08 June 2009

Fraud Calls by "Ambank"

Last thursday, 4 may 09.. tengah aku kusyuk bekerje, tetibe dapat call dari nombor Ambank 03 21788888. Nombor Ambank tuh memang aku dah store dlm henfon and aku save as Ambank (utk reference aku kalo nak call pasal kredit kad aku). Pelik gak aku apsal Ambank nak call nih.

Then, ade suare pompuan cina yang cakap melayu dengan pelat cina nye..
"Anda mempunyai pending transaction sebanyak RM3000++, Sila tekan 1 untuk teruskan.., sila tekan 2 untuk bercakap dengan perunding perkhidmatan kami" (Lebih kurang camtuh la ayat die, aku tak ingat sangat)

Aku agak cuak sebab die kate ade transaction sedang berjalan sedangkan aku dok baik2 je kat opis, x gune kredit kad pon. dah la cip kredit kad aku dah lame rosak, tak leh pakai..Then..Aku pon tekan option untuk bercakap ngan perunding perkhidmatan..

Eh, cepat je ade orang sambut. Ade suare lelaki cina pulak. Aku cakap la yang tadi ade orang cakap aku ade pending transaction.. aku suruh die cek..

Then lelaki cine tuh cakap bahase melayu dengan pelat cina nye "Ya, anda ade transaction sedang berjalan"

Aku cakap, "Eh macammane pulak ade transaction, boleh tak u cek?"

Die cakap "Okey, boleh, bagi u punya nama penuh.."

Aku terus potong cakap die, "U call betul2 dari Ambank ke?"

Die cakap "Ye betul."

Aku cakap "Nih Ambank branch mana?"

Die cakap, "Head quarters, Jalan Yap Kuan Seng"

Aku cakap, "Tak pe, kalau macam tuh, I akan pergi sendiri ke Ambank punye bank."

Die cakap, "okey".

Time tuh aku terus bukak website Ambank, terus nampak warning kat bahagian atas laman web ambank pasal fraudulent call dari nombor 03 21788888.. Die suruh laporkan segera ke Ambank kalo receive call mcm tuh.

Aku pon trus call Ambank dengan no. tuh jugak 03 21788888. Then, barulah dengar machine yg jawab, and kene tunggu lame gile untuk disambung kan ke customer service sambil kene dengar lagu2 dulu..Ha, nih baru betul Ambank..

Setelah lame menunggu customer service die jawab call, akhirnye aku dapat bercakap ngan seseorang. So, aku bgtau die pasal call yg aku terima tadi. Die inform yang no 03 21788888 tuh mmg no Ambank but yang call aku tadi tuh bukan dari Ambank, sebabnye, kalo Ambank yg call, takkan keluar nombor tuh, biasenye akan keluar nombor lain, iaitu general line die.

Maknenye tadi memang aku telah menerima satu panggilan palsu.. ceh. Berani itu orang cuba mau tipu aku. Dahla nak tipu tak reti. Ade ke suare customer service cakap melayu tapi pelat cina..nampak sangat tak pro. Kalo customer service die chinese pon, sure la cakap melayu dgn lancar and bunyi macam professional kan.

So, utk pastikan memang takde transaction yg berlaku, aku confirmkan dengan org Ambank yg sebenar tuh. Die kate, mmg x de transaction. Die kate, jgn risau, selagi aku tak bagi ape2 maklumat pasal akaun, org itu x leh buat ape2. Sebenarnye org2 jahat tuh cuma randomly call tanpa mengetahui yg aku nih pengguna kredit kad Ambank ke tak, then ape yang die nak cumelah maklumat akaun. Kalo aku bagi sume information tuh, transaction yang dikatekan berjumlah RM3000++ tuh akan betul2 terjadik..

Fuh, seb baik aku tak tertipu. Jahat sungguh la mereka nih. Ntah macammane lah die boleh buat call orang keluar number 03 21788888 tuh.

So, peringatan untuk korang semua, kalo receive call macam nih, make sure jangan sesekali expose korang nye personal details ngan credit card details dalam phone ye. Kalo ade sebarang keraguan, baik gi je kat bank tuh or call bank tuh untuk pastikan.

Ambank's Official website : http://www.ambg.com.my

2 comments:

niza said...

uishhh bahaya gak nih....
so far xder lg la dpt call camtu...slalu dorg call tuk offer insurance mcm2 la...takut gak...

Afzan said...

Haah, saye pon byk dapat call pasal insurance la, free health check la, ntah mane ntah die dapat no fon. sume jgn layan, cakap je tak berminat, and trus letak phone.

Blog Widget by LinkWithin