!!

Anonymous said...

hai afzan...saya pun akan pergi kursus ptm for umk 2 minggu lagi...dan lepas tu last day kursus dia akan pilih yg berjaya utk temuduga terus time tu jugak...awk ada tip tak utk hadapi kursus ni...dia mcm kursus "Ice Breaking"...harap awk ada tips

Afzan said...

Ape tuh kursus UMK? saye pon tak tau.. saye nih baru je keje 6 bulan. tak tau sgt psl kursus2 nih. Hmm, tak tau la nk bagi tips ape. mcm kursus ice breaking? ish x tahulah saye. maap la ye..

Anonymous said...

Salam...
Thanks afzan utk tips di sini...memang banyak dapat dimanfaatkan...hehe..

Bulan 6 lepas saya baru je lepas interview...dan jumaat minggu sudah dah baru dapat tau result...memang bedebar gilatime nk tgk result tu...tapi alhamdulillah...saya cuma dapat calon simpanan je...

Harap2 la sangat dapat post PTM ni...

Anonymous said...

Salam,

terima kasih to afzan atas tips2 berguna di atas.actually sy terjmpe blog ni ms tm nk pg inteviu PTM jun 2009 lps.

then, lps tgk rslt 7 ogos 09 lps, syukur Alhamdulillah sbb berjaya dpt keje ni.

cume nk bertnya, slalu bape lame utk dpt srt tawaran tu lps da tahu rslt kt web?

Anonymous said...

Salam,

Betul ke kalau dpt keje gomen ni kena hantar anywhere in Malaysia?.

kita tak boleh pilih ke? takotnyer kalau kena hantar ke tpt lain.. target nak keje kat putrajaya..

i dah submit application, tunggu panggilan interview..

Anonymous said...

afzan, dulu belajar kat matrik maxisegar ek?

afzanaini said...

Anonymous1-> ye, kene gon=men nih kene hantar kemane2 jek. janji dalam malaysia. ahaha, kalo x sanggup,baik x yah apply.

Anonymous2-> ye, aku dulu blajar kat Maxisegar tahun 2001-2002.

Weh, bleh tak bagi name korang, jgn dok anonymous2 jek.. huhu

kewl said...

sorry mencelah..resume dlm bm ea? kalo dpt interview kat Uitm, kena buat dlm bm gak ke? dgr2 citer uitm pentingkan bi

tokey CROCS said...

Assalamualaikum afzan...

SU IMRS tahun 2001 ni..
sekarang ko PTM kat ne..?
aku next week ada interview gak F41 kt uitm shah alam...1st time ni...
ada tips tak untuk aku...?

regards,
Azhar the Pekan...

Afzan Aini said...

Hi Azhar. Wah ade interview F41 ye, good luck la kat ko. Entry aku nih kan dah penuh ngan tips nye. Kalo ko amalkan sumenye, sure berjaye nye lah. Ahahaha.

Aku Keje kat SUK Pahang skang.

NurSabrina Sazali said...

Salam
Saya pun akn hadiri temuduga ptm uitm johor.
Tips awk sngt berguna wlaupun kejadian berlaku tahun 2009.
Saya pun suda bekeluarga n ade sorng baby, mmg kene sngt kt saye.
Mari singgah blog saya nursabrinasazali.blogspot.com

Blog Widget by LinkWithin