22 June 2009

Laporan lengkap - My sister's wedding

Ahaha, tajuk "laporan lengkap" poyo tak hengat.. Oklah, setelah lame tak betul2 taruk posting yang bermakne.. meh la aku merajinkan diri mengarang dan menampal gambar kat sini. silakan bersedia untuk scroll panjang kebawah sbb banyak gak gambar nih.

Selase, 16/06/09..
Aku dah bawak beg siap2 ke opis. Beg baru. Lebih besar. tapi lagi berat la sebab sumbat lagi banyak barang. Dari Opis, naik teksi ke Bangsar sebab beg berat and tak nampak lagi batang idung bas. Takot lambat sampai lak. So naik teksi jela. dari Bangsar naik LRT ke Masjid Jamek.

Kat Masjid jamek kene tuka naik Star LRT lak nak ke Titiwangsa. Bile dah sampai kat Masjid Jamek, setakat nak naik LRT ke Titiwangsa, amek masa beberape minit je. So, aku makan dulu. Mcm biaselah, singgah Burger King. (Time nak naik bas balik Kuantan jela aku mkn Burger King nih, sbb tuh je yang ade kat sekitar Masjid Jamek tuh)

Burger King ade promotion lak, Beli satu, free satu burger.. Bagus. Makan sebijik, tapau lagi sebijik. x larat nak habiskan semua.

Okeh, makan punye makan, tak perasan dah kol 6 lebih.. ahaha. nak naik bas kol 6.30. Pastuh mulelah kalut. seb baik sempat sampai Pekeliling tuh tepat2 kol 6.30. Seb baik bas pon lambat sket geraknye. Naik Plusliner Extreme.. Bas double decker. (harge same je) dahla baru, cantik.. wangi.. macam naik flight business class (padahal x penah naik). Aku dok tngkat bawah. siap ade 2 tv. dah tak x ramai orang (yelah har selase kan) 2 seat conquer sorang2. siap driver die buat pengumuman "Selamat datang..bla2, kita akan berolak ke Kuantan.. bla2, perjalanan akan mengambil masa 3 jam bla2.." macam dalam flight jugak. seb baik x de stewardess tunjuk care pakai jaket yg kene tiup2 kalo jatuh dalam air tuh. ahhaha. Jadi, aku bersandar baik punye.. sambil tengok movie dan tido.. dan sampai la ke Kuantan dengan selamatnye.

Sampai kat Kuantan, benti tepi jalan je, tunggu adek aku amek kat bus stop tu. Siap call byk2 kali cakap "Weh cepat la datang, ade bau durian nih". Hoho, ade gerai durian dekat situ. Aku kan tak makan and tak suke bau durian..

Rabu, 17/06/09
Pagi2 mak pakse bangun. Die soh tambah manik2 dan berlian2 kat baju die yang x de berlian2 tuh. Mak aku nih, mmg camtuh, pantang kalo baju die takde manik2, berlian2.. aku jugak la jadik tukang jahitnye.. Dari pagi sampai kepetang aku menjahitnye. abes due baju tuh menjadi glamer setelah 2000 kali kelip mate.

Dalam gambar nih tak berape nampak la pulak. Cet, penat aku jahit. Dasar henfon buruk outdated. Memang nak kene pakai henfon yang ade GPS leh Garmin nye software nih.

Diwaktu malamnye pulak, operasi memasang langsir.. Langsir baru woh..beli kat Nagoya KL. Mendapat pujian dari kalangan yang berkunjung. Mak aku senyum meleret, berbaloi, sanggup beli set langsir nih walopon dah beli dah 35 meter kat Kuantan, tapi bile tiba di KL dan ternampak langsit corak sgt cantik ni, sanggup beli lagi, dengan mengeluarkan modal sendiri. Dan kitorang terpakse heret langsir berat tuh disepanjang Jalan TAR, Semua House. Hoho, lagi best. Upah nye jugak lagi murah sebab suruh sedare yang jahitkan. yang penting cantik dan puas ati. Ye, kitorang memang macam tuh, sanggup beli lagi kalo mende yang dibeli rase2 tak puas ati. Hoho.

"Hoh.. come langsir aku nih" kate mak aku..

Tapinye langsir tuh tak cukup lagi 5 meter. So kat tingkap dapur tak leh buat. Mak aku dah pesan soh beli, aku boleh lupe langsung. Die, dah siap cakap kat tukang jahit, "Nanti Kakyong beli lagi 5 meter tu, die balik selase nih, sempat la jahit nak pakai kenduri nanti".. Ahaha, boleh lak aku lupe gile nak beli. Keciwa mak aku. Tak tau la ade lagi ke tak kat Nagoya tuh.

Khamis 18/06/09
Khamis pulak, setelah mak aku asek membebel aku tak start2 buat hantaran lagi and asek dok mengadap laptop dok berbisness je, akhirnye, lepas mak aku balik dari pasar belah petangnye, aku cepat2 tutup laptop and trus ke department untuk membuat barang hantaran ye. huhu, walobagaimanapun, laptop lambat nak shut down, jadi, kantoi gak ngan mak aku, yang aku dok mengadap laptop and keje x jalan2 lagi. Kenelah dengar Pot pet pot pet.. buat bodo jela..

Dengan gigih, aku dok buat hantaran belah lelaki nak bagi pompuan. Bertema keler Coklat, menggunakan unsur semulajadi iaitu sarang burung, dan balang-balang kaca. Eheh, strategi kitorg, yg belah laki bagi pompuan, barangnye best2 sebab nnt kitorg yg dapat, Leh simpan EHEH. Jahat tak.
Cobaan pertama membuat bunge ros dari duit RM1 untuk mas kahwin. Ade gak la rupe sket.. Ikut step2 dalam buku.

Selepas tu, belah malamnye pulak, dok taruk inai kat tangan ngan kaki adek aku. kol 3 pagi baru tido. dahla tak mandi lagi. Kol 3 pagi mandi tuh. huhu.

Corak kat kaki. Aku lagi senang kalo lukis ikut suka aku. kalo tengok2 gambar nnt lagi susah. Sure tak jadi macam lam gambar.

Corak kat tangan. Ahaha, agak comot and halus sangat, x nampak lak. Kene wat 2 kali.

Jumaat 19/06/09
Sedare mare dah start datang. Jiran2 pon dah ramai menolong kat dapur. Aku tolong masukkan telur dalam bunge telur nih. Afat pon tolong gak. lepas buat beberape belas bijik, ilang ntah kemane. Yang penting ade gambar die wat keje sket. Huhu.

Inilah keje yang tak memerlukan tenage sangat dan dapat duduk je, x berpeluh.

Beginilah hasilnye. Lepas setengah besen penuh, aku pon cabut gak.. Oh, sebab Lapar nak makan.. pastuh Affan lak sampai dari Peran ngan tok ibu die sume. Trus keje nih di sub con kan kepade orang lain.

Sabtu, 20/06/09
Bagun pagi jugak. Dengan baju kelawarnye, tolong2 sket menyibukkan diri, takot mak aku membebel lagi. Kang naik darah tinggi die. Lepas tuh, mak andam cakap die tertinggal lapik alas duduk untuk akad nikah nanti. Kenelah gi umah die utk amek. Hanye aku, mak aku, n adik aku yg tau jalan umah die. terpakselah aku jadi penyelamat. So, aku mandi2 and siap2 ngan baju baru, yang lagi banyak manik dari mak aku, dan bersame encik Afat yang tak mandi lagi, gi umah mak andam tuh, Jauh gak. Seb baik x sesat. Sampai umah die, bg salam x de orang menyahut, pintu pon x kunci, trus amek mende tuh n blah. ahhaha, misi berjaye. Sukelah Afat tuh, buat keje penyelamat2 dunia camtuh, dapat duduk dalam kete ade aircon. kalo x, kene ikut gi tolong2 wat keje berat, mmg die x mau. Hahah.

Lepas tuh, aku n famili gi masjid utk acare akad nikah. Afat gi kemudian sebab nak mandi dulu and amek Affan pulak.

Nih gambar setelah selesai acare akad nikah. Alhamdulillah.. selamat dengan sekali lafaz.. Kat masjid ni gak la aku kawen arituh..

Selamat Menempuhi Alam Perkahwinan : Nurul & Faisal..

Selamat la korang bergaduh hape nanti..Dahla dok sebelah umah mak, cover2 la sket kalo gaduh ye. Hahaha. Oh, cepat2 dapatkan cousin utk Affan nanti.

Kat sekitar masjid. arituh gambar kawen aku ade amek gambar kat dinding lubang2 nih.. Ahaha, mane ntah gamba tuh.. kene cari balik. Skang dah ade Affan pon.. ahah. Comel jek Affan posing. affan pakai baju melayu same ngan Papa. Kiut jek. famili kitorg pakai baju tema coklat. Tapi wedding tema kuning diraja.

Lepas akad nikah, kat umah lak ade majlis doa selamat, bacaan yassin, marhaban semua..

Aku tukang bagi paper bag kat semua yang datang marhaban. Mase salam2 ngan makcik2 tu and cakap terima kasih sbb datang, ramai yg cakap, "oh nih ke pengantin.." "eh, tak la, saye kakak pengantin"..Iye, adela dekat 4-5 orang cakap aku pengantin.. huhu, kan aku dah cakap baju aku lawa.. ade banyak manik2.. ahaha

Eh, mane gambar adik aku sanding pakai songket sume? Huhu, lupe nak amek ngan henfon aku. Aku jadi tukang bagi bunge telor. Dok berdiri sebelah mak ngan abah aku. Kalo ade orang salam, aku bagilah bunge telor. kitorg gunekan konsep, kalo org datang salam ngan tuan rumah, baru bagi door gift. Malas nak bagi terus dari meja ke meja, nanti org masukkan dalam beg, pastuh cakap x dapat lagi.
Nih gambar mase belah petang. Acare potong kek. Ade gak flower girl nye..

Okeh, nih lak gambar hanratan yang sempat aku amek gambar, Hampir2 terlupe nak amek gambar. Nih jela yang tinggal. Ade yang dah dibawak balik oleh belah pengantin lelaki.

Handbag & kasut, dalam dulang kaca.. Pesal gambar dalam nih x nampak cantik. Huhu. sebenarnye lawa tau.. penat aku buat cenggitu.

Nih mas kahwin ngan cek hantaran.

Nih barang mekap

Sarang burung nih lawa jugak (ceh, puji sendri yg buat. masuk sarang burung angkat sendri).. ade pulak sarang2 burung kecik2 sekelilingnye. Burung tuh bertelur emas. Patutnye ade 3 telur dalam 1 sarang.. ntah ngape dah tinggal 1, 2.. dah menetas kot..

Nih telekung sembahyang. Masukkan dalam balang kace gak. (balang tuh nanti boleh simpan, wat taruk ikan emas)

Nih hantaran dari belah pompuan.. aku gak yg buatnye. Tema Kuning.

Jam, wallet, belt..

Baju, seluar

Eh, abes dah.. tu jela gambar yang aku amek ngan henfon aku.. kesimpulannye, ramai jugak org datang.. x putus2.. penat tau dok berdiri bagi bunge telor. Peluh mencurah2..sakit belakang tau..
Oh, kawan aku, Raheela pon datang bawak anaknye..

Baru aku perasan, gambar aku sepanjang majlis kawen nih x de pon dalam henset aku. Cet! asek amek gambar org je. gambar sendri terabai. Padahal pakai baju lawa, sampai penat nak jawab org tanye beli kat mane, ape sume.. huhu.

Nih gambar ari ahad.. Affan sukelah tuh naik moto.. Papan tande sume dah di cabut dari jalan..

Mama pon nak balik KL dah tinggal Affan. Papa ade lagi. Isnin pagi baru papa balik Kerteh. Skang Affan ditinggalkan kat Kuantan pulak. Mak aku lak jage lepas nih. Kesian tok ibu, dok sedeh Affan dah x de kat umah die. takpe.. len kali tok ibu jage affan lagi ye. Mekasih tok ibu jage Affan.. dah pandai macam2 dah dalam mase 3 minggu..

Sekian laporan aku setalah 2 jam mengarang..

2 comments:

Farah said...

nampak affan makin besar la....cantek2nye hantaran semua :D

Afzan said...

affan memang dah besar lagi berat nk dukung. sejak 2 menjak nih, minum susu dah 7oz abes licin, kuat makan lak tuh.

Blog Widget by LinkWithin