01 June 2009

Mak masuk spital

Last week have been a very busy week for me. Dari Hari Isnin, balik keje siap2 cepat2 nak pergi jumpe supplier amek baju baby. Beli burger je untuk dinner, tu pon makan dalam kete. Tak sempat makan sampai habis. Balik dari amek stok, cek2 sume baju, wat inventori and update blog shop aku lak.

Hari Selase, balik keje, rilek jap depan PC, pastuh kol 9 malam gerak gi Ukay Perdana, Mak Su Afat baru balik dari US. Gi melawat die and tengok ayah die yang sakit. (Ayah die meninggal hari jumaat lepas..innalillah..). Balik dari rumah Mak Su, jumpe Azrai, business partner aku, discuss pasal booth yang akan bukak hari esoknye.

Hari Rabu, gerak gi PBD kol 7, sampai sane, tunggu meje yang sepatutnye dah disediakan, tapi lambat pulak sampai meja nye. Anyway, sampai gak la lepas tuh. 1st experience menjual2 nih. sronok ade, penat pon ade. And boleh tengok macam2 kerenah pelanggan.

Antara baju yang di display atas meja. Si Azrai lagi pandai lipat2 baju dari aku. Huhu

Petang tuh, tutup booth agak awal jugak, then Azrai hantar gi Pekeliling sebab aku nak balik Kuantan. Kol 4.30 ptg dah sampai pekeliling. Padahal tiket bas kol 6.30ptg. 2 jam duduk situ dengan asap bas nye, panas nye. Sempat aku bukak laptop & broadband and online jap.

Tujuan balik Kuantan adelah sebab mak aku masuk spital hari Rabu tuh. That's why aku amek cuti Rabu sampai Jumaat. Rabu, adek ngan mok ngoh aku jage Affan, Khamis ngan Jumaat aku ngan Afat pulak jage. Afat pon amek cuti Khamis ngan Ahad untuk jage Affan and hantar Affan ke rumah tok Ibu die kat Perak.

Khamis, pagi2 kene siap2 kan Affan. Kemas tu, kemas ni.. masak lunch. Ewah, aku masak tuu.. pastuh kol 3 ptg baru bleh gi jenguk mak aku kat Hospital besar Kuantan tuh. Mak aku ade ketumbuhan dalam rahim. Kecik je lagi. That's why doc nak operate cpt2.

Affan taknak dok diam kat spital. Kene dukung2 die bawak jalan2 tengok2 patient lain. Dahla suke tengok nurse, siap ngorat2 nurse lagi, dengan buat bunyi2 dari mulut die tuh, pastuh sengeh je memanjang kalo nurse tegur.

Papanye pulak siap tido lagi kat katil spare kat luar balkoni wad tuh. Bapak mertua datang pon tak sedar. Abah aku cakap, "Nih kalo tolak sampai ke hujung pon die tak sedar ni". Ahahah. Sampai ke magrib gak la kat spital tuh.

Hari Jumaat, tinggal aku ngan Afat je jage Affan. Adek aku keje ari Jumaat, Abah aku tak keje, tapi pagi2 dah gi spital. So, mulekan aktiviti basuh membasuh baju2 Affan, sarung bantal sume, sebab esok dah nak gi Perak. Masak bubur Affan lagi.. Then dekat kol 3 jugak la baru leh gi spital. Sampai spital hujan lebat gile. Huhu, abes la basah baju di jemuran, sia2 titik peluh aku sepanjang hari.

Dah penat2 melompat kesane kemari, bergerak kaki tangan, berguling sane, sini, orang tu dukung, org ni dukung, last2 tertido die atas katil nenek. Selimut camtuh sekali takut die sejuk.

Si budak kecik yang nampak sungguh tenang bile tido. Kalo die bangun.. huhu..

Hari Jumaat tuh sepatutnye Mak dah dioperate, tapi bile nak bawak masuk dewan bedah, blooh pressure naik, so x jadi operate. dahla mak kene puase dari malam sebelumnye. Rasenye blood pressure naik sebab dah lapar sangat. Tau je tak jadi operate and boleh bukak pose, trus makan bubur, aku pon gi belikan pizza untuk mak. Sajelah kasik die selera sket.

Affan terliur sangat tangok kitorg makan pizza (belanje orang sakit makan pizza, haha). Bagi la die rase cream sup tuh. Suke sgt dapat makan.

Then malam jugak lah sampai rumah, Affan pon tak dimandikan, cuma lap2 badan je, takut selsema lak mandi malam2. Malam tuh Afat gi tengok2 kenduri umah pakcik aku. Saje lah tunjuk muke konon2 nak tolong2 rewang skali. Aku dok umah je jage Affan and buat hantaran kawen adik aku.

Penat gile satu hari.. Dekat tengah malam, abang aku lak sampai dengan tunnag die. Die datang dari Lenggong. Jauh btul perjalanan.

Sabtu pulak, pagi2 siapkan barang Affan and kemas2 beg nak balik ke Perak. Dahla sume baju yang jemur semalam basah. Bawak jela baju basah2 tu. Buat bubur Affan pulak hangit sket. Bagi gak die makan, amek part yg ok tuh. Pastuh masak sekali lagi untuk bawak bekal ke Perak.

Dah siap sume barang, trus gi kenduri cousin aku kawen. Gi sekali ngan Adek aku& tunang die, dan Abang aku & tunang nye.

Nih cousin aku, Ije, sebaye ngan aku. Kawan mase kecik. Skang same2 dah ade anak. Anak die tak suke amek gambar, so taknak pandang camera.

Pengantin lelaki tuh cousin aku, Pian. Adek kepade Ije tadi lah. Wife die dokter gigi tuh. Dah besar nih hensem pulak. Mase kecik2 dok comot2 main2 dalam longkang, tangkap ikan, tangkap berudu ngan kitorang adek beradik. Haha..

Lepas makan kenduri, trus gerak pantas gi spital pulak. Mak aku dah dioperate pagi tuh dan dah keluar dewan bedah dah pon.

Affan tido dari dalam kete, bawak naik ke wad, trus letak atas katil nenek. Nih kali terakhir la nih jumpe nenek sebelum Affan nak ke Perak. Sian nenek, sunyi la pas nih Affan takde.

Dalam kol 4 petang camtuh gerak la ke Perak, same ngan abang aku tuh. Tapi last2 x konvoi pon. Sendiri2 jek. Dahla baru2 gerak tuh, teringat puting Affan tertinggal kat atas katil nenek kat spital. Trus singgah Anakku Taman Tas beli puting die. (Die kan gune satu jenis puting tuh je, bukan boleh beli yg sembarangan.. huhu). Seb baik puting tuh ade lagi, beli 2 terus.

Dah lame2 duduk, die wat muke sedih tetibe nangis keluar air mate. Pelik jugak kenape tetibe nangis? Aku angkat n dukung die, trus die ketawe gelak2.. Ceh, pandai betul berlakon mintak simpati. Huhu.

Nih si dak kecik tak mo dok diam dalam kete, abes lunyai baju mama di pijaknye, dipanjat. Tudung kene tarik, senget2 sumelah. Kalo dudukkan die, baru la tak boleh gerak sangat sbb tak reti bangun. Tapi ade je mende dia nak buat, seat belakang kete tuh dah macam lantai rumah, boleh die merangkak kebawah, pusing2 capai itu, ini..Nak tidurkan punyelah susah, penat mama ngan papa nyanyi, tak tau lagu ape lagi dah nak nyanyi. Last2 mama nyanyi lagu do re mi dalam bahase jepun baru la die tido. Ahahah..

Tapi si comel nih semakin bijak sekarang. Pandai buat muke comel, pandai senyum, pandai cium mama, nampak kete kat sebelah, die sengeh2 siap gelak, nak pergi lagi, macamla orang kete sebelah main ngan die.

Dok kat seat belakang je. Kang kalo dok depan lagila dasat die meng explore segale dashboard, radio, gear, stereng, pintu..

Affan: "Mama saye vogue kan?"
Plastik coklat je jadi mainan die. Dahla abes berterabur coklat, comot kete papa. Mama dah cakap dah,"Biaselah kete orang ade anak, mesti comot nye".

Dah tu, baju mama, ngan handbag pon kene coklat jugak. Tu lah sape soh papa beli coklat. Tapi bagus la sekali skale menunjukkan kasih sayang kat mama dengan membelikan coklat sebab tahu mama sangat suke coklat. Selain barang kemas.. ahaha

Okeh, dalam kol 8 malam, baru sampai kat Bidor, tapi tok Ibu tak de kat Bidor, diorg sume kat Sungai Sumun, sebab ade kenduri kat sane esoknye. Cousin Afat pulak kawen. Jadi kene terus ke Sungai Sumun. Benti kejap kat kedai mak ngah kat Bidor, tujuannye nak amek air panas utk isi dalam termos Affan. Pastuh aku ngan Afat makan jugak. Mase nak angkat Affan bawak masuk kete, tengok sluar die basah, pastuh tangan Afat tekena uk-uk die yang terkeluar2 sampai ke atas belakang.

Uwaaa.. Affan wat kuih.. Papanye dah panik. mama masih cool, pegangkan Affan dan bagi arahan kat papa ape yg kene buat. Huhu, dahla kat depan kedai makan. Seb baik dekat ngan rumah tok ibu, so, decide nak singgah basuh uk-uk Affan kat rumah tok ibu, tapi sampai rumah, orang sebelah kate ibu tak tinggal kunci. Last2 tumpang basuh kat rumah sebelah je. Jirus Affan sume, tukarkan baju, huhu berpeluh2 gak la. Die maintain sengeh je. Bukan tahu ape. Dah la busuk gileee.. Ahaha. Lepas tuh, sambung perjalanan ke Sungai Sumun.. Affan tertido sampai la ke kampung.

Affan kat kampung. Mama suapkan bubur. Tengok tuh, suke buat mulut ikan.

Kat kampung tido dalam kelambu.. Eheh, lame dah mama tak tido dalam kelambu. Ramai gile sedare mare, dekat 30 orang kot dalam rumah tuh, kelambu2 pon banyak. Affan tido sampai ke pagi. Awal pulak tuh bangun, kejutkan papa die.

Dari pagi aku dok tolong2 kat dapur. Affan dijage oleh papa ngan pakcik2 die. Tapi tuh pon tak leh lame, plan kol 11 dah nak gerak balik KL ngan Afat.

Affan yang suke makan bubur. Dahi dah kene gigit nyamuk.

Macam2 lah gaye die tuh. abes jugak semangkuk..

Tak sah kalo tangan tak masuk dalam bubur. Sudu pon berjaye dirampas nye.

Dah melebihi kol 11 still tak siap2 lagi nak balik. Kol 12 lebih, gi makan kenduri cepat2, pastuh baru siap nak balik KL. Tinggal la Affan ngan tok ibu die. Huhu, sedeh lak mama nak tinggalkan Affan sebab dah 4 hari bersame Affan yang dah makin bijak & banyak kerenah nih.

Sengeh je die. Bukan nye die tahu mama ngan papa die nak tinggal die. Huhu, sian anak mama yang comel nih. Comel2 camnih pon kene tinggal. Huhu

Mama: "Sayang Affan.. Muahh.. Affan elok2 duduk ngan tok ibu ye, isap susu tu, jangan nakal2"
Affan: "Eh, mama tuh ape kat dinding tuh? Kenape kipas tuh pusing2?"
Mama: (-_-")

So, gerak ke Kl ngan Afat dalam kol 1 ptg semalam, singgah Bidor dulu amek pasu utk cenderahati kawen adek aku, pastu Afat hantar aku ke Setiawangsa. Selamatlah aku sampai.. Afat pulak gerak balik ke Kerteh ngan kawan die yang tumpang kerete. Die singgah dulu kat Kuantan amek baju die, and hantar pasu tuh, pastuh barula trus ke Kerteh. Fuhh banyak tol persinggahan. Sian husband aku nih drive jauh2.

Anyway, semalam mak aku dah kuar wad. Dah ok dah die. Nak2 pulak dapat pasu free yang besar gile lagi cantik di beri oleh orang yang buat pasu tuh. Orang tuh kate kat abang aku yang amek pasu tuh "Mak awak sakit kan, takpe, die tengok pasu nih, sihat la die nanti". Haha suke la mak aku tuh. Tapi tak tau nak letak kat mane pulak, nih kang x pasal2 jadi barang mainan Affan nanti. Huhu.

Sekian.

-Wahh, panjang amat entry.. 4 jam baru siap. Hoho.-

4 comments:

dayot said...

comelnya affan buat mulut ikan tu=)

Wawa said...

sangat suka baca post ni. sangat suka tgk kelakuan Affan ni.

akak...bile nak bwak Affan datang umah? asik baca kat blog je. Tak penah dapat jumpa pon dia lagi. Last jumpa akak pon masa akak ngandongkan dia. huhuhu...

Nt dtg ar umah Paman Tamjis kat Putrajaya ek. hehehehe.

Afzan said...

Akak po seminggu sekali je jumpe die.kejap2 kat kuantan, nih kat perak lak. Huhu, kesian die membesar dalam kete je. Insyallah nanti akak bawak die jumpe awak ek. Die pon x penah gi putrajaya lagi. Ehehe.

omey83 said...

affan sgt2 comel..one of cutest baby i've ever seen..

Blog Widget by LinkWithin