12 May 2009

Tidak Semua Orang Faham

Seperti yang korang semua tahu, aku dok kat KL nih sorang-sorang sahaje. Anak kat Kuantan, mak aku yang jage and Husband aku kerje and duduk kat kerteh. Cuma weekend je kami bertige berjumpe. Setakat nih, without fail every week aku memang jumpe anakku si Affan.

Yang aku nak katekan kat sini, bahawe betape nye tidak semua orang faham macammane perasaan berjauhan ngan anak yang dikandungi sendiri. Apetah lagi cume jumpe 2 hari, pastuh terpakse tinggalkan die 5 hari. Mase nak tinggalkan die tuh, sedeh je rase tengok die tengah tido or die tengah gelak2 main, tak tau ape2.. tak tau yang mama die nak balik KL tinggalkan die. And bile bangun tido, mama dah takde.. dan tunggu lagi 5 hari baru jumpe Mama die.

Sedeh bile ade suare2 yang berkate:

"Sedaplah ko dok KL sorang2. Rilek je. Anak mak ko jage". atau..
"Boleh ek, ko tinggal anak gi keje. Kalo akulah, sehari je tak tengok anak dah macam nak gile." atau..
"Ko tak rindu kat anak ke?" and macam2 lagi lah..

Pedih hati denga. Betape mereka tak tahu bahawe beban yang ditanggung bile terpakse berjauhan dari anak dan suami adalah lebih berat dari tuh. Diorang tak rase ape aku rase. Diorang ingat aku enjoy sorang2 duduk KL. Huhu, hati seorang ibu tetap sekelumit pon x kan sanggup berpisah ngan anak die. Tapi aku terpakse, buat sementare sahaje.

Kesian Affan yang tak tahu ape2.. mama ade ke, mama tak de ke, papa ade ke tak.. Die sgt kecik untuk memahami yang hidup ini tak seperti yang kite rancangkan selalu. Hidup ini terlalu banyak cabaran, dan hidup nih penuh dengan orang yang pelbagai ragam. Yang boleh berkate ape sahaje tanpe memikirkan perasaan orang lain. Yang ingat mereka sahaje yang betul, yang fikir mereka boleh buat keputusan terhadap hidup orang lain. Yang ingat orang boleh ikut ape sahaje kate mereka.

Tak apelah, biarkan mereka dengan fikiran mereka.. yang penting aku sayang anak aku, suami aku, hanye aku sahaje yang tahu betape sayangnye aku terhadap mereka. Dan aku sanggup lakukan ape saje untuk kebahagiaan kami.

Kalo tak, takkan la aku berusaha tulis surat rayuan camnih kat JPA: (antara 3 perenggan akhir dalam surat rayuan pertukaran aku)

"Untuk pengetahuan tuan, saya mempunyai anak yang masih kecil, iaitu berumur 8 bulan yang tinggal bersama ibu saya di Kuantan, Pahang. Sejak akhir-akhir ini kesihatannya kurang memuaskan dan sering demam. Saya tidak sanggup lagi untuk meninggalkannya saban minggu. Untuk membawanya ke Kuala Lumpur agak sukar kerana saya hanya menyewa bilik di sini. Suami pula bekerja di Kertih, Terengganu.

Oleh yang demikian, saya merayu sekali lagi agar proses pertukaran saya dapat disegerakan berikutan faktor di atas. Saya juga masih belum ditempatkan di mana-mana PBT buat masa sekarang. Jadi, saya berpendapat tiada salahnya jika pengganti dihantar kemudian.

Diharap pihak tuan dapat mempertimbangkan rayuan saya ini atas dasar kemanusiaan kerana apa yang dilakukan hanyalah untuk anak dan keluarga tersayang. Segala kerjasama amatlah dihargai."

Ye, aku memang tak sanggup berjauhan ngan Affan dan Afat walau sehari..walau sekejap.. Inikan pula dah berjauhan dekat 4 bulan nih.. Kerane mase2 macamnih la, mase yang paling berharge. Die cepat belajar menje2 yang baru dan aku taknak terlepas menyaksikan semua mende yang die pandai buat untuk kali pertama.

Bile mase kita susah, baru kita sedar sape yang dekat ngan kite dan sape yang jauh dari kite..SEBENARNYE.

6 comments:

CadaLoRa said...

afzan- give a damn of ppl saying tht to u..yg penting hny kite yg tahu perasaan itu..yg ckp2 pon bukan bole mbantu.papehal pon diri sendiri gak yg kena usahakan sume tu. Aku tabik kt smngt ko, n lom tentu aku pon leh hadapi sume tu. Mau tiap2 ari aku nangis je.huhu..sunggoh menyeksakan! hopefully, org yg baca surat ko tu tsentuh la hati die bile baca ayat2 yg ko tulih dlm surat tu. moga dipercepatkan segala urusan. Doa2la slalu. Insyaallah..

Afzan said...

tu la pasal. terlalu byk dugaan. surat tuh bos bace, kejap je approve. skang tinggal JPA je nak approve.

nella lamb said...

buleh terima tak aku bace perenggan kau tapi macam nak betulkan some (a few je) words/sentences. Bukan la aku tere tapi now tengah training mode latih pengganti aku bfore aku pegi DPA ni and kerja aku nak membetulkan surat/memo/minit/laporan orang je..

sayu weh dengar jeritan batin kau. doa banyakbanyak. Allah tolong nanti

Afzan said...

ahaha, alamak Cik PTD semak surat aku.. Ye.. amat dah tak reti nak menyusun ayat. tak kesahla asalkan mesej tersampai jugak. eheh.

Omecool20 said...

memang manusia hanya pandai berkata tetapi mereka tidak merasa apa yg kita rasa. Sabar je la ... memang nak tunggu awak pindah ke Kuantan balik .. ada alasan kami nak jalan2 sane :-)

mummy_ayu said...

insyaallah..nanti dapat tukar tu. we all doakan..semoga tabah yer..nie dugaan, peduli la orang nak kata apa..

Blog Widget by LinkWithin