04 May 2009

Rombongan Peminangan ke Lenggong

Ok, skang kene adekan mase jugak utk update blog aku nih. Kesian korang yang dok singgah nak bace, tapi tak terupdate kan. (eceh bajet ramai la yang bace tuh).

Ok, meh aku ceritakan kronologi percutian Hari Buruh selama 3 hari yang dipenuhi acare Merisik dan Bertunang bagi pihak abang aku. Ok, majlis bertunang nih cume buat persiapan selama seminggu je.

Memule tuh plan nak gi merisik je, tup tup minggu lepas baru pihak pompuan cadangkan utk bertunang terus. Yelah sebab jauh kan nak gi kat Lenggong nun. Ok gak wat due majlis trus. So, kitorang pon kelam kabut la. Especially aku la yang kene wat hantarannye. Berjaye memecahkan rekod peribadi iaitu membuat set hantaran dalam mase 1 hari jek. Tuh pon 9 dulang jek la. And buat simple2 jek.

Hari Khamis malam (30/4/09) famili aku dari Kuantan sampai ke KL bersame Afat and Affan. Diorang bermalam dulu kat Setiawangsa nih. Then Jumaat pagi, setelah breakfast dengan sandwich yang aku buat, and mandikan Affan, kitorang gerak ke Bidor dalam kol 10.30pagi. Dengan 2 buah kete. Sebab 7 orang semuanya termasuk adik Afat.

Ok, kat Bidor hari Jumaat tuh, dipenuhi dengan aktiviti makan tanpe henti. Ibu dah sediakan macam2 menu untuk 3 hari kitorang kat sane. Dah siap buat karipap, lepat pisang, murtabak, cucur badak, termasuk lah lauk pauk macam kari ikan, sambal udang, sambal sotong, ayam goreng, nasik lemak, pulut kuning, rendang ayam dan lain2 aku dah lupe..banyak sgt.

So, Jumaat malam tuh bertungkus lumus siapkan hantaran mane yang tak buat lagi tuh. Sireh junjung buat malam tuh jugak. Bunge fully sponsored by ibu yg didatangkan dari Cameron. Kek pon Ibu sponsor.

Nih bidan2 terjun membuat sireh junjung buat julung2 kalinye. Main cucuk jelah asal nampak ade sireh jadi la.

Nih la hasilnye sireh junjung yang dibuat dengan bantuan adik aku, sambil dikomen2 oleh pengkritik tak diundang iaitu Mokngoh, mak aku, abah aku..

Yang nih coklat. Sangat senang ye. Beli bakul berharge RM10.90 kat Pasaraye Cowboy, alaskan dengan kertas lembut, curahkan 3 balang coklat, dan letak bunge kat atas nye. Tada! Dah siap.

(Step2 sampingan yang sebenarnye susah ialah modified jambangan bunge yang dibeli, tambah2 goldust, lekatkan ngan glue gun, potong riben and gubah bersame bunge kemudian cucuk ngan peniti kat bakul tuh)

Yang nih pulak kain pasang. Just lipan kain cantik2, masukkan dalam bakul letak bunge kat atasnye. Ye, sila ulangi step2 sampingan yang sebenarnye susah seperti diatas.


Ok, yang nih bekas cincin. Yang nih paling senang dalam dunia. Beli je bekas yang dah siap tuh kat Pasaraya Cowboy dengan harga RM18. Kemudian.. letak cincin. Tepuk tangan.. Ye, sume orang pon boleh buat.


Yang nih telekung sembahyang.

Nih la kek yang Ibu sponsor.

Yang nih buah-buahan. Disebabkan bunge sangat banyak, jadi taruk bunge jugakla bagi memeriahkan suasane dan memesongkan tema daripada Dazzling White Stylish Silver kepade Riang Ria Bunga Kekwa.

Eh, nih bukan hantaran walaupon die juge putih.. Affan yang tidur tak sedarkan diri dan malas nak tolong mama die buat sireh junjung. Jadi menidurkan diri dengan dikelilingi semua bantal sangat tamak macam die sorang je ade bantal.

Ok, hari sabtu pagi gerak dengan 2 buah kete ke Lenggong. Dari Bidor cuma makan masa 2 jam je ke Lenggong. Sampai sane dlm kol 12 tgh. singgah umah abg aku dulu, makan2 jap .Si Affan sangat masam muncung jek sebab panas kot..

Affan ngan maksu atas motor Pak Long die. Dok pikir bilelah nak gi meminang nih..

Ok, akhirnye dalam kol 1 lebih, setelah bakal tunang abg aku dah siap mekap, kitorg gerak gi Kampung Gua Gunung Runtuh, Lenggong tuh. Dekat je dari rumah abg aku.

So, nih la keadaannye mengeluarkan hantaran2 dari dalam boot kete dibawah terik mentari.
Rombongan yang datang cume 10 org termasuk abg aku. So, die pon kene bawakkan hantaran yang berjumlah 9 sumenye. Sorang lagi, iaitu Pakngah Affan kene dukung Affan.

Sume wajib bawak sorang satu yek..

Dalam rumah tunangnye. Tengah duduk2 dengar discussion.. abang aku yg pakai baju kuning tuh.

Dari kiri, abah Afat, abah aku dan bapak sedare pengantin pompuan. Tengah tengok2 cincin merisik dan cincin bertunang. "Ok, nampaknye berlian adalah asli, jadi saya setuju.."

Kemudian, mak aku masuk bilik untuk sarungkan cincin. Jadi sahlah sekarang abag aku Nur Hafiz Izani menjadi tunangan Wana (tak tau name penuh).

Alala, abg aku nih, duduk macam nak bersanding jek.

Bakal mak bapak mertua ngan bakal menantu.

Hantaran dari pihak pompuan. Kitorang bagi 9 dulang, die balas 23! Hantarannye masih mengekalkan ciri2 tradisional iaitu banyak makanan2 dan manisan2..

Dari kiri, abg aku, mak, Mok ngoh, Wana, ayah Wana, abah aku.

Kemudian, setelah majlis selesai, gulai kambing pon dah abes, kitorang pon chiow la.. Terus gi ke Kuala Kangsar. Tempat labu sayong. Nak beli cenderahati utk wedding adik aku bulan 6 nih.

Name tempat tuh Sayong. Dan terkenal dengan industri kecil-kecilan membuat labu. Jadilah Labu Sayong.

Papa menunjukkan labu sayong kecik kat Affan dan memberitahu, "Nih la bekas orang taruk jin dalam cite Jangan Pandang Belakang tuh. yang orang campak ke laut".

Tok Abah Affan pulak dukung bawak tengok care2 orang tuang tanah liat dalam acuan.

Abah aku dok belajar care buat labu. Yang bongkah batu berlubang2 tuh lah acuan die. Tanah liat yang cair dituangkan dalam tuh, bile dah membentuk lapisan keras, tanah liat yg cair akan dituang balik dalam jug tuh. Boleh gune lagi utk tuang kat acuan lain pulak.

Mak aku, adek aku, dan ibu sibuk berbincang nak pilih pasu. Dan teruja tengok pasu macam2 design murah2..

Antare labu yang dah siap dibentuk. Kecik2 jek.

Pasu2 besar yang murah2. Mak aku beli 3 dengan RM50, pastuh die bagi lagi free 1 pasu besar tuh la.

Affan dah kene gigit nyamuk kat bangsal pasu tuh, so, duduk je la dalam kete. Main2 ngan mama & papa.

Ok, abes sudah cite rombongan merisik dan bertunang. Fuhh.. penatnye mengarang..

1 comment:

puyie said...

tak gi makan laksa pulas ke, sedap tau.. rugi tak makan. kalo dari K.kangsar nak ke taiping ada kat seblah kanan... mmg popular kat sana..

Blog Widget by LinkWithin